Consumul de cafea și ceai verde, asociat cu speranță de viață crescută la diabetici (studiu)

Consumul frecvent, dar moderat de cafea și de ceai verde este benefic pentru sănătatea organismului. Un fapt și mai îmbucurător este că, potrivit studiilor cercetătorilor, cafeaua și ceaiul verde ar putea scădea riscul de deces prematur la pacienții cu diabet de tip 2. 

Beneficiile consumului de cafea și de ceai verde

1. Cafeaua și ceaiul verde sunt bogate în antioxidanți

Atât ceaiul verde, cât și cafeaua, au multiple beneficii pentru sănătate, care provin în special din conținutul de antioxidanți. 

 

RECOMANDĂRILE EXPERȚILOR DOC

După cum se cunoaște, radicalii liberi sunt importanți pentru buna funcționare a organismului, dar atunci când sunt în exces, pot duce la instalarea stresului oxidativ. Din fericire, cafeaua și ceaiul verde sunt bogate în antioxidanți, compuși chimici care luptă împotriva stresului oxidativ. 

Majoritatea antioxidanților conținuți de cafea și ceai verde fac parte din clasa polifenolilor, iar, potrivit experților, aceștia ar putea avea proprietăți anticancerigene. 

Un alt aspect benefic al polifenolilor stă în comportamentul lor puternic antiinflamator. În plus, polifenolii pot contribui la sănătatea aparatului cardiovascular și la reglarea nivelului glicemiei în sânge, prin controlul nivelului de trigliceride și îmbunătățirea răspunsului celular la insulină. 

2. Pot accelera procesul de pierdere în greutate

Polifenolii din cafea și ceai verde, împreună cu conținutul de cafeină din cele două, le oferă proprietăți ce pot fi de real folos persoanelor aflate la dietă. Mai multe cercetări sugerează că un consum moderat, dar frecvent de cafea și/sau ceai verde poate contribui la scăderea nivelului de insulină, colesterol LDL și trigliceride în sânge. În plus, poate scădea nivelul de leptină, un hormon important în formarea apetitului, ceea ce poate duce la pierderea de grăsime, inclusiv  cea  de tip visceral, mai repede și mai ușor. Grăsimea viscerală se depozitează în interiorul abdomenului și în jurul organelor interne, fiind asociată cu un risc crescut de boli de inimă și diabet. 

Cafeina și antioxidanții din cafea și ceai verde promovează și dezvoltarea bacteriilor benefice din tractul intestinal, ceea ce ajută la arderea accelerată a grăsimilor, îmbunătățește sensibilitatea la insulină și contribuie la creșterea nivelului de energie peste zi.  

3. L-teanina din ceaiul verde are proprietăți calmante

L-teanina este un aminoacid prezent în mod natural în ceai, inclusiv în ceaiul verde. Acest compus este cunoscut pentru beneficiile pe care le poate aduce creierului, în special pe partea de relaxare și reducere a sentimentului de alertă. Cercetările sugerează că un consum regulat de ceai poate genera anumite procese de bun augur la nivelul creierului, cum ar fi stimularea activității undelor cerebrale alfa, care aduc organismul într-o stare de calm, claritate și liniște. 

Ceaiul verde și cafeaua la diabetici

Conform unui studiu1 publicat în BMJ Open Diabetes Research & Care, consumul de patru căni de ceai verde și/sau două cești de cafea pe zi este asociat cu un risc cu 63% mai scăzut de deces la diabetici. 

Persoanele care suferă de diabet de tip 2 sunt mult mai predispuse la boli de circulație a sângelui, precum și la demență, cancer și fracturi osoase. În pofida unui număr tot mai mare de medicamente eficiente, precum și de terapii complementare de gestionare a diabetului, această boală rămâne un obstacol în calea unei vieți normale. Așadar, modificările în stilul de viață, adică o dietă sănătoasă și exercițiul fizic regulat, pot contribui foarte mult la starea și la dispoziția pacientului.  

Până în prezent, s-au efectuat numeroase studii asupra beneficiilor ceaiului verde și cafelei asupra organismului uman, dar foarte puține dintre acestea s-au axat pe impactul asupra pacienților cu diabet. 

În cadrul studiului de față, oamenii de știință au monitorizat starea de sănătate a aproape 5000 de bărbați și femei din Japonia cu diabet de tip 2 și vârsta medie de 66 de ani. Perioada de monitorizare a durat cinci ani. 

Departajarea s-a realizat în felul următor:

-    În jur de 600 de subiecți nu au consumat deloc ceai verde
-    Aproape 1200 au băut o cană de ceai verde pe zi
-    Aproape 1400 au băut între două și trei căni de ceai verde pe zi
-    În jur de 1800 au băut peste patru căni de ceai verde pe zi
-    Aproape 1000 de participanți nu au băut deloc cafea
-    În jur de 1300 au băut aproape o ceașcă de cafea pe zi
-    Aproape 1000 au consumat o ceașcă de cafea pe zi
-    Aproximativ 1700 de subiecți au consumat două sau multe cesti de cafea pe zi

Pe durata perioadei de monitorizare, 309 persoane au decedat, principalele cauze de deces fiind cancerul și bolile cardiovasculare. 

Consumul unei căni de ceai verde pe zi a fost asociat cu un risc cu 15% mai mic de deces, în timp ce două-trei căni pe zi au scăzut riscul cu până la 27%. Patru sau mai multe căni de ceai verde pe zi au reușit să scadă acest risc și mai mult, cu până la 40%. 

În ceea ce privește consumul de cafea, până la o ceașcă de cafea pe zi a scăzut riscul de deces cu 12%, o ceașcă pe zi a scăzut riscul cu 19%, iar două sau mai multe cești, cu până la 41%. 

În mod remarcabil, riscul de deces a fost și mai scăzut la subiecții care consumau atât ceai verde, cât și cafea, zilnic, mai precis cu 51% în cazul a două-trei căni de ceai verde plus două sau mai multe cești de cafea, cu 58% în cazul a patru sau mai multe căni de ceai verde plus o ceașcă de cafea și cu 63% mai mult în cazul unei combinații de patru sau mai multe căni de ceai și două sau mai multe căni de cafea pe zi. 

Din moment ce studiul este observațional, cercetătorii nu au putut stabili o cauzalitate. De asemenea, nu s-au putut stabili alți factori determinanți pentru această scădere de risc, cum ar stabilitatea financiară sau sănătatea psihică. 

În plus, ceaiul verde japonez nu este disponibil peste tot în lume, iar diferențele de calitate între varietățile de ceai nu au fost luate în calcul pentru acest studiu. 

Cu toate acestea, este important de reținut că, atât cafeaua, cât și ceaiul verde, conțin ingrediente prețioase, cum ar fi antioxidanți, cafeină și teanină, care pot contribui la îmbunătățirea sănătății organismului și la creșterea speranței de viață. Așadar, este recomandat să consumi, atât sub formă de băutură, cât și ca supliment alimentar, ceai verde și cafea, în limitele în care îți fac bine. 


Sursa foto: Shutterstock
Bibliografie:
1.    Studiul Additive effects of green tea and coffee on all-cause mortality in patients with type 2 diabetes mellitus: the Fukuoka Diabetes Registry, publicat în BMJ Open Diabetes Research & Care, în 2020, autori: Yuji Komorita et al.
Link: https://drc.bmj.com/content/8/1/e001252 

Science Daily - Drinking green tea and coffee daily linked to lower death risk in people with diabetes
https://www.sciencedaily.com/releases/2020/10/201020190129.htm 

Healthline - Green Tea vs. Coffee: Which Is Better for Your Health?
https://www.healthline.com/nutrition/green-tea-vs-coffee 

 


Te-ar mai putea interesa și...


 

 

 

DE SEZON
Pentru a comenta este nevoie de
Comentarii 0