Bunicii contribuie la obezitatea nepotilor

Bunicii isi iubesc neconditionat nepotii si ar face orice pentru a le aduce fericirea celor mici. Insa intentiile bune pot avea uneori efecte devastatoare asupra sanatatii copiilor.

Obezitatea in randul copiilor aduce o serie de pericole pentru cei mici, atat pe termen scurt, cat si pe termen lung. Cercetarile facute in domeniu arata ca bunicii joaca un rol important in instalarea obezitatii la copii, asta pentru ca ii rasfata pe acestia cu tot felul de deserturi si alimente nesanatoase, care contin zaharuri, sare si grasimi in exces.

TE-AR MAI PUTEA INTERESA

Un studiu facut de cercetatorii de la Universitatea Birmingham, din Marea Britanie, arata ca obezitatea este mai des intalnita in randul copiilor care locuiesc aproape de bunici, in comparatie cu copiii ale caror familii au emigrat si traiesc departe de bunici si alte rude.

In cadrul acestui studiu, s-a demonstrat ca in familiile de chinezi care locuiesc in tara lor, copiii sunt mai expusi riscului de obezitate, din cauza ca in timpul zilei sau in weekenduri si vacante raman in grija bunicilor. Pe de alta parte, copiii din familiile de chinezi care au emigrat in alte tari si sunt lasati in grija bonelor in timpul in care parintii sunt la serviciu sunt mai putin expusi riscului de ingrasare.

Un alt studiu, facut de aceasta data de cercetatorii de la Universitatea Glasgow, sugereaza faptul ca bunicii au tendinta de a hrani in exces copiii. Cercetatorii au analizat datele a peste 56 de studii, facute in 18 tari, si au constatat astfel ca bunicii folosesc mancarea pe post de unealta emotionala, astfel incat sa le castige afectiunea si respectul celor mici. Totodata, s-a ajuns la concluzia ca bunicii sunt dezinformati, de aceea le ofera alimente nesanatoase celor mici, fiind convinsi ca nu fac niciun rau.

Mai mult decat atat, atunci cand petrec timpul cu bunicii, copiii sunt si mai putin activi din punct de vedere fizic, asta pentru ca majoritatea bunicior sunt mai statici din cauza diverselor probleme de sanatate precum gonartroza ori durerile lombare sau chiar supraponderalitatea.

 

 

Tot mai multi copii petrec timpul cu bunicii din cauza situatiei in care societatea se afla: femeile se intorc tot mai devreme la serviciu pentru ca nu isi permit din punct de vedere financiar sa stea cu cei mici acasa mai mult timp, gradinitele de stat nu accepta copii foarte mici, iar cele particulare sunt destul de costisitoare si nu toate familiile isi permit sa suporte aceste costuri. Asadar, multi parinti isi lasa copiii in grija bunicilor pe timpul zilei.

Daca cei mici s-ar vedea ocazional cu bunicii si s-ar bucura de rasfatul culinar oferit de acestia o data la cateva saptamani, sanatatea celor mici nu ar fi pusa in pericol. Insa copiii care petrec zilnic timp cu un bunic care le ofera orice isi doresc sa manance, fie ca vorbim despre fast-food, fie ca vorbim despre prajeli sau dulciuri, sunt predispusi supraponderalitatii.

Pentru a reduce riscurile la care sunt expusi copiii din cauza exceselor alimentare pe care le fac in prezenta bunicilor, parintii celor mici trebuie sa poarte o discutie serioasa cu bunicii, astfel incat sa le explice exact ce se petrece in organismul copilului cand acesta mananca nesanatos si mult. Informandu-i pe bunici, parintii vor reusi sa scada riscurile la care sunt expusi nepotii.

 

TE-AR MAI PUTEA INTERESA

Bibliografie:

Studiul “Diferentele dintre cauzele obezitatii copiilor intre familiile care au plecat din tara si cele care au ramas in China”, publicat in Jurnalul Plos One, autori: Bai Li, Rong Li, Wei Li, Jingyi Chen, Weijia Liu, KarKeung Cheng, Miranda Pallan, Peymane Adab, Laura Jones

Studiu “Analiza influentei bunicilor asupra factorilor de risc de cancer asupra copiilor”

Pentru a comenta este nevoie de
Comentarii 0