Xantoamele: cauze si diagnostic

Xantomul este o tumora de culoare galbena, rosie sau bruna. Aceasta tumora este benigna, apare pe piele la unele persoane si contine colesterol. Este important sa stii cum sa recunosti xantoamele, care sunt factorii de risc si mai ales cum se pune diagnosticul.

 

Boala poarta numele de xantomatoza si este provocata de tulburarea metabolismului. Aceasta tulburare se caracterizeaza prin cresterea colesterolului in sange si prin acumularea de colesterol in piele. De exemplu, mici noduli de grasime se dezvolta sub biele, forma unor xantoame galbene-portocalii. Xantoamele pot sa apara oriunde pe corp, insa de obicei se formeaza pe zona articulatiilor, in special pe genunchi si pe coate, pe picioare, pe maini si pe fese. De asemenea, pot aparea si pe abdomen sau pe spate, in zona pleoapelor superioare si pe fata, gat si torace.

NEWSLETTER DEDICAT DOC

Xantoamele pot varia ca marime. Nodulii pot fi mici, cat o gamalie de ac, sau mari, cat un strugure. Ele arata de cele mai multe ori ca o umflatura mica sub piele si uneori au culoare galbena sau portocalie. De obicei, nu provoaca niciun fel de durere, insa pot da mancarimi. De asemenea, exista si un tip de xantoame care afecteaza pleoapele si care se numesc xantelasme. Acestea sunt pete galbui, cu marginile regulate, care apar mai ales pe pleoape, fiind destul de inestetice.

 

 

Cauzele xantoamelor

Xantomul este, de obicei, cauzat de nivelurile mari de lipide (grasimi) din sange. Acesta poate fi, de fapt, un simptom al unei afectiuni sau boli mult mai serioase ori mai grave, cum ar fi:

  • hiperlipidemia (sau un nivel mare de colesterol in sange);
  • diabetul, care cauzeaza niveluri mari de glucoza in sange;
  • hipotiroidismul, atunci cand glanda tiroida nu produce hormoni;
  • ciroza biliara primara, o boala in care ductele biliare din ficat sunt distruse treptat;
  • colestaza, o afectiune provocata de incetinirea sau intreruperea scurgerii bilei din ficat;
  • sindromul nefrotic, in care vasele din sange din interiorulul rinichilor au de suferit, sufera leziuni;
  • bolile gematologice care afecteaza capacitatea organismului de a descompune substantele si de a mentine functiile importante ale corpului, cum ar fi digestia grasimilor;
  • cancerul, cand celulele maligne se dezvolta intr-un ritm foarte rapid si necontrolat;
  • efectele secundare ale anumitor clase de medicamente.

 

Este important de retinut ca, indiferent de dimensiunile pe care le au, xantoamele nu sunt periculoase, dar bolile ori afectiunile care le cauzeaza trebuie tinute sub control, tocmai de aceea se recomanda pacientilor sa se adreseze medicului.

Cine prezinta riscul de a avea xantoame?

Persoanele care au oricare dintre bolile descrise mai sus prezinta un risc crescut de a se confrunta cu aparitia xantoamelor la un moment dat. De asemenea, pacientii au sanse mai mari de a dezvolta xantoame daca au colesterolul marit sau au un nivel ridicat al trigliceridelor. Este important ca pacientii sa discute cu medicul lor despre riscul pe care il au si despre ce masuri pot adopta pentru a reduce sansele de dezvolta, in viitor, xantoame sau xantelasme.

 

 

Cum sunt diagnosticate xantoamele?

Medicul curant sau dermatologul poate, in mod obisnuit, sa diagnosticheze xantomul. Medicul poate pune un diagnostic prin simpla examinare a pielii pacientului. O biopsie cutanata poate confirma prezenta unui depozit de grasime sub stratul de piele. In timpul procedurii, medicul va indeparta o bucata mica de tesut din xantoame si o va trimite la un laborator, pentru analize amanuntite. Dupa primirea rezultatelor, medicul va discuta cu pacientul si le va interpreta. De asemenea, medicul poate recomanda unele teste de sange, pentru a verifica astfel nivelul lipidelor din sange, pentru a evalua functia ficatului si pentru a exclude un diagnostic de diabet.

 

Sursa foto: Shutterstock

 

 

 

 

Pentru a comenta este nevoie de
Comentarii 0