Analize si investigatii adresate pacientilor cu hepatita alcoolica

Consumul excesiv de alcool este asociat cu o serie de manifestari hepatice. Hepatita alcoolica este caracterizata de inflamatia ficatului, cauzata de consumul excesiv si indelungat de alcool.

Hepatita alcoolica apare in general la persoanele alcoolice. Exista, insa, si situatii in care aceasta afectiune hepatica apare la pacientii care consuma alcool in cantitati moderate.

TE-AR MAI PUTEA INTERESA

Odata diagnosticat cu hepatita alcoolica, pacientul trebuie sa renunte la consumul de alcool. Persoanele care nu fac acest lucru risca sa produca daune permanente ficatului.

Simptome hepatica alcoolica

Hepatita alcoolica se manifesta prin urmatoarele simptome:

 • Icter
 • Pierderea apetitului
 • Greata si varsaturi
 • Sensibilitate abdominala
 • Febra
 • Oboseala si slabiciune
 • Scadere in greutate


In general, pacientii care sufera de hepatita alcoolica au probleme cu malnutritia. Acest lucru se petrece din cauza ca alcoolul suprima apetitul, iar persoanele care consuma alcool in exces isi iau caloriile din bauturile alcoolice, nu din mancare.

In cazul in care hepatita alcoolica este severa, pot aparea semne precum:

 • Acumulare de fluid la nivel abdominal (n.r. ascita)
 • Confuzie si modificari comportamentale (din cauza acumularii de toxine in organism)
 • Insuficienta renala
 • Insuficienta hepatica


Hepatita alcoolica este o afectiune serioasa, ce nu trebuie neglijata. In jur de 30-40% dintre pacientii care sufera de aceasta boala pot muri in mai putin de o luna, daca nu trateaza corespunzator afectiunea.

Diagnosticare hepatita alcoolica

Medicul va face examinarea fizica, precum si anamneza. Apoi, acesta va face analize de sange, analiza urinei, ecografii, tomografie computerizata si, daca este cazul, chiar si un RMN. Biopsia hepatica poate fi folosita in cazul in care testele imagistice nu sunt relevante.

Din punct de vedere al testelor de laborator, pacientii cu hepatita alcoolica au de obicei:

● Cresteri moderate ale valorilor AST si ALT

● Un raport AST/ALT ≥2

● bilirubina serica crescuta

● gama-glutamil transferaza crescuta (GGT)

● leucocitoza cu predominanta de neutrofile

● INR crescut.

In plus, pacientii pot avea valori scazute ale albuminei serice din cauza malnutritiei si scaderii sintezei hepatice.

Alte anomalii ale testelor de laborator - pacientii cu hepatita alcoolica severa pot dezvolta sindrom hepatorenal si pot avea creatinina crescuta.

Pentru a exclude alte cauze frecvente de hepatita acuta, pacientii trebuie testati pentru virusurile de hepatita A, B, C.

La un pacient cu boala hepatica cronica (de exemplu, ciroza alcoolica sau VHC), diagnosticarea hepatitei alcoolice poate fi dificila, deoarece semnele, simptomele si rezultatele testelor de laborator pot fi similare. La acesti pacienti, diagnosticul se face pe baza constatarilor clinice, precum si a probabilitatii unui diagnostic alternativ (de exemplu, ciroza decompensata).

Intr-un studiu al pacientilor cu teste biochimice hepatice crescute, sensibilitatea si specificitatea rezultatelor clinice pentru diagnosticarea bolii hepatice alcoolice au fost de 91, respectiv 97%, cand biopsia hepatica a fost utilizata ca standard de aur. Cu toate acestea, sensibilitatea si specificitatea constatarilor clinice pentru diagnosticarea subsetului de pacienti cu hepatita alcoolica sunt neclare.

 

 

Aproximativ 10 - 35% dintre pacientii care consuma alcool vor avea modificari ale histologiei hepatice sugerand hepatitele alcoolice. In timp ce multi pacienti cu hepatita alcoolica suspectata nu vor necesita o biopsie hepatica, constatarile anatomo-patologice pot ajuta la diagnostic daca exista incertitudine. Cu toate acestea, rezultatele histologice nu sunt specifice hepatitei alcoolice si pot fi, de asemenea, observate la pacientii cu steatohepatita nonalcoolica.

Odata diagnosticata hepatita alcoolica, este foarte important ca pacientul sa renunte definitiv la consumul de alcool. Rata de supravietuire a pacientilor cu hepatita alcoolica este mult mai mare in randul celor care renunta complet la alcool, comparativ cu pacientii care nu reusesc sa renunte si consuma in continuare bauturi alcoolice.

Medicii pot ajuta pacientul sa renunte la alcool prin tratament medicamentos, consiliere psihologica sau prin recomandarea inscrierii intr-un grup de sprijin precum Alcoolicii Anonomi.

Tratamentul medicamentos pentru reducerea inflamatiei la nivelul ficatului este, de asemenea, folosit in tratarea hepatitei alcoolice.

In cazuri foarte grave, transplantul de ficat poate fi singura sansa a pacientului care sufera de hepatita alcoolica.

TE-AR MAI PUTEA INTERESA

 

 

Sursa foto: Shutterstock

Pentru a comenta este nevoie de
Comentarii 0