Cancerul mamar la barbati: semne, simptome, factori de risc

Deși, în general, bărbații au mai puțin țesut mamar decât femeile, nu trebuie să uităm că în structura corpului lor există și acest tip de țesut. Din acest motiv, și bărbații pot face cancer mamar, însă cazurile la ei sunt mult mai rare.

Bărbații și femeile au sâni care sunt formați din țesut gras, țesut fibros numit stromă, mameloane, canale (care transportă laptele la mamelon) și lobuli (glande producătoare de lapte). În timpul pubertății, hormonii din corpul fetelor provoacă creșterea țesutului lor mamar. Hormonii din corpul băieților le limitează creșterea sânilor, astfel încât țesutul lor mamar rămâne mai mic. Majoritatea cancerelor de sân la bărbați sunt carcinoame ductale, care încep în canalele de lapte.

Potrivit Asociației Americane a Cancerului, un cancer de sân este de 100 de ori mai puțin întâlnit la bărbați decât la femei. Totuși, la nivel mondial, un studiu din 2019 a arătat că acest tip de cancer a reprezentat aproximativ 1 la sută dintre toate tipurile de cancer de sân 1.  

Având aceste lucruri în minte, e important să reținem că această boală la bărbați este la fel de gravă ca formele de cancer de sân pe care le fac femeile. De asemenea, cancerul mamar are aceleași simptome la bărbați.

Campanie DOC-Time ecografie mamara

Bărbații și cancerul mamar

Cancerul de sân nu este, în mod normal, asociat cu bărbații, însă chiar și așa, cancerul mamar la bărbați poate să aibă loc în circumstanțe rare, la orice vârstă, deși este mai frecvent întâlnit la bărbații vârstnici.

Multă lume nu realizează că și bărbații au țesut mamar în corp și că acele celule pot suferi modificări importante, devenind celule canceroase.

Deoarece celulele din țesutul mamar al bărbatului sunt mai puțin dezvoltate decât cele din țesutul mamar al unei femei, cancerul de sân la persoanele de sex masculin nu este atât de frecvent întâlnit.

Simptome cancer mamar la bărbați

Cel mai întâlnit simptom al cancerului de sân la bărbați este un nodul ce apare în țesutul mamar. Pe lângă apariția unui nodul, simptomele de cancer de sân la bărbați includ și:

  • îngroșarea țesutului mamar
  • secreții sau scurgeri din mamelon
  • roșeață la nivelul mamelonului ori porțiuni de piele solzoasă pe mamelon
  • retracția mamelonară sau retracția mamelonului
  • roșeață inexplicabila, umflarea inexplicabilă a zonei, iritații ale pielii, mâncărimi sau erupții pe zona țesutului mamar.

Bărbații nu își verifică sau palpează în mod regulat țesutul mamar pentru a depista eventualele semne sau noduli, așa că un cancer de sân la bărbați este adeseori diagnosticat mult mai târziu.

Factorii de risc în cancerul mamar la bărbați

Deși cauzele cancerului de sân la bărbați nu sunt pe deplin înțelese, cercetătorii au descoperit mai mulți factori care pot crește riscul ca persoanele de sex masculin să facă această boală. La fel că în cazul cancerului de sân la femei, mulți dintre acești factori sunt legați de nivelul hormonilor sexuali din corp.

Newsletter DOC dedicat

Îmbătrânirea

Este un factor de risc important pentru dezvoltarea cancerului mamar la bărbați. Riscul de cancer de sân crește pe măsură ce bărbatul înaintează în vârstă. În medie, bărbații cu cancer mamar au aproximativ 72 de ani în momentul în care sunt diagnosticați cu boala.

Istoricul medical al familiei

Riscul de cancer mamar este mai mare dacă unul dintre ceilalți membri ai familiei (rudele de sânge) a avut cancer de sân. Cam 1 din 5 bărbați cu cancer mamar are o rudă apropiată, femeie sau bărbat, cu această boală.

Mutații genetice moștenite

Bărbații care au o mutație (un defect) în gena BRCA2 au un risc crescut de cancer mamar. Și mutațiile genei BRCA1 pot cauza cancer de sân la bărbați, însă riscul este mai scăzut. Mutațiile apărute în genele CHEK2, PTEN și PALB2 pot fi, de asemenea, responsabile de unele cancere mamare la bărbați.

Sindromul Klinefelter

Este o afecțiune congenitală (prezentă la naștere) care afectează aproximativ 1 din 1.000 de bărbați. Bărbații cu acest sindrom sunt mai predispuși să dezvolte cancer mamar în comparație cu alți bărbați. De asemenea, cei cu sindromul Klinefelter au niveluri mai scăzute de androgeni (hormoni sexuali masculini) și mai mulți estrogeni (hormoni sexuali feminini). Din acest motiv, ei dezvolta adeseori ginecomastie.

Expunerea la radiații

Un bărbat care a avut zona pieptului tratată cu ajutorul radiațiilor (cum ar fi în cazul unui tratament pentru cancer, precum limfomul) are un risc crescut de a dezvolta cancer mamar.

Alcoolul

Consumul excesiv de băuturi alcoolice crește riscul de cancer mamar la bărbați.

Bolile hepatice

Ficatul joacă un rol important în echilibrarea nivelului hormonilor sexuali. În cazuri de boală hepatică severă, cum ar fi ciroza, ficatul nu funcționează bine, iar astfel apar dezechilibrele hormonale. Bărbații cu boli hepatice pot avea și riscuri mai mari de a dezvolta ginecomastie și un risc mai mare de a dezvolta cancer mamar.

Tratamentul pe bază de estrogen

Medicamentele pe bază de estrogen au fost cândva folosite în terapiile hormonale pentru bărbații cu cancer de prostată. Acest tratament poate să crească ușor riscul de cancer mamar.

Obezitatea

Obezitatea este un factor de risc și pentru cancerul mamar la bărbați, nu doar pentru cel la femei.

Afecțiunile testiculare

Anumite boli, precum testiculul necoborat în scrot, faptul că bărbatul are oreion când e deja adult sau dacă i s-a îndepărtat chirurgical unul sau ambele testicule poate crește riscul de cancer mamar la bărbați.

Tipuri de cancer de sân la bărbați

Cele mai frecvente tipuri de cancer de sân la bărbați sunt aceleași tipuri ca la femei:

Carcinom ductal invaziv

Celulele canceroase încep în canale și apoi cresc în alte părți ale țesutului mamar. Celulele canceroase invazive se pot răspândi sau metastaza și în alte părți ale corpului.

Carcinom lobular invaziv

Celulele canceroase apar în lobuli și apoi se răspândesc de la lobuli la țesuturile mamare aflate în apropiere. Aceste celule canceroase invazive se pot răspândi și în alte părți ale corpului.

Carcinomul ductal in situ (DCIS)

Este o boală a sânului care poate duce la cancer mamar invaziv. Celulele canceroase se află doar în căptușeala ductelor și nu s-au răspândit în alte țesuturi din sân.

Diagnostic cancer mamar la bărbați

Testele care examinează sânii sunt folosite pentru a diagnostica cancerul de sân la bărbați.

Pot fi utilizate următoarele teste și proceduri:

  • Examenul fizic: constă în examinarea și verificarea semnelor de boală, cum ar fi umflături. Medicul va analiza cu atenție sânii și zona de sub brațe pentru a găsi noduli sau orice altceva care pare neobișnuit.
  • Mamografie: o radiografie a sânului.
  • Examen cu ultrasunete 
  • RMN (examinare imagistică prin rezonanță magnetică): o procedură care utilizează un magnet, unde radio și un computer pentru a obține o serie de imagini detaliate ale ambilor sâni. Această procedură se mai numește și imagistica prin rezonanță magnetică nucleară (IMR).
  • Analize de sânge: pentru a măsura cantitățile anumitor substanțe eliberate în sânge de organe și țesuturi din organism. O cantitate neobișnuită (mai mare sau mai mică decât cea normală) dintr-o substanță poate fi un semn de boală.
  • Biopsie: îndepărtarea celulelor sau țesuturilor, astfel încât acestea să poată fi vizualizate la microscop de către un patolog pentru a verifica semnele de cancer. 

Există patru tipuri de biopsii pentru a verifica cancerul de sân:

  • Biopsie prin excizie: îndepărtarea unui întreg nodul de țesut.
  • Biopsie prin incizie: îndepărtarea unei părți dintr-un nodul sau a unei probe de țesut.
  • Biopsie de bază: îndepărtarea țesutului folosind un ac lat.
  • Biopsie prin aspirație cu ac fin : îndepărtarea țesutului sau a lichidului folosind un ac subțire.

Dacă se găsește cancer, se fac teste pentru a studia celulele canceroase.

RECOMANDARILE EXPERTILOR DOC
 

Testele de mai jos oferă informații despre:

  1. Cât de repede poate avansa cancerul.
  2. Cât de probabil este ca cancerul să se răspândească în tot corpul.
  3. Cât de bine ar putea funcționa anumite tratamente.
  4. Cât de probabil este ca cancerul să reapară.

Care sunt aceste teste

Testul receptorilor de estrogen și progesteron: este un test care măsoară cantitatea de receptori de estrogen și progesteron (hormoni) în țesutul canceros. 

Dacă există mai mulți receptori de estrogen și progesteron decât în ​​mod normal, cancerul se numește receptor pentru estrogen și/sau progesteron pozitiv. Acest tip de cancer de sân poate avansa foarte repede. Rezultatele testelor arată dacă tratamentul pentru blocarea estrogenului și progesteronului poate opri avansarea cancerului.

Testul HER2: un test de laborator pentru a măsura câte gene HER2/neu există și câtă proteină HER2/neu este produsă într-o probă de țesut. Dacă există mai multe gene HER2/neu sau niveluri mai mari de proteine ​​HER2/neu decât în ​​mod normal, cancerul se numește HER2/neu pozitiv. Acest tip de cancer de sân poate avansa mai repede și este mai probabil să se răspândească în alte părți ale corpului. Cancerul poate fi tratat cu medicamente care vizează proteina HER2/neu, cum ar fi anticorpi monoclonali trastuzumab și pertuzumab.

Tratament cancer mamar la bărbați

În cancerul de sân, stadiul bolii se bazează pe dimensiunea și localizarea tumorii primare, răspândirea cancerului la ganglionii limfatici din apropiere sau în alte părți ale corpului, gradul tumorii și dacă sunt prezenți anumiți biomarkeri.

Pentru a planifica cel mai bun tratament și a înțelege prognosticul, este important să cunoaști stadiile cancerului de sân.

Există 3 stadii ale cancerului de sân:

  1. Stadiul de prognostic clinic este utilizat mai întâi pentru a atribui o etapă tuturor pacienților pe baza istoricului medical, examenului fizic, testelor imagistice (dacă sunt efectuate) și biopsiilor. Stadiul de prognostic clinic este descris de sistemul TNM, gradul tumorii și statutul biomarkerului (ER, PR, HER2). În stadializarea clinică, mamografia sau ultrasunetele sunt folosite pentru a verifica ganglionii limfatici pentru semne de cancer.
  2. Etapa de prognostic patologic este apoi utilizată pentru pacienții cărora li se propune ca prim tratament operația. Etapa de prognostic patologic se bazează pe toate informațiile clinice, starea biomarkerilor și rezultatele testelor de laborator din țesutul mamar și ganglionii limfatici îndepărtați în timpul intervenției chirurgicale.
  3. Stadiul anatomic (metastaza) se bazează pe dimensiunea și răspândirea cancerului așa cum este descris de sistemul TNM. Etapa anatomică este utilizată în părți ale lumii în care testarea biomarkerilor nu este disponibilă. 

Cinci tipuri de tratament standard sunt utilizate pentru a trata bărbații cu cancer de sân:

Intervenție chirurgicală

Intervenția chirurgicală pentru bărbații cu cancer de sân este de obicei o mastectomie radicală modificată, o intervenție chirurgicală pentru îndepărtarea întregului sân care are cancer. Aceasta poate include îndepărtarea mamelonului, a areolei (pielea de culoare închisă din jurul mamelonului) și a pielii de deasupra sânului. Majoritatea ganglionilor limfatici de sub braț sunt, de asemenea, îndepărtați.

Chirurgia de conservare a sânilor, o operație de îndepărtare a cancerului, dar nu a sânului în sine, este folosită și pentru unii bărbați cu cancer de sân. Se face o tumorectomie pentru a îndepărta tumora (nodulul) și o cantitate mică de țesut normal din jurul acesteia. Radioterapia se administrează după o intervenție chirurgicală pentru a distruge celulele canceroase rămase.

Chimioterapia

Chimioterapia este un tratament pentru cancer care utilizează medicamente pentru a opri creșterea celulelor canceroase, fie prin distrugerea celulelor, fie prin oprirea divizării acestora. Atunci când chimioterapia este administrată pe cale orală sau injectată într-o venă sau într-un mușchi, medicamentele pătrund în fluxul sangvin și pot ajunge la celulele canceroase din tot corpul (chimioterapia sistemică).

Terapia hormonală 

Este un tratament pentru cancer care elimină hormonii sau blochează acțiunea acestora și oprește creșterea celulelor canceroase. Hormonii sunt substanțe produse de glandele din organism. Unii hormoni pot determina dezvoltarea anumitor tipuri de cancer. Dacă testele arată că aceste celule canceroase au locuri unde se pot atașa hormonii (receptori), se utilizează medicamente, intervenții chirurgicale sau radioterapie pentru a reduce producția de hormoni.

Terapie cu radiații

Radioterapia este un tratament pentru cancer care utilizează raze X cu energie ridicată sau alte tipuri de radiații pentru a distruge celulele canceroase sau pentru a le împiedica să se dezvolte. Radioterapia externă folosește o mașină în afara corpului pentru a trimite radiații către zona corpului cu cancer.

Terapie țintită

Terapia țintită este un tip de tratament care utilizează medicamente sau alte substanțe pentru a identifica și ataca anumite celule canceroase. Terapiile țintite provoacă, de obicei, mai puține daune celulelor normale decât chimioterapia sau radioterapia. Terapia cu anticorpi monoclonali, inhibitorii tirozin kinazei, inhibitorii kinazei dependenți de ciclină și inhibitorii ținta rapamicinei la mamifere (mTOR) sunt tipuri de terapii țintite utilizate pentru a trata bărbații cu cancer de sân.

Anticorpii monoclonali sunt proteine ​​ale sistemului imunitar fabricate în laborator pentru a trata multe boli, inclusiv cancerul. Ca tratament pentru cancer, acești anticorpi se pot atașa de o țintă specifică a celulelor canceroase. Anticorpii sunt capabili să distrugă apoi celulele canceroase, să le blocheze creșterea sau să le împiedice să se răspândească. Anticorpii monoclonali se administrează prin perfuzie.  

Nu uitați că un diagnostic corect poate fi pus doar de către un medic specialist, în urma unui consult și a investigațiilor adecvate. Puteți face chiar acum o programare, prin platforma DOC-Time, aici. Iar dacă nu sunteți siguri la ce specialist ar fi indicat să mergeți, vă recomandăm să începeți cu un consult de medicină internă, pentru care puteți face, de asemenea, programări prin DOC-Time.

Sursă foto: Shutterstock
Bibliografie:
1 Studiul „Overall Mortality After Diagnosis of Breast Cancer in Men vs Women”, publicat în JAMA Oncology, în 2019, autori: Fei Wang, Xiang Shu, Ingrid Meszoely
https://jamanetwork.com/journals/jamaoncology/article-abstract/2751525 
National Cancer Institute - Male Breast Cancer Treatment 
https://www.cancer.gov/types/breast/patient/male-breast-treatment-pdq
American Cancer Society - Risk Factors for Breast Cancer in Men
https://www.cancer.org/cancer/breast-cancer-in-men/causes-risks-prevention/risk-factors.html
Centers for Disease Control and Prevention - Breast Cancer in Men
https://www.cdc.gov/cancer/breast/men/index.htm
Breast Cancer - Male Breast Cancer
https://www.breastcancer.org/types/male-breast-cancer


 


Te-ar mai putea interesa și...


 

 

 

DE SEZON
Pentru a comenta este nevoie de
Comentarii 0