Ecografia glandei tiroide: cand se recomanda si ce presupune

Ecografia glandei tiroide foloseste ultrasunetele pentru a obtine imagini in detaliu ale glandei pacientului, cu scopul evaluarii acesteia. Aceasta metoda de investigatie este una complet nedureroasa, insa extrem de utila pentru medici.

Medicul va recomanda ecografia glandei tiroide pacientului care sufera de hipotiroidism sau hipertiroidism, astfel incat sa depisteze sau examineze formatiuni atipice precum nodulii, chisturile sau tumorile.

Cand se face ecografia glandei tiroide

TE-AR MAI PUTEA INTERESA

Daca analizele de sange indica existenta unor probleme la nivelul glandei tiroide ori daca medicul examineaza gatul si observa marirea dimensiunilor glandei tiroide, va cere pacientului sa isi faca o ecografie. Totodata, daca pacientul a fost deja diagnosticat cu o afectiune a glandei tiroide, ecografia poate fi necesara pentru monitorizarea evolutiei bolii.

Si in cazul in care e necesara recoltarea de tesut de la nivelul glandei tiroide pentru realizarea unei biopsii, poate fi folosita ecografia.

In timpul ecografiei nu se folosesc radiatii, ceea ce inseamna ca aceasta metoda de diagnosticare nu implica niciun risc pentru pacient.

Iata situatiile in care pacientul trebuie sa faca o ecografie a glandei tiroide:

  • Pentru a se observa daca un nodul aparut in zona respectiva creste de la nivelul glandei tiroide ori mai degraba dintr-o structura vecina
  • Pentru analizarea nodulilor tiroidieni, astfel incat sa se stabileasca daca acestia sunt de natura benigna sau maligna
  • Pentru realizarea unei biopsii
  • Pentru monitorizarea evolutiei tiroidei (se observa daca aceasta si-a modificat dimensiunile, daca au aparut formatiuni noi)

Pregatirea pacientului pentru ecografia glandei tiroide

Ecografia tiroidei nu necesita o pegatire speciala. Se recomanda pacientului sa isi indeparteze bijuteriile sau alte accesorii care ii blocheaza zona gatului.

Apoi, pacientul este rugat sa isi dea bluza jos si sa se intinda pe spate. Medicul poate recomanda injectarea unei substante de contrast pentru obtinerea unor imagini mai relevante, insa procedura se poate face si fara aceste substante.

Sub gatul pacientului se va pozitiona o perna, astfel incat zona respectiva sa fie mai expusa.

Cum se realizeaza ecografia glandei tiroide, pas cu pas

Cadrul medical care realizeaza ecografia va aplica pe gatul pacientului un strat de gel translucid special, apoi va masa zona respectiva cu un dispozitiv denumit transductor, care va permite undelor sa produca imagini in timp real din interiorul corpului tau.

Imaginile se vor vedea pe un ecran iar specialistul le poate evalua. Tehnicianul care realizeaza aceasta procedura nu are voie sa stabileasca un diagnostic sau sa explice ce vede, medicul fiind cel care are aceasta misiune.

Aceasta procedura nu dureaza mult (cel mult 30 de minute) si nu cauzeaza niciun fel de durere. De asemenea, nici dupa aceasta procedura nu vei intampina nicio problema. Te poti intoarce la activitatile zilnice fara nicio problema dupa realizarea unei ecografii a glandei tiroide.

Tariful pentru o asemenea ecografie este de 50-100 RON, insa persoanele asigurate pot beneficia in unele situatii de gratuitate pentru ecografia glandei tiroide.

Ce se intampla dupa ecografia glandei tiroide

In functie de rezultate, medicul endocrinolog va stabili ce trebuie sa faca mai departe pacientul. Concret, daca ecografia nu scoate la iveala nicio problema, pacientul isi poate urma in continuare tratamentul pe care il are deja prescris si poate sta linistit. In aceasta situatie, probabil va mai fi necesara o alta ecografie in timpul examinarii anuale.

Pe de alta parte, daca ecografia tiroidei scoate la iveala anumite anomalii, medicul va avea nevoie de investigatii suplimentare. O alta ecografie, poate una mai detaliata, sau chiar o biopsie, pot fi testele pe care medicul le va cere daca ecografia scoate la iveala prezenta unor formatiuni atipice.

Daca se depisteaza un chist, o tumoare sau un nodul, medicul poate recomanda indepartarea chirurgicala a acestei excrescente.

TE-AR MAI PUTEA INTERESA

 

 

Sursa foto: Shutterstock

Pentru a comenta este nevoie de
Comentarii 0