Legatura dintre cafea si colesterolul marit

Exista multe afirmatii care s-au facut in legatura cu un consum regulat de cafea si colesterolul crescut, insa studiile privind modul in care cafeaua creste valorile colesterolului au oferit rezultate mixte.  Relația dintre cafea și colesterol poate depinde de modul în care o persoană prepară băutura. Filtrele de hârtie pot ajuta la minimizarea cantității de uleiuri naturale și pot duce la o băutură de cafea cu un efect mai mic asupra colesterolului.

Persoanele care au colesterolul ridicat ar trebui să evite consumul de băuturi nefiltrate, cum ar fi cafeaua turcească. Fără un filtru de hârtie, mai multe uleiuri pe care le contine cafeaua si care cresc colesterolul,  ajung în ceasca ta.

 

Un lucru este cert: cafeaua, desi ea in sine nu contine deloc colesterol,  poate creste nivelul colesterolului din sange, dar acest lucru depinde de modul in care o fierbi (o prepari) si de cat de multa cafea bei zilnic. Daca esti o persoana sensibila la cofeina, cafeaua poate avea, totodata, un impact asupra sanatatii tale.

Ce este colesterolul?

TE-AR MAI PUTEA INTERESA

 

Este o substanta precum ceara, produsa de ficat. El se gaseste in mod natural in corpul nostru si pe langa colesterolul pe care organismul il produce, tu poti "lua" colesterol si din anumite alimente. Prea mult colesterol LDL acumulat in organism inseamna ca ai un risc mai mare de boli cardiovasculare.

Legatura dintre cafea si colesterol

Mai multe studii din ultimul deceniu au aratat o legatura intre consumul de cafea si colesterol. Potrivit unui studiu, uleiurile din cafea (cunoscute sub numele de diterpeni), cum ar fi cafestolul si kahweol-ul sunt de vina. Uleiurile acestea se gasesc in mod natural in cafeaua cofeinizata si in cea decofeinizata.

Cercetarile indica faptul ca unul dintre acestia, cafestolul, afecteaza capacitatea corpului de a metaboliza si de a regla colesterolul. Potrivit unei meta-analize a unor studii controlate efectuate pe tema cafelei si a colesterolului, uleiurile din compozitia cafelei pot sa scada acizii biliari si sa reduca sterolii neutri. Acest lucru ar putea duce la o crestere a colesterolului. Cercetatorii au concluzionat ca acest cafestol este "cel mai puternic compus care creste valorile colesterolului identificat in dieta fiintei umane".

Daca ai o mutatie genetica ce iti incetineste metabolismul cafelei in corp si daca bei doua sau mai multe cesti de cafea pe zi, riscul tau de boli cardiace poate fi chiar mai mare.

 

De ce conteaza modul de fierbere al cafelei

Uleiurile esentiale din cafea sunt cele mai puternice in tipurile de cafea la care boabele macinate au avut cel mai lung contact cu apa, in timpul fierberii. O presa franceza pentru cafea, care prepara cafeaua prin trecerea continua a apei prin boabele macinate s-a dovedit a avea concentratii mai mari de cafestol.

 
Daca fierbi cafeaua in stil american, cu ajutorul unui filtru, pe de alta parte, aceasta metoda are niveluri relativ mici de cafestol, pentru ca apa este trecuta o singura data prin cafeaua macinata. Cea mai mare parte a cafestolului ramane in urma, in filtru, indiferent de metoda de prajire si de boabele macinate.

Un alt studiu a masurat cantitatea de uleiuri in functie de modul de preparare si a aratat ca daca se prepara cafeaua la foc mic, in stil turcesc, aceasta are cea mai mare cantitate de diterpeni. Cafeaua instant si cafeaua preparata prin picurare a avut cantitati "neglijabile" de diterpeni, iar cafeaua espresso a avut cantitati intermediare.

Cercetarile au aratat ca daca se consuma 5 cesti de cafea zilnic, preparate prin metoda presei franceze, aceasta cafea iti poate creste colesterolul seric cu pana la 6-8%.

Cafeaua fiartă  turcească și cafeaua la presă pot crește colesterolul, potrivit unui alt studiu. Cafeaua turcească este nefiltrata, în mod clar. Cafeaua făcută cu o presă franceză trece printr-un filtru metalic ce permite trecerea mai multor diterpene în infuzie decât filtrele de hârtie.

ConformInstitutul de Informații Științifice despre Cafea - ISIC, alte tipuri de cafea preparată conțin diferite niveluri de diterpene și, prin urmare, au efecte diferite asupra nivelului de colesterol:

  • Espresso: Acest tip de cafea are aproximativ jumătate din cantitatea de diterpene găsite în cafeaua nefiltrată. Deoarece se beau în general, in  porții mici  probabil că acesta va avea un efect redus asupra colesterolului.
  • Cafeaua filtrată: are probabil un efect redus asupra colesterolului.
  • Cafea instantă: Acest tip de cafea conține foarte puține diterpene, deci nu ar trebui să crească colesterolul.

Cafeaua are si beneficii

In cazul in care nu bei cantitati importante de cafea nefiltrata sau preparata la presa franceza zilnic, valorile crescute ale colesterolului nu ar trebui sa fie un motiv prea mare de ingrijorare. Cel putin nu cand vine vorba de cafea. Din contra, cafeaua are si multe beneficii pentru sanatate. Aceasta licoare delicioasa, pe care o consumam dimineata, a fost asociata cu protectia oferita contra bolilor precum diabetul de tip 2, celor de ficat , Alzheimer si Parkinson.

Un studiu a dovedita ca cele doua tipuri de uleiuri - cafestol și kahweol, diterpenele naturale extrase din boabele de cafea, in plus față de efectul de creștere a lipidelor serice, demonstrează acțiuni farmacologice potențiale multiple, cum ar fi activități antiinflamatoare, hepatoprotectoare, anticancerigene, antidiabetice și anti-osteoclastogeneză. Cele mai relevante mecanisme implicate sunt mediatorii de scadere a inflamației, creșterea glutationului (GSH), inducerea apoptozei celulelor tumorale și anti-angiogeneza. Cafestol și kahweol prezintă activități biologice similare, dar nu exact aceleași, ceea ce s-ar putea datora prezenței unei duble legături conjugate pe inelul furanic al acestuia din urmă. Descoperirile vin sa adauge dealtfel noi semne de intrebare legate de colesterol si anume daca nivelul crescut al acestuia - in limite rezonabile este pana la urma atat de daunator tuturor oamenilor si ce alte modificari genetice ii fac pe unii dintre noi mai susceptibili la anumite complicatii metabolice sau cardiovasculare.

Daca ai colesterolul la valori mari, bea cu moderatie cafea preparata prin metode ce presupun ca aceasta sa stea sau sa fiarba prea mult timp in apa. Discuta cu medicul tau despre orice alte motive de ingrijorare pe care le ai in aceasta privinta.

TE-AR MAI PUTEA INTERESA

 

Sursa foto: Shutterstock

Bibliografie: Cafestol and Kahweol: A Review on Their Bioactivities and Pharmacological Properties, 2019 Yaqi Ren,Chunlan Wang Jiakun Xu, and  Shuaiyu  Wang,

Pentru a comenta este nevoie de
Comentarii 0