EPA (acidul eicosapentaenoic) scade nivelul trigliceridelor la pacientii cu risc cardiovascular [studiu]

Studiile clinice efectuate în ultimii ani arată că EPA, un tip de acid esențial Omega-3, numit acid eicosapentaenoic, poate să scadă trigliceridele dacă este administrat în anumite concentrații.

Ce este acidul eicosapentaenoic (EPA) și ce beneficii are pentru sănătate

Acidul eicosapentaenoic (EPA) este un tip esențial de acid gras Omega-3, care se întâlnește în peștii grași de apă rece, precum somonul, tonul, macroul, sardinele, crustaceele și heringul. Este important de menționat că EPA se găsește și în suplimentele cu ulei de pește, împreună cu acidul docosahexaenoic (DHA), un alt acid gras Omega-3. 

RECOMANDARILE EXPERTILOR DOC

Principalul avantaj al acizilor grași Omega-3 este că scad riscul de boli de inimă. Însă, aceștia mai au și alte beneficii pentru sănătate, care nu ar trebui trecute cu vederea. De exemplu, o dietă bogată în EPA are efecte pozitive asupra  trigliceridelor ridicate (grăsimilor din sânge), tensiunii arteriale crescute și a inflamației. În plus, ajută la reducerea riscului de cheaguri de sânge, la îmbunătățirea sănătății arterelor și la reducerea plăcii de aterom, care îngustează arterele și provoacă boli de inimă. Iar lista beneficiilor acestor acizi grași nu se oprește aici. 

Beneficiile acizilor grași Omega-3

Ajută la dezvoltarea corectă a creierului

Cu siguranță ești familiarizat cu recomandarea medicului de a-i oferi copilului ulei de pește. Iar motivul este unul cât se poate de important. Copiii au nevoie de acizi grași Omega-3 pentru ca creierul lor să se dezvolte corect. Asociația Americană a Inimii (AHA) recomandă consumul de pește, în special de pește gras, de cel puțin 2 ori pe săptămână. Printre peștii grași se numără somonul, heringul, păstrăvul, sardinele și tonul albacore.

Reduce inflamația cauzată de artrita reumatoidă

Au fost efectuate câteva studii mici care indică faptul că uleiul de pește poate ajuta la reducerea simptomelor și a inflamației cauzate de artrita reumatoidă. Totuși, e bine de știut că acizii grași nu împiedică deteriorarea articulațiilor să se agraveze.

De ajutor în menopauză

Potrivit specialiștilor, EPA este de ajutor în diminuarea numărului bufeurilor în rândul femeilor aflate la menopauză, iar administrarea regulată a uleiului de pește ar putea să scadă durerea crampelor menstruale, potrivit unui studiu mai vechi.

Susține creșterea și dezvoltarea prenatală

Dacă ești însărcinată, nu neglija importanța acizilor grași Omega-3. Aceștia sunt foarte importanți, întrucât ajută la dezvoltarea creierului și ochilor bebelușilor. De altfel, un studiu recent a arătat că o dietă bogată în acizi grași Omega-3 pe toată durata sarcinii are beneficii și pentru sănătatea mamei. Mai exact, o cercetare recentă a scos în evidență că EPA scade simptomele depresiei și reduce riscul de depresie postpartum după naștere 1

Mai mult, numeroase cercetări au ajuns la concluzia că acizii grași Omega-3, inclusiv EPA, pot avea efecte pozitive în ameliorarea bolilor pulmonare și renale, diabetului de tip 2, obezității, colitei ulceroase, bolii Crohn, anorexiei nervoase,  osteoartritelor, osteoporozei.

Legătura dintre EPA (acidul eicosapentaenoic) și nivelul trigliceridelor

Specialiștii recomandă pacienților cu hipertrigliceridemie să-și ajusteze dieta, mai exact să nu mai consume grăsimi, carbohidrați simpli și alcool, dar și să practice cât mai mult sport. Fibrații (o clasă de medicamente utilizate în scăderea dislipidemiilor) sunt recomandați ca terapie farmacologică de primă linie la pacienții cu hipertrigliceridemie severă, pe când statinele sunt indicate pacienților cu hipertrigliceridemie uşoară până la moderată. Uneori, statinele trebuie să fie combinate cu un fibrat, niacină sau acizi grași Omega-3 în vederea gestionării hipertrigliceridemiei uşoare până la moderată. 

Studiile de peste Ocean arată că terapiile pe bază de ulei de pește bogat în acizi grași Omega-3 (EPA și DHA) și pe bază de fibrați reduc în mod eficient trigliceridele în cazul pacienților cu hipertrigliceridemie. Chiar și așa, acești agenți folosiți de medici pot crește substanțial nivelul LDL-colesterolului (numit și colesterol "rău"), în special în cazul pacienților cu valori extrem de mari ale trigliceridelor. Pentru această categorie de pacienți și nu numai, studiile recente au arătat că o formă pură a acidului eicosapentaenoic (EPA) poate reduce valorile trigliceridelor din sânge, fără să crească însă și nivelul colesterolului LDL.

Ce proprietăți are EPA în forma pură

Oamenii de știință au scos în evidență proprietățile pe care le are un etil al acidului eicosapentaenoic, adică o formă de înaltă puritate a acidului eicosapentaenoic, aprobată la o doză de 4 grame pe zi, ca aliat adjuvant, alături de o dietă sănătoasă, pentru a reduce valorile trigliceridelor serice, la adulții care suferă de hipertrigliceridemie severă (cei care au trigliceridele serice mai mari sau egale cu 500 mg/dl).

Potrivit unei ample analize din iunie 2016, EPA, în forma sa pură, are efecte benefice, putând să reducă nivelul trigliceridelor, iar aceste efecte au fost observate de-a lungul a trei studii clinice complexe2. Cercetătorii americani au supus unei analize esterul etilic al acidului eicosapentaenoic (EPA), o formă de o puritate înaltă, pe bază de prescripție medicală, care a fost aprobată la o doză de 4 grame pe zi.

Analiza aceasta amplă a specialiștilor americani a examinat relația dintre doza de ester etilic al acidului eicosapentaenoic (EPA) și globulele roșii din sânge (eritrocitele), în cadrul a trei studii clinice, în cazul pacienților adulți care sufereau de hipertrigliceridemie.

Concluziile cercetătorilor, după ce au analizat în detaliu rezultatele celor trei studii clinice, au fost că forma pură de EPA a redus semnificativ trigliceridele serice, atât în cazul pacienților care au avut doza de 4 grame de EPA pe zi, cât și în cazul pacienților cu doze de 2 grame de EPA pe zi - vorbim de pacienți cu valori foarte mari ale trigliceridelor în sânge.

Analiza a mai arătat că forma pură de EPA nu a avut vreun efect semnificativ asupra LDL-colesterolului (așa-numitul colesterol rău). Dozele de 4 grame de EPA pe zi au redus semnificativ și nivelul colesterolului non-HDL.

Forma pură de EPA scade și valorile proteinei C reactive

O altă concluzie la care au ajuns oamenii de știință a fost că aceste concentrații pure de EPA (în doze de 4 grame pe zi) au redus valorile proteinei C reactive până la un grad impresionant, adesea raportat cu folosirea statinelor. Eterul etilic al acidului eicosapentaenoic (EPA) de înaltă puritate a fost eficient când a fost administrat împreună cu statinele, dar și când a fost administrat fără statine, spun cercetătorii. 

Concluziile la care au ajuns oamenii de știință sugerează că forma pură a acidului eicosapentaenoic (EPA) poate avea efecte sinergetice când EPA este administrat împreună cu statinele, pentru că s-a observat că EPA a redus trigliceridele chiar mai mult în cazul subgrupului de pacienți tratați cu statine, în comparație cu pacienții care nu au avut o terapie pe bază de statine.

EPA, în forma sa de o puritate înaltă, pe bază de prescripție (esterul etilic al acidului eicosapentaenoic), a fost în general bine tolerat de pacienții cu hipertrigliceridemie, au observat cercetătorii.

Un avantaj al EPA în forma pură: nu crește colesterolul LDL (rău)

Cercetătorii subliniază că, deși alte produse farmaceutice pe bază de acizi grași Omega-3 care conțin atât EPA, cât și DHA pot crește semnificativ nivelul colesterolului LDL când sunt administrate pacienților cu valori mari ale trigliceridelor serice, esterul etilic al acidului eicosapentaenoic (EPA) - adică forma extrem de pură a EPA - nu a crescut valorile LDL-colesterolului în comparație cu capsulele placebo din studii. Un alt beneficiu este acela că EPA, când este administrat alături de stanine, poate afecta în mod favorabil alte etape în cazul aterosclerozei, inclusiv disfuncția endotelială, stresul oxidativ, inflamația, formarea plăcilor de aterom și progresia plăcii ateromatoase, agregarea plachetară, formarea trombilor și ruptura plăcii ateromatoase.

Ce spun studiile recente

În 2018, trei studii randomizate controlate, efectuate pentru a examina diferite preparate pe bază de acizi grași Omega-3 au arătat rezultate divergente. Studiile ASCEND (A Study of Cardiovascular Events in Diabetes) 3 și VITAL (Vitamin D and Omega-3 Trial) 4 în care s-au examinat produse pe bază de EPA+DHA nu au influențat foarte mult riscul apariției unui infarct miocardic non-fatal, accident vascular cerebral ischemic, atac ischemic tranzitoriu sau deces vascular.

În schimb, oamenii de știință implicați în studiul REDUCE-IT au ajuns la concluzia că Icosapent etil, un ester etilic al acidului eicosapentaenoic foarte purificat, scade nivelul trigliceridelor, accident vascular cerebral non-fatal, revascularizare coronariană la pacienții cu boală cardiovasculară aterosclerotică 5.

Două studii din 2020, STRENGTH (Studiul privind rezultatele pe termen lung pentru a evalua riscul rezidual de statine cu acizi carboxilici Omega-3 la pacienții cu risc cardiovascular ridicat cu hipertrigliceridemie)6 și OMEMI (acizii grași Omega-3 la vârstnicii cu infarct miocardic)7 au prezentat rezultate nule pentru terapia combinată EPA+DHA în ceea ce privește incidența accidentului vascular cerebral non-fatal, revascularizare coronariană emergentă/electivă sau angină instabilă care necesită spitalizare.

Aceste rezultate discordante ale studiilor au condus la o mare incertitudine cu privire la rolul potențial al acizii grași Omega-3 în reducerea riscului la pacienții cu boală cardiovasculară aterosclerotică. Totuși, oamenii de știință susțin că acizii grași Omega-3 reduc mortalitatea cardiovasculară, iar potrivit studiilor de mai sus, reducerea riscului cardiovascular a fost mai proeminentă cu monoterapia cu EPA decât cu EPA+DHA.

Nu uitați că un diagnostic corect poate fi pus doar de către un medic specialist, în urma unui consult și a investigațiilor adecvate. Puteți face chiar acum o programare, prin platforma DOC-Time, aici. Iar dacă nu sunteți siguri la ce specialist ar fi indicat să mergeți, vă recomandăm să începeți cu un consult de medicină internă, pentru care puteți face, de asemenea, programări prin DOC-Time.

Sursa foto: Shutterstock
Bibliografie:
1 Studiul „Omega-3 Polyunsaturated Fatty Acid Supplementation in Prevention and Treatment of Maternal Depression: Putative Mechanism and Recommendation”. J Affect Disord. 2018; Hsu M-C, et al. 
https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/29860183/
2 Studiul "Icosapent ethyl: Eicosapentaenoic acid concentration and triglyceride-lowering effects across clinical studies", 2016, Prostaglandins & Other Lipid Mediators, Harold E. Bays, Christie M. Ballantyne, Ralph T. Doyle Jr., Rebecca A. Juliano, Sephy Philip
https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/27418543/
3 Studiul „Effects of n-3 fatty acid supplements in diabetes mellitus”. N Engl J Med. 2018; Bowman L., Mafham M., Wallendszus K. https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/30146932/
4 Studiul „Marine n-3 fatty acids and prevention of cardiovascular disease and cancer”. N Engl J Med. 2019; Manson J.E., Cook N.R., Lee I.M. 
https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/30415637/
5 Studiul „Cardiovascular risk reduction with icosapent ethyl for hypertriglyceridemia”. N Engl J Med. 2019; Bhatt D.L., Steg P.G., Miller M.
https://www.nejm.org/doi/full/10.1056/nejmoa1812792
6 Studiul „Effect of high-dose omega-3 fatty acids vs corn oil on major adverse cardiovascular events in patients at high cardiovascular risk: the strength randomized clinical trial”. JAMA. 2020; Nicholls S.J., Lincoff A.M., Garcia M.
https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/33190147/
7 Studiul ”Effects of n-3 fatty acid supplements in elderly patients after myocardial infarction: a randomized controlled trial”. Circulation. 2021, Kalstad A.A., Myhre P.L., Laake K. 
https://www.ahajournals.org/doi/10.1161/CIRCULATIONAHA.120.052209
National Institutes of Health - Omega-3 Fatty Acids
https://ods.od.nih.gov/factsheets/Omega3FattyAcids-HealthProfessional/


Te-ar mai putea interesa și...


 

 

 

DE SEZON
Pentru a comenta este nevoie de
Comentarii 0