Malnutriția: cauze, simptome, tratament

Malnutriția este un termen cu spectru larg, care se referă atât la subnutriție (subalimentație), cât și la supraalimentație (supranutriție). Malnutriția este o afecțiune care apare atunci când dieta unei persoane nu conține cantitatea suficientă de substanțe nutritive de care organismul are nevoie.

Termenul de malnutriție se folosește, în special, pentru a face referire la subnutriție, adică atunci când în alimentația unei persoane nu există suficiente calorii, proteine sau micronutrienți, însă termenul mai include și supraalimentația. Informațiile din acest articol se axează doar pe subnutriție.

Ce este malnutriția?

Subnutriția apare atunci când un individ nu consumă suficiente alimente. Ea poate să existe dacă persoana are o dietă extrem de săracă în substanțe nutritive, care îi oferă individului un echilibru necorespunzător cu principalele grupe de alimente.

Organismul tău are nevoie de o varietate de nutrienți, în anumite cantități, pentru a-și menține țesuturile și numeroasele sale funcții. Malnutriția apare atunci când nutrienții pe care îi primește nu satisfac aceste nevoi. Poți fi subnutrit din cauza unei lipse generale de nutrienți sau poți avea o abundență de anumite tipuri de nutrienți, dar să lipsească alte tipuri. Chiar și lipsa unei singure vitamine sau a unui singur mineral poate avea consecințe grave asupra sănătății organismului tău. Pe de altă parte, a avea un exces de nutrienți poate provoca, de asemenea, probleme.

O dietă săracă poate duce la o deficiență de vitamine și minerale, printre alte substanțe esențiale, iar uneori rezultatele nedorite duc la o deficiență de vitamina C în organism.

Ce categorii de persoane sunt predispuse la malnutriție

La nivel global, atât în țările dezvoltate și industrializate, următoarele grupuri de persoane au un risc mai mare de a suferi de subnutriție:

  • oamenii în vârstă, în special cei care sunt spitalizați sau internați pe termen lung în centre de îngrijire. Pe măsură ce înaintezi în vârstă, nutriția se poate deteriora din mai multe motive, inclusiv mobilitatea redusă, scăderea apetitului și reducerea absorbției nutrienților;
  • indivizii care sunt izolați din punct de vedere social;
  • persoanele cu venituri reduse;
  • persoanele cu tulburări de alimentație, cum ar fi bulimia sau anorexia;
  • diferite boli cronice pot afecta în mod direct apetitul și/ sau absorbția de calorii. Unele pot crește pacientului nevoile calorice;
  • persoanele care se află în perioada de convalescență, dupa o boală sau o afecțiune gravă.

Simptomele malnutriției

RECOMANDARILE EXPERTILOR DOC

Subnutriția cu macronutrienți privează organismul de energia necesară pentru a se menține sănătos. Pentru a compensa, acesta începe să își descompună propriile țesuturi și să își oprească funcțiile. Acest proces începe cu depozitele de grăsime corporală și apoi trece la mușchi, piele, păr și unghii, care ajung să fie afectate.

Persoanele cu subnutriție proteino-energetică sunt adesea vizibil slăbite. În cazul copiiilor se poate observa o creștere și o dezvoltare întârziată.

În malnutriție, unul dintre primele sisteme care încep să se oprească este sistemul imunitar. Acest lucru face ca persoanele subnutrite să fie foarte predispuse la boli și infecții și să se recupereze mai greu. De asemenea, rănile se vindecă mai greu. Activitatea cardiacă încetinește și ea, ceea ce duce la un ritm cardiac scăzut, tensiune arterială scăzută și temperatură corporală scăzută. Pacienții se pot simți leșinați, slăbiți și apatici, își pot pierde pofta de mâncare, iar părți ale sistemului digestiv se pot atrofia.

Persoanele care au subnutriție de macronutrienți sunt susceptibile de a avea și subnutriție de micronutrienți. Atunci când lipsesc caloriile în general, acest lucru afectează și nivelurile de vitamine și minerale. De exemplu, deficitul de vitamina A poate cauza probleme de vedere, iar deficitul de vitamina D poate cauza oase moi.

Un simptom este ceva ce pacientul simte pe propria piele și raportează medicului, în vreme ce un semn este ceva ce alte persoane, cum ar fi doctorul, detectează la un individ. De exemplu, semnele și simptomele malnutriției sau subnutriției sunt:

  • pierderea țesutului adipos (a grăsimii din organism);
  • dificultăți de respirație, un risc mai mare de insuficiență respiratorie;
  • depresie;
  • un risc mai mare de complicații după o intervenție chirugicală;
  • un risc mai mare de hipotermie, adică o temperatură anormal de scăzută a corpului;
  • scade numărul total al unor tipuri de globule albe în sânge; în consecință, sistemul imunitar este slăbit, iar astfel crește riscul infecțiilor;
  • o probabilitate mai mare ca persoana să simtă că îi este frig;
  • timp mai mare de vindecare a rănilor;
  • timp de recuperare mai mare după infecții;
  • timp de recuperare mai mare după boli;
  • scăderea libidoului;
  • probleme legate de fertilitate;
  • reducerea masei musculare;
  • reducerea masei de țesuturi;
  • oboseală, istovire sau apatie;
  • irascibilitate.

Cauzele malnutriției 

Malnutriția este rezultatul lipsei acute a unor substanțe nutritive esențiale și poate fi cauzată de multe afecțiuni și de multiple circumstanțe. În multe țări în curs de dezvoltare, malnutriția este extrem de răspândită, pur și simplu pentru că oamenii nu au suficiente alimente pentru a mânca și pentru a-și hrăni copiii.

În țările bogate și industrializate, malnutriția este de obicei cauzată de: o dietă săracă, problemele legate de sănătatea mintală, problemele legate de mobilitatea persoanei, bolile digestive și afecțiunile stomacului și alcoolism.

În țările mai sărace, malnutriția este în mod frecvent cauzată de deficitul de alimente; de prețurile alimentelor și de distribuirea lor și de faptul că tot mai puține mame își alăptează copiii la sân.

Diagnostic malnutriție

Observația fizică și un istoric al dietei și al stării de sănătate sunt adesea suficiente pentru a diagnostica subnutriția sau supranutriția proteino-energetică. Furnizorii de servicii medicale îți pot măsura IMC sau pot măsura circumferința brațului unui copil pentru a ajuta la înțelegerea amplorii problemei. Dacă este posibil, aceștia vor lua o probă de sânge pentru a testa dezechilibrele specifice de micronutrienți. Un test de sânge va diagnostica, de asemenea, cazul rar de supraalimentație cu micronutrienți dacă ai aceste simptome.

Tratamentul în caz de malnutriție

Când diagnosticul de malnutriție a fost pus, medicul sau nutriționistul care este responsabil de pacient va crea un plan țintit pentru îngrijirea acelei persoane. De obicei, tratamentul include un program de hrănire, cu un plan alimentar special, iar atunci când este posibill, sunt incluse și unele suplimente alimentare adiționale.

Subnutriția este tratată cu suplimente nutritive. Acest lucru poate însemna micronutrienți individuali sau poate însemna o alimentație cu o formulă nutrițională personalizată, bogată în calorii, concepută pentru a restabili tot ceea ce îi lipsește organismului tău. Subnutriția severă poate necesita săptămâni de realimentare pentru a fi corectată. Dar realimentarea poate fi periculoasă, mai ales în primele zile. Corpul tău se schimbă în multe feluri pentru a se adapta la subnutriție. Realimentarea îi cere să se schimbe înapoi la vechiul său mod de funcționare și, uneori, această schimbare este mai mult decât este pregătit să facă față. Cel mai bine este să începi realimentarea sub observație medicală atentă pentru a preveni și gestiona complicațiile sindromului de realimentare, care pot fi grave și chiar amenințătoare de viață.
 
Nu uitați că un diagnostic corect poate fi pus doar de către un medic specialist, în urma unui consult și a investigațiilor adecvate. Puteți face chiar acum o programare, prin platforma DOC-Time, aici. Iar dacă nu sunteți siguri la ce specialist ar fi indicat să mergeți, vă recomandăm să începeți cu un consult de medicină internă, pentru care puteți face, de asemenea, programări prin DOC-Time.  
 
Sursa foto: Shutterstock
Bibliografie:
Malnutrition - https://www.who.int/health-topics/malnutrition#tab=tab_1
Malnutrition - https://www.nhs.uk/conditions/malnutrition/
Malnutrition: causes and consequences - https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC4951875/ 


Te-ar mai putea interesa și...


DE SEZON


 

Pentru a comenta este nevoie de
Comentarii 0