Beneficiul adus de antioxidantii naturali pentru pacientii cu steatoza hepatica

Steatoza hepatica non-alcoolica (Non-alcoholic steatohepatitis - NASH), forma progresiva a bolii ficatului gras non-alcoolic, devine o problema principala de sanatate in tarile industrializate.

Ficatul gras non-alcoolic este o afectiune metabolica asociata cu o crestere a morbiditatii si mortalitatii cardiovasculare si hepatice. Modificarile metabolice ale homeostazei lipidice, cum ar fi acizii grasi liberi si colesterolul non-HDL, au fost raportate ca precedand debutul hepatic gras. La unii pacienti, nivelul crescut al acizilor grasi liberi si colesterolului determina distrugerea celulelor hepatice, activarea inflamatiei si a fibrogenezei prin mai multe cai de semnalizare celulare, care la randul lor conduc la NASH.

Printre numeroasele evenimente moleculare care conduc la fibrogeneza, initierea si perpetuarea stresului oxidativ in ficat par sa joace un rol crucial. De fapt, pacientii cu steatoza hepatica non-alcoolica (NASH) prezinta atat o crestere a productiei radicalilor de oxigen, cat si o lipsa de aparare endogena antioxidanta.

Modificarile stilului de viata sunt eficiente in tratamentul ficatului gras non-alcoolic. Totusi, respectarea pe termen lung a unui astfel de stil de viata este scazuta. Prin urmare, au fost propuse mai multe tratamente farmacologice, dar nici unul nu a demonstrat eficacitate semnificativa sau siguranta pe termen lung.

Polifenolii naturali reprezinta o clasa eterogena de compusi polifenolici continuti in diferite legume, care sunt propusi pentru tratamentul diferitelor tulburari metabolice. Desi efectul benefic al acestor compusi este in mod traditional legat de proprietatile lor antioxidante, acestia exercita de asemenea cateva efecte benefice asupra homeostazei glucozei si lipidelor hepatice si extrahepatice.

Mai mult, polifenolii naturali exercita efecte antifibrotice si antitumorale, care par relevante din punct de vedere clinic din cauza asocierii NASH cu ciroza si carcinomul hepatocelular. Printre polifenoli se numara: resveratrolul, quercetina, cumesterolul, antocianinele, epigalocatehinele, dar si curcuminul. Unii polifenoli, cum ar fi antocianinele, curcumina si resveratrolul si cele prezente in cafea, ceai si soia sunt disponibile in dieta si consumul lor poate fi propus ca parte a unei alimentatii sanatoase pentru tratamentul ficatului gras non-alcoolic. Alti compusi fenolici, cum ar fi silimarina, sunt consumati in mod obisnuit la nivel mondial ca suplimente alimentare.

Carotenoizii precum licopenul sau astaxantina, dar si glucozinolatii precum glucorafanina ori sinigrina, sunt alti antioxidanti care favorizeaza eliminarea depozitelor de grasime de la nivelul ficatului, adica tratarea bolii de ficat gras.

Un alt antioxidant puternic ce are beneficii pentru pacientii cu steatoza hepatica non-alcoolica este vitamina E. In primul rand, aceasta vitamina combate efectele radicalilor liberi asupra ficatului, eliminand stresul oxidativ. Mai mult decat atat, vitamina E regleaza activitatea genelor responsabile cu procesul inflamator si cu depunerea colagenului. Studiile facute pe animale au aratat si ca unele substante active din vitamina E pot imbunatati sensibilitatea la insulina. Specialistii recomanda, in acest sens, o doza de 800 de UI (n.r. unitati internationale) de vitamina E pe zi pentru pacientii diagnosticati cu steatoza hepatica nonalcoolica, cu conditia ca acestia sa nu sufere de diabet. Bineinteles, suplimentarea aportului de vitamina E trebuie asociata cu adoptarea unui stil de viata sanatos, precum si cu mentinerea sub control a factorilor care contribuie la aparitia si evolutia steatozei.

 

 

Rolul stresului oxidativ este important in instalarea si evolutia bolii de ficat gras non-alcooloic (NASH), de aceea rolul antioxidantilor in tratarea ficatului gras nu trebuie neglijat, ci dimpotriva, ar trebui exploatat.

Pentru suplimentarea aportului de antioxidanti prin alimentatie, se recomanda adoptarea unei diete echilibrate, bogata in fructe, legume, precum si alte alimente sanatoase, de provenienta organica.

Iata ce alimente sunt bogate in antioxidanti:

  • Fructele de padure
  • Merele
  • Prunele
  • Ciresele amare
  • Capsunele
  • Varza Kale
  • Varza rosie
  • Fasolea
  • Spanacul
  • Sfecla
  • Migdalele
  • Uleiul de floarea-soarelui
  • Uleiul de migdale
  • Mugurii de pin
  • Alunele
  • Fisticul
  • Caju
  • Avocado

stop colesterol

 

Sursa foto: Shutterstock

Bibliografie: Studiul Antioxidantii din dieta in tratarea ficatului gras – noi descoperiri, Departamentul de Stiinte din cadrul Universitatii de Salento, Italia, publicat pe www.ncbi.nlm.nih.gov, autori: Alessandra Ferramosca, Mariangela Di Giacomo si Vincenzo Zara

Studiul Terapia Antioxidanta in Steatohepatita non-alcoolica, Departamentul de Medicina din cadrul Universitatii Sultan Qaboos, Oman, autori: Said A. Al-Busafi, Mamatha Bhat, Philip Wong, Peter Ghali si Marc Deschenes

Pentru a comenta este nevoie de sau înregistrare.
Comentarii 0