Ce este gonartroza si care sunt factorii favorizanti?

Gonartroza este o artropatie degenerativa, caracterizata prin degradarea progresiva a cartilajului articular, urmata de remodelare osoasa marginala de tip osteofite, scleroza subcondrala, precum si modificari de tip inflamator ale membranei sinoviale si ale capsulei articulare.

Factorii favorizanti pentru aparitia gonartrozei sunt:

1. Factori generali:

Varsta: inaintarea in varsta duce la scaderea proprietatilor cartilajului articular (scaderea hidratarii tisulare, diminuarea proceselor de sinteza, cresterea proceselor catabolice).

Excesul ponderal prin cresterea stresului mecanic, afectarea biomecanicii articulare cauzata de modificarile de postura si mers. O reducere a greutatii corporale cu 5 kg scade riscul de aparitie a gonartrozei simptomatice cu 50%.

Sexul feminin - gonartroza apare de doua ori mai frecvent la femei, dupa menopauza, comparativ cu barbatii de aceeasi varsta.

NEWSLETTER DOC DEDICAT

Ereditatea - apare o agregare familiala a bolii (prezenta gonartrozei la mai multi membri ai familiei) din cauza afectarii genelor ce asigura sinteza colagenului si proteoglicanilor.

Boli ca diabetul zaharat, hipertensiunea arteriala, hiperuricemia.

2. Factori locali (intra si extraarticulari)

Folosirea repetata a articulatiei: eforturi fizice repetate (sporturi precum rugby, fotbal, ski de performanta, atletism); activitate profesionala - ridicare de greutati, stat in genunchi foarte mult timp, efort fizic intens).

Traumatisme la nivelul genunchilor ce duc la ruptura ligamentelor incrucisate, meniscului, luxatii, fracturi.

Interventii chirurgicale (meniscectomia).

Afectarea cartilajului articular dupa boli inflamatorii sau infectioase.

Cauze anatomice: boli congenitale articulare, anomalii de statica (picior plat sau deformari ale genunchilor in X).

Clasificarea gonartrozei

  • Gonartroza primitiva - apare ca urmare a reducerii rezistentei cartilajului, cu o predilectie marcata la femei, spre varsta menopauzei. Debutul clinic se situeaza la 50 de ani, localizarea fiind, de obicei, la nivelul compartimentului femuro-patelar, pentru a difuza cu timpul la intreaga articulatie.
  • Gonartroza secundara - apare dupa modificari in structurile arhitecturale ale genunchiului (traumatism sau o anomalie congenitala de deviatie a axului biomecanic al membrului pelvin). Debutul clinic este mai precoce, la persoane tinere, apare de obicei unilateral si nu se insoteste de modificari artrozice ale celorlalte articulatii.

Ce alti factori (de risc) pot favoriza gonartroza

Anumite profesii sau ocupatii

Campanie DOC-Time RMN

Actiunile repetitive pot pune un stres aditional asupra articulatiilor genunchilor tai, iar prefesiile care necesita astfel de actiuni repetitive pot creste riscul de a face gonartroza. Sarcinile de la job care intra in aceasta categorie ar putea include:

  • cand esti nevoit sa ingenunchiezi sau sa te apleci (ca si cum ai face genuflexiuni) mai mult de o ora pe zi;
  • faptul ca ridici obiecte grele;
  • faptul ca urci scarile deseori;
  • mersul pe jos.

Postura incorecta

Faptul ca stai jos sau stai in picioare in pozitii incorecte iti poate deforma articulatiile, iar astfel iti creste riscul de gonartroza.

Alte tipuri de artrita

Exista alte tipuri de artrita care iti pot creste riscul de a dezvolta artroza mai tarziu, de-a lungul vietii. Printre acestea se numara guta, artrita septica si artrita reumatoida.

Alte afectiuni medicale

Bolile care iti afecteaza sanatatea articulatiilor (nu ne referim doar la articulatiile genunchilor) iti pot afecta riscul de artroza. De exemplu, bolile care iti afecteaza circulatia sangelui sau inflamatia din corp pot, in acelasi timp, sa iti influenteze si riscul de artroza. Unele afectiuni medicale asociate cu artroza includ: osteonecroza, boala Paget, diabetul, guta, glanda tiroida subactiva.

Pentru a comenta este nevoie de
Comentarii 0