Utilizarea alcoolului la pacientii cu ficat gras

Consumul de alcool este un factor de risc pentru boala hepatica cronica si trebuie evitat de pacientii cu ficat gras non-alcoolic si steatohepatita. 

Institutul National pentru Abuzul de Alcool si Alcoolism (NIAAA) defineste alcoolismul astfel: consumul a mai mult de 4 bauturi in orice zi sau mai mult de 14 bauturi pe saptamana, la barbati, ori mai mult de 3 bauturi in orice zi sau 7 bauturi pe saptamana, la femei.

TE-AR MAI PUTEA INTERESA

Steatoza hepatica este afectiunea caracterizata de acumularea depozitelor de grasime la nivelul ficatului. Consumul excesiv de alcool creste riscul de steatoza, alcoolul contribuind la depunerea grasimilor pe ficat. Astfel, functionarea acestui organ este ingreunata.

Steatoza hepatica poate fi cauzata de consumul de alcool – steatoza hepatica alcoolica – sau poate fi cauzata de alti factori, nicidecum de consumul de bauturi alcoolice – steatoza hepatica nonalcoolica. 

Steatoza hepatica la pacientii cu alte boli hepatice cronice

Din cauza prevalentei ridicate a factorilor de risc pentru steatoza hepatica non-alcoolica si steatohepatita non-alcoolica, nu este neobisnuit ca pacientii cu alte afectiuni hepatice cronice sa prezinte trasaturi histologice coexistente ale ficatului gras non-alcoolic. Steatoza hepatica este frecventa in infectia cu virus hepatitei C.

Un alt studiu amplu a aratat o prevalenta ridicata a steatozelor (40,5%) si a steatohepatitei (15%) la pacientii cu ciroza biliara primara, desi cel putin o parte din steatoza si steatohepatita din acest studiu a fost suspectata ca se datoreaza consumului de alcool. 

In practica clinica, nu este neobisnuit pentru pacientii obezi si/ sau diabetici cu boala hepatica autoimuna sa prezinte steatoza si steatohepatita pe biopsiile hepatice.

Atunci cand steatoza si steatohepatita sunt evidente la pacientii cu alte tipuri de afectiuni hepatice cronice, este important sa se evalueze factorii de risc metabolic si etiologiile alternative pentru steatoza hepatica.

La pacientii cu alte tipuri de afectiuni hepatice cronice care au co-existente NAFLD (non alcoolic fatty liver disease - boala de ficat gras nonalcoolic) si (nonalcoholic steatohepatitis - steatohepatita nonalcoolica), nu exista date care sa sustina utilizarea vitaminei E sau pioglitazonei pentru a imbunatati boala hepatica.

 

 

Cum se manifesta steatoza hepatica alcoolica

Steatoza hepatica alcoolica nu prezinta intotdeauna simptome. Insa pe masura ce ficatul devine mai inflamat si isi mareste dimensiunile, simptomele incep sa apara. Pot aparea, astfel, dureri in partea de sus a abdomenului, pe partea dreapta. 

Din fericire, steatoza hepatica alcoolica se amelioreaza dupa ce pacientul renunta la consumul de alcool. Insa in cazul in care pacientul nu renunta la alcool, pot aparea complicatiile precum ciroza alcoolica.

Ciroza alcoolica apare in momentul in care tesuturile ficatului mor treptat, impiedicand ficatul sa functioneze asa cum ar trebui. Printre simptomele cirozei se numara si: presiune ridicata la nivelul abdomenului, hemoragii, confuzie, splina marita sau insuficienta hepatica – aceasta poate fi fatala. 

Odata ce primeste diagnosticul de steatoza hepatica, pacientul ar trebui sa renunte la consumul de alcool. In cazul in care acesta sufera de alcoolism, poate apela la ajutor de specialitate pentru invingerea dependentei de alcool. Un psihoterapeut poate face aceasta lupta mai usor de castigat. Cu cat consumul de alcool este oprit mai devreme, cu atat mai putin vor avea de suferit tesuturile hepatice ale pacientului cu boala de ficat gras. 

TE-AR MAI PUTEA INTERESA

 


Sursa foto: Shutterstock

Pentru a comenta este nevoie de
Comentarii 0