Neoplasmele tiroidiene (nodulii tiroidieni): cauze, simptome, tratament

Nodulul de la nivelul acestei glande este, conform definitiei, un neoplasm sau o tumora a tiroidei. Acesta poate fi o tumora benigna (adenomul tiroidian) sau poate fi un neoplasm malign (cancer tiroidian), cum ar fi: cancerul tiroidian papilar, cancerul tiroidian folicular, cancerul tiroidian medular si cancerul tiroidian anaplastic.

Dintre toti nodulii tiroidieni descoperiti, doar circa 5% sunt cancerosi si sub 3% dintre acestia au drept rezultat decesul. Tocmai de aceea, este important sa recunoastem simptomele nodulilor tiroidieni, inainte de a fi prea tarziu.

TE-AR MAI PUTEA INTERESA

Nodulii tiroidieni sunt cresteri anormale ale tesutului din glanda tiroida, care sunt cel mai adesea mase benigne - dar pot fi cancerosi la unele persoane. Unii pacienti au un nodul tiroidian, pe cand altii au mai multi.

Neoplasmele tiroidiene pot fi tesuturi solide sau umplute cu sange ori cu alt lichid. Nodulii tiroidieni sunt destul de frecventi, iar aproape jumatate dintre toti oamenii au cel putin un nodul pana la varsta de 60 de ani.

Ce simptome prezinta nodulii tiroidieni?

Neoplasmele tiroidiene (sau nodulii tiroidieni) cel mai adesea nu provoaca simptome. Cu toate acestea, uneori  tesutul dintr-un nodul produce o cantitate prea mare de hormoni tiroidieni (T3 sau triiodotironina si T4 sau tiroxina), iar in cazul acesta, pacientul poate sa aiba urmatoarele simptome de hipertiroidism (ceea ce inseamna ca glanda tiroida a persoanei este hiperactiva):

 • anxietate;
 • irascibilitate sau diverse toane;
 • nervozitate, hiperactivitate;
 • transpiratie sau sensibilitate la temperaturile ridicate;
 • ritm cardiac rapid;
 • tremuratul mainilor;
 • caderea parului;
 • miscari intestinale frecvente sau diaree;
 • scadere in greutate;
 • menstruatii nu foarte abundente sau menstruatii absente;
 • dificultati la inghitire sau de respiratie, raguseala si dureri la nivelul gatului.

Cauzele nodulilor tiroidieni

Fie ca este vorba de unul sau de mai multi noduli tiroidieni, cauza acestora este adesea necunoscuta. Nodulii pot aparea la persoanele din aceeasi familie, ceea ce inseamna ca pot avea o baza genetica. In plus, nodulii tiroidieni sunt descoperiti si la persoanele cu deficit de iod. In cazuri rare, cancerul este cauza acestui tesut care creste in exces, tocmai de aceea este important sa mergi la medic daca crezi ca ai un nodul tiroidian.

Riscul de aparitie al nodulilor tiroidieni este mai mare la femei decat la barbati, iar incidenta creste odata cu varsta. De asemenea, riscul este mai mare in randul persoanelor expuse la radiatiile de pe urma tratamentelor medicale sau la cele care au o boala autoimuna numita tiroidita Hashimoto, care este cea mai frecventa cauza a hipotiroidismului (cand glanda tiroida este subactiva).

Tratamentul nodulilor tiroidieni

Majoritatea nodulilor tiroidieni nu sunt cancerosi, iar medicul doar va monitoriza pacientul, cu ajutorul ultrasunetelor si examinandu-l cel putin o data pe an. Daca nodulul continua sa creasca si/sau provoaca dificultati la inghitire sau in ceea ce priveste respiratia sau dezvolta trasaturi canceroase in timp, medicul poate recomanda indepartarea lui pe cale chirurgicala. Daca nodulul are celule canceroase, un chirurg il va indeparta.

Nodulii care produc prea multi hormoni T3 si T4 pot fi tratati cu iod radioactiv sau cu ajutorul unei metode numite ablatie cu alcool. Iodul radioactiv este administrat sub forma unei pilule si determina micsorarea glandei tiroide. Ablatia cu alcool implica injectarea alcoolului in nodulul sau nodulii tiroidieni, folosind un ac foarte mic. Tratamentul determina micsorarea nodulilor si ii ajuta sa produca mai putini hormoni tiroidieni.

Cand e cazul sa mergi la doctor?

Desi cei mai multi noduli tiroidieni sunt benigni (necancerosi) si nu provoaca probleme de sanatate, mergi la medicul specialist si roaga-l sa evalueze orice umflatura neobisnuita de la nivelul gatului tau, in special daca respiri greu sau inghiti cu dificultate. Este important ca medicul sa evalueze posibilitatea unui cancer tiroidian.

TE-AR MAI PUTEA INTERESA

 

 

Sursa foto: Shutterstock

Pentru a comenta este nevoie de sau înregistrare.
Comentarii 0