Factorii genetici si colesterolul: ce trebuie sa stii pentru a preveni complicatiile

Valoarea colesterolului poate fi si o afectiune de natura genetica, nu doar una "dobandita". Un exemplu este hipercolesterolemia familiala, boala genetica ce determina cresterea colesterolului la pacientii cu o anumita predispozitie.

Asadar, hipercolesterolemia este o afectiune ereditara (mostenita), caracterizata de niveluri mai mari decat ar fi normal ale LDL-colesterolului. Boala, potrivit expertilor de peste hotare, determina pana la 10% din cazurile de debut precoce al bolii arteriale coronariene (numita si cardiopatie ischemica), adica unii pacienti dezvolta boala coronariana inainte de a implini varsta de 55 de ani.

Factorii genetici joaca un rol important

Colesterolul ajunge la celule prin fluxul sangvin si, in mod normal, particulele extrem de mici de LDL-colesterol se leaga/se prind de zonele cu "receptori" de pe celulele tintite si sunt apoi absorbite.

NEWSLETTER DEDICAT DOC

O gena situata pe cromozomul 19, numita gena LDLR, controleaza productia acestor receptori, iar cele mai multe cazuri de hipercolesterolemie familiala se datoreaza unei mutatii a genei LDLR, care schimba modul in care receptorii acestia se dezvolta - le modifica fie numarul, fie structura. Asta inseamna, mai exact, ca LDL-colesterolul nu este bine absorbit in celule si ramane in sangele care circula prin corp.

Valoarea mare a colesterolului este un factor de risc foarte cunoscut pentru boala arteriala coronariana, deoarece aceste lipoproteine se "lipesc" pe peretii interiori ai arterelor, producand placi ateromatoase si reducand diametrul arterelor - astfel ia nastere ateroscleroza. Mai rar, insa, hipercolesterolemia familiala este cauzata de mutatiile ce apar la nivelul altor gene, cum sunt APOB sau PCSK9.

Expertii spun ca, in cele mai multe cazuri, gena cu mutatii - oricare ar fi ea in hipercolesterolemia familiala - este mostenita de la unul dintre parinti si foarte rar este transmisa / mostenita de la ambii parinti.

Ce poti face daca ai fost diagnosticat, pentru a preveni complicatiile

Nu exista o "reteta" care sa vindece hipercolesterolemia familiala. Tratamentele pentru aceasta boala genetica au ca scop reducerea riscului ca pacientul sa dezvolte cardiopatie ischemica si reducerea riscului de infarct miocardic.

Exista cateva masuri incluse in tratamentul acestei afectiuni:

Anumite schimbari in dieta - Modificarile recomandate de medic, pe care pacientul cu colesterolul marit trebuie sa le faca in alimentatie includ cateva aspecte:

- reducerea aportului de grasimi saturate

- reducerea aportului de alimente bogate in colesterol

- cresterea consumului de fibre.

Modificarea dietei este, de obicei, prima linie de tratament pentru pacientii cu valoarea colesterolului peste limitele normale. Dupa 3 luni, rezultatele analizelor de sange recomandate de medic vor arata daca este necesar un tratament mai agresiv la cei cu aceasta boala genetica.

Scaderea in greutate - Obezitatea este un factor de risc major pentru bolile cardiovasculare. Este esential ca pacientul cu hipercolesterolemie sa isi mentina o greutate optima in raport cu inaltimea, pentru ca aceasta masura poate reduce riscul de boala arteriala coronariana si riscul de infarct miocardic.

Sterolii vegetali si stanolii - Potrivit cercetarilor, aceste substante sunt, din punct de vedere structural, similare cu colesterolul, insa nu sunt absorbite de celule. Studiile arata ca daca se creste aportul de steroli si stanoli vegetali (din plante), se poate reduce substantial colesterolul din sange. Surse de astfel de substante sunt orezul, nucile, unele uleiuri vegetale.

Miscarea - S-a dovedit ca exercitiile fizice regulate reduc valoarea colesterolului. Orice program de exercitii fizice ar trebui efectuat sub indrumarea medicului curant.

Renuntarea la fumat (daca este cazul) - Fumatul incurajeaza colesterolul sa se "lipeasca" de peretii arterelor, fiind un alt factor de risc ce nu trebuie trecut cu vederea de catre pacientii cu hipercolesterolemie familiala. In plus, prin renuntarea la fumat, se poate reduce semnificativ riscul de infarct miocardic.

Medicamentele hipolipemiante prescrise de medicul curant - Specialistii spun ca foarte putini pacienti diagnosticati cu hipercolesterolemie familiala vor putea sa isi reduca valoarea colesterolului doar prin modificarea dietei si prin schimbarile pe care le-au facut in stilul de viata. Cei mai multi pacienti vor avea nevoie de medicamente speciale, prescrise de medic pentru scaderea valorii colesterolului. In anumite situatii, medicul poate prescrie si unele suplimente alimentare, care pot contribui la scaderea colesterolului, insa acestea trebuie luate conform recomandarilor facute de specialist.

 


Sursa foto: Shutterstock

 

 

Pentru a comenta este nevoie de
Comentarii 0