Depresia poate determina pierderea interesului sexual

Depresia are efecte asupra multor aspecte din viața noastră, influențând inclusiv activitatea sexuală. Printre alte efecte negative, poate duce la o deteriorare a vieții sexuale, cauzată de pierderea interesului pentru partener. 

Stima de sine scăzută, sentimentele de deznădejde și oboseala fizică îți pot reduce libidoul (dorința sexuală).

Depresia poate duce, de asemenea, la:

 • Anorgasmie sau probleme cu orgasmul (atât la bărbați, cât și la femei)
 • Disfuncție erectilă sau probleme de a obține o erecție (la bărbați)

De ce sexul este legat de depresie?

Depresia afectează sexul din cauza biologiei corpului nostru. Dorința sexuală are legătură cu substanțele chimice din creier numite neurotransmițători. Neurotransmițătorii asigură comunicarea între creierul tău, de unde începe dorința sexuală, și organele tale sexuale. Când în creierul tău se activează dorința, corpul tău răspunde prin creșterea fluxului de sânge către organele sexuale. Fluxul sanguin crescut declanșează excitarea prin erecție sau lubrifiere vaginală. 

RECOMANDĂRILE EXPERȚILOR DOC

La o persoană cu depresie, substanțele chimice legate de sex sunt dezechilibrate. Ca urmare, dorința sexuală este scăzută sau lipsește. Nivelurile scăzute ale unora dintre aceste substanțe chimice pot, de asemenea, să atenueze sentimentele de plăcere.

Care sunt diferitele moduri prin care depresia poate provoca disfuncție sexuală?

Astfel, vedem că biologia din spatele depresiei și disfuncției sexuale este destul de clară. Dar modurile în care depresia ne afectează relațiile și perspectiva asupra vieții sunt mai complicate. Anumite simptome de depresie pot include:

 • Incapacitatea de a experimenta plăcerea.
 • Pierderea interesului pentru diverse activități.
 • Niveluri scăzute de energie.
 • Modificări ale dispoziției.
 • Stima de sine redusă.

Antidepresivele provoacă efecte secundare sexuale?

Antidepresivele sau medicamentele pentru depresie sunt foarte eficiente în ameliorarea depresiei. Dar multe dintre aceste medicamente vin cu efecte secundare sexuale.

Inhibitorii selectivi ai recaptării serotoninei (ISRS) sunt un exemplu. ISRS acționează prin creșterea nivelurilor de serotonina chimică din creier. Creșterea serotoninei poate ajuta la îmbunătățirea stării de spirit. Dar poate asigura și comunicarea normală între creier și organele sexuale. ISRS-urile pot face mai dificil de obținut o erecție la un bărbat. De asemenea, poate fi mai greu să ejaculeze, de exemplu. Aceste medicamente pot împiedica și o femeie să aibă un orgasm.

Alte antidepresive se concentrează pe diferite substanțe chimice din creier. Medicamentele care cresc dopamina sau norepinefrina sunt mai puțin susceptibile de a avea efecte secundare sexuale.

La femei: 

Potrivit NIMH, o rată mai mare de depresie la femei este legată de schimbările hormonale. Acesta este motivul pentru care riscul unei femei de depresie poate crește:

- înainte și în timpul menstruației

- după naștere

- când ai un program încărcat cu munca și cu viața de familie

- în perioada perimenopauzei și menopauzei

Femeile sunt cele mai susceptibile de a experimenta sentimente persistente de tristețe care le pot face să se simtă mai puțin încrezătoare și mai puțin demne de partenerul lor. Aceste sentimente îți pot schimba drastic viața sexuală generală.

Pe măsură ce femeile îmbătrânesc, factorii fizici pot face sexul mai puțin plăcut (și uneori chiar dureros). Modificările peretelui vaginal pot face activitatea sexuală neplăcută. De asemenea, nivelurile mai scăzute de estrogen pot perturba lubrifierea naturală. Astfel de factori pot fi deprimanți pentru femei dacă nu caută ajutor pentru a primi tratament.

La bărbați: 

Anxietatea, stima de sine scăzută și vinovăția sunt cauze comune ale disfuncției erectile. Toate acestea sunt simptome ale depresiei, dar astfel de probleme pot apărea în mod natural, de asemenea, odată cu stresul și vârsta. NIMH explică că bărbații sunt, de asemenea, mai predispuși să-și piardă interesul pentru activități în timpul depresiei. Acest lucru ar putea însemna, de asemenea, că bărbații ar putea să nu mai considere sexul atrăgător.

La bărbați, antidepresivele sunt direct legate de impotență. De asemenea, poate apărea orgasmul întârziat sau ejacularea precoce.

Atât la bărbați, cât și la femei, a avea probleme cu sănătatea sexuală poate agrava sentimentele de inutilitate și alte simptome de depresie. Acest lucru, la rândul său, poate provoca un cerc vicios atât de agravare a depresiei, cât și de disfuncție sexuală. 

Cum sunt diagnosticate depresia și problemele sexuale?

Dacă credezi că ai probleme sexuale din cauza depresiei, discută cu medicul tău. În unele cazuri, problemele sexuale pot provoca de fapt depresie, mai degrabă decât invers. O revizuire amănunțită a istoricului tău de sănătate, a simptomelor și a medicamentelor actuale pot ajuta la găsirea unei soluții.

Este important să excluzi alte afecțiuni de sănătate care pot contribui la depresie sau la disfuncții sexuale. Medicul tău poate efectua un examen fizic sau poate efectua teste pentru a verifica:

 • Condiții ginecologice la femei.
 • Dezechilibre hormonale.
 • Deficiențe nutriționale.
 • Boala tiroidiană.
 • Condiții urologice la bărbați.

Cum se tratează depresia și disfuncția sexuală?

Depresia este adesea tratată cu antidepresive. Dar anumite antidepresive, cum ar fi ISRS, pot agrava de fapt disfuncția sexuală. Înainte de a începe un tratament cu un antidepresiv, discută cu medicul despre efectele secundare sexuale ale acestuia.

Antidepresivele afectează pe fiecare în mod diferit, așa că este important să găsești medicamentul potrivit și doza potrivită pentru tine. Consultă întotdeauna medicul tău înainte de:

 • Ajustarea dozei de antidepresiv.
 • Schimbarea antidepresivelor.
 • Oprirea antidepresivelor.

Ce antidepresive au efecte secundare sexuale?

Antidepresivele cunoscute că afectează negativ dorința, excitarea sau orgasmul includ:

- Citalopram;

- Escitalopram;

- Fluoxetină;

- Paroxetină;

- Sertralină;

- Venlafaxină.

Antidepresivele care sunt mai puțin susceptibile de a provoca efecte secundare sexuale includ:

- Bupropion;

- Mirtazapină;

- Nefazodonă;

- Vilazodone.

Pot trata depresia fără medicamente?

Unii oameni pot experimenta ameliorarea depresiei fără medicamente. Dacă ești îngrijorat de efectele secundare sexuale ale medicamentelor, discută cu furnizorul tău de asistență medicală. Terapiile alternative pentru depresie includ:

 • Acupunctura.
 • Exerciții fizice.
 • Suplimente pe bază de plante sau suplimente alimentare.
 • Psihoterapie.
 • Yoga.

Pot preveni problemele sexuale dacă sunt deprimat?

Cele mai bune modalități de a preveni problemele sexuale cauzate de depresie sau de medicamente antidepresive includ:

- Evitarea drogurilor, alcoolului și tutunului, toate acestea ppt afecta funcția sexuală.

- Menține-te sănătos și fă exerciții fizice, adoptă o dietă echilibrată și menține-ți o greutate corporală sănătoasă.

- Vorbește deschis și sincer cu partenerul tău despre ceea ce simți, mental și fizic.

- Colaborează cu furnizorul tău de asistență medicală pentru a alege medicamentele cu cele mai puține efecte secundare sexuale cunoscute.

Pot să-mi controlez depresia și să mă bucur în continuare de sex?

Cu tratamentele potrivite, majoritatea oamenilor pot gestiona cu succes depresia și se pot bucura în continuare de o apetită sexuală sănătoasă. Începe prin a trata depresia, apoi concentrează-te pe îmbunătățirea funcției sexuale!

 

Sursa foto: Shutterstock

Bibliografie: 

https://www.webmd.com/depression/video/lost-sex-drive-with-depression

https://my.clevelandclinic.org/health/diseases/9296-sexual-problems-and-depression-

https://www.healthline.com/health/depression/sexual-health#symptoms

 

 


Te-ar mai putea interesa și...


 

 

 

Pentru a comenta este nevoie de
Comentarii 0