Tratamentul chirurgical in gonartroza: Ce optiuni ai daca vrei sa te operezi la genunchi

Există mai multe opțiuni de tratament pentru gonartroză, cum ar fi administrarea unor medicamente sau fizioterapia, însă, în unele cazuri, este nevoie de tratament chirugical. Iată ce e bine să știi despre acest aspect.

Intervențiile chirurgicale de protezare articulară sunt, de obicei, rezervate pentru artroza severă, care limitează în mod semnificativ activitatea pacientului și care nu mai răspunde la alte tratamente. Cu toate acestea, tratamentul chirugical în gonartroză este recomandat înainte de apariția unor complicații grave cum ar fi pierderea masei musculare și deformările articulare.

NEWSLETTER DOC DEDICAT
Opțiuni de tratament chirurgical în gonartroză

Pacienții care suferă intervenții chirurgicale ar trebui să fie în cea mai bună condiție fizică posibilă și ar trebui să fie pregătiți pentru reabilitare după o intervenție chirurgicală pentru gonartroză. Debridarea articulară constă în meniscectomie (îndepărtarea chirurgicală a unui menisc), îndepărtarea osteofitelor, abraziune articulară.

Grefarea cartilaginoasă

Această intervenție chirurgicală este indicată atunci când cartilajul articular al pacientului cu gonartroză este afectat într-o zonă mică și presupune grefarea de noi celule cartilaginoase într-o zonă limitată. Această tehnică nu este utilă pacienților ale căror articulații au cartilajul afectat pe o zonă mare sau dacă acesta este semnificativ deteriorat.

Osteotomia și realinierea osoasă

Un alt tratament pentru gonartroză este o intervenție chirurgicală care presupune realinierea osoasă și realinierea altor structuri articulare care au fost afectate de evoluția de durată a gonartrozei. Rezultatul înseamnă o redistribuire normală a greutății corporale pe întreaga suprafață articulară. Această intervenție chirurgicală este recomandată pacienților mai tineri și activi, în locul unei intervenții de protezare articulară.

Protezarea articulară

Tratamentul chirurgical de protezare articulară constă în a înlocui articulația afectată cu o articulație artificială. Au indicație de protezare pacienții cu gonartroză la care durerea nu mai este controlată printr-o combinație de tratamente nefarmacologice (fizioterapia, kinetoterapia, scăderea în greutate) și farmacologice și care au dizabilitate persistentă care le afectează activitatea zilnică.

Durerea se atenuează semnificativ după operația de protezare articulară, îmbunătățindu-se atât funcția genunchiului, cât și calitatea vieții pacientului cu gonartroză.

Sfaturi pentru a evita complicațiile de după tratamentul chirurgical

Pentru a evita complicațiile post-operatorii de tipul trombozei venoase profunde, pacientul este încurajat să-și miște picioarele și gleznele a doua zi după intervenția chirurgicală. De asemenea, se începe cât mai curând posibil programul de terapie fizică, acesta fiind o parte importantă a procesului de recuperare. Scopul este de a tonifia musculatura membrelor inferioare și de a îmbunătăți mobilitatea articulară.

Este important să se evite suprasolicitarea sau tensionarea genunchiului în timpul acestei perioade de recuperare. Activitățile normale pot fi reluate în termen de trei până la șase săptămâni după operație. După câteva luni de reabilitare, pacientul care suferă de gonartroză poate să treacă la un stil de viață mai activ, cum ar fi mersul pe jos, mersul cu bicicleta și înotul.

Ce trebuie să reții înainte de a te opera?

Indiferent de tipul de operație la care ești supus, intervenția chirurgicală nu este un substitut pentru o dietă sănătoasă și pentru exercițiile fizice. Tot va trebui să ai grijă de tine după această operație și să ai un program de recuperare.

Înainte de a decide dacă urmează să fii operat sau nu pentru gonartroză, răspunde-ți la următoarele întrebări:

  • Poți să trăiești cu durerea cu care te confrunți acum?
  • Medicamentele pentru durere pe care le iei au efecte adverse care sunt greu de suportat?
  • Durerea ta de genunchi s-a agravat în ultimul an?
  • Ai încercat toate celelalte tratamente pentru gonartroză și nimic nu funcționează bine?
  • Ești suficient de sănătos pentru a fi supus unei intervenții chirurgicale la genunchi?
  • Te poți dedica procesului de recuperare de după operație, mai ales când vine vorba de terapia fizică și de exercițiile fizice pe care va trebui să le faci?

Dacă ți-ai răspuns la aceste întrebări și ți-ai dat seama că boala de care suferi nu este într-un stadiu care să necesite operații, nu uita că ai și alte opțiuni de tratament pe care să le discuți cu medicul curant.

RECOMANDARILE EXPERTILOR DOC

Când artroza este la început, schimbările în stilul de viață pot fi suficiente

În stadiile precoce ale bolii, anumite schimbări în stilul de viață al pacientului pot ajuta la ușurarea simptomelor. De exemplu, kilogramele în exces sunt un factor de risc și pot agrava gonartroza, așa că fii cu ochii pe cântar. Intervenția chirurgicală poate fi considerată o ultimă soluție și poți apela la ea în stadii mai avansate ale artrozei.

Schimbările stilului de viață nu pot vindeca gonartroza, dar pot ajuta la ușurarea durerilor, îmbunătățirea funcției de mișcare și la încetinirea evoluției bolii.

Campanie DOC-Time RMN

Caută să ajungi la o greutate sănătoasă

Excesul de greutate pune un stres suplimentar asupra articulațiilor. O dietă cu mai multe legume, fructe și leguminoase și mai puține alimente cu zahăr și grăsimi animale, precum și exercițiile fizice regulate te ajută să ai o greutate normală. Dacă ai kilograme în plus de care nu știi cum să scapi, solicită medicului să te ajute cu un plan de masă și de activitate fizică.

Nu uita de exercițiile fizice

Durerea articulară te poate face să devii mai puțin activ, însă dacă nu te miști, durerile se agravează și boala se înrăutățește. Activitatea regulată poate ajuta articulațiile să se miște mai cu ușurință și să reușești să combați rigiditatea. De asemenea, mișcarea poate ușura durerea. 

Cere mai întâi sfatul medicului legat de ce exerciții poți face în siguranță și caută să ajungi la cel puțin două ore și jumătate de activități fizice moderate pe săptămână. În genaral, merul pe jos sau cu bicicleta, grădinăritul, gimnastica în casă pot fi forme sigure și eficiente de mișcare.

Străduiește-te să reduci stresul

Stresul este o problemă care nu poate fi evitată în viața de zi cu zi, însă e important să fie gestionat. Dacă ești stresat, acest aspect îți poate agrava durerile, inclusiv pe cele articulare. Există multe modalități de a reduce stresul, important este să încerci și să vezi ce ți se potrivește: poate te vor ajuta yoga, exercițiile de respirație sau aromaterapia, ori poate te destresezi mai eficient cu cititul cărților, mersul în drumeții sau prin intermediul conversațiilor cu persoane dragi.
 

 

Sursă foto: Shutterstock
Bibliografie:
Schoen Clinic - Treatment methods
https://www.schoen-clinic.com/knee-osteoarthritis-gonarthrosis/treatment
Winchester Hospital - Lifestyle Changes to Manage Osteoarthritis 
https://www.winchesterhospital.org/health-library/article?id=19917

 


Te-ar mai putea interesa și...


 

 

 

DE SEZON
Pentru a comenta este nevoie de
Comentarii 0