Beneficiul adus de antioxidantii naturali pentru pacientii cu steatoza hepatica

Steatoza hepatică non-alcoolică, formă progresivă a bolii ficatului gras non-alcoolic, devine o problemă principală de sănătate în țările industrializate, în general din cauza alimentației nepotrivite care duce la creșterea ratelor de obezitate. Cum se poate gestiona această boală cu ajutorul antioxidanților naturali?

Ficatul gras non-alcoolic este o afecțiune metabolică asociată cu o creștere a morbidității și mortalității cardiovasculare și hepatice. Modificările metabolice ale homeostazei lipidice, cum ar fi acizii grași liberi și colesterolul non-HDL, au fost raportate ca precedând debutul hepatic gras. Unii oameni trăiesc cu steatoză hepatică fără să știe și fără să le provoace probleme grave, alții au simptome și necesită recomandări din partea medicului pentru ca starea să nu ducă la consecințe grave.

La unii pacienți, nivelul crescut al acizilor grași liberi și al colesterolului determină distrugerea celulelor hepatice, activarea inflamației și a fibrogenezei prin mai multe căi de semnalizare celulare, care la rândul lor conduc la steatoza hepatică non-alcoolică.

Printre numeroasele evenimente moleculare care conduc la fibrogeneză, inițierea și perpetuarea stresului oxidativ în ficat par să joace un rol crucial. De fapt, pacienții cu steatoză hepatică non-alcoolică prezintă atât o creștere a producției radicalilor de oxigen, cât și o lipsă de apărare endogenă antioxidantă.

Antioxidanții naturali, de folos pentru pacientul cu steatoză hepatică non-alcoolică

Modificările stilului de viață legate de o alimentație sănătoasă și o activitate fizică regulată sunt eficiente în tratamentul ficatului gras non-alcoolic, totuși, aderența la respectarea pe termen lung a unui astfel de stil de viață este scăzută printre pacienți. Prin urmare, au fost propuse mai multe tratamente farmacologice, dar nici unul nu a demonstrat eficacitate semnificativă sau siguranță pe termen lung.

NEWSLETTER DEDICAT DOC

Polifenolii naturali reprezintă o clasă eterogenă de compuși polifenolici continuți de diferite vegetale, care sunt propuși pentru tratamentul diferitelor tulburări metabolice. Deși efectul benefic al acestor compuși este în mod tradițional legat de proprietățile lor antioxidante, aceștia exercită de asemenea câteva efecte benefice asupra homeostazei glucozei și lipidelor hepatice și extrahepatice.

Mai mult, polifenolii naturali exercită efecte antifibrotice și antitumorale, care par relevante din punct de vedere clinic din cauza asocierii steatozei hepatice non-alcoolice cu ciroza și carcinomul hepatocelular. 
Resveratrolul, curcumina și antocianinele se pot lua din alimentație

Printre polifenolii naturali se numără resveratrolul, quercetina, cumesterolul, antocianinele, epigalocatehinele, dar și curcumina. Unii polifenoli, cum ar fi antocianinele, curcumina și resveratrolul și cele prezente în cafea, ceai și soia sunt disponibile în dieta obișnuită și consumul lor poate fi propus ca parte a unei alimentații sănătoase pentru tratamentul ficatului gras non-alcoolic. 

Silimarina poate fi obținută din suplimente alimentare

Alți compuși fenolici, cum ar fi silimarina, sunt administrați în mod obișnuit la nivel mondial sub formă de suplimente alimentare.

Și carotenoizii sunt utili în steatoza hepatică non-alcoolică

Carotenoizii precum licopenul sau astaxantina, dar și glucozinolații precum glucorafanina ori sinigrina, sunt alți antioxidanți care favorizează eliminarea depozitelor de grăsime de la nivelul ficatului, adică tratarea bolii de ficat gras.

Vitamina E combate efectele radicalilor liberi asupra ficatului 

Un alt antioxidant puternic care are beneficii pentru pacienții cu steatoză hepatică non-alcoolică este vitamina E. În primul rând, această vitamină combate efectele radicalilor liberi asupra ficatului, eliminând stresul oxidativ. Mai mult decât atât, vitamina E reglează activitatea genelor responsabile cu procesul inflamator și cu depunerea colagenului. 

Studii efectuate pe animale au arătat și că unele substanțe active din vitamina E pot îmbunătăți sensibilitatea la insulină. Specialiștii recomandă, în acest sens, o doză de 800 de UI de vitamina E pe zi pentru pacienții diagnosticați cu steatoză hepatică non-alcoolică, cu condiția că aceștia să nu sufere de diabet. 

Suplimentarea aportului de vitamina E trebuie asociată cu adoptarea unui stil de viață sănătos, precum și cu menținerea sub control a factorilor care contribuie la apariția și evoluția steatozei.

Cum obții mai mulți antioxidanți naturali în alimentație?

Rolul stresului oxidativ este important în instalarea și evoluția bolii de ficat gras non-alcoolic, de aceea rolul antioxidanților în tratarea ficatului gras nu trebuie neglijat, ci dimpotrivă, ar trebui exploatat.

Pentru suplimentarea aportului de antioxidanți prin alimentație, se recomandă adoptarea unei diete echilibrate, bogată în legume și fructe, pe cât posibil crescute organic, fără pesticide și alte chimicale.
Iată ce alimente sunt foarte bogate în antioxidanți:

  • Fructele de pădure (căpșuni, zmeură, fructe, afine)
  • Merele
  • Prunele
  • Cireșele amare
  • Varza Kale
  • Varza roșie
  • Fasolea
  • Spanacul
  • Sfecla
  • Anghinarea
  • Migdalele
  • Uleiul de floarea-soarelui
  • Uleiul de migdale
  • Mugurii de pin
  • Alunele
  • Fisticul
  • Caju-ul
  • Avocadoul

Cum introduci mai mulți antioxidanți în alimentația de zi cu zi?

Cel mai simplu de reținut este că antioxidanții se găsesc în legume și fructe crude și, cel mult, în unele legume gătite doar puțin, de preferință la abur. Fierberea în apă distruge cam 60% din conținutul de antioxidanți.

La micul dejun

Este foarte simplu ca la micul dejun să ai o masă bogată în antioxidanți. De exemplu, poți consuma un bol cu fulgi de ovăz înmuiați în lapte, peste care pui o mână de fructe de pădure, unele dintre cele mai pline de antioxidanți fructe, și o mână de alune de pădure tocate. Sau, alt exemplu, poți alege să consumi un iaurt grecesc în care pui bucăți de prune și fistic mărunțit ori un sandviș din pâine integrală cu felii de avocado, ou fiert, muștar și frunze de baby spanac.

RECOMANDARILE EXPERTILOR DOC

La masa de prânz

Masa de prânz ar trebui să fie bazată pe multe legume, alături de cantități moderate de leguminoase, carne slabă și grăsimi sănătoase. Ca să fii sigur că și la această masă consumi alimente cu antioxidanți naturali, obișnuiește-te ca, indiferent ce mănânci, să ai alături și o salată de crudități (salată de varză roșie, salată de spanac, salată de sfeclă etc.) peste care pui și o linguriță de ulei de floarea-soarelui.

La masa de seară

La cină, pentru a te bucura de antioxidanți, poți lua în calcul feluri de mâncare precum salată de fasole verde pregătită la abur, cu dressing de ulei, oțet, sare și piper, în care pui bucăți de pește (macrou, somon etc.) pregătit tot la abur. Sau, o salată de fasole Pinto fiartă, anghinare preparată la abur și varză Kale, asezonată cu sare, ulei și cimbru sau alte condimente și ierburi după gust.

Nu uitați că un diagnostic corect poate fi pus doar de către un medic specialist, în urma unui consult și a investigațiilor adecvate. Puteți face chiar acum o programare, prin platforma DOC-Time, aici. Iar dacă nu sunteți siguri la ce specialist ar fi indicat să mergeți, vă recomandăm să începeți cu un consult de medicină internă, pentru care puteți face, de asemenea, programări prin DOC-Time.

Sursa foto: Shutterstock
Bibliografie: 
Merck Manual - Nonalcoholic Fatty Liver Disease (NAFLD)
https://www.merckmanuals.com/en-pr/professional/hepatic-and-biliary-disorders/approach-to-the-patient-with-liver-disease/nonalcoholic-fatty-liver-disease-nafld?query=Fatty%20Liver
MDPI - Role of Oxidative Stress in the Pathogenesis of Non-Alcoholic Fatty Liver Disease: Implications for Prevention and Therapy
https://www.mdpi.com/2076-3921/10/2/174/htm
Studiul „Role of Oxidative Stress in the Pathogenesis of Non-Alcoholic Fatty Liver Disease: Implications for Prevention and Therapy”, apărut în Antioxidants 2021, 10(2), 174; https://doi.org/10.3390/antiox10020174, autori: Johanna C. Arroyave-Ospina et al.
Antioxidant dietary approach in treatment of fatty liver: New insights and updates
https://www.researchgate.net/publication/317206762_Antioxidant_dietary_approach_in_treatment_of_fatty_liver_New_insights_and_updates
Studiul „Antioxidant dietary approach in treatment of fatty liver: New insights and updates”, apărut în June 2017, World Journal of Gastroenterology 23(23):4146-4157, DOI:10.3748/wjg.v23.i23.4146, autori: Alessandra Ferramosca et al.


Te-ar mai putea interesa și...


 

 

 

DE SEZON
Pentru a comenta este nevoie de
Comentarii 0