Medicina Personalizata pentru cancerul de san

In etio-patogenia cancerului de san, s-a descoperit ca la una din 5 tumori la san exista o supraexprimare a receptorilor HER2 pe suprafata celulelor tumorale.

Tratamentul modern al cancerului mamar

Astfel ca pacientelor care prezinta aceasta supraexprimare a receptorilor HER2 li se administreaza tratament cu anticorpi monoclonali, obtinuti prin inginerie genetica. Tratamentul prin care care se transporta agentul chimioterapic direct in celulele tumorale HER2 pozitive a dovedit o rata de raspuns si de supravietuire mult imbunatatita.

TE-AR MAI PUTEA INTERESA

Tratamentul nu este unul nou, el a fost aprobat in 1998 in Statele Unite ale Americii si, in anul 2000, si in Uniunea Europeana, aceste tratamente tintite salvand aproximativ 1 milion de paciente cu cancer de san HER2 pozitiv. In prezent, optiunile legate de terapia cancerului mamar le reprezinta, fie separat, fie o combinatie intre: interventia chirurgicala, radioterapie, chimioterapie si terapia cu hormoni.

Varianta terapeutica este hotarata de catre medic sau de comisia oncologica si depinde de stadiul in care a fost diagnosticat cancerul mamar. Ideal este ca depistarea cancerului de san sa fie facuta intr-un stadiu incipient, moment in care optiunile sunt mai numeroase.

Terapiile hormonale

In ceea ce priveste terapiile hormonale, in prezent, 80% dintre pacientele cu neoplasm la san fac hormonoterapie dupa operatie, mai putin femeile care au receptori negativi. Exista urmatoarele optiuni:

1. Terapii care inhiba productia de estrogen. Se aplica dupa ce, in prealabil, se blocheaza functia ovarelor prin indepartarea lor chirurgicala (ovarectomie). Apoi terapia prescrisa blocheaza productia de estrogen.

2. Tratamentul antiestrogen care blocheaza functia receptorilor, care inregistreaza prezenta estrogenului; cel mai cunoscut este Tamoxifen.

3. Administrarea de progesteron, hormon care blocheaza afinitatea receptorilor pentru estrogen.

4. Inhibitorii de aromataze (Aromasin, Aminoglutetimida) care blocheaza formarea precursorilor hormonali din procesul de sinteza a estrogenului.

S-a constatat, insa, ca 1,5 la mie dintre femeile care urmeaza tratament pe baza de Tamoxifen risca sa dezvolte cancer de col uterin, ceea ce implica monitorizare stricta si efectuarea testului Babes Papanicolau o data pe an. Pe de alta parte, terapia cu Tamoxifen protejeaza si impotriva recurentei cancerului la san.

Cum este definita medicina personalizata?

Medicina personalizata a fost definita, de-a lungul timpului, in multe moduri. Potrivit National Institutes of Health (NIH), din Statele Unite ale Americii, medicina personalizata este "o practica a medicinei care foloseste profilul genetic al unui individ pentru a ghida deciziile in ceea ce priveste preventia, diagnosticul si tratamentul unei boli".

Pe de alta parte, FDA (U.S. Food and Drug Administration) a definit medicina personalizata ca avand "cele mai bune rezultate medicale obtinute prin alegerea tratamentelor care functioneaza bine cu profilul genomic al unei persoane sau cu anumite caracteristici ale proteinelor din sangele persoanei sau ale proteinelor de pe suprafata celulelor unei persoane".

Markerii predictivi din medicina personalizata pot sa ii ajute pe medici sa "prezica" sau sa estimeze efectele unui anumit tratament pentru cancerul mamar. Exista numeroase proteine si gene care sunt in mod specific asociate cu dezvoltarea cancerului mamar, cu proliferarea acestuia si cu metastazarea bolii. Cu cat medicii oncologi inteleg mai bine rolurile acestor markeri in ceea ce priveste raspunsurile diferitelor terapii, cu atat acestia vor putea sa determine care sunt tratamentele optime pentru pacientele cu cancer mamar.

Medicina personalizata pentru cancerul mamar poate sa implice analizarea profilului genetic al celulelor pacientelor. Testele ar putea include, printre altele, si analizarea istoricului familial. Testarea genetica folosita in scopul descoperirii mutatiilor genetice mostenite, care ar putea sa creasca riscul de cancer mamar al unor paciente (cum ar fi gena BRCA), se recomanda persoanelor cu un istoric familial ce include rude care au avut aceasta boala.

Femeile care au aceste gene au un risc crescut de a dezvolta cancer de san, in comparatie cu populatia generala. Acelasi gen de test genetic poate fi folosit pentru a determina daca pacienta raspunde bine la un anumit medicament folosit pentru tratamentul cancerului mamar metastatic.

Medicina de precizie poate oferi informatii pretioase

Termenul de "medicina personalizata" este sinonim cu "medicina de precizie", iar in privinta cancerului mamar, aceasta este o abordare pentru diagnosticarea, tratamentul si prevenirea bolii, care ia in considerare atat genele cu care pacienta s-a nascut (profilul ei genetic), cat si genele si alti markeri care sunt prezenti in interiorul celulelor canceroase.

Prin aceasta abordare, medicii colecteaza o mostra de tesut tumoral pentru analiza, care este adesea una genetica. Informatiile obtinute in urma testelor genetice pot sa ajute medicul sa faca predictii sau sa diagnosticheze boala si, in acelasi timp, ele ghideaza deciziile terapeutice.

TE-AR MAI PUTEA INTERESA

Exista mai multe tipuri de teste genetice si non-genetice pentru cancerul mamar, care sunt disponibile si la noi in tara si care pot ajuta medicul sa recomande o terapie personalizata, in functie de "bagajul" genetic al pacientei. Unele teste genetice sunt special concepute pentru a determina riscul mostenit, ceea ce inseamna ca analizele se axeaza pe profilul genetic al pacientei, pentru a determina riscul personal al acesteia de a dezvolta cancer mamar ori alte tipuri de cancer de-a lungul vietii.

Bibliografie:

  • Studiul "Personalized medicine in breast cancer: a systematic review", publicat in Journal of breast cancer (2012), autori: Sang-Hoon Cho, Jongsu Jeon, Seung Il Kim.
  • Mayo Clinic - https://www.mayoclinic.org/tests-procedures/precision-medicine-breast-cancer/about/pac-20385240

 

Pentru a comenta este nevoie de sau înregistrare.
Comentarii 0