Viata fara glanda tiroida – cand se recomanda operatia?

Tiroidectomia totala este interventia chirurgicala prin intermediul careia se indeparteaza tot tesutul tiroidian. Eliminarea glandei tiroide este recomandata in anumite situatii – iata despre ce situatii e vorba!

In unele situatii, medicul poate considera necesara indepartarea completa a glandei tiroide. Iata cateva exemple de afectiuni in care poate fi necesara o asemenea operatie:

 • Gusa multinodulara care obstructioneaza caile respiratorii sau produce dificultati la inghitire
 • Tumorile de la nivelul glandei tiroide
 • Cancerul tiroidian
 • Boala Graves (hipertiroidism) – este necesara numai daca alte metode de tratament nu dau rezultate
 • Chisturi tiroidiene recurente
TE-AR MAI PUTEA INTERESA

Exista cazuri in care nu va fi necesara indepartarea totala a glandei, ceea ce inseamna ca se va realiza tiroidectomia partiala. Intr-o asemenea situatie, partea ramasa a glandei va functiona normal dupa interventia chirurgicala. Pe de alta parte, daca toata glanda este eliminata, pacientul va avea nevoie de tratament hormonal pentru tot restul vietii intrucat nu va avea hormoni tiroidieni deloc in organism.

Riscuri tiroidectomie

Aceasta interventie chirurgicala este considerata una usoara, sigura, insa la fel ca in cazul oricarei operatii, exista si riscuri.

Posibile complicatii sunt:

 • Hemoragia
 • Infectia
 • Obstructionarea cailor respiratorii din cauza sangerarii
 • Raguseala sau modificarea permanenta a vocii din cauza ca sunt atinse corzile vocale
 • Lezarea glandelor paratiroide, fapt ce duce la hipoparatiroidism, adica un nivel redus de calciu in organism pe viata

Cum se realizeaza procedura de indepartare a glandei tiroide

In prima faza, dupa ce medicul stabileste ca e necesara o asemenea interventie, va pregati pacientul prin realizarea unor investigatii amanuntite, care vor include analizele de sange, biopsia, precum si ecografia in zona gatului.

Tiroidectomia se face prin realizarea unei incizii in partea de jos a gatului, la baza, incizie prin care medicul chirurg poate patrunde si poate scoate glanda tiroida. Aceasta operatie se face sub anestezie totala.

Interventia nu dureaza mai mult de 2-3 ore, dupa care pacientul este dus la terapie intensiva si monitorizat atent pana cand isi revine din anestezia totala.

Exista trei tipuri de tiroidectomii:

 • Tiroidectomia conventionala – presupune realizarea unei incizii la nivelul gatului, in zona centrala, care permite accesul direct la glanda.
 • Tiroidectomia endoscopica – aceasta implica o incizie mult mai mica, prin care se introduc endoscopul dotat cu o camera, precum si instrumentele folosite de medic pentru indepartarea glandei tiroide.
 • Tiroidectomia laparoscopica – aceasta este realizata prin intermediul unei incizii foarte mici la nivelul pieptului, axilei ori gatului.

Pregatirea pacientului pentru tiroidectomie

In primul rand, medicul va recomanda administrarea unor medicamente pe baza de iod si potasiu, care regleaza functiile tiroidei si totodata reduc riscul de sangerari.

Daca pacientul urmeaza un tratament pe baza de aspirina sau medicamente antiinflamatoare, acesta va trebui sa intrerupa tratamentul cu o saptamana inainte de interventia chirurgicala.

In seara de dinaintea interventiei chirurgicale pacientul nu va consuma alimente si apa.

Recuperarea dupa tiroidectomie

Pana cand pacietul se recupereaza, e posibil sa aiba nevoie de o cura bazata pe alimente in stare lichida.

Recuperarea este rapida si, in general, a doua zi dupa interventia chirurgicala, pacientul este externat si poate merge acasa. La 2 saptamani dupa operatia de indepartare a glandei tiroide, pacientul se va reface complet.

Viata fara glanda tiroida

Daca toata glanda tiroida este indepartata, inseamna ca organismul nu mai are abilitatea de a produce hormoni tiroidieni. Asadar, in curand, pacientul va resimti simptomele specifice hipotiroidismului. De aceea, dupa eliminarea completa a glandei tiroide, pacientul trebuie sa urmeze pe viata un tratament substitutiv pe baza de hormoni tiroidieni.

Hormonii sintetici administrati sunt identici cu cei produsi in mod natural de glanda tiroida. Medicul este cel care stabileste doza necesara de hormoni tiroidieni pentru organismul fiecarui pacient.

TE-AR MAI PUTEA INTERESA

 

 

Sursa foto: Shutterstock

Pentru a comenta este nevoie de
Comentarii 0