Dieta vegana: cum arata meniul pentru toata saptamana

O dieta vegana te poate ajuta sa iti mentii inima sanatoasa. Studiile observationale au raportat ca veganii ar putea avea un risc mai scazut cu pana la 75% de a dezvolta hipertensiune arteriala si un risc cu 42% mai mic de deces din cauza bolilor de inima.

Mai multe studii au raportat ca dietele vegane sunt mult mai eficiente la reducerea glicemiei, la scaderea colesterolului LDL si a colesterolului total, decat dietele cu care au fost comparate.

Ce este dieta vegana?

Veganismul este definit, potrivit healthline.com, ca un mod de trai care incearca sa excluda toate formele de exploatare a animalelor si toate formele de cruzime asupra animalelor, fie ca este vorba de alimente, de haine sau de alte scopuri. Din aceste motive, dieta vegana elimina toate produsele de origine animala, inclusiv carnea, ouale si lactatele.

Daca vrei sa incerci dieta vegana, mai jos iti prezentam un exemplu de meniu conceput pentru o saptamana intreaga.

Luni

  • Micul dejun: sandvis vegan cu tofu, salata verde, rosii, turmeric si ceai cu lapte vegetal.
  • Pranzul: salata cu dovlecel spiralizat (obtinut cu ajutorul unui aparat de spiralizat legume) si quinoa, cu dressing de arahide.
  • Cina: mancare de linte rosie si spanac, pe pat de orez salbatic.

Marti

  • Micul dejun: fulgi de ovaz lasati la inmuiat peste noapte, cu fructe, lapte vegetal, seminte de chia si nuci dupa preferintele tale.
  • Pranzul: un sadvis cu varza murata, ceapa si ciuperci sau sendvis vegan, cu ingredientele tale preferate.
  • Cina: paste cu sos bolognese cu linte si o salata, ca garnitura.

Miercuri

  • Micul dejun: smoothie cu mango si spanac, preparat cu lapte vegetal si o briosa cu banane, seminte de in si nuci.
  • Pranzul: sandvis cu tofu, cu o salata de rosii alaturi.
  • Cina: chili vegan, pe un pat de amaranth.

Joi

  • Micul dejun: paine integrala prajita, cu unt de alune de padure, banane si un iaurt vegetal.
  • Pranzul: supa cu tofu si noodles, cu legume.
  • Cina: cartofi dulci copti in coaja, cu salata verde, porumb, fasole, caju si guacamole.

Vineri

  • Micul dejun: omleta vegana (ouale sunt inlocuite cu faina de naut) si ceapa si un capucino facut cu lapte vegetal.
  • Pranzul: tacos vegan, cu sos salsa de mango si ananas.
  • Cina: tempeh preparat in tigaie (stir-fry), cu varza chinezeasca bok choy si broccoli.

Sambata

  • Micul dejun: wrap (in lipie) cu spanac si tofu maruntit si un pahar de lapte vegetal.
  • Pranzul: supa de linte rosie, cu rosii si kale, cu paine integrala prajita si hummus.
  • Cina: rulouri de sushi cu legume, supa miso cu edamame.

Duminica

  • Micul dejun: clatite cu naut, guacamole si salsa, plus un pahar de suc de portocale.
  • Pranzul: tarta quiche vegana cu tofu, alaturi de legume sotate (de genul spanacului sau kale).
  • Cina: pachetele de primavara vegane.

Gustari vegane sanatoase

Cand esti in pana de idei, gustarile sunt un mod excelent de a te energiza si de a tine foamea la distanta, atunci cand mai ai ceva timp pana la urmatoarea masa.

Iata cateva optiuni vegane pe care le poti incerca:

•    fructe proaspete cu putin unt de nuci
•    hummus si legume
•    naut prajit
•    batoane din fructe si nuci
•    budinca de chia
•    briose facute in casa
•    pita (lipie) din grau integral, cu salsa si guacamole
•    cereale cu lapte vegetal
•    edamame
•    biscuiti sarati din grau integral si pasta de caju
•    un latte din lapte vegetal sau un cappuccino cu lapte vegetal.

Sursa foto: shutterstock.com

Pentru a comenta este nevoie de sau înregistrare.
Comentarii 0