Cancerul mamar la barbati: semne, simptome, factori de risc

Desi, in general, barbatii au mai putin tesut mamar decat femeile, nu trebuie sa uitam ca in structura corpului lor exista si acest tip de tesut. Din acest motiv, si barbatii pot face cancer mamar, insa cazurile la ei sunt mult mai rare.

Potrivit Asociatiei Americane a Cancerului, un cancer de san este de 100 de ori mai putin intalnit la barbati decat la femei. Avand aceste lucruri in minte, e important sa retinem ca aceasta boala la barbati este la fel de grava ca formele de cancer de san pe care le fac femeile. De asemenea, cancerul mamar are aceleasi simptome la barbati.

Barbatii si cancerul mamar

TE-AR MAI PUTEA INTERESA

Cancerul de san nu este, in mod normal, asociat cu barbatii, insa chiar si asa, cancerul mamar la barbati poate sa aiba loc in circumstante rare, la orice varsta, desi este mai frecvent intalnit la barbatii varstnici.

Multa lume nu realizeaza ca si barbatii au tesut mamar in corp si ca acele celule pot suferi modificari importante, devenind celule canceroase.

Deoarece celulele din tesutul mamar al barbatului sunt mai putin dezvoltate decat cele din tesutul mamar al unei femei, cancerul de san la persoanele de sex masculin nu este atat de frecvent intalnit.

Cel mai intalnit simptom al cancerului de san la barbati este un nodul ce apare in tesutul mamar.

Pe langa aparitia unui nodul, simptomele de cancer de san la barbati includ si:

  • ingrosarea tesutului mamar
  • secretii sau scurgeri din mamelon
  • roseata la nivelul mamelonului ori portiuni de piele solzoasa pe mamelon
  • retractia mamelonara sau retractia mamelonului
  • roseata inexplicabila, umflarea inexplicabila a zonei, iritatii ale pielii, mancarimi sau eruptii pe zona tesutului mamar.


Barbatii nu isi verifica sau palpeaza in mod regulat tesutul mamar pentru a depista eventualele semne sau noduli, asa ca un cancer de san la barbati este adeseori diagnosticat mult mai tarziu.

Factorii de risc in cancerul mamar la barbati

Desi cauzele cancerului de san la barbati nu sunt pe deplin intelese, cercetatorii au descoperit mai multi factori care pot creste riscul ca persoanele de sex masculin sa faca boala. La fel ca in cazul cancerului de san la femei, multi dintre acesti factori sunt legati de nivelul hormonilor sexuali din corp.

Imbatranirea

Este un factor de risc important pentru dezvoltarea cancerului mamar la barbati. Riscul de cancer de san creste pe masura ce barbatul inainteaza in varsta. In medie, barbatii cu cancer mamar au aproximativ 72 de ani in momentul in care sunt diagnosticati cu boala.

Istoricul medical al familiei

Riscul de cancer mamar este mai mare daca unul dintre ceilalti membri ai familiei (rudele de sange) a avut cancer de san. Cam 1 din 5 barbati cu cancer mamar are o ruda apropiata, femeie sau barbat, cu aceasta boala.

Mutatii genetice mostenite

Barbatii care au o mutatie (un defect) in gena BRCA2 au un risc crescut de cancer mamar. Si mutatiile genei BRCA1 pot cauza cancer de san la barbati, insa riscul este mai scazut.

Mutatiile aparute in genele CHEK2, PTEN si PALB2 pot fi, de asemenea, responsabile de unele cancere mamare la barbati.

Sindromul Klinefelter

Este o afectiune congenitala (prezenta la nastere) care afecteaza aproximativ 1 din 1000 de barbati. Barbatii cu acest sindrom sunt mai predispusi sa dezvolte cancer mamar in comparatie cu alti barbati. De asemenea, cei cu sindromul Klinefelter au niveluri mai scazute de androgeni (hormoni sexuali masculini) si mai multi estrogeni (hormoni sexuali feminini). Din acest motiv, ei dezvolta adeseori ginecomastie.

Expunerea la radiatii

Un barbat care a avut zona pieptului tratata cu ajutorul radiatiilor (cum ar fi in cazul unui tratament pentru cancer, precum limfomul) are un risc crescut de a dezvolta cancer mamar.

Alcoolul

Consumul excesiv de bauturi alcoolice creste riscul de cancer mamar la barbati.

Bolile hepatice

Ficatul joaca un rol important in echilibrarea nivelului hormonilor sexuali. In cazuri de boala hepatica severa, cum ar fi ciroza, ficatul nu functioneaza bine, iar astfel apar dezechilibrele hormonale. Barbatii cu boli hepatice pot avea si sanse mai mari de a dezvolta ginecomastie si un risc mai mare de a dezvolta cancer mamar.

Tratamentul pe baza de estrogen

Medicamentele pe baza de estrogen au fost candva folosite in terapiile hormonale pentru barbatii cu cancer de prostata. Acest tratament poate sa creasca usor riscul de cancer mamar.

Obezitatea

Obezitatea este un factor de risc si pentru cancerul mamar la barbati, nu doar pentru cel la femei.

Afectiunile testiculare

TE-AR MAI PUTEA INTERESA

Anumite conditii sau boli, precum testiculul necoborat in scrot, faptul ca barbatul are oreion cand e deja adult sau daca i s-a indepartat chirurgical unul sau ambele testicule poate creste riscul de cancer mamar la barbati.

 

Sursa foto: shutterstock.com

Pentru a comenta este nevoie de
Comentarii 0