Chimioterapia pentru cancerul pulmonar si menopauza prematura

Cancerul pulmonar este tipul de cancer care se dezvolta la nivelul plamanilor. Acesta este, de cele mai multe ori, cauzat de fumat, insa poate aparea si la nefumatori. In randul femeilor, cancerul la plamani are o evolutie mai rapida decat la barbati.

Interventia chirurgicala face adesea parte din metodele de tratament folosite pentru cancerul pulmonar. Printr-o asemenea interventie, formatiunea tumoarala este indepartata, insa de multe ori, pacientii au nevoie si de chimioterapie dupa eliminarea tumorii.

TE-AR MAI PUTEA INTERESA

Un nou studiu, facut de cercetatorii americani, scoate la iveala faptul ca femeile tinere care sunt supuse chimioterapiei pentru tratarea cancerului pulmonar au de-a face cu menopauza prematura.

Este foarte important, asadar, ca femeile mai tinere de 50 de ani, sa fie informate cu privire la riscul infertilitatii, care vine odata cu tratamentul de tip chimioterapie. Pe langa infertilitate, menopauza vine si cu simptome precum bufeuri, uscaciune vaginala ori pierderea densitatii mineral-osoase.

Acest studiu a fost facut pe un esantion de 182 de paciente cu cancer pulmonar, care nu au intrat inca la menopauza. Varsta medie a acestora este de 43 de ani. Starea pacientelor a fost monitorizata pe parcursul tratamentului pentru cancerul pulmonar, dar si dupa terminarea acestuia. Dintre acestea, 85 au fost supuse tratamentului cu chimioterapie, dintre care un procent de 64% au avut de-a face cu declansarea menopauzei in decursul unui an de la stabilirea diagnosticului.

Echipa de cercetatori care a studiat aceasta problema este de parere ca femeile care nu se afla inca la menopauza si au nevoie de chimioterapie pentru tratarea cancerului pulmonar trebuie sa stie ca sunt expuse riscului de amenoree, menopauza prematura, deci riscului de infertilitate.

Riscul de cancer pulmonar al femeilor este mai mare in randul fumatoarelor. Peste 80% dintre cazurile de cancer la plamani sunt declansate de fumat. Expunerea la anumite substante chimice poate creste, de asemenea, riscul de declansare a cancerului pulmonar al femeii, la fel ca si predispozitia genetica.

Din pacate, cancerul pulmonar este un tip de cancer cu o rata de vindecare foarte mica. Principalul motiv pentru care cancerul este foarte greu de tratat consta in faptul ca, de cele mai multe ori, acesta este diagnosticat in stadiu foarte avansat. Cu cat cancerul pulmonar este depistat mai timpuriu, cu atat sansele de vindecare sunt mai mari.

Femeile sunt mai preocupate de starea lor de sanatate, asa ca au sanse mari de diagnosticare a cancerului pulmonar intr-un stadiu mai putin avansat.

Printre semnele si simptomele care ar trebui sa trimita un pacient la medicul pneumolog se numara urmatoarele:

 • Tuse persistenta, ori care se agraveaza pe masura ce trece timpul
 • Durere in piept
 • Tuse si sange in sputa
 • Respiratie suieratoare
 • Probleme de respiratie
 • Raguseala care nu dispare
 • Pierderea apetitului
 • Dificultati la inghitire
 • Scadere inexplicabila in greutate
 • Oboseala
 • Infectii pulmonare recurente precum pneumonia sau bronsita


Aparitia unor simptome dintre cele enumerate mai sus poate fi asociata cu cancerul pulmonar, de aceea este indicat sa mergi la medic cat mai devreme.

Medicul va face analizele si testele necesare pentru identificarea cancerului. Daca se confirma diagnosticul, acesta va stabili apoi stadiul in care se afla boala si, in functie de stadiu, va prescrie si un tratament.

Tumorile mici de la plamani sunt indepartate chirurgical. Apoi, daca e necesar, se va face chimioterapie sau radioterapie, astfel incat celulele canceroase, care nu au fost indepartate chirurgical, sa fie eliminate prin tratament.

Daca boala s-a metastaziat, interventia chirurgicala este rareori o optiune si cancerul e considerat incurabil. Se poate folosi, totusi, radioterapia pentru reducerea riscului de complicatii.

Ce cauze ar putea avea menopauza prematura sau precoce

Menopauza prematura ori precoce are loc in situatia in care menstruatia femeii inceteaza inainte de varsta de 45 de ani. Menopauza se poate instala natural sau ca efect advers al unor tratamente, precum chimioterapia.

Alte cauze ale menopauzei care se instaleaza prematur:

Ovarele inceteaza sa mai functioneze - cauza insuficientei ovariene premature este, de cele mai multe ori, necunoscuta, insa la unele femei, ea apare pe fondul: unor anomalii cromozomiale, unei boli autoimune, anumitor infectii (tuberculoza, malarie, etc.)

Tratamentele pentru cancer - Radioterapia si chimioterapia pot cauza insuficienta ovariana prematura, care poate fi permanenta sau temporara. Riscul ca o femeie sa aiba parte de menopauza precoce depinde de varsta, de tipul de tratament administrat pentru cancer sau de zona din corp pe care este realizata radioterapia.

Interventia chirurgicala pentru extirparea ovarelor - Faptul ca ovarele sunt indepartate chirurgical vor cauza menopauza precoce sau prematura.

 

TE-AR MAI PUTEA INTERESA

Sursa foto: Shutterstock

Bibliografie:

 • Studiul "Amenoreea dupa menopauza", publicat in Jurnalul Societatii Americane pentru Menopauza, autori: Elizabeth J. Cathcart-Rake, Kathryn J. Ruddy, Ruchi Gupta, Walter Kremers, Kelly Gast.
 • NHS Choices - https://www.nhs.uk/conditions/early-menopause/

 

Pentru a comenta este nevoie de
Comentarii 0