Viata dupa tiroidectomie - dieta, mod de viata, suplimente

Tiroidectomia este interventia chirurgicala prin intermediul careia se inlatura fie o tumoare de la nivelul glandei tiroide, fie o parte din glanda sau chiar toata glanda.

Aceasta interventie chirurgicala este recomandata in mai multe afectiuni ale glandei tiroide, precum hipertiroidia sau cancerul tiroidian.

TE-AR MAI PUTEA INTERESA

Tiroidectomia este o interventie chirurgicala care rareori are complicatii precum hemoragia sau infectia, fiind in general o operatie cu sanse mari de reusita. Recuperarea dupa aceasta interventie chirurgicala poate implica necesitatea unor schimbari la capitolul stil de viata si dieta.

Recuperarea dupa tiroidectomie

Recuperarea depinde de tipul de interventie chirurgicala suferita. De pilda, recuperarea dupa o operatie obisnuita este mai lunga decat cea dupa o procedura minim invaziva.

Dupa tiroidectomie, pacientul se poate confrunta cu urmatoarele situatii:

  • Modificari ale vocii, raguseala.
  • Nivel scazut de calciu in organism din cauza afectarii glandei paratiroide in timpul tiroidectomiei – este tot o problema temporara, care se trateaza cu suplimente pe baza de calciu, in cateva zile.

Pacientul va avea nevoie de cel putin 2 saptamani pentru recuperarea dupa interventia chirurgicala la nivelul glandei tiroide. In aceasta perioada va ingriji ciatricea lasata de operatie, nu va face efort fizic pentru a nu forta musculatura din zona gatului si va consuma alimente usor de inghitit precum supele sau piureurile.

 

 

Dieta dupa tiroidectomie

Imediat dupa interventia chirurgicala pentru indepartarea partiala sau totala a glandei tiroide, pacientul va fi nevoit sa urmeze o dieta bazata pe alimente lichide sau cu o consistenta foarte moale. Asta pentru ca acesta va intampina probleme la inghitire din cauza zonei inflamate in urma operatiei. Printre alimentele recomandate in aceasta perioada se numara: smoothie-urile, shake-urile, piureurile, supele, sosurile, tocanitele sau hummusul/ salata de vinete.

Treptat insa, acesta va putea sa revina la dieta obisnuita. Este recomandat insa sa se evite consumul excesiv de soia dupa tiroidectomie. Asta pentru ca soia poate impiedica absorbtia hormonilor tiroidieni din medicamente.

Alimentele goitrogenice sunt permise dupa tiroidectomie. Aceste alimente, atunci cand sunt consumate crude si in cantitati foarte mari, pot incetini functionarea glandei tiroide. Printre acestea se afla urmatoarele alimente: varza Kale, broccoli, varza de Bruxelles sau spanacul. Dupa o asemenea interventie chirurgicala insa, alimentele goitrogenice nu mai au niciun impact asupra functiilor tiroidiene.

Stil de viata dupa tiroidectomie

Toti pacientii care au fost supusi unei tiroidectomii totale, precum si o mare parte din cei care au trecut printr-o tiroidectomie subtotala, vor lua medicamente pe baza de hormoni, care inlocuiesc hormonii pe care glanda ii producea, pe tot parcursul vietii. Daca pacientul nu respecta indicatia medicului de a lua aceste medicamente, se va confrunta cu simptome precum: oboseala extrema, depresie, probleme de concentrare, tulburari de memorie, crestere in greutate, uscaciunea pielii, caderea parului, senzatie permanenta de frig, constipatie si dereglarea menstruatiei.

Dupa aceasta interventie chirurgicala, pacientului i se vor face analize periodice, astfel incat doza hormonala administrata zilnic prin pastile sa fie ajustata in functie de nevoile sale.

Suplimente recomandate dupa tiroidectomie

Dupa o asemenea interventie chirurgicala, organismul poate avea nevoie de suplimentarea aportului de Vitamina B12, vitamina D, calciu, vitamina A sau vitamina C. Medicul tau este cel in masura sa iti recomande anumite suplimente alimentare, in functie de nevoile organismului tau.

TE-AR MAI PUTEA INTERESA

 

 

Sursa foto: Shutterstock

Pentru a comenta este nevoie de
Comentarii 0