Dieta raw: alimente permise, alimente interzise, principii

dietă raw implică, în principal, alimente neprocesate, întregi (integrale), bazate pe vegetale/plante și, de preferabil, ecologice/bio. Trei sferturi din dieta unei persoane ar trebui să fie alcătuite din alimente care nu au fost preparate termic.

Cei care țin dieta raw cred că dacă mănâncă o cantitate mare de alimente crude, aceasta îi va ajuta să fie mai sănătoși. Unii raw-foodisti sunt vegani și aceștia nu consumă niciun fel de produs de origine animală. Alții mănâncă însă carne crudă și produse crude de origine animală. 

Scăderea în greutate nu este principalul obiectiv al dietei raw, însă acest lucru este posibil.

În câte tipuri se împarte dieta raw

Există câteva tipuri principale de diete raw:

  • raw vegetarienii mănâncă alimente de origine vegetală plus ouă și produse lactate;
  • raw veganii nu mănâncă deloc produse de origine animală;
  • raw omnivorii mănâncă atât alimente de origine vegetală, cât și de origine animală.

Toți acești oameni mănâncă, în principal, alimente crude. Un carnivor raw măncâncă, însă, carne, dar nu carne gătită, nici procesată termic în vreun fel.

NEWSLETTER DEDICAT DOC

Ce ai voie să mănânci în dieta raw

Pentru a ține dietă raw, asigură-te că cel puțîn 75% din alimentele pe care le mănânci sunt crude. Majoritatea dietelor raw sunt alcătuite în principal din fructe, legume, nuci și semințe. Cerealele și leguminoasele sunt și ele permise adeseori, dar de obicei acestea trebuie lăsate la înmuiat sau trebuie lăsate să facă vlăstari sau să se dezvolte puțin, înainte de a fi mâncate.

Următoarele alimente sunt permise în dieta raw:

•    toate fructele proaspete
•    toate legumele crude
•    nuci și semințe crude
•    cereale crude și leguminoase crude, înmuiate sau sub formă de germeni și vlasari;
•    fructe uscate și diferite tipuri de carne uscată;
•    laptele obținut din diverse nuci;
•    tipuri de unt obținut din diverse nuci crude;
•    uleiul de măsline presate la rece și uleiul de cocoș presat la rece;
•    alimente fermentate, precum varză acră;
•    alge marine;
•    germeni/vlăstari
•    ouă crude sau produse lactate crude, dacă persoană dorește
•    carne crudă sau peste crud, dacă persoană dorește.

Alimente de evitat în dieta raw:

•    fructele, legumele, carnurile și cerealele fierte sau procesate termic;
•    alimentele făcute în cuptor;
•    nucile și semințele prăjite;
•    uleiurile rafinate;
•    sarea de masă
•    zahărul rafinat și făînă rafinată;
•    sucurile pasteurizate și produsele lactate pasteurizate;
•    cafeaua și ceaiul
•    alcoolul
•    paștele
•    produsele de patiserie
•    chips-urile
•    alte alimente și gustări procesate.

Reține: dieta raw este alcătuită din alimente care nu au fost niciodată gătite (fierte, fripte sau procesate termic în vreun mod); este descurajat consumul de alimente procesate și rafinate.

În funcție de tipul de dietă raw, o persoană poate mânca și:

•    ouă
•    peste (precum sushi sau sashimi)
•    carne
•    lapte sau produse lactate

Exemplu de meniu din dieta raw

Într-o zi poți mânca:

•    la micul dejun: un smoothie din fructe și legume verzi
•    că gustare: morcovi și hummus raw
•    la prânz: paste (noodle) din dovlecel crud, cu sos pesto
•    că gustare: căpșuni și migdale
•    la cină: pizza raw din legume, cu blat din diferite legume

În altă zi, poți mânca alte alimente raw:

•    la micul dejun: budincă din semințe de chia, cu fructe;
•    la prânz: salată de mere cu nuci românești
•    că gustare: suc din fructe proaspăt stoarse și diferite nuci;
•    la cină: paste din dovlecel crud cu sos de roșii și busuioc

Beneficii ale dietei raw

Dieta raw îți aduce o mulțime de beneficii, dacă te decizi să o urmezi. 

Valoarea nutritivă a alimentelor este mai mare

În primul rând, alimentele crude sunt de mai bună calitate, deci mănânci mai puțin pentru a-ți satisface nevoile nutriționale. Procesarea și gătitul preparatelor distrug o parte din vitamine, proteine și grăsimi, dar și enzimele care ajută digestia. Pe măsură ce aportul de alimente crude crește, te simți mai sătul și ai mai multă energie mâncând porții mai mici, deoarece alimentele crude au cel mai bun echilibru de apă, nutrienți și fibre care satisfac  nevoile organismului tău.

Scapi de senzația permanentă de foame

Probabil că cea mai bună parte a unei diete crude este că nu există nicio restricție calorică! Atâta timp cât mănânci alimente crude, pe bază de plante, poți mânca oricât vrei. Această dietă este diferită de toate celelalte, care te privează de anumite grupe de alimente și îți pot lăsa o senzație de foame permanentă între mese. Dacă adopți o dietă pe bază de alimente crude, ai voie să mânânci oricâte fructe și legume dorești. 

Nu doar că dieta cu alimente crude are destui carbohidrați, proteine și grăsimi pentru o dietă sănătoasă și echilibrată, dar are și tipurile de alimente potrivite pentru fiecare dintre aceste categorii. Consumul de cereale, produse de origine animală și alimente procesate în exces poate duce la o alimentație necorespunzătoare și la excese sau lipsă de nutrienți esențiali. Dacă mânânci alimente crude, corpul tău va funcționa mai ușor și vei evita problemele de sănătate. 

Alimentele raw te protejează de boli

Consumul unei diete cu alimente crude poate duce la regresia sau stoparea evoluției multor boli cronice, inclusiv bolile de inima și cancerul. Gătitul duce la eliberarea de radicali liberi, care sunt cauza majoră a cancerului. Când scazi numărul de radicali liberi cu care sunt ”bombardate” celulele tale, îți scazi riscul de cancer.

O dietă cu alimente crude te poate proteja de boli acute precum răceala, gripa, rujeola etc. Alimentele crude mențin un organism sănătos, care are un sistem imunitar mai puternic, pentru a preveni afecțiunile de sănătate.

De asemenea, nu te vei mai confrunta cu arsuri la stomac, gaze, indigestie și constipație. Atâta timp cât combini corect alimentele crude, vei ajunge în curând la un nivel în care nu mai suferi deloc de probleme digestive.

Preparatele crude sunt mai gustoase

Alimentele crude au mai multă aromă decât alimentele gătite, așa că nu este nevoie să adăugi sare, zahăr, condimente sau alte arome care pot irita sistemul digestiv sau pot stimula în exces sistemul nervos.

Alimentele crude necesită foarte puțină pregătire, astfel încât petreci mai puțin timp în bucătărie. Chiar și un copil de 5 sau 6 ani poate pregăti majoritatea alimentelor pentru micul dejun, prânz sau cină. 

Cere sfatul medicului tău înainte de a urmă dietă raw!

Sursa foto: Shutterstock

Bibliografie:

https://health.clevelandclinic.org/raw-food-diet-is-it-healthier/

https://timesofindia.indiatimes.com/life-style/health-fitness/diet/raw-food-diet-health-benefits-what-is-it-foods-to-eat-and-surprising-health-benefits/photostory/83808730.cms

Pentru a comenta este nevoie de
Comentarii 0