Statinele, corelate cu un risc mai mare de diabet la femeile varstnice

Statinele sunt adesea prescrise femeilor varstnice cu niveluri mari ale colesterolului in sange, insa efectele acestor medicamente nu au fost inca foarte bine studiate in acest grup de varsta, comparativ cu altele.

Acum, un nou studiu din 2017, din Australia, a constatat ca femeile in varsta care iau statine (medicamente prescrise ca sa reduca nivelul colesterolului) au un risc semnificativ mai mare de a dezvolta diabet.

Cercetarea - condusa de o echipa de la Universitatea Queensland din Brisbane, Australia - a fost publicata in martie 2017 in jurnalul "Drugs & Aging". Studiul a aratat ca intr-un grup de peste 8.000 de femei cu varsta de 75 de ani si peste acest prag, cele care luau statine au avut un risc cu 33% mai mare sa fie diagnosticate cu o forma de diabet proaspat instalata.

Autorul principal al studiului, dr. Mark Jones, spune ca statinele sunt foarte des prescrise pentru acest grup de varsta, insa exista foarte putine studii clinice care sa analizeze modul in care aceste medicamente afecteaza femeile in varsta. Majoritatea cercetarilor sunt facute pe barbatii cu varste intre 40 si 70 de ani.

Ce sunt statinele?

Statinele sunt o clasa de medicamente, create pentru a reduce nivelul colesterolului din sange, din care cea mai mare parte de colesterol este produsa in ficat. Statinele reduc productia de colesterol din ficat si, de asemenea, ajuta ficatul sa indeparteze colesterolul din sange.

NEWSLETTER DEDICAT DOC

In vreme ce corpul are nevoie de colesterol, daca se intampla sa existe o cantitate prea mare de colesterol in sange, acesta se poate acumula sub forma de placi de aterom in peretii arterelor, ceea ce reprezinta un factor de risc pentru accidentul vascular cerebral si pentru bolile de inima, principala cauza de deces pentru barbati si femei in tari precum SUA.

Statinele sunt cele mai recomandate medicamente pentru reducerea colesterolului

Tratamentul pentru prevenirea sau reducerea nivelurilor considerate nesanatoase de colesterol incepe adesea cu modificari in dieta si cu cresterea activitatilor fizice.

Pentru unele persoane, modificarile in stilul de viata si in alimentatie pot fi suficiente pentru a-si mentine colesterolul la un nivel normal, dar alti pacienti pot avea nevoie de medicamente, in special daca au si alti factori de risc care ii predispun la boli de inima.

Exista mai multe tipuri de medicamente care pot sa reduca nivelul colesterolului in sange. Cu toate acestea, deoarece statinele sunt singurele medicamente (din categoria celor care scad colesterolul) care sunt direct legate de un risc redus de infarct miocardic si accident vascular cerebral, ele sunt cele mai recomandate pentru pacienti, potrivit Asociatiei Americane a Inimii.

Au si efecte secundare

Majoritatea oamenilor care iau statine au efecte secundare minore sau nu se confrunta deloc cu astfel de reactii. Efectele secundare minore includ:

  • dureri de cap;
  • senzatie de furnicaturi si intepaturi;
  • durere abdominala;
  • balonare;
  • diaree;
  • se simt rau;
  • apare o eruptie cutanata.

Unele statine pot afecta memoria. Cercetatorii de la Universitatea din Bristol, din Anglia, au descoperit ca doua tipuri de statine prescrise in mod frecvent (pravastatina si atorvastatina), potrivit medicalnewstoday.com, au redus performanta recunoasterii si memoriei functionale intr-un studiu pe animale. Statinele pot creste si riscul de a dezvolta cataracta. O echipa de cercetatori de la San Antonio Military Medical Center a raportat ca folosirea statinelor a crescut riscul de cataracta cu pana la 27%.


 

Sursa foto: Shutterstock

Pentru a comenta este nevoie de
Comentarii 0