Legatura dintre cafea si colesterolul marit

Exista multe afirmatii care s-au facut in legatura cu un consum regulat de cafea si colesterolul crescut, insa studiile privind modul in care cafeaua creste valorile colesterolului au oferit rezultate mixte.

Un lucru este cert: cafeaua poate creste nivelul colesterolului, dar acest lucru depinde de modul in care o fierbi (o prepari) si de cat de multa cafea bei zilnic. Daca esti o persoana sensibila la cofeina, cafeaua poate avea, totodata, un impact asupra sanatatii tale.

Ce este colesterolul?

TE-AR MAI PUTEA INTERESA

Este o substanta precum ceara, produsa de ficat. El se gaseste in mod natural in corpul nostru si pe langa colesterolul pe care organismul il produce, tu poti "lua" colesterol si din anumite alimente. Prea mult colesterol LDL acumulat in organism inseamna ca ai un risc mai mare de boli cardiovasculare.

Legatura dintre cafea si colesterol

Mai multe studii din ultimul deceniu au aratat o legatura intre consumul de cafea si colesterol. Potrivit unui studiu, uleiurile din cafea (cunoscute sub numele de diterpeni), cum ar fi cafestolul si kahweol-ul sunt de vina. Uleiurile acestea se gasesc in mod natural in cafeaua cofeinizata si in cea decofeinizata.

Cercetarile indica faptul ca unul dintre acestia, cafestolul, afecteaza capacitatea corpului de a metaboliza si de a regla colesterolul, scrie healthline.com. Potrivit unei meta-analize a unor studii controlate efectuate pe tema cafelei si a colesterolului, uleiurile din compozitia cafelei pot sa scada acizii biliari si sa reduca sterolii neutri. Acest lucru ar putea duce la o crestere a colesterolului. Cercetatorii au concluzionat ca acest cafestol este "cel mai puternic compus care creste valorile colesterolului identificat in dieta fiintei umane".

Daca ai o mutatie genetica ce iti incetineste metabolismul cafelei in corp si daca bei doua sau mai multe cesti de cafea pe zi, riscul tau de boli cardiace poate fi chiar mai mare.

De ce conteaza modul de fierbere al cafelei

Uleiurile esentiale din cafea sunt cele mai puternice in tipurile de cafea la care boabele macinate au avut cel mai lung contact cu apa, in timpul fierberii. O presa franceza pentru cafea, care prepara cafeaua prin trecerea continua a apei prin boabele macinate s-a dovedit a avea concentratii mai mari de cafestol.

Daca fierbi cafeaua in stil american, cu ajutorul unui filtru, pe de alta parte, aceasta metoda are niveluri relativ mici de cafestol, pentru ca apa este trecuta o singura data prin cafeaua macinata. Cea mai mare parte a cafestolului ramane in urma, in filtru, indiferent de metoda de prajire si de boabele macinate.

Un alt studiu a aratat ca daca se prepara cafeaua la foc mic, in stil turcesc si in stil scandinav, aceasta are cea mai mare cantitate de diterpeni. Cafeaua instant si cafeaua preparata prin picurare a avut cantitati "neglijabile" de diterpeni, iar cafeaua espresso a avut cantitati intermediare.

Cercetarile au aratat ca daca se consuma 5 cesti de cafea zilnic, preparate prin metoda presei franceze, aceasta cafea iti poate creste colesterolul seric cu pana la 6-8%.

Cafeaua are si beneficii

In cazul in care nu bei cantitati importante de cafea nefiltrata sau preparata la presa franceza zilnic, valorile crescute ale colesterolului nu ar trebui sa fie un motiv prea mare de ingrijorare. Cel putin nu cand vine vorba de cafea. Din contra, cafeaua are si multe beneficii pentru sanatate. Aceasta licoare delicioasa, pe care o consumam dimineata, a fost asociata cu protectia oferita contra bolilor precum diabetul de tip 2, celor de ficat si Parkinson.

Daca ai colesterolul la valori mari, bea cu moderatie cafea preparata prin metode ce presupun ca aceasta sa stea mult timp in apa. Discuta cu medicul tau despre orice alte motive de ingrijorare pe care le ai in aceasta privinta.

TE-AR MAI PUTEA INTERESA

 

Sursa foto: Shutterstock

Pentru a comenta este nevoie de sau înregistrare.
Comentarii 0