Solutii pentru pacientii cu colesterol si trigliceride crescute: acidul eicosapentaenoic (EPA)

Exista mai multe tipuri de acizi grasi Omega 3, iar unul dintre ei este acidul eicosapentaenoic (EPA). Studiile arata ca EPA are numeroase beneficii pentru persoanele care au un nivel crescut de colesterol in sange si pentru cele cu trigliceridele marite.

Acizii grasi Omega 3 sunt tipuri de grasimi polinesaturate care se gasesc atat in pestele gras oceanic, cat si in surse de origine vegetala si in anumite suplimente nutritive. Omega 3 includ: acidul alfa-linoleic (ALA), EPA (acid eicosapentaenoic) si DHA (acid docosahexaenoic).

TE-AR MAI PUTEA INTERESA

Aceste trei tipuri de Omega 3 sunt considerate "grasimi sanatoase", deoarece nu par sa contribuie la ateroscleroza, cunoscuta pentru ca duce la afectiuni cardiovasculare. Insa studiile din ultimii ani au examinat in principal efectele pe care EPA si DHA le au asupra reducerii lipidelor din sange si asupra scaderii riscului de boala cardiovasculara. Dintre acestea, EPA a iesit in evidenta, iar studiile au aratat ca are numeroase efecte benefice.

EPA este benefic pentru persoanele cu trigliceride crescute

Cercetarile efectuate in ultimii ani au avut in prim-plan o forma de inalta puritate a unui ester etilic al acidului eicosapentaenoic (EPA), aprobata de autoritatile americane. Studiile randomizate si extrem de complexe au avut ca participanti pacienti cu hipertrigliceridemie (adica cei cu valori extrem de mari ale trigliceridelor serice).

Rezultatele analizei markerilor care reprezentau diverse statii ale inflamatiei in ateroscleroza au scos la iveala beneficii care i-au impresionat pe cercetatori. In comparatie cu substanta placebo folosita in cadrul studiilor randomizate, o doza de 4 grame pe zi de EPA de inalta puritate (acel ester etilic al EPA) a scazut semnificativ valorile colesterolului LDL oxidat si nivelurile proteinei C reactive inalt sensibile (hsCRP).

Concluzia pe care au tras-o oamenii de stiinta dupa ce au analizat toate datele a fost ca, in cazul pacientilor cu diagnostic de hipertrigliceridemie, doza de 4 grame pe zi de EPA de inalta puritate a reusit sa reduca valorile colesterolului LDL oxidat, nivelurile proteinei C reactive inalt sensibile si nivelurile lipoproteinei asociate fosfolipazei A2 (un nou biomarker, o enzima de fapt, pentru evaluarea riscului cardiovascular).

Cercetatorii spun ca inflamatia joaca un rol important in toate stadiile aterosclerozei, iar markerii inflamatiei sunt adeseori folositi pentru a evalua riscul cardiovascular al unei persoane si pentru a ghida, uneori, deciziile in ceea ce priveste tratamentul bolilor coronariene (cardiopatiei ischemice).

Din punct de vedere terapeutic, EPA, acidul eicosapentaenoic, scade nivelul trigliceridelor si poate reduce evenimentele cardiovasculare, arata studiile.

Mai nou, in atentia cercetatorilor a ajuns o forma de inalta puritate a acidului eicosapentaenoic (un ester etilic al EPA, aprobat de US Food and Drug Administration sau FDA), iar aceasta forma de EPA este folosita in studii ca adjuvant, pe langa dieta sanatoasa, pentru a reduce nivelul trigliceridelor la pacientii adulti cu hipertrigliceridemie severa (valorile trigliceridelor sunt egale sau mai mari de 500 mg/dL).

EPA este benefic si pentru persoanele cu valori mari ale colesterolului

In doua mari studii de peste hotare, s-a dovedit in mod clar eficacitatea si siguranta acelui ester etilic al EPA, de inalta puritate, in ceea ce priveste scaderea valorilor trigliceridelor; acest efect a fost observat la 702 pacienti tratati cu statine, care aveau un risc cardiovascular mare, aveau colesterolul LDL bine tinut sub control si niveluri reziduale mari ale trigliceridelor.

In ambele studii efectuate de oamenii de stiinta (intitulate MARINE si ANCHOR), doza recomandata de 4 grame pe zi de EPA de inalta puritate:

  • a scazut semnificativ nivelul trigliceridelor,
  • a scazut colesterolul non-HDL (acele lipoproteine care nu sunt de densitate mare),
  • a redus nivelul apolipoproteinei B (apo B),
  • a redus nivelul colesterolului VLDL (lipoproteine cu densitate foarte mica)
  • si a scazut nivelul colesterolului total.

 

 

Toate aceste efecte s-au inregistrat fara ca EPA sa creasca semnificativ nivelul colesterolului LDL (asa-numitul colesterol "rau"). Comparativ cu pilulele placebo folosite, doza de 4 grame pe zi de EPA de inalta puritate a redus semnificativ markerii inflamatiei aterosclerotice.

Forma de inalta puritate a EPA nu creste colesterolul LDL

S-a dovedit ca unele formule de pe piata de acizi grasi Omega 3, care contin EPA si DHA, cresc valorile colesterolului LDL, pe cand studiile mai noi arata ca forma de inalta puritate a EPA (un ester etilic al acidului eicosapentaenoic) scade valorile trigliceridelor fara sa creasca insa nivelul de colesterol LDL (rau), atat cand EPA de inalta puritate este luat singur, cat si in combinatie cu terapia cu statine.

Ai probleme cu grasimile in sange, si suferi si de diabet? Completează , iar dacă te încadrezi în grupa de risc cardiovascular crescut primești un consult de specialitate GRATUIT!

[{ads-colesterol-second}]

Sursa foto: Shutterstock

Bibliografie:

  • Studiul "Icosapent ethyl, a pure ethyl ester of eicosapentaenoic acid: effects on circulating markers of inflammation from the MARINE and ANCHOR studies.", publicat in 2013 in American journal of cardiovascular drugs : drugs, devices, and other interventions, autori: Harold E. Bays, Christie M. Ballantyne, Rene A. Braeckman, William G. Stirtan, Paresh N. Soni.
  • Analiza "Update on marine omega-3 fatty acids: Management of dyslipidemia and current omega-3 treatment options", publicata in 2013 in Atherosclerosis, autor: Howard Weintraub.

 

Pentru a comenta este nevoie de
Comentarii 0