6 substanțe de care să te ferești în sarcină

Tutunul, alcoolul și drogurile pot avea efecte dăunătoare asupra sănătății. Atunci când o femeie însărcinată este expus la aceste substanțe, fătul are de suferit, deoarece toate substanțele traversează placenta și pătrund în fluxul sangvin al bebelușului. Dar puține femei știu că și oja, odorizantele, dar și alte produse pe care le folosesc în fiecare zi pot fi toxice pentru bebelușul care se dezvoltă.

Femeilor însărcinate li se recomandă constant să evite alcoolul, astfel încât bebelușii lor să nu se nască cu sindromul alcoolului fetal, și să nu mai fumeze, pentru a reduce riscul de avort sau sindromul de moarte subită a sugarului.

TE-AR MAI PUTEA INTERESA

Potrivit unei cercetări din 20091, există multe substanțele chimice care pot trece direct prin placenta către fătul în curs de dezvoltare. O astfel de expunere fetală la toxine în timpul etapelor critice de dezvoltare poate provoca leziuni cerebrale permanente și ireversibile, nu doar la naștere, ci chiar zeci de ani mai târziu, atrag atenția oamenii de știință.

Cercetătorii au identificat 232 de compuși industriali și poluanți cu care se pot naște bebelușii. Unele dintre acestea sunt atât de răspândite în sol sau în apă, încât pot fi aproape imposibil de evitat. Dar altele - mai ales cele care se găsesc în produsele de consum pe scară largă, precum șamponul și vopseaua de casă - sunt mai ușor de evitat.

Plumb

Expunerea la acest puternic metal neurotoxic poate provoca leziuni cerebrale permanente, tulburări ale sistemului nervos, dificultăți de comportament și de învățare și hiperactivitate. De asemenea, poate încetini creșterea copilului, atât în ​​utero, cât și după naștere.

Cum apare expunerea? Gravidele pot să consume apă de la robinet contaminată cu plumb, substanță care se scurge din conductele de apă vechi sau neîntreținute sau ar putea putea inhala praful din vopseaua veche și ciobită. Ba mai mult, unele rujuri își obțin culoarea din pigmenți care conțin plumb.

Mercur

Această neurotoxină împiedică dezvoltarea creierului și a sistemului nervos. Centralele pe bază de cărbuni emit în aer o cantitate foarte mare de mercur. Mercurul ajunge în oceane și lacuri de apă dulce, râuri și pâraie, apoi este ingerat de pești mari, prădători, precum ton, rechin, pește-spadă, macrou. Mercurul se găsește, de asemenea, în becurile fluorescente compacte și în termometrele mai vechi, deși cea mai mare expunere este de departe consumul de pești care au în compoziție mercur.

Cum să eviți mercurul? Specialiștii recomandă evitarea consumului de fructe de mare cu un conținut mare de mercur. Totodată, recomandă utilizarea unui termometru digital, în locul celui cu mercur.

Bifenilii policlorurați

Agenția pentru Protecția Mediului din SUA consideră că bifenilii policlorurați sunt cancerigeni, afectând sistemul neurologic, reproductiv și imunitar. Aceste substanțe sunt încă prezente în mediul înconjurător încât, deși au fost interzise începând cu 1976, se găsesc în sângele oamenilor și animalelor care trăiesc la mii de kilometri distanță de locurile în care au fost produse și utilizate astfel de substanțe.

Cercetătorii din statul Washington au găsit niveluri ridicate de bifenilii policlorurați în ambalajele de alimente precum macaroane cu brânză, în unele vopseluri, dar în paginile unor ziare și reviste.

Formaldehida

Este o substanță care se găsește într-o mare varietate de produse de uz casnic, inclusiv mochetă, mobilier, canapele, țesături. Formaldehida poate fi folosită și ca conservant în produsele cosmetice, șampon și lacuri de unghii. Cea mai mare parte a expunerii la formaldehidă are loc prin ingerarea aerului contaminat atunci când formaldehida „elimină gazele” din produsul în care se află. Formaldehida este, de asemenea, o substanță care se găsește în fumul de țigară. Se știe că formaldehida are efecte toxice asupra sistemului imunitar. Animalele de laborator expuse la doze mici de formaldehidă în timp ce erau însărcinate au născut pui cu o greutate mică la naștere și care aveau probleme pulmonare.

Ftalați

Sunt compuși chimici care facilitează aplicarea lacului de unghii sau fac loțiunea de corp să se întinde mult mai bine pe piele. Expunerea fetală la animalele de laborator masculine duce la infertilitate, scăderea numărului de spermatozoizi, malformații ale penisului și ale uretrei, atrag atenția oamenii de știință. Ftalații sunt, de asemenea, suspectați că diminuează șansele unei femei de a rămâne însărcinată. Specialiștii spun că există și o legătură între expunerea prenatală la ftalați și dezvoltarea ADHD-ului la copii. Fetusii expuși la ftalați în utero au risc crescut de naștere prematură, sub greutatea normală la naștere și mai susceptibili să devină obezi.

TE-AR MAI PUTEA INTERESA

Toluenul

Este un lichid incolor, cu un miros distinctiv. Se găsește în vopseluri, diluanți pentru vopsea, lac de unghii, lacuri, adezivi, cauciuc. Toluenul se găsește în mod obișnuit în mediu, unde există mult trafic. Nivelurile ridicate de expunere la toluen în timpul sarcinii pot întârzia dezvoltarea mentală și creșterea la copii. De asemenea, poate afecta funcția renală și hepatică, poate scădea imunitatea și, ulterior, afecta sistemul reproducător, susțin specialiștii.

 

 

Sursă foto: Shutterstock

Bibliografie:

Woman`s day - The 10 Most Common Household Toxins To Avoid While Pregnant

WebMD -Toxins and Pregnancy

Byrdie - 14 Beauty Ingredients to Avoid During Pregnancy

1. Studiul „Pollution in minority newborns: BPA and other cord blood pollutants”, publicat pe ewg.org/minoritycordblood, în 2009

Pentru a comenta este nevoie de
Comentarii 0