Testarea genetica si folosirea terapiilor moderne in melanom

Deși melanomul este responsabil de numai 4% din toate cancerele cutanate, acesta provoacă peste 75% dintre decesele cauzate de cancerul de piele. 

Depistat la timp, melanomul poate fi vindecat în 98% din cazuri, însă prognosticul acestei afecțiuni este extrem de rezervat pentru melanoamele nerezecabile, din stadiile trei și patru. În ultimii ani, grație studiilor clinice care se desfășoară și în țara noastră, aproximativ 15% dintre cei care aveau melanom au putut fi înrolați în studii clinice privind studiul terapiilor moderne, care pot chiar vindeca melanomul malign sau îmbunătăți și prelungi semnificativ viața acestora. În felul acesta, pacienții au acces la cele mai noi medicamente. 

Iată câteva dintre ele, de care au beneficiat pacienții români în ultimii ani prin intermediul studiilor clinice și care, între timp, au fost aprobate și de ANM, dar și de CNAS, și pot fi administrate pacienților, unele pe bază profilului genetic, în cadrul terapiei țintite. 

Medicamente cu efecte pozitive 

Cercetări recente au demonstrat că o combinație a două medicamente imunoterapice-ipilimumab și nivolumab-a adus chiar vindecarea la o cincime dintre pacienții cu melanom avansat tratați. 

Conform studiului efectuat pe 142 de pacienți care au beneficiat de un tratament care a combinat ipilimumab și nivolumab, 69% dintre pacienți erau în viață la doi ani după tratament, în condițiile în care, din păcate, speranța de viață era de un an. 

Date dintr-un alt studiu asupra imunoterapiei în cancer, cu pembrolizumab, au demonstrat, de asemenea, o creștere a supraviețuirii acestor pacienți. 

Sunt, de asemenea, dovedite ca fiind eficiente alte două molecule noi-dabrafenib și trametinib, care, utilizate în combinație, au îmbunătățit semnificativ viața pacienților cu melanom în stadiu avansat, pacienți la care s-a identificat, în urma testării genetice, prezența genei BRAF. 

Însă pentru ca tratamentul să fie administrat la timp, iar pacientul să aibă șanse mari de vindecare, este esențial că diagnosticul să fie stabilit cât mai devreme, când boală se află încă în stadiu incipient. 

Diagnosticarea la timp a melanomului 

Pentru că diagnosticul de melanom să fie stabilit în timp util, este esențial că pacientul să fie vigilent și să meargă anual la controale medicale dermatologice ori să apeleze la ajutor de specialitate imediat ce observă o leziune suspectă la nivelul pielii. 
 
Examinarea fizică și folosirea criteriului ABCDE-asimetrie, margini, culoare, diametru și evoluție-sunt esențiale în identificarea melanomului. Însă pentru confirmarea diagnosticului de cancer de piele este necesară biopsia, care se face odată cu îndepărtarea completă a leziunii suspecte. 

Tratamentul principal pentru melanom este îndepărtarea chirurgicală sau excizia melanomului primar de pe piele. Extinderea intervenției chirurgicale depinde de grosimea melanomului.  Un medic dermatolog îndepărtează tumoarea, țesutul găsit sub piele, dar și unele țesuturi sănătoase din jur, astfel încât să nu rămână celule canceroase. Dacă este necesară și o biopsie a ganglionilor limfatici santinelă, aceasta se face de obicei în același timp cu excizia largă.

 
 

Dacă melanomul este in situ (stadiul 0), medicul poate îndepărta o margine de piele de cel puțin 5 mm (sau 0,5 cm) în jurul acestuia. În general, lățimea marginii crește odată cu grosimea melanomului, variind de la o margine de 1 cm pentru melanomul de până la 1,0 mm până la o marjă de 2 cm pentru melanomul de peste 2 mm.

După biopsia excizițională, medicul va verifica ganglionii limfatici, astfel încât să își dea seama dacă celulele canceroase s-au răspândit. Dacă ganglionii sunt inflamați, medicul va face biopsia ganglionului limfatic santinelă, care îi permite să vadă dacă acolo sunt celule specifice melanomului. 

Dacă celulele canceroase ale melanomului nu se găsesc în ganglionii limfatici santinelă, nu este necesară o altă intervenție chirurgicală a ganglionilor limfatici. Dacă ganglionii limfatici santinelă conțin melanom, acest lucru se numește ganglion limfatic sentinelă pozitiv. Aceasta înseamnă că boala s-a răspândit și poate fi recomandată disecția ganglionară (vezi mai jos).

Aceste proceduri sunt de obicei recomandate persoanelor cu un melanom cu o grosime mai mare de 0,8 mm sau cu ulcerație. Cu toate acestea, o biopsie a ganglionilor limfatici santinelă poate fi, de asemenea, recomandată de un oncolog chirurgical pentru alte melanoame care au o grosime mai mică de 0,8 mm, în funcție de alți factori de risc asociați.

Pentru melanoamele cu grosimea mai mică de 0,8 mm, probabilitatea ca cancerul să se răspândească la ganglionii limfatici este scăzută, astfel încât cartografia ganglionilor santinelă nu este recomandată în majoritatea cazurilor. Cu toate acestea, uneori medicul va recomanda această procedură pentru o persoană cu un melanom cu risc ridicat, dacă există alte semne că melanomul este mai agresiv. Dacă melanomul este mai mic de 0,8 mm, medicul va decide dacă această abordare este recomandată pe baza altor caracteristici ale melanomului primar și a altor factori.

Cartografia ganglionilor santinelă limfatici se face în mod ideal în același timp cu intervenția chirurgicală pentru a elimina melanomul. Acest lucru se datorează faptului că operația poate schimba modelul de drenaj limfatic. Efectuarea ambelor proceduri în același timp poate afecta fiabilitatea procedurii în anumite situații. Pentru unii pacienți, cartografierea ganglionilor santinela poate fi recomandată după operație.

După stabilirea diagnosticului de melanom, se va face și stadializarea – presupune stabilirea stadiului de evoluție în care se află melanomul. În funcție de acest stadiu, se va alege tratamentul cu cele mai mari șanse de reușită pentru pacient. 

Tratamentul în melanom

Recomandările de tratament depind de mulți factori, inclusiv de grosimea melanomului primar, de răspândirea cancerului, de stadiul melanomului, de prezența modificărilor genetice specifice în celulele melanomului, de rata de creștere a melanomului și de celelalte afecțiuni medicale ale pacientului. Alți factori utilizați în luarea deciziilor de tratament includ posibilele efecte secundare, precum și preferințele pacientului și starea sa generală de sănătate.  

Citește și:


Sursă foto: Shutterstock
Bibliografie:
Cancer - Melanoma: Types of Treatment
https://www.cancer.net/cancer-types/melanoma/types-treatment
American Cancer Society - Treatment of Melanoma Skin Cancer, by Stage
https://www.cancer.org/cancer/melanoma-skin-cancer/treating/by-stage.html

 

 

Pentru a comenta este nevoie de
Comentarii 0