Tot ce trebuie să știi despre edemul cerebral și de ce apare în cazul unui AVC

Edemul cerebral este o afecțiune cauzată de excesul de lichid în țesuturile cerebrale. Pentru că duce la hiper­tensiune intracraniană, ce poate provoaca paralizii, vome, dureri de cap, comă şi chiar deces, este necesar consultul medical de urgență.

Edemul cerebral este o creștere în volum a creierului, ca urmare a creșterii cantității de lichid din ţesuturile sale. Este modul în care organismul răspunde la traume, accident vascular cerebral sau infecție. Acest fluid mărește presiunea în interiorul craniului. Presiunea intracraniană crescută poate reduce fluxul de sânge de la nivelul creierului și poate împiedica oxigenul să ajungă la creier, deteriorând astfel celulele creierului.

Primele semne care anunță un edem cerebral

Edemul cerebral poate fi dificil de diagnosticat de către medici fără teste adecvate și o evaluare amănunțită. Printre simptomele comune ale edemului cerebral se numără: durerea de cap, amețeala, greața, lipsa coordonării în mișcări, amorțeală.

TE-AR MAI PUTEA INTERESA

În cazuri mai severe, edemul cerebral se manifestă prin: schimbări ale dispoziției, pierderea memoriei, dificultăți de vorbire, incontinenţă, convulsii și slăbiciune.

De câte tipuri este

Citotoxic: Acest tip de edem cerebral apare în urma acumulării de sodiu și apă în celule, situație care favorizează dezvoltarea insuficienței celulare. Principalele cauze ale acestui tip de edem includ: leziunile traumatice ale creierului, bolile metabolice, infecțiile precum encefalita sau meningita sau ingerarea de substanțe chimice precum metanolul.

Vasogenic: Dacă suferi un accident vascular cerebral, există riscul ca creierul să se umfle din cauza unui cheag de sânge sau a lipsei de oxigen. Acest tip de edem cerebral este cel mai frecvent întâlnit la persoanele cu tumori cerebrale, dar poate fi, de asemenea, cauzat de prezența în sânge a unei cantități prea mari de dioxid de carbon. Totodată, acest tip de edem apare în urma intoxicării cu plumb.

Interstițal:  Principala cauză a acestui tip de edem este hidrocefalia obstructivă, care reprezintă acumularea de lichid cefalorahidian din cauza lărgirii anormale a ventriculelor care cresc presiunea în creier. Hidrocefalia obstructivă apare din cauza unor defecte genetice, tulburărilor de dezvoltare, meningitei, tumorilor, leziunilor traumatice ale creierului sau hemoragiei.

Hidrostatic: Edemul hidrostatic presupune acumularea de lichid interstițial (fluidul dintre spațiile mici și înguste dintre țesuturi). Obstrucția venoasă cronică sau insuficiența cardiacă pot mări presiunea hidrostatică capilară și pot provoca umflarea creierului.

Osmotic:  Celulele au apă în interior și în exterior, iar apa poate trece prin membranele lor semipermeabile. Acest proces poartă numele de osmoză. Uneori, poate exista o acumulare de electroliți în interiorul celulei și acest lucru face ca o concentrație mare de apă să ajungă în celule. Acest dezechilibru conduce la creșterea presiunii intracraniene.

Ce provoacă edemul cerebral

Există mai mulți factori care pot provoca umflarea creierului. Printre acestea se numără:

  • Leziunile cerebrale traumatice. În cazuri foarte grave, o astfel de leziune poate fractura craniul, vasele de sânge din creier spărgându-se și provocând umflarea creierului.
  • Accidentele vasculare cerebrale. Unele cazuri de accident vascular cerebral pot provoca umflarea creierului, în special un accident vascular cerebral ischemic. Acesta apare atunci când un cheag sangvin (tromb) blochează un vas de sânge de la nivelul creierului. Acest lucru poate duce la deteriorarea celulelor creierului și la umflarea creierului.
  • Infecţiile. Unele infecții pot provoca boli și tulburări care duc la inflamarea creierului, mai ales dacă sunt lăsate netratate.
  • Tumorile cerebrale. Acestea pot pune presiune pe anumite zone ale creierului, determinând umflarea acestuia.
  • Hemoragiile cerebrale. Apar atunci când un vas de sânge din creier se sparge, provocând creștere a presiunii intracranierene.
  • Altitudinile mari. Se poate dezvolta un edem cerebral de înaltă altitudine la aproximativ două zile de la urcarea la peste 4.000 de metri.

Cum se pune diagnosticul

Edemul cerebral este o afecțiune greu de diagnosticat fără efectuarea unui examen neurologic și fizic amănunțit. În urma examenului neurologic clinic se testează funcția creierului și nivelul de conștiință pentru a vedea dacă există leziuni cerebrale. Semnele pe care le au medicii în vedere includ creșterea presiunii intracraniene, somnolență, sensibilitate și probleme cu vederea. Apoi, pacientului i se efectuează un tomograf sau un RMN, investigații imagistice care oferă o imagine a tipului de problemă neurologică cu care pacientul se confruntă, fie că este vorba de un accident vascular cerebral, sângerare sau tumoare.

Ce tratament este indicat

Edemele cerebrale necesită îngrijiri medicale imediate pentru a reduce riscul de deces. Tratamentul depinde de edem și include:

Medicamente: Pentru a diminua umflarea creierului și pentru a scădea riscul apariției de cheaguri de sânge.

Operația: În cazuri grave, poate fi necesară o intervenție chirurgicală pentru a scădea presiunea intracraniană.

Hipotermia: Această formă de terapie presupune scăderea temperaturii corpului, ceea ce poate reduce umflarea creierului.

Osmoterapie: Implică utilizarea de medicamente pentru a elimina fluidul în exces, ajutând la creșterea fluxului de sânge către creier și reducerea presiunii intracraniene.

Așa previi edemul cerebral!

Prevenirea edemului cerebral presupune luarea câtorva măsuri precum:

  • Folosirea unei căști când practicăm sport și când mergem pe bicicletă, pentru a preveni vătămările cerebrale neașteptate;
  • Menținerea sub control a tensiunii arteriale și a colesterolului, pentru a preveni bolile de inimă și accidentul vascular cerebral;
  • Purtarea centurilor de siguranță atunci când călătorim într-un autovehicul;
  • Evitarea fumatului, pentru a reduce riscul de accident vascular cerebral.

 

Sursă foto: Shutterstock

TE-AR MAI PUTEA INTERESA

Bibliografie: Everyday Health - Cerebral Edema: What You Need to Know About Brain Swelling

 

 

Pentru a comenta este nevoie de
Comentarii 0