Stadializarea tumorii si rata de supravietuire in cazurile de melanom

Dupa stabilirea diagnosticului de melanom, este necesar sa se stabileasca stadiul de evolutie a bolii, astfel incat sa se aleaga metoda de abordare terapeutica cea mai potrivita.

Clasificarea melanomului se face pe stadii de evolutie. Stadiul depinde de grosimea, nivelul de penetrare si intensitatea cu care melanomul s-a raspandit.

TE-AR MAI PUTEA INTERESA

Pe baza rezultatelor investigatiilor efectuate, incepand cu examenul histopatologic si terminand cu metodele imagistice, se stabileste includerea tumorii intr-un anumit stadiu, stadiu care arata extinderea tumorii local si la alte organe.

In functie de stadiul tumorii, se incepe un tratament care va fi cu atat mai agresiv cu cat stadiul este mai mare. Tot in functie de stadiul tumoral s-au calculat statistic si ratele de supravietuire a pacientilor, cu cat stadiul este mai avansat, cu atat supravietuirea este mai mica.

Melanomul se poate incadra in patru stadii, notate de la I la IV. Mai exista si stadiul 0, ce reprezinta tumora in situ, adica localizata numai la nivelul epidermului. Stadiile de la I la IV au cate 2 sau 3 subclase, notate cu a, b sau c.

Stadiile I si II denumesc boala localizata - melanoamele sunt fie subtiri, cu grosimea (indicele Breslow) sub 1 mm sau mai groase (indice Breslow intre 1 si 2 mm), cu mitoze si/sau ulceratii, dar care nu invadeaza ganglioni ori alte organe. Pentru stadiul Ia rata de supravietuire la 5 ani de la diagnostic este de 97%, iar pentru stadiul Ib de 92%. Pentru stadiile II (a-c), supravietuirea la 5 ani se incadreaza intre 80-53 % din cei diagnosticati.

Stadiul III caracterizeaza afectarea ganglionara (metastaze in ganglionii limfatici regionali sau la distanta), iar intre 78 si 40% din pacienti mai supravietuiesc la 5 ani de la diagnostic.

 

 

Stadiul IV se stabileste atunci cand exista metastaze in alte organe, iar supravietuirea medie este de 6-8 luni de la diagnostic, astfel ca la 5 ani doar 15-20% din cei diagnosticati mai sunt in viata.

Dupa stabilirea stadiului in care se afla melanomul, se alege metoda de tratament – aceasta poate fi una singura sau o combinatie a mai multor metode.

Interventia chirurgicala reprezinta metoda de tratament cea mai folosita in caz de melanom. Daca melanomul nu este avansat, se va elimina tumoarea, insa in cazul in care melanomul a migrat catre ale zone din corp, poate fi necesar, prin interventie chirurgicala, sa se elimine si nodulii limfatici la care au ajuns celulele bolnave.

Radioterapia, terapia tintita, imunoterapia si chimioterapia sunt si ele folosite in tratarea melanomului. Medicul oncolog va alege cel mai potrivit tratament pentru pacient.

 

TE-AR MAI PUTEA INTERESA

 

 

Sursa foto: Shutterstock

Pentru a comenta este nevoie de
Comentarii 0