Depresia si anxietatea, combatute cu ceai de sunatoare

Sunatoarea este una dintre cele mai populare plante medicinale si, implicit, una dintre cele mai studiate. Istoria o mentioneaza inca de acum 2000 de ani, iar medicii au recomandat-o de-a lungul timpului pentru diferite afectiuni, cap de lista fiind cele ale sistemului nervos si ale sistemului digestiv. In ziua de astazi, este recomnadata persoanelor santaoase, care trec prin perioade de stres, de tulburare a dispozitiei, insa nu la nivel patologic, situatii dramatice si tragice, pentru ameliorarea starii de bine.

Ceaiul de sunatoare are un gust amarui, o aroma specifica, este bogat in colina, hipericina, uleiuri volatile, acid valerianic, flavonoide si taninuri. Toate aceste substante ii confera efecte antiseptice, antiinflamatorii, decongestionante, dezinfectante, astringente, antidiareice si cicatrizante. Este, asadar, o planta „buna la toate”.

TE-AR MAI PUTEA INTERESA

Iata care sunt principalele actiuni benefice ale ceaiului de sunatoare.

Combate depresia si anxietatea

Sunatoarea este un remediu recunoscut pentru proprietatile sale antidepresive. Specialistii ii atribuie efecte benefice in cazurile cu dificultate mica sau medie de anxietate, depresie, stres cronic si oboseala cronica. Ceaiul de sunatoare, baut regulat, echilibreaza procesele chimice de la nivel cerebral si stimuleaza eliberarea hormonilor care ne induc o stare de bine.

Trateaza insomniile

Tot datorita actiunii asupra sistemului nervos, sunatoarea reduce stresul acumulat si creste secretia de melatonina, hormonul care ne transmite senzatia de somn si care ne ajuta sa dormim adanc, timp de cateva ore.

Stimuleaza tranzitul intestinal si secretia bilei

Al doilea efect benefic al ceaiului de sunatoare este cel inregistrat asupra sistemului digestiv. Baut dimineata, regleaza tranzitul intestinal si sustine activitatea vezicii biliare. Datorita acestor propritati, ceaiul de sunatoare se recomanda in special in cazul afectiunilor colecistului.

Mentine sistemul nervos sanatos       

Sunatoarea stimuleaza circulatia sangelui, oxigenarea creierului si regleaza nivelul de dopamina din organism. Fiindca dezechilibrele dopaminei reprezinta una dintre principalele cauze ale bolii Parkinson, ceaiul de sunatoare si-a dovedit beneficiile si in cazul persoanelor care prezentau primele simptome ale acestei boli, incetinind chiar evolutia sa.

Ceaiul de sunatoare se bea cu moderatie, pana la 2-3 cani pe zi pentru un tratament intensiv de scurta durata si pana la 1-2 cani pe zi pentru un tratament de preventie sau de lunga durata.

Precautii si contraindicatii ale ceaiului de sunatoare

Sunatoarea nu este indicata pacientilor cu schizofrenie si nici la copii, intrucat nu exista studii privind efectele negative asupra sanatatii acestora. Totodata, sunatoarea nu trebuie asociata cu urmatoarele medicamente, intrucat fie le afecteaza eficacitatea, fie interactioneaza in mod nedorit:

  • antidepresive SSRI - citalopram, escitalopram (Actavis), fluvoxamina (Fevarin), paroxetina (Seroxat), fluoxetina (Prozac), sertralina (Zoloft) Triciclice: amitriptilina, nortriptilina, imipramina IMAO tranilcipromina (Parnate), fenelzina (Nardil)
  • statine - atorvastatina (Lipitor), simvastatina (Zocor), lovastatina (Mevacor)
  • anticoagulante - warfarina (Coumadin), fenprocumona, clopidrogel (Plavix), intrucat poate creste timpul de sangerare
  • antiretrovirale - Indanavir, amprenavir, saquinavir, enfuvirtid)
  • antimigrenoase - sumatriptan, rizatriptan, naratriptan, zolmitriptan
  • antiastmatice - teofilina (Miofilin)
  • antihistaminice - loratadina (Claritin), fexofenadina (Telfast), cetirizina (Zyrtec)
  • anticonvulsivante - Carbamazepina (Tegretol), fenobarbitalul, fenitoina
  • contraceptive orale
TE-AR MAI PUTEA INTERESA

Din cauza efectului fotosensibilizant, este recomandat sa nu fie asociat consumul de ceai sau alte produse pe baza de sunatoare cu expunerea la ultraviolete, pentru a evita patarea pielii.

In combaterea starilor depresive, sunatoarea poate fi consumata fie sub forma de ceai, fie sub forma de extract. Consulta-te cu psihologul tau, dar si cu medicul de familie, cu privire la administrarea acestei plante medicinale.

Sunatoarea nu poate inlocui tratamentul conventional pentru depresia severa, care trebuie administrat asa cum a recomandat medicul. Depresiile netratate pot avea consecinte extrem de grave asa ca tratamentul nu trebuie neglijat. Plantele medicinale precum sunatoarea pot fi folosite pentru mentinerea starii de bine, dupa ce episodul depresiv major a fost tratat.

 

Sursa foto: Shutterstock

 

 

 

 

 


 

Te-ar mai putea interesa și...

 


 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Pentru a comenta este nevoie de
Comentarii 0