Beneficiile ciocolatei negre pentru pacientii cu ficat gras

Stresul oxidativ este considerat mecanismul principal în progresia leziunilor hepatice, de la steatoza simplă la steatohepatita.

Activarea  NADPH oxidazei (nicotinamin adenin dinucleotid fosfat oxidaza) este considerată un mecanism patogenetic care determină fibroza și progresia bolii în steatohepatita non-alcoolică (NASH). Polifenolii exercită o acțiune antioxidantă și inhibă NADPH oxidaza la om, ceea ce inseamnă că evoluția fibrozei hepatice în caz de steatohepatită este încetinită.

TE-AR MAI PUTEA INTERESA

Cacaoa are un conținut ridicat de polifenoli și are proprietăți antioxidante. Ciocolata neagră, în mod deosebit, este capabilă să reducă stresul oxidativ, de aceea este recomandată, în cantități limitate, pacienților cu steatoză hepatică.

Studiile experimentale au arătat că NOX joacă un rol esențial în dezvoltarea NASH și că suplimentarea cu cacao reduce afectarea hepatică prin inhibarea NOX.

Polifenolii conținuti în ciocolata neagră reduc stresul oxidativ, îmbunătățesc funcția endotelială, inhibă agregarea plachetară și modulează procesele de inflamație, neurotransmitere și citotoxicitate. În plus, polifenolii din cacao exercită efecte benefice asupra sănătății în general, îmbunătățind sensibilitatea la insulină, tensiunea arterială și nivelurile de colesterol.

Studiile recente efectuate pe animale sugerează că un consum regulat de cacao ar putea ajuta la prevenirea dezvoltării bolii hepatice non-alcoolice prin reducerea stresului oxidativ. Studiile experimentale au arătat că NOX joacă un rol esențial în dezvoltarea steatohepatitei și că suplimentarea cu cacao reduce afectarea hepatică prin inhibarea NOX.

Un studiu publicat in Aliment Pharmacol Ther. 2016 Journal Articles  a evaluat efectul polifenolilor la pacienții cu steatohepatita. In cadrul acestui studiu a fost evaluat efectul polifenolilor din ciocolată asupra activității NOX2 și markerilor afectării hepatice (transaminaze, CK-18).

 

 

După 2 săptămâni de administrare de ciocolată neagră, specialiștii au observat o reducere semnificativă a izoprostanelor serice și a nivelurilor sNOX2-dp, sugerând o reducere a stresului oxidativ generat de NOX-2. A fost, de asemenea, observată o reducere a transaminazelor (semnificativă pentru ALT, dar nu pentru AST).

Nu au fost identificate modificări semnificative ale colesterolului, glucozei din sânge și insulinei după două săptămâni de ingestie de ciocolată.

Studiile viitoare ar trebui să abordeze rolul polifenolilor pentru a contracara progresia NASH.

Studiul facut a dovedit faptul ca polifenolii sunt cei care au efecte benefice asupra ficatului gras, asa ca poate fi luat în considerare și consumul acestora provenit din alte surse. Printre alimentele cu un conținut ridicat de polifenoli se numără și: coacăzele, alunele de pădure, sucul de rodie cafeaua, ceaiul verde sau vinul roșu. Ideal ar fi ca fructele si legumele care conțin polifenoli să fie consumate cu tot cu coajă, pentru că în coajă se găsește o concentrație mare de antioxidanți.

TE-AR MAI PUTEA INTERESA

 

 

Sursa foto: Shutterstock

Pentru a comenta este nevoie de sau înregistrare.
Comentarii 0