Tratamentul chirurgical în gonartroză, singura formă de vindecare?

Tratamentul chirurgical reprezintă un instrument terapeutic care este din ce în ce mai important pentru pacienții cu gonartroza avansată.

În timp ce vârsta este un factor de risc major pentru osteoartrita genunchiului, și tinerii o pot avea. Pentru unele persoane, aceasta poate fi ereditară. Pentru alții, osteoartrita genunchiului poate rezulta în urma unei leziuni sau a unei infecții sau chiar din cauza excesului de greutate.

Recomandările experților DOC.ro
 
Momentul intervenției chirurgicale trebuie ales cu grijă, deoarece o întârziere a acestui tip de tratament poate compromite rezultatele, prin apariția unor modificări ireversibile (atrofii musculare, afectări de nervi, osteoporoză).

Tratamentul chirurgical în gonartroză dispune de mai multe proceduri:

  • debridări, înlocuirea cu grefe autologe de țesut cartilaginos; 
  • sinovectomie, extragerea fragmentelor de cartilaj din genunchi;
  • osteotomii, rezecțiile osteofitelor voluminoase;
  • artroplastii;
  • protezări articulare, care în cazul protezei de șold, și, mai nou, al celei de genunchi, au ameliorat spectaculos pronosticul acestor pacienți.Tratamentul chirurgical este, în acest moment, singurul capabil să vindece această boală invalidantă.

Intervenția chirurgicală este, de regulă, metoda la care apelează, în ultima instanță, pacienții cu gonartroză (numită și osteoartrita genunchiului). Înainte de operația de înlocuire a genunchiului, medicul tău, cel mai probabil, îți va sugera tratamente non-chirurgicale (adică non invazive) pentru gonartroză, cum ar fi medicamentele, fizioterapia și exercițiile fizice.

Dar dacă ai încercat aceste tratamente non-chirurgicale vreme de mai multe luni și ai observat că acestea nu sunt suficiente pentru a te ajuta să faci față durerii, umflării genunchiului, rigidității articulației și altor simptome ale gonartrozei, atunci medicul tău îți poate sugera operația de înlocuire a genunchiului sau un alt tip de intervenție chirurgicală.

Intervențiile chirurgicale de protezare articulară sunt, de obicei, rezervate pentru artroza severă, care limitează în mod semnificativ activitatea pacientului și care nu mai răspunde la alte tratamente. Cu toate acestea, tratamentul chirugical în gonartroză este recomandat înainte de apariția unor complicații grave cum ar fi pierderea masei musculare și deformările articulare.

Ce este gonartroza

Osteoartrita genunchiului sau gonartroza, cunoscută și sub denumirea de boală degenerativă a articulațiilor genunchiului, este de obicei rezultatul uzurii și al pierderii progresive a cartilajului articular. În această afecțiune, perna naturală dintre articulații, cartilajul, se uzează. Când se întâmplă acest lucru, oasele articulațiilor se freacă mai strâns unele de altele, având mai puține dintre beneficiile cartilajului în ceea ce privește absorbția șocurilor. Frecarea are ca rezultat durere, umflături, rigiditate, scăderea capacității de mișcare și, uneori, formarea de pinteni osoși.

Durerea de genunchi ce se instalează pe măsură ce gonartroza progresează poate îngreuna anumite aspecte, precum: pacientului îi va fi mai greu să aibă grijă de el, lucru care îi poate afecta calitatea vieții, iar acest aspect, la rândul lui, poate duce la depresie

Osteoartrita este cel mai frecvent tip de artrită. Deși poate apărea chiar și la persoanele tinere, șansele de a dezvolta osteoartrită cresc după vârsta de 45 de ani. Potrivit Arthritis Foundation, peste 27 de milioane de persoane din SUA suferă de osteoartrită, genunchiul fiind una dintre cele mai frecvent afectate zone. În plus, femeile sunt mai predispuse să aibă osteoartrită decât bărbații.

NEWSLETTER DOC DEDICAT

Simptomele osteoartritei genunchiului pot include:

  • durere care crește atunci când ești activ, dar care se ameliorează puțin cu odihnă;
  • umflătură;
  • senzație de căldură la nivelul articulației;
  • rigiditate la nivelul genunchiului, în special dimineața sau când ai stat o perioadă de timp în șezut;
  • scăderea mobilității genunchiului, ceea ce face dificilă urcarea și coborârea de pe scaun sau din mașină, folosirea scărilor sau mersul pe jos;
  • scârțâit, sunet de crăpătură care se aude atunci când genunchiul se mișcă.

Printre factorii favorizanți pentru apariția gonartrozei se află:

Obiectivul tratamentului chirurgical

Obiectivul intervenției chirurgicale pentru artroza genunchiului este de a te ajuta sa revii la activitățile tale normale. După perioada de recuperare de după operație, vei putea observa că te poți mișca cu mai multă ușurință si vei putea vedea că simți mai puțină durere și mai puțină tumefacție (umflătura patologică datorită unei boli) în articulația genunchiului.

Care sunt diferitele tipuri de intervenții chirurgicale folosite pentru a trata gonartroza

Artroplastia

Artroplastia este sinonimă cu înlocuirea totală a genunchiului. Cu ajutorul acestui tip de intervenție, medicul tău chirurg înlocuiește tot cartilajul deteriorat din articulația genunchiului tău (operație numită artroplastie totală de genunchi) sau poate îndepărta doar o parte din articulație (operație numită artroplastie parțială de genunchi), folosind părți artificiale. Aceste componente artificiale sunt numite proteze de genunchi și pot rezista chiar și ani de zile. Protezele de genunchi sunt realizate, în mod frecvent, din plastic, material ceramic sau din metale, cum ar fi titanul.

Artroscopia

Această procedură este mai puțin invazivă decât înlocuirea articulației genunchiului, deoarece medicul tău chirurg face o mică incizie și lucrează în timpul operației cu mici unelte și instrumente. În teorie, artroscopia pentru gonartroză ar trebui să amelioreze simptomele prin îndepărtarea resturilor și a citokinelor inflamatorii care provoacă sinovita. Medicul chirurg va curăța articulația genunchiului afectat de artroză, îndepărtând orice reziduri sau resturi (țesut sau cartilaj deteriorat), pentru a preveni deteriorarea și mai gravă a articulației genunchiului. Pacienții cu o artrită mai puțin extinsă, așa cum se poate observa prin radiografie, cu o implicare mai puțin severă a cartilajului articular și cu o vârstă mai tânără în momentul intervenției chirurgicale, au o probabilitate mai mare de ameliorare.

Deși artroscopia poate fi mai tentantă pentru unii pacienți decât operația de înlocuire totală a genunchiului, ea nu este de cele mai multe ori cea mai bună opțiune. Discută cu medicul tău pentru a afla dacă intervenția chirurgicală artroscopică este sau nu o opțiune viabilă pentru tine.

Osteotomia

Pentru o osteotomie, medicul chirurg va îndepărta o parte a osului. Această operație este făcută pentru a îmbunătăți alinierea articulației genunchiului și pentru a repoziționa oasele din genunchi, pentru a reduce astfel presiunea exercitată pe acea parte a genunchiului tău care a dezvoltat artroza. Această procedură chirurgicală poate ajuta la scăderea în intensitate a durerii și la calmarea altor simptome ale gonartrozei.

Medicul tău chirurg va lua în considerare mai mulți factori pentru a determina dacă ești sau nu un bun candidat pentru operația în caz de gonartroză:

  • vârsta ta
  • ocupația
  • severitatea durerii și a altor simptome
  • gradul sau măsura în care gonartroza intervine în activitățile tale de zi cu zi.

Cu toate acestea, decizia de a avea intervenția chirurgicală pentru tratarea gonartrozei îți aparține ție, iar medicul este cel care te sfătuiește și îți explică riscurile și posibilele complicații ale fiecărei intervenții.

Nu uitați că un diagnostic corect poate fi pus doar de către un medic specialist, în urma unui consult și a investigațiilor adecvate. Puteți face chiar acum o programare, prin platforma DOC-Time, aici. Iar dacă nu sunteți siguri la ce specialist ar fi indicat să mergeți, vă recomandăm să începeți cu un consult de medicină internă, pentru care puteți face, de asemenea, programări prin DOC-Time.

Sursa foto: Shutterstock
Bibliografie:
Current Surgical Treatment of Knee Osteoarthritis - https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC3200113/  


Te-ar mai putea interesa și...


DE SEZON

 

Pentru a comenta este nevoie de
Comentarii 0