Consumul oricărui tip de cafea scade riscul de boli hepatice cronice [studiu]

Ești iubitor de cafea? Atunci cercetătorii au o veste bună pentru tine! Un studiu al britanicilor arată că toate tipurile de cafea îți pot reduce riscul de a dezvolta boli hepatice cronice.

Indiferent dacă ceea ce ai în ceașcă conține sau nu cofeină, are la bază cafea măcinată sau instant, ia în calcul că te ține departe de tot felul de boli ale ficatului - atâta timp cât bei trei cești pe zi, spun cercetătorii. Astfel, consumul de cafea este asociat cu un risc redus al dezvoltării de boli hepatice cronice și afecțiuni hepatice asociate, potrivit unui studiu publicat în jurnalul BMC Public Health în iunie 2021. 

De ce afecțiuni te poate proteja cafeaua?

Cercetătorii de la Universitățile din Southampton și Edinburgh, Marea Britanie, au descoperit că consumul oricărui tip de cafea a fost asociat cu un risc redus al îmbolnăvirii, dar și a decesului din cauza unei boli hepatice cronice, în comparație cu neconsumarea ei.

RECOMANDĂRILE EXPERȚILOR DOC

Autorii au studiat datele furnizate de Biobank în cazul a 495.585 de participanți consumatori de cafea, care au fost urmăriți pe o perioadă medie de 10.7 ani. Scopul a fost monitorizarea persoanelor care au dezvoltat boli hepatice cronice și afecțiuni hepatice conexe. Pentru studiu - care nu a primit niciun fel de finanțare din partea industriei cafelei - echipa lui Roderick a folosit exclusiv datele Biobank.

Are importanță de ce tip este cafeaua?

Dintre toți participanții incluși în studiu, 78% (384.818) au consumat cafea măcinată sau instant, cofeinizată sau decofeinizată, în timp ce 22% (109.767) nu au băut niciun fel de cafea. În perioada studiului, au existat 3.600 de cazuri de boli hepatice cronice, inclusiv 301 decese. În plus, au existat 5.439 de cazuri de boli hepatice cronice sau steatoză (o acumulare de grăsimi în ficat cunoscută și sub numele de boală hepatică grasă) și 184 de cazuri de carcinom hepatocelular, un tip de cancer hepatic.

În comparație cu cei care nu au băut cafea, consumatorii de cafea au avut un risc redus cu 21% de boli hepatice cronice, un risc redus cu 20% de boli hepatice cronice sau grase și un risc redus cu 49% de deces cauzat de boli hepatice cronice. Beneficiul maxim a fost observat în grupul care a băut cafea măcinată, care conține niveluri ridicate de ingrediente Kahweol și cafestol, care s-au dovedit a fi benefice împotriva bolilor hepatice cronice la animale.

Cafeaua instant, care are un nivel mai scăzut de Kahweol și cafestol, a fost, de asemenea, asociată cu un risc redus de boli hepatice cronice. În timp ce reducerea riscului a fost mai mică decât cea asociată cu cafeaua măcinată, constatarea poate sugera că și  alte ingrediente pot fi benefice.

„Toate tipurile de cafea par a fi protectoare împotriva bolilor hepatice severe”, a declarat cercetătorul principal Dr. Paul Roderick, profesor de sănătate publică la Universitatea din Southampton. "Dar sunt necesare cercetări suplimentare înainte de a putea recomanda publicului să înceapă să bea cafea sau să mărească cantitatea din motive de sănătate hepatică”, mai explică el.

El a subliniat că acest studiu nu demonstrează totuși clar că acestă băutură previne bolile hepatice, ci doar că pare să existe o legătură.

„Trebuie să fim atenți la extrapolarea din studiile observaționale pentru a spune că există o relație de cauzalitate între cafea și boala hepatică. Alte atribute ale consumatorilor de cafea ar putea fi asociate cu riscul bolilor hepatice și este posibil să nu le fi luat în considerare pe acestea”, a mai precizat Roderick.

Bolile hepatice cauzează aproximativ 2 milioane de decese pe an

Ratele bolilor hepatice sunt în continuă creștere și acestea cauzează aproximativ 2 milioane de decese pe an la nivel mondial, potrivit Journal of Hepatology.

Studiul adaugă însă dovezi că băutura asigură o relativă protecție, în ciuda diferitelor compoziții chimice. Ceea ce nu se știe este ce ingrediente din cafea pot proteja ficatul.

"Cafeaua este o substanță complexă și nu vrem să speculăm în exces asupra diferitelor mecanisme”, explică cercetătorul.

Având în vedere scara globală a bolilor hepatice, acesta este un domeniu important pentru cercetare, a adaugat Roderick.

Noile descoperiri ar putea fi importate pentru țările cu venituri mici

Dr. David Bernstein, directorul Centrului Sandra Atlas Bass pentru Boli hepatice de la Northwell Health din Manhasset, New York, subliniază că, în afară de studiul menționat, o serie de alte studii au arătat beneficiile cafelei pentru ficat.

„Dar acesta este primul studiu care arată că efectul a fost observat atât la consumatorii de cafea cu cofeină, cât și la cei de cafea decofeinizată, iar cafeaua măcinată a oferit un beneficiu mai mare decât cafeaua instant”, a spus el.

Autorii britanici au menționat că este importantă disponibilitatea mare a cafelei, iar aceste constatări demonstrează că ea ar putea fi un tratament preventiv potențial pentru bolile hepatice cronice.

”Sunt de acord - a spus Bernstein -, că, deși acest studiu are unele limitări, constatările sale sunt importante și, deși este necesar un studiu mai aprofundat al cafelei ca agent hepatoprotector, poate că este timpul ca medicii să ia în considerare recomandarea utilizării sale în cazul pacienților cu risc de boli hepatice cronice.”

Dr. Oliver Kennedy, autorul principal, a declarat: „Cafeaua este accesibilă pe scară largă și beneficiile pe care le vedem din studiul nostru ar putea însemna că ar putea oferi un potențial tratament preventiv pentru bolile hepatice cronice. Acest lucru ar fi deosebit de important în țările cu venituri mai mici și cu acces mai slab la serviciile de asistență medicală, unde pericolul dezvoltării bolilor hepatice cronice este mai mare”. 

Cercetătorii au în plan studii suplimentare pentru evaluarea rezultatelor

Autorii avertizează că, întrucât consumul de cafea a fost raportat doar atunci când participanții s-au înscris pentru prima dată la studiu, cercetările nu iau în considerare nici o modificare a cantității sau tipului de cafea pe care l-au consumat cei monitorizați pe parcursul perioadei de 10.7 ani. Deoarece participanții erau predominant albi și proveneau dintr-un mediu socio-economic mai ridicat, rezultatele pot fi dificil de generalizat pentru alte țări și populații.

Autorii sugerează că cercetările viitoare ar putea testa mai concret relația dintre cafea și bolile hepatice cu un control mai riguros al cantității de cafea consumată. Ei propun, de asemenea, validarea constatărilor lor în grupuri mai diverse de participanți.

 

Sursa foto: Shutterstock
Bibliografie:

All coffee types decrease the risk of adverse clinical outcomes in chronic liver disease: a UK Biobank study


Te-ar mai putea interesa și...


 

 

 

DE SEZON
Pentru a comenta este nevoie de
Comentarii 0