Ce sa faci cand stii ca hipercolesterolemia exista in familia ta

Hipercolesterolemia este o afectiune caracterizata de niveluri foarte mari ale colesterolului din sange. Aceasta boala poate avea si o componenta genetica (pacientul mosteneste o gena care cauzeaza aparitia bolii, deci hipercolesterolemia in acest caz e prezenta inca de la nastere).

Este important, asadar, pentru unii pacienti sa inteleaga foarte bine hipercolesterolemia familiala, o boala genetica pe care trebuie sa o tina sub control.

Nu apar simptome

Deoarece hipercolesterolemia (valorile mari ale colesterolului) nu are niciun fel de simptom, ea nu este o afectiune care sa iasa atat de mult in evidenta. Doar analizele de sange pot sa indice daca persoana are valori foarte mari ale colesterolului.

NEWSLETTER DEDICAT DOC

Multi pacienti nu o iau in serios, iar semnalele de alarma apar cand acestia sufera un infarct miocardic sau un accident vascular cerebral (AVC). Aceste evenimente cardiovasculare majore nu apar doar la persoanele varstnice, iar medicii subliniaza ca pana si cei cu varste sub 55 de ani pot fi afectati de hipercolesterolemie, mai ales daca s-au nascut cu aceasta boala (hipercolesterolemia familiala).

Cum se stabileste diagnosticul de hipercolesterolemie familiala

Aceasta boala ereditara poate fi diagnosticata prin intermediul unui test genetic. Acesta va scoate la iveala daca pacientul are o gena cu mutatii, care cauzeaza aparitia bolii.

Retine ca hipercolesterolemia familia are loc din cauza unui defect genetic care exista pe cromozomul 19. Boala afecteaza ficatul, care este responsabil de productia de colesterol. Cand o persoana are diagnosticul de hipercolesterolemie familiala, ficatul sau nu mai poate sa regleze nivelul colesterolului, iar drept rezultat, aceasta substanta se depune in arterele importante.

Respecta tratamentul prescris de medicul tau

Daca stii deja ca si alte persoane din familie (mama sau tatal) sufera de hipercolesterolemie, este important sa mergi la medic pentru un diagnostic corect si sa respecti recomandarile acestuia, pentru a putea amana aparitia complicatiilor bolii.

  • Schimba-ti stilul de viata, fa mai multa miscare si adopta o dieta sanatoasa, cat mai saraca in grasimi, pentru ca aceste mici schimbari sunt prima linie de aparare impotriva valorilor mari ale colesterolului.
  • Redu cantitatea de grasimi saturate din alimentatia ta (acestea nu trebuie sa insumeze mai mult de 30% din caloriile pe care le consumi zilnic din alimente).
  • Consuma intre 10 si 20 de grame de fibre solubile pe zi. Fibrele sunt extrem de importante cand este vorba de controlul colesterolului, iar surse bune de fibre pot fi: fulgii de ovaz, mazarea, fasolea boabe, merele, citricele si morcovii.
  • Este esential sa cresti timpul dedicat activitatii fizice.
  • Este si mai important sa iti mentii greutatea corpului la un nivel normal.

Avand in vedere diagnosticul tau de hipercolesterolemie familiala, medicul iti va recomanda sa iei medicamente care sa te ajute sa reduci colesterolul LDL (rau). Alegerea medicamentelor hipolipemiante depinde de numerosi factori, cum ar fi factorii tai de risc, varsta, starea actuala de sanatate, posibilele efecte adverse alte tratamentului medicamentos.

Respecta tratamentul recomandat de medic si nu il intrerupe daca acesta nu iti recomanda. El iti poate prescrie:

* Statine - medicamentele blocheaza o substanta de care ficatul are nevoie pentru a produce colesterol.

* Sechestrantii acizilor biliari (rezinele) - Ficatul nostru foloseste colesterolul pentru a produce acizi biliari, o substanta necesara pentru digestie. Exista medicamente care reduc indirect colesterolul, prin folosirea acizilor biliari.

* Inhibitorii selectivi ai absorbtiei colesterolului - Unele medicamente ajuta la scaderea colesterolului prin limitarea absorbtiei acestuia din alimentatie.

* Medicamente injectabile - Exista o noua clasa de medicamente care pot ajuta ficatul sa absoarba mai mult colesterol LDL, ceea ce inseamna ca scade cantitatea de colesterol care circula prin sange.

Pentru trigliceridele crescute, medicul iti poate prescrie:

  1. Fibratii - acestea scad valorile trigliceridelor prin faptul ca reduc productia ficatului de colesterol VLDL (lipoproteine cu densitate foarte mica) si prin accelerarea eliminarii trigliceridelor din sange.
  2. Niacina (vitamina B3) - aceasta vitamina scade nivelul trigliceridelor, limitand capacitatea ficatului de a produce colesterol LDL si colesterol VLDL. Majoritatea medicilor recomanda niacina doar pacientilor care nu pot lua statine.
  3. Suplimentele cu acizi grasi Omega 3 - pot sa scada valorile trigliceridelor. Daca alegi sa iei un astfel de supliment, cere mai intai acordul medicului tau, pentru ca este posibil ca Omega 3 sa interactioneze cu alte medicamente pe care le iei deja.
 

Sursa foto: Shutterstock

Bibliografie:

Mayo Clinic - https://www.mayoclinic.org/diseases-conditions/familial-hypercholesterolemia/diagnosis-treatment/drc-20353757

 

 

 

 

Pentru a comenta este nevoie de
Comentarii 0