Dietele de slăbit pentru pacienții cu afecțiuni tiroidiene

Hipotiroidismul constă în eliberarea unei cantități prea mici de hormoni tiroidieni. Una dintre manifestările acestuia constă în acumularea de kilograme în plus. Iată cum să reușești să slăbești dacă ai o glandă tiroidă hipoactivă!

Glanda tiroidă, situată în partea din față a gâtului, chiar sub mărul lui Adam, reține iodul din dietă și produce hormonul tiroidian. Hormonul tiroidian afectează energia fizică, temperatura corpului, greutatea și starea de spirit a unei persoane.
Glanda tiroidă reglează metabolismul, de aceea dacă aceasta nu funcționează așa cum ar trebui, pot apărea problemele cu greutatea. Așa cum o glandă hiperactivă determină scăderea în greutate, glanda prea lentă favorizează îngrășarea pentru că arderile calorice sunt încetinite.

Bolile tiroidiene se împart, în general, în două grupe mari de tulburări: funcția anormală a acestei glande și creșterea anormală a unor noduli în glandă. Aceste probleme sunt frecvent întâlnite printre oameni, în special în rândul persoanelor în vârstă și al femeilor. Majoritatea problemelor tiroidiene pot fi detectate și tratate. Tulburările funcționale sunt de obicei legate de faptul că această glandă produce prea puțin hormon tiroidian (hipotiroidism) sau prea mult hormon tiroidian (hipertiroidism).

Nodulii benigni de la nivelul glandei tiroide sunt frecvent întâlniți și de cele mai multe ori nu cauzează probleme grave de sănătate. Cu toate acestea, este foarte important un control la medicul specialist care poate pune un diagnostic corect și, de asemenea, poate urmări evoluția. Acești noduli apar atunci când creșterea celulelor din interiorul nodulului este anormală. Nodulii pot pune ocazional presiune pe gât și pot cauza probleme la înghițire, respirație sau chiar și la vorbire, dacă sunt prea mari. Tiroida funcționează de cele mai multe ori normal chiar și atunci când sunt prezenți noduli.

Dacă se începe administrarea tratamentului medicamentos cu hormoni tiroidieni sub formă de pastile, pacientul nu ar mai trebui să acumuleze prea multe kilograme în plus întrucât metabolismul ar putea reveni la normal. În cazul îndepărtării tiroidei, silueta ar putea fi afectată și metabolismul perturbat, din cauza nivelului scăzut până la absența hormonilor tiroidieni,  care duce la creșterea în greutate. În mod normal, însă veți urma un tratament de substituție. În cele mai multe cazuri, levotiroxina provoacă o oarecare pierdere în greutate. Potrivit Asociației Americane de Tiroidă, atunci când începi terapia în doză adecvată cu acest medicament, poți pierde până la 10% din greutate.

RECPMANDARILE EXPERTILOR DOC

În unele cazuri însă, kilogramele depuse până la începerea tratamentului nu dispar ca prin minune, așa că pacientul trebuie să scape de ele prin dietă și sport. 
Cancerele tiroidiene sunt mult mai puțin frecvente decât nodulii benigni. Cu tratament, rata de vindecare a cancerului tiroidian este de peste 90%. 

Cum să slăbești dacă suferi de hipotiroidism

Renunță la carbohidrații simpli, dar și la zaharurile de orice fel

Alimentele bogate în carbohidrați simpli (zahăr, produse de patiserie, sucuri, prăjituri) au o densitate calorică mare, dar și un indice glicemic ridicat, ceea ce înseamnă că îți vor sabota silueta. Așadar, dacă vrei să slăbești, e important să renunți, în primul rând, la aceste alimente.

Mănâncă o cantitate mai redusă de hrană, dar mai des 

În loc să ai 2 mese copioase pe zi, mai degrabă mănânci de 5-6 ori într-o zi, însă consumi la fiecare masă cantități foarte mici de alimente. În acest fel, ajuți metabolismul să rămână alert și reduci riscul de transformare a caloriilor excesive în grăsimi. Fă-ți un obicei din a avea mereu la îndemână o gustare sănătoasă și cu o densitate calorică mică – un iaurt, un fruct. În plus, este foarte important de a nu sări peste niciuna din cele trei mese principale ale zilei.

Limitează consumul de gluten 

Oamenii de știință au reușit să dovedească existența unei legături între tiroidita Hashimoto și sensibilitatea la gluten. Tiroidita Hashimoto este o afecțiune în care sistemul imun atacă tiroida determinând frecvent hipotiroidism. Unii pacienți care suferă de această afecțiune au înregistrat însă o scădere semnificativă în greutate după ce au adoptat o dietă fără gluten. Glutenul și grâul afectează funcția tiroidiană și permeabilitatea intestinală. Mai multe studii au arătat o legătură între intoleranța la gluten și tulburările tiroidiene, cum ar fi boala Graves și Hashimoto.

Elimină din dieta ta alimentele care conțin goitrogeni 

Dacă ai probleme cu glanda tiroidă și vrei să slăbești, ar trebui să elimini, măcar temporar, alimentele care conțin goitrogeni din dieta ta. Goitrogenii sunt substanțe care încetinesc activitatea glandei tiroide, prin urmare ți-ar putea afecta și tratamentul medicamentos dacă îi consumi în cantități mari. Aceștia se regăsesc în alimente precum broccoli, varză, varză Kale ori conopidă, mai ales dacă acestea sunt consumate crude, nepreparate termic. În schimb, optează pentru seleniu, pentru că studiile sugerează că deficiențele de seleniu pot fi o cauză principală a tulburărilor tiroidiene. Nucile braziliene sunt o sursă alimentară deosebit de bogată în seleniu. Pe lângă acestea, alte surse includ tonul, sardinele, carnea de vită, curcanul și puiul. Este foarte important ca alimentele de origine animală să fie achiziționate direct de la producător sau de la o sursă sigură care te poate asigura de felul în care respectivul animal a fost crescut și hrănit. 

Hidratează-te 

Hidratarea este extrem de importantă în orice dietă, însă mai ales pentru pacienții cu hipotiroidism, care au metabolismul încetinit, dar și tendința de a reține apă în țesuturi. Apa, ceaiurile, sucurile naturale, dar și supele mențin organismul hidratat. Mai mult decât atât, acestea suprimă apetitul și stimulează digestia. În cazul sucurilor naturale, este important să nu fie consumate în cantități mari, dar și ca sucul să fie făcut în casă din ingrediente naturale.

Accelerează-ți metabolismul

Pe lângă modificările ce țin de dietă, pacientul cu hipotiroidism ar trebui să practice și sport, astfel încât să reușească să slăbească, dar și să se mențină. Cea mai eficientă metodă de accelerare a metabolismului constă în practicarea exercițiilor fizice.

Dacă suferi de hipotiroidism și ești supraponderal, ar trebui să ajungi la o oră de sport pe zi, cel puțin 5 zile din 7. În acest fel, vei reuși, în paralel cu regimul alimentar, să ajungi la greutatea ideală în câteva luni. Pentru a-ți crește metabolismul, antrenamentul regulat trebuie desfășurat pe minim 40 de minute și să mergi minimum 8000 de pași, dacă se poate, zilnic. Atât exercițiile cardiovasculare, cât și cele de antrenament de forță sunt importante pentru stimularea metabolismului. Exercițiile de antrenament de forță, cum ar fi ridicarea greutăților, construiesc mușchii, care ajută la arderea mai multor calorii. Exercițiile cardio, inclusiv mersul pe jos, joggingul, ciclismul, înotul și aerobic, ajută, de asemenea, la stimularea metabolismului.

Ajută astfel să îți eficientizezi metabolismul prin arderea caloriilor și a grăsimilor, reducând nivelul zahărului din sânge și echilibrând hormonii care promovează pierderea în greutate, cum ar fi leptina.

În cazul în care nu reușești să slăbești, indiferent de eforturile depuse, ar trebui să îți faci o programare la medicul endocrinolog pentru că e posibil să ai nevoie de o ajustare a dozei de hormoni tiroidieni. Un nutriționist, de asemenea, te poate ajuta să ieși învingător în lupta cu kilogramele în plus, în ciuda afecțiunilor endocrinologice de care suferi.

Nu uitați că un diagnostic corect poate fi pus doar de către un medic specialist, în urma unui consult și a investigațiilor adecvate. Puteți face chiar acum o programare, prin platforma DOC-Time, aici. Iar dacă nu sunteți siguri la ce specialist ar fi indicat să mergeți, vă recomandăm să începeți cu un consult de medicină internă, pentru care puteți face, de asemenea, programări prin DOC-Time.

Sursa foto: Shutterstock
Bibliografie:
HTDS Guide - About Thyroid Disease: Section Summary - https://www.cdc.gov/nceh/radiation/hanford/htdsweb/guide/thyroid.htm 


Te-ar mai putea interesa și...





DE SEZON
Pentru a comenta este nevoie de
Comentarii 2