Obezitatea la adolescenti – ce efecte are si cum poate fi combatuta

Adolescența este probabil cea mai sensibilă perioadă din timpul formării individului, de aceea, problemele de greutate din adolescență pot cauza traume pe viață. Astfel, prevenirea și, dacă este cazul, tratarea obezității la adolescenți trebuie să fie una dintre preocupările importante ale părinților.

Supragreutatea și obezitatea reprezintă acumularea excesivă de grăsime corporală. În cele mai multe cazuri, aceste situații apar în urma consumului mare de calorii raportat la nevoile organismului. Dacă acest consum caloric mare este asociat și cu lipsa mișcării fizice, kilogramele în plus se adună nestingherite.

Obezitatea afectează calitatea vieții, dar și sănătatea fizică și psihică a individului. Printre efectele negative asupra sănătății pe care le are obezitatea se numără: riscul cardiovascular crescut, riscul sporit de diabet tip 2, precum și scurtarea speranței de viață scăzută. La capitolul tulburărilor psihice, obezitatea poate favoriza depresia, anxietatea, izolarea socială dar și tulburările alimentare precum mâncatul compulsiv sau bulimia.

Dacă în urmă cu 30 de ani, obezitatea era o problemă a vârstei a doua sau a treia, în prezent tot mai mulți tineri se confruntă cu acumularea kilogramelor suplimentare. Obezitatea la adolescenți trebuie tratată, deoarece altfel aceștia au un risc mare să rămână obezi și la vârsta adultă.

RECOMANDARILE EXPERTILOR DOC

Care dintre adolescenți sunt predispuși să sufere deobezitate?

Adolescenții predispuși la obezitate sunt cei care consumă o cantitate prea mare de alimente dense din punct de vedere energetic (hipercalorice – fast-food, produse de patiserie, dulciuri) și nu practică niciun sport sau alte forme de mișcare (petrec multe ore pe canapea, urmărind filme, dar și la calculator sau pe telefon ori pe tabletă). De asemenea, adolescenții care au o rată metabolică încetinită din cauze medicale sau au căpătat rezistență la insulină au un risc mai mare de obezitate.

Cum se manifestă obezitatea la adolescenți?

Pe lângă acumularea evidentă de kilograme în plus și indicele de masă corporală care depășește limitele normale pentru înălțimea și vârsta adolescentului, obezitatea la adolescenți se poate manifesta și prin următoarele simptome:

  • Trăsături faciale disproporționate din cauza kilogramelor în plus;
  • Depozite de grăsime la nivelul sânilor, în cazul băieților;
  • Depozite de grăsime la nivel abdominal;
  • Acumulare de țesut adipos în exces la nivelul brațelor și picioarelor.

Din cauza bullying-ului la care sunt expuși, dar și din cauza că obezitatea le afectează înfățișarea, adolescenții care suferă de obezitate au adesea de-a face cu probleme la capitolul stimă de sine, cu tendința de izolare sau cu depresia și anxietatea. De multe ori, chiar aceste tulburări psihice îi determină să mănânce și mai mult, adolescenții întrând astfel intr-un cerc vicios greu de rupt.

Ce efecte are obezitatea asupra sănătății adolescenților?

Dacă obezitatea apare încă din adolescență, atunci tânărul este expus următoarelor riscuri pentru sănătate:

Hipertensiune arterială

Țesuturile adipoase în exces necesită oxigen și alți nutrienți pentru a supraviețui, ceea ce înseamnă că vasele de sânge trebuie să suplimenteze vascularizarea la nivelul acestor țesuturi. Astfel, inima trebuie să pompeze mai viguros, iar așa crește tensiunea arterială.

Diabet de tip 2

Obezitatea la adolescenți reprezintă un factor de risc major pentru diabetul de tip 2. Această afecțiune provoacă rezistență la insulină, adică la hormonul care reglează nivelul de zahăr din sânge. Când apare rezistența la insulină din cauza obezității, nivelul de zahăr din sânge crește, și odată cu el și riscul de diabet tip 2.

Afecțiuni cardiace

Ateroscleroza este o afecțiune des întâlnită în rândul pacienților care suferă de obezitate. Obezitatea instalată din adolescență crește astfel riscul de angină pectorală, dar și de infarct miocardic.

Afecțiuni articulare

Osteoartrita este una dintre afecțiunile care apare ca urmare a presiunii suplimentare pusă pe articulații. Persoanele care suferă de obezitate din adolescență vor avea de-a face cu durerile articulare de timpuriu.

Probleme psihosociale

Și sănătatea mintală a adolescentului este pusă la încercare de obezitate. Adolescenții supraponderali sau obezi pot fi respinși de colegi, pot fi discriminați, iar astfel le scade stima de sine și totodată încrederea în cei din jur. În acest fel, apar tulburări psihice și dorința de izolare.

Tratarea obezității în cazul adolescenților

Părinții, familia și prietenii adolescentului cu probleme de sănătate trebuie să îi fie alături, să îl susțină și să îl ajute pe acesta în lupta cu kilogramele în plus. Un medic nutriționist, un antrenor de fitness și un psiholog formează o echipă foarte potrivită care poate ajuta adolescentul cu obezitate să își rezolve problemele cu greutatea și pe cele adiacente.

Stil de viață

Având în vedere implicațiile grave ale obezității la adolescenți, este nevoie ca această afecțiune să fie tratată. Intervențiile în stilul de viață reprezintă terapia recomandată, însă studiile care au analizat diverse date arată că majoritatea adolescenților nu reușesc să piardă în greutate pe termen lung și sunt reticenți în a participa la intervenții în stilul de viață. 

Acest lucru nu înseamnă că medicul împreună cu părinții nu trebuie să abordeze mai întâi schimbările în dietă și în ceea ce privește sportul. Pe lângă impactul pozitiv asupra pierderii în greutate, intervențiile în stilul de viață produc, de asemenea, o reducere a tensiunii arteriale, a glicemiei și a rezistenței la insulină, arată cercetările.

Adolescentul cu obezitate va primi de la medic un plan alimentar cu un număr de calorii potrivit, care să îl ajute să slăbească treptat, sănătos, iar antrenorul de fitness îi poate indica ce exerciții sunt mai utile pentru el. De asemenea, poate fi nevoie și de sfatul unui psiholog pentru a-l ajuta pe tânăr să treacă peste problemele cu stima de sine și să-i redefinească și relația cu mâncarea.

Medicamente

Tratamentul obezității în cazul adolescenților poate include și medicamente dacă un program formal de modificare a stilului de viață nu reușește să limiteze creșterea în greutate sau să îmbunătățească comorbiditățile. Agenția Europeană pentru Medicamente (EMA) a autorizat liraglutida, un analog al peptidei asemănătoare glucagonului (GLP-1), pentru tratamentul obezității la adolescenți.

Eficacitatea și siguranța liraglutidei au fost demonstrate într-un studiu randomizat, dublu-orb, care a înrolat 251 de adolescenți. După 56 de săptămâni, s-a observat o reducere a IMC-ului de cel puțin 5% la 43,3% dintre participanții din grupul cu liraglutidă față de grupul placebo. Evenimentele gastrointestinale au fost cele mai frecvent raportate în grupul adolescenților cărora li s-a administrat liraglutida.

Chirurgie bariatrică

Chirurgia bariatrică reprezintă un alt tratament eficient pentru adolescenții cu obezitate severă, având beneficii susținute asupra pierderii în greutate și asupra factorilor de risc cardiometabolici. Cu toate acestea, datele de siguranță și eficacitate pe termen lung la adolescenți sunt încă neclare; riscurile chirurgiei bariatrice includ necesitatea unor proceduri chirurgicale abdominale suplimentare și deficiențe specifice de micronutrienți. 

Prevenirea obezității la adolescenți

Combinația dintre dietă și exerciții fizice joacă, de asemenea, un rol important pentru prevenirea obezității în rândul copiilor și adolescenților. Acest lucru înseamnă în primul rând că tinerii trebuie să aibă acasă un model bun de urmat; de aceea, e nevoie ca părinții să fie primii care să le arate ce înseamnă o alimentație sănătoasă și cei care îi încurajează să facă mișcare.

Alimentația

Alimentația copiilor și adolescenților nu va fi lăsată la latitudinea acestora. Încă din copilărie, părinții le vor pregăti mese hrănitoare și le vor explica de ce e important să consume zi de zi „mâncare reală”, pregătită din ingrediente cât mai naturale și mai simple, și de ce anumite produse nu trebuie consumate deloc sau doar la ocazii.

Mesele adecvate se vor baza pe legume, carne slabă, leguminoase, produse din cereale integrale, cu mai puține grăsimi și sare și mai multe ierburi aromatice și condimente. Copiilor li se vor da și fructe proaspete, ouă, lactate în cantități moderate. Pe cât posibil, părinții le vor pregăti mesele acasă și nu vor comanda prea des mâncare din oraș (mai ales că de obicei preferințele se îndreaptă spre alimente pline de calorii, precum pizza, burgerii și cartofii prăjiți). 

Gustările pe care aproape orice familie le ia în fața televizorului e bine să fie, de asemenea, cât mai simple, fără mult zahăr, sare sau aditivi nocivi. Exemple de gustări sănătoase de ronțăit la tv pot fi: năut copt la cuptor, dat prin condimente (fără ulei), semințe de floarea-soarelui rumenite în tigaie fără ulei, migdale sau alune de pădure crude, fructe proaspete sau transformate în compot fără zahăr, bețe de legume crude cu cremă de brânză.

NEWSLETTER DEDICAT DOC

Mișcarea

De asemenea, mișcarea va fi introdusă celor mici cât mai devreme posibil. Copiii oricum tind să aibă multă energie, să alerge foarte mult, să se cațere, așa că în niciun caz nu trebuie certați pentru că vor să fie activi. În momentul în care părinții constată că micuții vor să stea mai mult pe telefon ori pe tabletă sau la desene animate la tv, îi vor stimula să facă mișcare împreună. Un joc de fotbal în curte sau o drumeție la pădure cu toată familia sunt metode excelente de a face mișcare.

De asemenea, în măsura posibilităților, copiii și adolescenții vor fi încurajați să facă un sport în mod organizat. Pentru tinerii mai sociabili, cărora le place să fie înconjurați de mulți oameni și să se joace în grupuri, un sport de echipă precum fotbalul, baschetul, handbalul sau voleiul pot fi alegeri bune. Pentru tinerii mai retrași, ar putea fi util un sport individual, cum sunt înotul sau atletismul.

Nu uitați că un diagnostic corect poate fi pus doar de către un medic specialist, în urma unui consult și a investigațiilor adecvate. Puteți face chiar acum o programare, prin platforma DOC-Time, aici. Iar dacă nu sunteți siguri la ce specialist ar fi indicat să mergeți, vă recomandăm să începeți cu un consult de medicină internă, pentru care puteți face, de asemenea, programări prin DOC-Time.

 

 

Sursă foto: Shutterstock
Bibliografie:
BMC - The adolescent with obesity: what perspectives for treatment?
https://ijponline.biomedcentral.com/articles/10.1186/s13052-022-01205-w
Studiul „The adolescent with obesity: what perspectives for treatment?”, apărut în Ital J Pediatr 48, 9 (2022). https://doi.org/10.1186/s13052-022-01205-w, autori: Nicolucci, A., Maffeis, C. 
MSD Mnaual - Obesity in Adolescents 
https://www.msdmanuals.com/professional/pediatrics/problems-in-adolescents/obesity-in-adolescents

 


Te-ar mai putea interesa și...


 

 

 

DE SEZON
Pentru a comenta este nevoie de
Comentarii 0