Beneficiile ciocolatei negre pentru pacientii cu ficat gras

Stresul oxidativ este considerat mecanismul principal în progresia leziunilor hepatice, de la steatoza simplă la steatohepatită. Ce rol are ciocolata neagră în genstionarea bolii de ficat gras?

Potrivit cercetărilor științifice recente, prevalența globală a bolii de ficat gras non-alcoolic (steatoză hepatică non-alcoolică) este în creștere. Stilul de viață așa-zis oocidental, cu o alimentație bazată pe multe grăsimi trans și animale și alimente îndulcite cu zahăr și săracă în legume, fructe și proteine slabe joacă un rol în creșterea numărului de persoane diagnosticate cu această afecțiune, tot mai întâlnită inclusiv în rândul copiilor.

Consumul regulat de alimente de la fast-food și de la patiserii, pline de grăsimi și zaharuri, obiceiul de a bea multe sucuri din comerț și de a sta prea mult la televizor sau la calculator sunt comportamente pe care copiii le adoptă odată cu părinții, ceea ce le poate cauza boala de ficat gras de la vârste mici.

NEWSLETTER DEDICAT DOC

Ficatul gras, o problemă frecventă la persoanele supraponderale

Ficatul gras non-alcoolic înseamnă acumulare de grăsime la nivelul ficatului care nu este cauzată de consumul excesiv de alcool. Persoanele cu un risc mai mare de a face boala ficatului gras sunt cele supraponderale sau obeze (mai ales dacă există multă grăsime în jurul taliei), pacienții cu diabet de tip 2 și cei cu afecțiuni tiroidiene, hipertensivii, persoanele cu colesterol mărit și cele cu sindrom metabolic, precum și oamenii cu vârste de peste 50 de ani și fumătorii.

Un nivel ridicat de grăsimi în ficat este asociat cu un risc crescut de probleme grave de sănătate, cum ar fi diabetul, hipertensiunea arterială și bolile de rinichi. Majoritatea persoanelor cu ficat gras nu dezvoltă probleme grave dacă sunt diagnosticate și iau măsuri pentru a împiedica agravarea situației.

Ciocolata neagră, de ajutor persoanelor cu ficat gras

Activarea NADPH oxidazei (nicotinamin adenin dinucleotid fosfat oxidaza) este considerată un mecanism patogenetic care determină fibroza și progresia bolii în steatohepatita non-alcoolică. Polifenolii exercită o acțiune antioxidantă și inhibă NADPH oxidaza la om, ceea ce înseamnă că evoluția fibrozei hepatice în caz de steatohepatită este încetinită.

Produsele cu 100% cacao conțin o doză consistentă de flavanoli, nutrienții pe bază de plante responsabili care ajută și la reducerea tensiunii arteriale prin deschiderea vaselor de sânge și permițând sângelui să curgă mai ușor.

Consumul de ciocolată neagră este o modalitate excelentă de a include mai multă cacao în alimentație, ceea ce poate ajuta la normalizarea tensiunii arteriale. S-a descoperit că flavonoidele din ciocolata neagră produc oxid nitric, care determină relaxarea vaselor de sânge și scăderea tensiunii arteriale.

Ciocolata poate reduce stresul oxidativ

Cacaua are un conținut ridicat de polifenoli și are proprietăți antioxidante. Ciocolata neagră, în mod deosebit, poate să reducă stresul oxidativ, de aceea este recomandată, în cantități limitate, pacienților cu steatoză hepatică.

Studiile experimentale au arătat că NOX joacă un rol esențial în dezvoltarea NASH și că suplimentarea cu cacao reduce afectarea hepatică prin inhibarea NOX.

Polifenolii conținuți în ciocolata neagră reduc stresul oxidativ, îmbunătățesc funcția endotelială, inhibă agregarea plachetară și modulează procesele de inflamație, neurotransmitere și citotoxicitate. În plus, polifenolii din cacao exercită efecte benefice asupra sănătății în general, îmbunătățind sensibilitatea la insulină, tensiunea arterială și nivelurile de colesterol.

Consumul moderat de cacao ar putea preveni ficatul gras non-alcoolic

Studiile recente efectuate pe animale sugerează că un consum regulat de cacao ar putea ajuta la prevenirea dezvoltării bolii hepatice non-alcoolice prin reducerea stresului oxidativ. Studiile experimentale au arătat că NOX joacă un rol esențial în dezvoltarea steatohepatitei și că suplimentarea cu cacao reduce afectarea hepatică prin inhibarea NOX.

Un alt studiu științific din ultimii ani a evaluat efectul polifenolilor la pacienții cu steatohepatită. În cadrul acestui studiu a fost evaluat efectul polifenolilor din ciocolată asupra activității NOX2 și markerilor afectării hepatice (transaminaze, CK-18). Cantitatea zilnică recomandată de ciocolată neagră este de aproximativ 30 g, mai mult de atât vine cu prea multe calorii. Un baton special de ciocolată neagră de 41 grame are cam 190 de calorii.

După două săptămâni de administrare de ciocolată neagră, specialiștii au observat o reducere semnificativă a izoprostanelor serice și a nivelurilor sNOX2-dp, sugerând o reducere a stresului oxidativ generat de NOX-2. A fost, de asemenea, observată o reducere a transaminazelor.

Nu au fost identificate modificări semnificative ale colesterolului, glucozei din sânge și insulinei după două săptămâni de ingestie de ciocolată. Studiile viitoare ar trebui să abordeze rolul polifenolilor pentru a contracara progresia bolii.

Polifenolii, efecte benefice asupra ficatului gras

Cert este că cercetările au dovedit faptul că polifenolii sunt cei care au efecte benefice asupra ficatului gras, așa că poate fi luat în considerare și consumul acestora provenit din alte surse. Alimente cu un conținut ridicat de polifenoli sunt fructele și legumele, dar și unele băuturi, mai ales fructele de pădure, sucul de rodie, anghinarea, ceapa roșie, spanacul, cafeaua, ceaiul verde sau vinul roșu. Ideal ar fi ca fructele si legumele care conțin polifenoli să fie consumate cu tot cu coajă (cele care se pot consuma așa), pentru că în coajă se găsește o concentrație mare de antioxidanți.

Cum se poate contribui la prevenirea bolii de ficat gras?

Iată câteva măsuri care pot ajuta la prevenirea bolii de ficat gras:

Scăderea în greutate în caz de kilograme în plus

O greutate normală este unul dintre cele mai importante aspecte când vine vorba de prevenirea sau scăderea riscului pentru multe afecțiuni. Un indice de masă corporală (IMC) de 18,5 până la 24,9 arată că greutatea este în limitele normale. Pentru a afla IMC-ul, se poate utiliza un calculator online sau se poate cere ajutorul medicului de familie. 

În caz de supragreutate sau obezitate, medicul poate ajuta pacientul să-și facă un plan alimentar prin care să slăbească sănătos, aspect care poate elimina unele grăsimi din ficat.

Cunoaște-te mai bine

O alimentație sănătoasă

O alimentație echilibrată este bogată în fructe, legume, proteine slabe și carbohidrați complecși, dar săracă în grăsimi trans și animale, zahăr și sare în exces; consumul de porții mai mici de mâncare poate ajuta, de asemenea, la prevenirea bolii de ficat gras, precum și hidratarea adecvată (cu apă, supe de legume, ceaiuri, nu sucuri din comerț).

Exerciții fizice regulate

Pentru prevenirea ficatului gras și o stare de sănătate cât mai bună în general se recomandă cel puțin 150 de minute de activitate fizică de intensitate moderată săptămânal, cum ar fi mersul pe jos sau cu bicicleta.

 

Sursă foto: Shutterstock
Bibliografie:
NHS - Non-alcoholic fatty liver disease (NAFLD)
https://www.nhs.uk/conditions/non-alcoholic-fatty-liver-disease/
Science Direct - 2019 Global NAFLD Prevalence: A Systematic Review and Meta-analysis 
https://www.sciencedirect.com/science/article/abs/pii/S1542356521012805
Studiul „2019 Global NAFLD Prevalence: A Systematic Review and Meta-analysis”, apărut în Clinical Gastroenterology and Hepatology, 7 December 2021, https://doi.org/10.1016/j.cgh.2021.12.002, autori: Michael H. Le et al.


Te-ar mai putea interesa și...


 

 

 

DE SEZON
Pentru a comenta este nevoie de
Comentarii 0