Legatura dintre cafea si colesterolul marit

Există multe afirmații care s-au făcut în legătură cu un consum regulat de cafea și colesterolul mărit, însă studiile privind modul în care cafeaua crește valorile colesterolului au oferit rezultate mixte. 

Relația dintre cafea și colesterol poate depinde de modul în care o persoană prepară băutura. Filtrele de hârtie pot ajută la minimizarea cantității de uleiuri naturale și pot duce la obținerea unei băuturi cu un efect mai mic asupra colesterolului.

Persoanele care au colesterolul mărit ar trebui să evite consumul de băuturi nefiltrate, cum ar fi cafeaua turcească. Fără un filtru de hârtie, mai multe uleiuri pe care le conține cafeaua și care cresc colesterolul,  ajung în ceașcă.

Un lucru este cert: cafeaua, deși în sine nu conține deloc colesterol, poate crește nivelul colesterolului din sânge, dar acest lucru depinde de modul în care o fierbi și de cât de multă cafea bei zilnic. Dacă ești o persoană sensibilă la cofeină, cafeaua poate avea și alte efecte asupra sănătății.

NEWSLETTER DEDICAT DOC

Ce este colesterolul?

Colesterolul este o substanță precum ceara, produsă de ficat. Acesta se găsește în mod natural în corpul nostru și pe lângă colesterolul pe care organismul îl produce, poate fi luat și din anumite alimente. Prea mult colesterol rău (LDL) acumulat în organism înseamnă că există un risc mai mare de boli cardiovasculare.

Asocierea dintre cafea și colesterol

Mai multe studii din ultimul deceniu au arătat o legătură între consumul de cafea și colesterolul LDL mărit. Potrivit unui studiu, uleiurile din cafea (cunoscute sub numele de diterpeni), cum ar fi cafestolul și kahweol-ul sunt de vină. Uleiurile acestea se găsesc în mod natural în cafeaua cofeinizată și în cea decofeinizată.

Cercetările indică faptul că unul dintre aceștia, cafestolul, afectează capacitatea corpului de a metaboliza și de a regla colesterolul. Potrivit unei meta-analize a unor studii controlate efectuate pe tema cafelei și a colesterolului, uleiurile din compoziția cafelei pot să scadă acizii biliari și să reducă sterolii neutri. Acest lucru ar putea duce la o creștere a colesterolului. Cercetătorii au concluzionat că acest cafestol este cel mai puternic compus care crește valorile colesterolului.

Dacă ai o mutație genetică ce îți încetinește metabolismul cafelei în corp și dacă bei două sau mai multe cești de cafea pe zi, riscul tău de boli cardiace poate fi chiar mai mare.

De ce contează modul de fierbere al cafelei?

Uleiurile esențiale din cafea sunt cele mai puternice în tipurile de cafea la care boabele măcinate au avut cel mai lung contact cu apa, în timpul fierberii. O presă franceză pentru cafea, care prepară cafeaua prin trecerea continuă a apei prin boabele măcinate s-a dovedit a avea concentrații mai mari de cafestol.

Dacă fierbi cafeaua în stil american, cu ajutorul unui filtru, pe de altă parte, această metodă are niveluri relativ mici de cafestol, pentru că apa este trecută o singură dată prin cafeaua măcinată. Cea mai mare parte a cafestolului rămâne în urmă, în filtru, indiferent de metoda de prajire și de boabele măcinate.

Un alt studiu a măsurat cantitatea de uleiuri în funcție de modul de preparare și a arătat că dacă se prepară cafeaua la foc mic, în stil turcesc, aceasta are cea mai mare cantitate de diterpeni. Cafeaua instant și cafeaua preparată prin picurare a avut cantități neglijabile de diterpeni, iar cafeaua espresso a avut cantități intermediare.

Cercetările au arătat că dacă se consumă 5 cești de cafea zilnic, preparate prin metoda presei franceze, această cafea poate crește colesterolul seric cu până la 6-8%.

Cafeaua fiartă turcească și cafeaua la presă pot crește colesterolul, potrivit unui alt studiu. Cafeaua turcească este nefiltrată, în mod clar. Cafeaua făcută cu o presă franceză trece printr-un filtru metalic ce permite trecerea mai multor diterpene în infuzie decât filtrele de hârtie.

Fiecare tip de cafea are efecte diferite asupra valorilor colesterolului

Conform Institutul de Informații Științifice despre Cafea - ISIC, alte tipuri de cafea preparată conțin diferite niveluri de diterpene și, prin urmare, au efecte diferite asupra nivelului de colesterol:

  • Espresso: Acest tip de cafea are aproximativ jumătate din cantitatea de diterpene găsite în cafeaua nefiltrată. Deoarece espresso se bea în general, în porții mici  probabil că acesta va avea un efect redus asupra colesterolului.
  • Cafeaua filtrată: are probabil un efect redus asupra colesterolului.
  • Cafeaua instant: Acest tip de cafea conține foarte puține diterpene, deci nu ar trebui să crească valorile colesterolul.

Cafeaua are și beneficii

În cazul în care nu bei cantități importante de cafea nefiltrată sau preparată la presă franceză zilnic, valorile crescute ale colesterolului nu ar trebui să fie un motiv prea mare de îngrijorare. Din contră, cafeaua are și multe beneficii pentru sănătate. 

Poate oferi protecție împotriva unor boli

Această licoare delicioasă, pe care majoritatea consumatorilor o preferă în fiecare dimineață, a fost asociată cu protecția oferită contra bolilor precum diabetul de tip 2, boli hepatice, Alzheimer și Parkinson.

Are efecte antiinflamatoare

Un studiu a dovedit că acele două tipuri de uleiuri - cafestol și kahweol, diterpenele naturale extrase din boabele de cafea, în plus față de efectul de creștere a lipidelor serice, demonstrează acțiuni farmacologice potențiale multiple, cum ar fi activități antiinflamatoare, hepatoprotectoare, anticancerigene, antidiabetice și anti-osteoclastogeneză. Cele mai relevante mecanisme implicate sunt mediatorii de scădere a inflamației, creșterea glutationului (GSH), inducerea apoptozei celulelor tumorale și anti-angiogeneza. 

Moderația este cheia

RECOMANDARILE EXPERTILOR DOC

Dacă ai colesterolul la valori mari, bea cu moderație cafea preparată prin metode care presupun ca această să stea sau să fiarbă prea mult timp în apă. Este indicat să discuți cu medicul despre orice alte motive de îngrijorare pe care le ai în această privință.

Ce mai poți face pentru a scădea colesterolul LDL mărit?

Redu consumul de grăsimi saturate și de grăsimi trans

Grăsimile saturate se găsesc în produse de origine animale precum untul, untura, smântâna, carnea grasă și brânzeturile grase, iar cele trans în prăjeli și unele margarine. Folosește la gătit și în salate ulei de floarea soarelui și ulei de măsline și alege ca gustare o mână de nuci sau de semințe în loc de chipsuri, biscuiți etc.

Redu consumul de zahăr

Elimină zahărul adăugat sau consumă mai puține produse care conțin zahăr. Când ai poftă de un desert, alege ceva mai sănătos, cum ar fi un iaurt în care pui bucăți de fructe și nuci sau fursecuri preparate din fulgi de ovăz, banane și ouă.

Obișnuiește-te să faci mișcare

Caută să faci măcar 30 de minute de mișcare moderată în fiecare zi: mers pe jos, mers pe bicicletă, gimnastică în casă ori în curte, grădinărit etc.

Nu uitați că un diagnostic corect poate fi pus doar de către un medic specialist, în urma unui consult și a investigațiilor adecvate. Puteți face chiar acum o programare, prin platforma DOC-Time, aici. Iar dacă nu sunteți siguri la ce specialist ar fi indicat să mergeți, vă recomandăm să începeți cu un consult de medicină internă, pentru care puteți face, de asemenea, programări prin DOC-Time.

Sursa foto: Shutterstock
Bibliografie:
NIH - Cafestol and Kahweol: A Review on Their Bioactivities and Pharmacological Properties
ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC6747192/
Studiul „Cafestol and Kahweol: A Review on Their Bioactivities and Pharmacological Properties”, apărut în Int J Mol Sci. 2019 Sep; 20(17): 4238, doi: 10.3390/ijms20174238, autori: Yaqi Ren et al.
Cleveland Clinic - What You Should Know About Cholesterol and Coffee
https://health.clevelandclinic.org/what-you-should-know-about-cholesterol-and-coffee/


Te-ar mai putea interesa și...


 

 

 

DE SEZON
Pentru a comenta este nevoie de
Comentarii 0