Mit si adevar despre implanturile mamare

În societatea actuală, există multe prejudecăți și curente de opinie, uneori la marginea adevărului, legate de implanturile mamare. Astăzi, intervenția de mărire a sânilor nu mai este considerată un lux și numeroase femei și-o pot permite. Mai mult, implanturile mamare sunt folosite, în unele cazuri, în cazul pacientelor care au supraviețuit cancerului mamar. Ne-a răspuns la câteva întrebări doamna Dr. Ina Petrescu, Medic Primar Chirurgie Plastică - Microchirugie Reconstructivă.

Iată care sunt cele mai frecvente mituri despre implanturile mamare!

Mit: Doar starurile din showbiz optează pentru implanturi mari și exagerat de mari

Dr. Ina Petrescu: Cele mai multe operații de augmentare mamară le fac femeile care au trecut printr-un cancer mamar sau femeile care au născut, sunt în jurul vârstei de 34 ani, iar sânii au suferit un proces de scădere considerabilă a volumului. Majoritatea femeilor nu optează pentru implanturi mari și, în general, își doresc restabilirea volumului pierdut după alăptare.

RECOMANDARILE EXPERTILOR DOC

De asemenea, există numeroase cazuri în care glanda mamară se dezvoltă insuficient, situație denumită hipotrofie mamară, iar atunci doar unul din sâni se dezvoltă mai puțin, creând aspectul de asimetrie mamară. În aceste cazuri, mărirea sânilor cu ajutorul implanturilor mamare este o necesitate, având ca rezultat îmbunătățirea formei, volumului și a simetriei sânilor, cu impact spectaculos asupra încrederii în sine și asupra stării de bine.

Mit: Implanturile pot împiedica alăptarea

Dr. Ina Petrescu: Fals! Implanturile se introduc fie sub mușchiul pectoral, fie sub glanda mamară, printr-o mică incizie localizată în șanțul submamar. Este bine de știut că, în situația în care alăptați având deja implanturi mamare, este posibil ca în viitor să fie necesar un lifting suplimentar al sânilor. Însă dacă vă decideți să aveți un bebeluș în viitorul apropiat, atunci este bine să amânați până după naștere.

Mit: Implanturile trebuie schimbate la fiecare 10 ani 

Dr. Ina Petrescu: Am cunoscut femei care aveau implanturi mamare de peste 30 de ani și se simțeau foarte bine cu ele. Nu există o dată fixă la care implanturile trebuie schimbate, iar ecografia sau mamografia anuală obligatorie pentru glanda mamară evaluează foarte ușor și starea învelișului implantului.

Mit: Implanturile cu silicon se rup adesea

Dr. Ina Petrescu: Astăzi producătorii de implanturi cu silicon testează protezele, supunându-le unei forțe de 25 de ori mai mare fata de cea a unei mamografii standard. Deși există riscul de ruptură după 10 ani, aceasta este mai degrabă excepția decât regula.  

Citeste si Sanii sanatosi si implanturile de proteze mamare

Mit: Operația de mărire a sânilor este foarte dureroasă și recuperarea este dificilă

Dr. Ina Petrescu: Este binecunoscut faptul că pragul durerii este diferit de la o persoană la alta. Intervenția se efectuează sub anestezie generală și durează aproximativ două ore, iar durerea postoperatorie este combătută cu medicamente specifice. Cele mai multe paciente descriu durerea ca având intensitate medie și durata de 1-2 zile. Reîntoarcerea la serviciu se face după 7 zile, după 3 săptămâni se pot face exerciții fizice care implică partea inferioară a corpului - mers pe bandă sau bicicleta eliptică, iar după 6 săptămâni, exercițiile pot include și partea superioară a corpului.

Mit: Aspectul sânilor măriți cu ajutorul implanturilor cu silicon nu este unul natural

Dr. Ina Petrescu: Existența unei palete largi de implanturi mamare (rotunde sau anatomice) face posibila alegerea celui mai bun implant potrivit particularităților unice ale fiecărei femei. Mii și mii de femei nu ar fi ales să facă această operație dacă rezultatele nu ar fi fost pe măsura așteptărilor, și anume sâni cu aspect și senzație naturale. Însă totdeauna rezultatele vor fi condiționate de forma, volumul, mărimea și simetria sânilor inițiali.

Mit: Implanturile cu volum mai mare au un aspect mai atractiv, iar silueta este mult evidențiată

Dr. Ina Petrescu: Așteptările realiste sunt foarte importante întotdeauna când vă doriți o intervenție estetică. Cu ajutorul implanturilor mamare, se pot obține îmbunătățiri remarcabile în cazul sânilor mici, a celor cu asimetrii importante, a sânilor care și-au pierdut fermitatea fie după pierderea masivă în greutate, după alăptat, sau în cazul restabilirii volumului după îndepărtarea glandei mamare afectate de un neoplasm.

Implanturile cu volum mai mare sunt necesare persoanelor înalte și cu toracele bine dezvoltat, în timp ce femeile minione vor avea o povară importantă de suportat. Este adevărat că un bust mai mare va accentua talia și forma șoldurilor va fi mai bine conturată, însă standardele ideale greu pot fi atinse.

Ce este reconstrucția sânului?

Multe femei care au trecut printr-o operație de mastectomie (operație prin care se îndepărtează chirurgical întregul sân pentru a trata sau pentru a preveni cancerul mamar) au opțiunea de a li se reconstrui forma sânului care a fost extirpat.

Folosirea unui implant mamar anatomic pentru a reconstrui sânul necesită o procedură chirurgicală mai puțin invazivă decât reconstrucția mamară cu țesut propriu (autolog), deoarece operația implică doar zona pieptului (și nu și un loc de unde se donează/recoltează țesut)? Chiar și așa, reconstrucția mamară poate necesita mai multe intervenții. De asemenea, ea poate să necesite operații suplimentare în viitor, deoarece implanturile se pot uza, iar pacienta poate dezvolta alte probleme din cauza țesutului cicatricial din preajma implantului.

Newsletter DOC dedicat

Poți avea operația de reconstrucție mamară (folosindu-se un implant mamar anatomic) în același timp cu mastectomia (este vorba de reconstrucție imediată), poți face această operație după mastectomie și după alte tratamente (este numită reconstrucție amânată) sau poți poți discuta cu medicul tău despre abordările care implică o parte a chirurgiei reconstructive efectuată în același timp cu mastectomia. O altă etapă a reconstrucției sânului care poate fi făcută după mastectomie (este vorba de reconstrucție imediată amânată).

Tipuri de implanturi mamare

Femeile care aleg reconstrucția mamară pentru a-și recăpăta sânul au mai multe opțiuni în acest sens.

Implanturi mamare saline

Implanturile mamare saline conțin apă sărată sterilă. În cazul în care învelișul implantului se scurge, soluția salină va fi absorbită și expulzată în mod natural de către organism. Implanturile mamare saline oferă o formă, fermitate și senzație uniforme și sunt aprobate de Administraţia Americană pentru Alimente şi Medicamente (FDA) la femeile cu vârsta de peste 18 ani.

Implanturi mamare saline structurate

Implanturile structurate sunt umplute cu apă sărată sterilă și conțin o structură interioară care își propune să facă implantul să se simtă mai natural.

Implanturi mamare din silicon

Implanturile mamare din silicon sunt umplute cu gel de silicon. Gelul se simte ca țesutul natural al sânilor. Implanturile mamare din silicon sunt aprobate de FDA la femeile de peste 22 de ani.

Implanturi mamare cu formă stabilă

Implanturile cu formă stabilă își mențin forma chiar și atunci când învelișul implantului este spart. Consistența gelului de silicon din interiorul implantului este mai groasă decât implanturile tradiționale cu gel de silicon. Aceste implanturi sunt, de asemenea, mai ferme decât implanturile tradiționale. Implanturile mamare cu formă stabilă au mai multă proeminență în partea de jos și sunt conice în partea de sus.  

Implanturi mamare rotunde

Implanturile mamare rotunde au tendința de a face sânii să pară mai plini decât implanturile stabile.  

Implanturi mamare netede

Implanturile mamare netede pot avea unele ondulații palpabile sau vizibile sub piele.

Implanturi mamare texturate

Implanturile mamare texturate dezvoltă țesut cicatricial pentru a se lipi de implant, făcându-le mai puțin probabil să se miște în interiorul sânului și să se repoziționeze.

Implanturile mamare nu rezistă pe viață

Cu cât a trecut mai mult timp de când ți-ai făcut implanturi mamare, cu atât sunt mai mari riscurile să dezvolți complicații, dintre care unele vor necesita mai multe intervenții chirurgicale.

Riscuri și complicații implanturi mamare

Fiecare procedură chirurgicală are câteva riscuri. 

Dintre pacientele care au trecut printr-o reconstrucție mamară, 46% dintre femeile cu implanturi cu gel de silicon și 21% dintre cele cu implanturi saline au suferit cel puțin o operație suplimentară în decurs de 3 ani, potrivit statisticilor.

8% dintre femeile cu implanturi saline și 25% dintre cele cu implanturi de silicon au suferit o intervenție chirurgicală pentru îndepărtarea acestora.

Aproape 50% dintre persoanele care au o mărire cosmetică a sânilor experimentează un fel de complicație, de exemplu, durere, întărire, infecție sau necesitatea unei intervenții chirurgicale suplimentare.

Unele dintre riscurile și complicațiile asociate cu implanturile mamare sunt:

  • Sânii dureroși
  • Infecţie
  • Ruperea sau scurgerea implantului
  • Sângerare
  • Acumulare de lichid
  • Contractura capsulară se referă la o întărire a zonei din jurul implantului. Poate distorsiona forma implantului și poate provoca durere.
  • Cicatricile pot deveni roșii și dureroase.  

Implanturile mamare și cancerul de sân

Administraţia pentru Alimente şi Medicamente (FDA) din Statele Unite ale Americii a investigat câteva rapoarte conform cărora femeile cu implanturi mamare umplute cu soluție salină și cu silicon au un risc mai mare de a dezvolta limfom anaplazic cu celule mari.

În Australia, spun specialiștii de la Administraţia pentru Alimente şi Medicamente (FDA), au existat 46 de cazuri confirmate cu acest tip rar de cancer și 3 decese. Datele sugerează că riscul de a dezvolta acest tip de cancer variază de la 1 din 1.000 la 1 din 10.000 de femei cu implanturi mamare. Potrivit guvernului australian, 23 de cazuri au fost raportate între 2011 și 2016.

Nu uitați că un diagnostic corect poate fi pus doar de către un medic specialist, în urma unui consult și a investigațiilor adecvate. Puteți face chiar acum o programare, prin platforma DOC-Time, aici. Iar dacă nu sunteți siguri la ce specialist ar fi indicat să mergeți, vă recomandăm să începeți cu un consult de medicină internă, pentru care puteți face, de asemenea, programări prin DOC-Time.

Sursă foto: Shutterstock
Bibliografie:
Australian Government - Department of Health and Aged Care - Breast implants: Update on TGA monitoring of anaplastic large cell lymphoma
https://www.tga.gov.au/news/safety-alerts/breast-implants-update-tga-monitoring-anaplastic-large-cell-lymphoma
American Society of Plastic Surgeons - What types of breast implants are available?
https://www.plasticsurgery.org/cosmetic-procedures/breast-augmentation/implants
U.S. Food & Drug - What to Know About Breast Implants
https://www.fda.gov/consumers/consumer-updates/what-know-about-breast-implants

 


Te-ar mai putea interesa și...


 

 

 

DE SEZON
Pentru a comenta este nevoie de
Comentarii 0