Totul despre chirurgia laparoscopică

Chirurgia laparoscopică este o procedură minim invazivă, care se realizează prin ghidajul unei camere video atașată la ustensila numită laparoscop, ceea ce permite o incizie mult mai mică față de o intervenție chirurgicală clasică. 

În momentul în care medicul chirurg introduce laparoscopul prin incizie, în interiorul corpului, acesta poate analiza, pe un monitor video, ceea ce se petrece în zona afectată. Așadar, intervenția laparoscopică este o opțiune foarte utilă, deoarece nu necesită o incizie mare, timpul de refacere este semnificativ redus, iar precizia medicului este susținută de acuratețea laparoscopului. Chirurgia laparoscopică a fost, mai întâi, utilizată în intervențiile vezicii biliare și în cele ginecologice. Ulterior, laparoscopul a început să fie folosit în operațiile la nivelul intestinelor, al ficatului și al altor organe interne. 

Cum se efectuează chirurgia laparoscopică?

Înainte de apariția chirurgiei laparoscopice, o intervenție la nivelul abdomenului presupunea o tăietură lungă, de aproximativ 15-30 cm. O asemenea tăietură era necesară pentru ca medicul chirurg să aibă suficient spațiu de desfășurare, dar și o perspectivă completă asupra zonei afectate. 

TE-AR MAI PUTEA INTERESA

Datorită chirurgiei laparoscopice, nu mai este nevoie de o singură tăietură lungă. În schimb, se efectuează o serie de incizii mici, iar una dintre acestea măsoară aproximativ 1,5 cm. Odată ce aceste incizii au fost făcute, se trece la inserarea unor tuburi optice, prin fiecare tăietură. Aceste tuburi optice sunt conectate la o cameră video și la o sursă de lumină, care îi permit medicului o vizibilitate cât mai bună. Cu ajutorul acestori tuburi optice se efectuează, propriu-zis, intervenția. 

Dimensiunea redusă a tuburilor optice permite manevrarea acestora în zone dificil de explorat prin chirurgia clasică. De asemenea, acestea sunt conectate la un monitor care îi oferă chirurgului o imagine precisă a ceea ce se petrece în interiorul inciziei, calculându-și, astfel, mult mai bine următorii pași în intervenție. Un element important aici este sursa de lumină, care oferă o imagine mult mai clară decât cea oferită prin intervențiile deschise. 

Beneficiile chirurgiei laparoscopice

Chirurgia laparoscopică are o serie de avantaje în fața chirurgiei clasice, în principal datorită tăieturilor mult mai mici. Câteva dintre avantaje includ:

  • Cicatricile sunt mult mai mici și mai puțin inestetice. De asemenea, procesul de cicatrizare este mai scurt și mai puțin dureros.
  • Timpul de spitalizare este redus și, astfel, costurile sunt mai mici.
  • Recuperarea este mai ușoară.
  • Riscul de cicatrici este mult mai redus. 

Un exemplu, în acest sens, este că în cazul unei intervenții clasice la nivelul intestinelor timpul de spitalizare ajunge la o săptămână, iar cel de recuperare poate fi undeva între 4 și 8 săptămâni. În cazul chirurgiei laparoscopice, este posibil ca durata spitalizării să nu depășească 2 nopți, iar perioada de recuperare se poate reduce până la 2-3 săptămâni. 

Variante avansate ale chirurgiei laparoscopice

În anumite intervenții, medicul chirurg poate introduce tubul optic și instrumentul chirurgical de operare prin aceeași incizie, ceea ce înseamnă că cicatricea va fi considerabil mai mică. Acest tip de procedură este deosebit de complex și este întreprins numai de medici cu experiență în chirurgia laparoscopică, deoarece spațiul de desfășurare este considerabil redus. În alte cazuri, medicul chirurg poate decide să folosească un dispozitiv care să-i permită să acționeze manual. Acest tip de intervenție poartă numele de laparoscopie asistată manual și presupune o incizie puțin mai mare, dar suficient de mică pentru a nu lăsa o cicatrice semnificativă. 

Tehnica laparoscopică asistată manual a permis aplicarea acestui tip de intervenție în chirurgia ficatului și a altor organe. Este lesne de înțeles că tehnologia și medicina merg mână în mână, în prezent, ceea ce oferă siguranță și precizie intervențiilor chirurgicale. Așadar, de curând, a fost introdusă laparoscopia robotică, unde chirurgul este asistat de o mână robotică în procedură, pentru o execuție aproape perfectă. 

Chirurgia robotică este deosebit de utilă, în special în intervențiile efectuate pe persoane supraponderale, dar și în operații ginecologice, ale vezicii urinare și ale prostatei. Cu ajutorul acestei tehnologii, chirurgul se bucură de anumite facilități, precum imagine video 3D, la rezoluție înaltă, mai multă precizie și ușurință în manevrare. Toate acestea ajută în preîntâmpinarea anumitor probleme care pot apărea în timpul intervențiilor chirurgicale, precum hemoragiile, dar și în impactul post operatoriu, adică timp de recuperare mai scurt, mai puțin disconfort și o vindecare lipsită de complicații.  

TE-AR MAI PUTEA INTERESA

 

 

Sursă foto : Shutterstock
Bibliografie:
WebMD - What Is Laparoscopic Surgery?
https://www.webmd.com/digestive-disorders/laparoscopic-surgery#2

Pentru a comenta este nevoie de
Comentarii 0