5 lucruri pe care sa le faci dupa ce mananci preparate bogate in grasimi

Un colesterol mărit înseamnă risc crescut pentru boli cardiace, așa că dacă analizele de sânge au depistat o asemenea problemă, ar trebui să fii mai atent la capitolul alimentație, dar și la activitatea fizică. Colesterolul LDL este considerat cel rău, deoarece se depune pe vasele de sânge sub formă de placă și crește riscul de boli cardiovasculare și evenimente cardiovasculare cu potențial fatal, așa că valorile lui ar trebui să se situeze sub 100 mg/dL. Colesterolul total ar trebui să aibă valori sub 200 mg/dL.

Pentru a reduce nivelul de colesterol, dar și pentru a preveni creșterea acestuia, este important în primul rând să fii atent la ce mănânci și mai ales la combinațiile de alimente. Multă lume are impresia că dacă renunță la carne prăjită, vor scădea și valorile colesterolului, însă știai că și dacă mănânci multe alimente cu zahăr sau combinații de zahăr cu grăsimi te poți alege cu colesterol mărit, la fel dacă nu faci deloc mișcare sau dacă bei prea mult alcool?

Medicina ayurvedică, veche de mii de ani, are propriile sale recomandări cu privire la menținerea colesterolului în limite normale și la gestionarea problemei când ai colesterol mărit.

RECOMANDĂRILE EXPERȚILOR DOC

Ce faci dacă ai mâncat multe grăsimi, potrivit medicinei ayurvedice?

Chiar dacă te străduiești să ai grijă la ce mănânci, sunt momente în care aproape fiecare persoană mai face și excese. Iată cum ai putea să procedezi, potrivit medicinei ayurvedice, după ce ai mâncat preparate cu grăsimi saturate, bogate în colesterol sau combinații de alimente care cresc colesterolul LDL:

1. Nu face sport intens, mergi la o plimbare

După o masă copioasă, bogată în preparate uleioase și greu de digerat, nu e recomandat să faci exerciții intense. Nici să stai nemișcat în fotoliu sau să dormi nu e bine după o asemenea masă, indicația este să mergi la o plimbare. Mersul în ritm alert după o masă cu multe grăsimi sau combinații nepotrivite (grăsimi, zahăr, făină albă) te ajută să îți scazi riscul de colesterol mărit.

2. Bea apă caldă sau măcar călduță

Un pahar sau două cu apă caldă sau călduță ajută la eliminarea uleiurilor din mâncare. Așadar, ficatul, stomacul și intestinele vor fi ajutate să elimine mai eficient grăsimile consumate.

3. Nu merge la culcare imediat după masă

Dacă te culci imediat după o masă copioasă, toată energia neconsumată de organism se depozitează sub formă de grăsime. De aceea nu se recomandă să iei mese bogate în grăsimi înainte de culcare. După o astfel de masă, e bine să lași să treacă 3‑4 ore înainte de a te culca.

4. Evită cu orice preț consumul de alimente și băuturi reci

Consumul de alimente reci precum înghețată ori de sucuri direct de la frigider după o masă bogată în colesterol are un impact negativ asupra ficatului, stomacului și intestinelor. Așadar, evită să mănânci asemenea alimente imediat după o astfel de masă.

5. Folosește remedii naturiste ayurvedice

Există o serie de remedii ayurvedice pe care le poți lua în calcul pentru a contracara efectele preparatelor cu colesterol mare asupra organismului.

  • Triphala - o lingură de pudră de Triphala dizolvată într-un pahar cu apă caldă sau în miere, consumată de două ori pe zi, contribuie la reducerea nivelului de colesterol din sânge.
  • Guggul Formula - acest remediu naturist detoxifică organismul, stimulând scăderea colesterolului rău din sânge.
  • Mierea organică - potrivit medicinei ayurvedice, mierea este un antidot excelent pentru alimentele grase, combătând efectele pe care acestea le au asupra organismului, deci o linguriță de miere ar putea fi de ajutor.

Amestec pe care îl poți pregăti acasă pentru scăderea colestrolului

Îți poți prepara chiar și propriul amestec care să te ajute când medicul îți spune că ai colesterol mărit. E bine de precizat că remediile naturale pot să funcționeze la anumite persoane, dar nu la toată lumea, însă poți încerca să vezi ce ți se potrivește și ce nu.
Ai nevoie de următoarele ingrediente:

3 părți de turmeric
6 părți de chimion
6 părți de coriandru
6 părți de fenicul măcinat
2 părți de schinduf (fân grecesc)
1 parte de pudră de ghimbir
1 parte de piper negru

Amestecă ingredientele cu ajutorul blenderului, apoi pune amestecul obținut într-un recipient care se închide ermetic. Înainte de fiecare masă sotează o linguriță de condimente într-o cantitate mică de ulei de măsline. Pune condimentele sotate în salate, dar și peste preparatele bogate în colesterol, pentru că accelerează metabolismul și favorizează digestia.

Ce alimente și combinații alimentare îți cresc colesterolul total și pe cel LDL?

Nivelul colesterolului din sânge poate fi influențat de tipul și cantitatea de grăsimi din alimentație. Există două tipuri principale de colesterol: LDL (colesterolul rău) și HDL (colesterolul bun). Scopul este, pentru o mai bună stare de sănătate, să se mențină nivelurile de LDL mai scăzute și nivelurile de HDL mai ridicate.
Grăsimile saturate, găsite în principal în alimente de origine animală, cum ar fi carne roșie, produse lactate integrale, unt și untură cresc nivelul colesterolului LDL.
Grăsimile trans sunt acele grăsimi care se găsesc în special în produsele alimentare foarte procesate și prăjite, cum ar fi cele de fast-food și cele de patiserie, dar și unele margarine: și acestea duc la colesterol mărit dacă sunt consumate regulat.
Și consumul excesiv de alcool poate crește nivelul trigliceridelor și poate afecta negativ nivelul colesterolului.
O alimentație bogată în carbohidrați rafinați (produse din făină albă și zahăr) poate contribui la creșterea trigliceridelor, un alt tip de grăsime în sânge.

Ce e bine să mănânci dacă ai colesterol mărit?

Dacă ai colesterol mărit, este important să faci alegeri alimentare sănătoase, alături de activitate fizică regulată (plimbări, mers cu bicicleta, grădinărit etc.).

Alimente bogate în acizi grași Omega 3

Acestea pot ajuta la scăderea nivelului de trigliceride și pot avea efecte benefice asupra nivelului de colesterol. Surse bune de Omega 3 includ peștele gras (somon, macrou, hering, sardine), nucile și semințele de in.

Alimente bogate în fibre solubile

Fibrele solubile se leagă de colesterolul din organism și îl elimină. Fulgii de ovăz, fasolea, mazărea, merele, perele și citricele sunt exemple de alimente bogate în fibre solubile.

Legume și fructe

Acestea sunt bogate în fibre, antioxidanți și substanțe nutritive esențiale, iar consumul regulat poate contribui la menținerea sănătății inimii.

Uleiuri vegetale sănătoase

Uleiul de măsline extra virgin, care este bogat în acizi grași mononesaturați, este o alegere excelentă când ai colesterol mărit (îl consumi cu moderație, cel mult două linguri pe zi, împărțit în diverse mâncăruri, deci aceasta să fie cantitatea totală).

Carne slabă

Dacă ai colesterol mărit, dar obișnuiești să mănânci carne, nu înseamnă că trebuie să renunți complet, ci să alegi carne slabă și să nu exagerezi cu consumul. Fie că ai colesterolul mare sau nu, carnea ar trebui consumată cu moderație și preparată de preferință ori prin fierbere, ori la cuptor, nu prăjită.

Ce îți mai poate recomanda medicul dacă ai colesterol mărit?

Activitatea fizică regulată poate ajuta la creșterea nivelului de colesterol bun și la scăderea nivelului de colesterol rău și trigliceride, deci medicul îți poate recomanda un program de exerciții personalizat în funcție de starea ta de sănătate. Dacă mai ai și alte boli, cum ar fi poliartrita reumatoidă, nu ar trebui făcute exerciții fizice sau sporturi care pun presiune mare pe articulații, cum ar fi alergarea sau tenisul, ci mai degrabă plimbări sau mers cu bicicleta. 

Dacă ai colesterol mărit, medicul te poate sfătui și să renunți la fumat. Acest obicei nociv poate afecta negativ nivelul de colesterol și crește riscul de boli de inimă, deci renunțarea este esențială pentru sănătatea cardiovasculară. În cazul în care ești fumător înrăit, sfatul nostru e să ceri ajutorul medicului de familie pentru a crea împreună un plan prin care să reușești să te lași de fumat. Acesta îți poate da recomandări personalizate și eventual îți poate prescrie și unele medicamente care să te ajute în acest proces.

Menținerea unei greutăți sănătoase poate ajuta la îmbunătățirea profilului lipidic și la reducerea riscului cardiovascular. Dacă ai kilograme în plus și nu știi cum să scapi de ele la modul sănătos, de asemenea poți cere sprijinul medicului de familie sau poți merge la un nutriționist, care să îți facă un plan personalizat alimentar și de mișcare. Nu toată lumea poate mânca aceleași alimente și e important ca regimul să fie construit în funcție de preferințele tale. Dacă o persoană nu suportă spanacul, de exemplu, e important să spună acest lucru, pentru ca medicul care îi face planul alimentar să includă alte alimente cu calități asemănătoare.

În unele cazuri, medicul poate considera necesară administrarea de medicamente pentru a controla nivelul de colesterol. Acestea pot include statine, fibrați, inhibitori de absorție a colesterolului sau alte clase de medicamente, în funcție de nevoile individuale ale pacientului. În principiu, medicul va încerca întâi să convingă pacientul să își schimbe stilul de viață, însă uneori, chiar dacă acesta face schimbările, nivelul colesterolului tot nu scade suficient și va fi nevoie și de tratament medicamentos.

NEWSLETTER DEDICAT DOC

Nu uitați că un diagnostic corect poate fi pus doar de către un medic specialist, în urma unui consult și a investigațiilor adecvate. Puteți face chiar acum o programare, prin platforma DOC-Time, aici. Iar dacă nu sunteți siguri la ce specialist ar fi indicat să mergeți, vă recomandăm să începeți cu un consult de medicină internă, pentru care puteți face, de asemenea, programări prin DOC-Time.

Sursă foto: Shutterstock
Bibliografie:
Cleveland Clinic - Does Exercise Lower Cholesterol? 
https://health.clevelandclinic.org/does-exercise-lower-cholesterol/
Harvard Health Publishing - 11 foods that lower cholesterol
https://www.health.harvard.edu/heart-health/11-foods-that-lower-cholesterol
NCBI - Effects of Triphala on Lipid and Glucose Profiles and Anthropometric Parameters: A Systematic Review
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC8072855/
Studiul „Effects of Triphala on Lipid and Glucose Profiles and Anthropometric Parameters: A Systematic Review”, apărut în J Evid Based Integr Med. 2021; 26: 2515690X211011038. Published online 2021 Apr 22. doi: 10.1177/2515690X211011038, autori: Wiraphol Phimarn et al.


Te-ar mai putea interesa și...


DE SEZON
Pentru a comenta este nevoie de
Comentarii 0