5 lucruri pe care sa le stii despre testele genetice in cancerul mamar

Testele genetice pot spune daca o persoana are sau nu o predispozitie genetica spre a dezvolta anumite boli, printre care si cancerul mamar.

Pe piata exista in prezent mai multe tipuri de teste genetice, asa ca pacientelor le este mult mai usor sa afle care este bagajul lor genetic si daca exista mutatii genetice care le influenteaza riscul de a avea o anumita afectiune, cum ar fi cancerul la san.

TE-AR MAI PUTEA INTERESA

Iata cateva informatii esentiale pe care este bine sa le stii despre testarea genetica, mai ales cand este vorba despre prevenirea sau depistarea cancerului mamar:

1. Ce sunt testele genetice?

Testarea genetica foloseste anumite metode de laborator pentru a analiza in profunzime genele pacientei, care sunt ca niste "instructiuni" scrise in ADN-ul fiecarui om, "instructiuni" pe care le mostenim de la mama si de la tata.

2. Cum pot fi folosite testele genetice?

Testele genetice pot fi folosite pentru a identifica riscurile crescute in ceea ce priveste anumite probleme de sanatate (un exemplu este cancerul mamar), pentru a alege tratamentele optime pentru un pacient sau pentru a evalua raspunsul pacientului la unele tratamente (nu este vorba doar despre afectiuni precum cancerul).

3. Ce poti afla de pe urma analizelor genetice?

Este important sa retii ca exista multe tipuri (diferite) de teste genetice. De exemplu, analizele genetice pot ajuta pacientii si medicii in mai multe sensuri:

  • pot ajuta la diagnosticarea unei boli
  • pot identifica modificarile genelor care sunt responsabile pentru o boala care a fost deja diagnosticata
  • pot determina severitatea/gravitatea unei boli
  • pot ghida medicii in luarea deciziei despre cel mai bun medicament ori cel mai bun tratament pentru anumiti pacienti
  • pot identifica modificarile genelor care ar putea creste riscul de a dezvolta o boala
  • pot identifica genele care ar putea fi transmise mai departe, copiilor
  • pot fi utile in screeningul bebelusilor (nou-nascutilor), pentru a se depista anumite boli tratabile.

4. Testele genetice sunt de mai multe tipuri si, drept urmare, obiectivul lor este diferit

Exista teste de diagnostic, folosite pentru a identifica precis care este boala de care sufera o anumita persoana. Pe langa acestea, exista teste genetice predictive si teste genetice pre-simptomatice, care sunt folosite de experti pentru a afla care sunt mutatiile din anumite gene, care cresc riscul ca o persoana sa dezvolte unele afectiuni. Rezultatele unor astfel de teste, de exemplu, ii ofera pacientei informatii despre riscul ei de a dezvolta o boala precum cancerul mamar.

Totodata, exista teste farmacogenomice, care ofera pacientului si medicului informatii despre cum anumite medicamente sunt procesate de organism. In acest fel, medicul poate sa aleaga medicamentele care functioneaza cel mai bine in functie de profilul genetic al pacientului.

5. Care sunt avantajele testelor genetice

Asa cum stii deja, exista mai multe tipuri de teste genetice. Exista analize genetice pe care o pacienta le poate face pentru a afla ce risc de cancer mamar are (mai ales daca are antecedente in familie), insa exista si analize genetice pe care pacienta le poate face dupa ce a fost deja diagnosticata cu cancer mamar.

In cazul cancerului la san, anumite testari genetice ii pot ajuta pe medici sa recomande tratamentul sau modul cum va fi monitorizata boala. Odata ce s-a stabilit clar diagnosticul, medicul poate recomanda un test genetic care sa il ajute sa ia o decizie terapeutica, pe baza riscului de recurenta a cancerului (analizele genetice indica daca boala are risc de a reveni in alta parte a corpului, nu la san, intr-o perioada de 10 ani de la diagnosticul initial pe care l-a primit pacienta).

Bine de stiut!

Noile descoperiri din domeniul farmacogenomicii le pot ajuta pe pacientele diagnosticate cu cancer mamar sa afle nu doar riscul de recurenta, ci si alte informatii pretioase. De exemplu, daca o pacienta are cancer mamar, un anumit test genetic il poate ajuta pe medic sa afle scorul de risc si daca chimioterapia va fi sau nu un tratament eficient in cazul respectivei paciente. Afland daca forma de cancer mamar are un risc mare sau mic de recurenta, medicul si pacienta vor decide daca este sau nu necesara chimioterapia dupa interventia chirurgicala.

TE-AR MAI PUTEA INTERESA

Sursa foto: Shutterstock

Bibliografie:

  • Mayo Clinic - https://www.mayoclinic.org/tests-procedures/genetic-testing/about/pac-20384827
  • Genetics Home Reference - https://ghr.nlm.nih.gov/primer/testing/uses
  • National Human Genome Research Institute - https://www.genome.gov/FAQ/Genetic-Testing#al-3

 

Pentru a comenta este nevoie de sau înregistrare.
Comentarii 0