Totul despre avort: tipuri ● complicatii ● riscuri ● recuperare

Informatii generale despre avort

● Ce este avortul
● Tipurile de avort sau optiunile pacientei care doreste intreruperea sarcinii
● Cand se intrerupe o sarcina dorita - ce motive exista
● Cand se face intreruperea anticipata a unei sarcini
● Avortul legal si ilegal - Pana la cate saptamani se face avort?
● Cauzele avortului sau motivele care le determina pe femei sa recurga la intreruperea de sarcina
● Principalii factori de risc in avortul spontan

Pregatirea si recuperarea in caz de avort

● Investigatii medicale inainte de avort
● Medicii specialisti la care poate apela pacienta care doreste intrerupere de sarcina
● Cum se face avort, in ce consta procedura si cum decurge
● Cat costa un avort 
● Urmarile avortului - cu ce se confrunta pacienta 
● Sarcina dupa avort: care sunt sansele de a avea un copil in viitor
● Viata sexuala dupa un avort
● Recuperarea dupa avort - recomandari 

Complicatiile si contraindicatiile avortului

● Complicatiile avortului
● Contraindicatii avort - cand si in ce conditii NU se face avort
● Ce efecte secundare nedorite are fiecare tip de avort
● Implicatii emotionale ale avortului
 

Informatii generale despre avort

Avortul inseamna terminarea sau incheierea unei sarcinii, datorata indepartarii embrionului sau fatului, inainte ca acesta sa poata supravietui in afara uterului. Un avort care se intampla subit este cunoscut si sub numele de avort spontan. Cand se iau masurile necesare in mod deliberat pentru a se intrerupe o sarcina, acesta este numit avort provocat sau avort indus.

Ce este avortul?

Avortul reprezinta terminarea sau intreruperea unei sarcini, printr-o procedura care goleste uterul - embrionul sau fatul este indepartat. Avorturile sunt proceduri efectuate in spitale sau in clinici, de catre medicii specialisti.

Tipurile de avort sau optiunile pacientei care doreste intreruperea sarcinii

Femeia care doreste sa faca intrerupere de sarcina trebuie sa stie ca exista mai multe tipuri de avort si ca aceasta procedura se poate face pana la un anumit punct al sarcinii. De exemplu, avortul in trimestrul al treilea este facut doar daca viata mamei este in pericol. Avortul este, conform definitiei, decesul fatului sau eliminarea produselor de conceptie (fatul si placenta) inainte de saptamana a 20-a de gestatie.

Avorturile pot fi clasificate in mai multe tipuri:

* putem vorbi de avorturi facute in stadiu incipient (inainte de saptamana 12 de gestatie) si de avorturi facute cand sarcina este avansata (facute intre saptamanile 12 si 20 de gestatie);

* exista avort spontan (natural) si avort indus, din motive terapeutice sau alte de motive;

* exista avort inevitabil si avort care ameninta viata pacientei;

* mai exista avort complet si avort incomplet;

* un alt tip este avortul recurent (pierderea recurenta a sarcinii);

* exista si avort septic.

Avortul medicamentos (un tip de avort la cerere)

Un avort medicamentos (numit uneori si "avortul cu pastila") este efectuat prin administrarea a doua medicamente sub forma de pastile: mifepriston si misoprostol; aceste doua medicamente functioneaza in combinatie, pentru a intrerupe o sarcina nedorita. Aceasta metoda poate fi folosita pana in saptamana a 10-a de sarcina.

Acest tip de avort nu este indicat tuturor femeilor, asa ca intreaba-ti medicul, in cazul in care nu iti doresti sarcina, daca metoda avortului medicamentos iti este contraindicata sau nu.

Metotrexatul si misoprostolul reprezinta in combinatie o alta metoda intrerupere a sarcinii, care poate fi folosita in primele 7 saptamani. Aceasta metoda este rareori folosita pentru avortul planificat.

Avortul chirurgical (un tip de avort la cerere)

Exista doua tipuri de avort chirurgical: avortul chirurgical prin aspiratie si avortul chirurgical prin dilatatie si evacuare. Femeile care au o sarcina pana in saptamana 14-16 de evolutie pot fi supuse unui avort prin aspiratie, iar avorturile prin dilatatie si evacuare sunt, de regula, efectuate la 14-16 saptamani de sarcina sau dupa acest interval.

Avortul provocat sau indus

Un avort indus este facut in trimestrul al doilea de sarcina. Poate fi o optiune daca gravida a trecut de saptamana a 24-a de sarcina si nu se mai poate face o procedura de avort prin dilatatie si evacuare. Pacienta va primi medicamentele necesare care ii declanseaza travaliul. Uterul ei se va contracta pentru a elimina sarcina. Medicul ginecolog ar putea folosi si alte metode, cum ar fi aspiratia sau un instrument medical numit chiureta (pentru chiuretaj), pentru a curata uterul pacientei.

Contraceptia de urgenta

Multe femei se intreaba daca contraceptia de urgenta este un tip de avort. Pilulele de a doua zi, asa cum mai sunt numite, reprezinta metode de contraceptie de urgenta. Administrarea acestor pilule intr-un interval de 5 zile dupa ce femeia a avut contact sexual neprotejat poate impiedica o sarcina nedorita. Contraceptia de urgenta nu este o "pastila pentru avort". Daca esti deja insarcinata, aceasta nu va intrerupe sarcina.

Avortul spontan

Numit si avort natural, avortul spontan reprezinta moartea embrionului sau fatului care nu a fost indusa sau moartea produselor de conceptie inainte de saptamana 20 de gestatie. Un avort spontan este un eveniment care rezulta in pierderea fatului in stadiile incipiente ale sarcinii. Acesta se poate intampla, de regula, in primul trimestru (primele trei luni de sarcina). Cauzele avortului spontan variaza de la o femeie la alta. De cele mai multe ori, cauza este necunoscuta.

Cand se intrerupe o sarcina dorita - Ce motive exista?

Exista situatii in care femeia, desi isi doreste sa duca sarcina la bun sfarsit, apar complicatii ori probleme care o determina sa faca o intrerupere de sarcina. De exemplu, unele femei recurg la avort pentru a preveni nasterea unui copil cu malformatii sau a unui bebelus cu boli extrem de grave. Daca o afectiune fizica sau o boala de natura psihica pune in pericol viata femeii insarcinate, se poate decide ca aceasta sa faca un avort, chiar daca sarcina este una dorita.

Cand se face intreruperea anticipata a unei sarcini

Avortul timpuriu incheie o sarcina inainte ca aceasta sa se dezvolte. O intrerupere anticipata a unei sarcini nedorite se face pana la cel mult 10 saptamani de gestatie. Cand avortul este facut mai devreme de 9 saptamani de sarcina, embrionul este extrem de mic, el nu poate fi vazut cu ochiul liber, iar sarcina nu este atat de dezvoltata. 

In primul trimestru, intreruperea anticipata a sarcinii poate fi facuta fie prin intermediul avortului medicamentos (avort cu pastila) sau prin intermediul avortului chirurgical (avort prin aspirare/aspiratie). Potrivit expertilor, avortul medicamentos se face pana la cel mult 10 saptamani de la prima zi a ultimei menstruatii, iar avortul prin aspiratie se face pana la 12 saptamani de la prima zi a ultimei menstruatii.

Avortul legal si ilegal - Pana la cate saptamani se face avort?

In tara noastra, potrivit prevederilor legii penale, intreruperea de sarcina (avortul la cerere) trebuie sa indeplineasca anumite conditii. Una dintre ele este ca sarcina nu trebuie sa depaseasca 14 saptamani, iar o alta conditie este ca trebuie sa existe consimtamantul femeii gravide pentru ca aceasta procedura medicala sa aiba loc.

In anumite conditii, medicul poate sa intrerupa si o sarcina mai avansata de 14 saptamani, daca aceasta decizie este impusa de sanatatea mamei sau a bebelusului, asa ca este important sa retinem ca este posibil ca avortul sa se faca in scop terapeutic.

Cauzele avortului sau motivele care le determina pe femei sa recurga la intreruperea de sarcina

Explicatia principala pe care femeile o ofera atunci cand cauta sa apeleze la avortul la cerere este faptul ca acea sarcina a fost neplanificata sau nedorita. Cu toate acestea, pe langa sarcina nedorita, femeile care recurg la intreruperea sarcinii mai au si alte motive care le determina sa aleaga aceasta procedura.

La nivel mondial, cel mai frecvent motiv pe care femeile il ofera pentru faptul ca au facut un avort este pentru a amana momentul in care vor sa devina mame. Al doilea cel mai intalnit motiv, potrivit studiilor, include intreruperea educatiei (studiilor) sau a perioadei de munca. Motivele sunt multiple, ne mai arata studiile: lipsa sprijinului din partea tatalui copilului; dorinta de a asigura o educatie copiilor pe care femeia ii are deja; si saracia, somajul sau faptul ca persoana nu isi permite financiar sa intretina si alti copii.

In plus, problemele ce tin de relatia cu sotul sau partenerul de viata si perceptia femeii ca este prea tanara pentru a avea copii constituie alte motive importante pentru care multe femei aleg sa faca avort.

Chiar daca avorturile facute mai tarziu (dupa saptamana 20 de sarcina) sunt mai rare, este posibil ca femeia sa faca intrerupere de sarcina in acest caz:

• daca a avut dificultati atunci cand a decis daca ar trebui sa faca sau nu avort

• din motive financiare, care au impiedicat-o sa faca procedura mai devreme

• daca pacienta este minora si i-a fost frica sa le spuna parintilor

• daca fatul nu este viabil sau are o problema medicala grava

• daca sarcina pune in pericol sanatatea mamei.

Principalii factori de risc in avortul spontan

Cele mai multe avorturi spontane se datoreaza unor cauze naturale, care nu pot fi prevenite (este vorba de cauze imprevizibile). Cu toate acestea, anumiti factori de risc pot creste pericolul de a suferi un avort spontan. Printre acesti factori se numara: un traumatism corporal, expunerea la radiatii, folosirea abuziva a medicamentelor si drogurilor (substantelor interzise), abuzul de alcool, consumul excesiv de cofeina, fumatul, un avort spontan anterior, supraponderalitatea sau subponderalitatea, afectiunile cronice care nu au fost tinute sub control, precum diabetul zaharat.

Si faptul ca femeia are o varsta mai avansata ii poate influenta riscul de a suferi un avort spontan. Faptul ca ai avut un avort spontan in trecut nu iti creste neaparat riscul de a suferi si alte avorturi naturale. Doar 1 din 100 de femei se confrunta cu 3 sau mai multe avorturi spontane consecutive.

Pregatirea si recuperarea in caz de avort

Cand este vorba de avortul "la cerere", femeia trebuie sa cunoasca informatiile necesare in ceea ce priveste pregatirea de dinainte de procedura, cat si recuperarea de dupa intreruperea de sarcina. Pentru a nu exista riscuri inutile, respecta intocmai recomandarile medicului tau, pentru ca recuperarea sa fie mai usoara.

Investigatii medicale inainte de avort

Inainte de avort, femeia insarcinata va trebui sa isi faca o programare la medic (pentru evaluare), la un spital sau la o clinica. In timpul vizitei la cabinetul medicului, aceasta va discuta motivele pentru care ia in considerare optiunea de a face intrerupere de sarcina si daca este sigura sau nu in privinta deciziei. Medicul sau asistenta va discuta cu femeia care isi doreste intreruperea sarcinii despre metodele de avort care sunt disponibile, aducand in discutie inclusiv riscurile asociate cu fiecare metoda si complicatiile avortului.

Consultul ginecologic si examenul clinic

Pacienta va fi consultata, i se va face un test de sarcina, pentru a confirma ca este insarcinata. Un examen clinic inainte de avort include masurarea tensiunii arteriale si a ritmului cardiac, ascultarea inimii si plamanilor, efectuarea examinarii pelvine, pentru ca medicul ginecolog sa poata afla care este dimensiunea si forma uterului.

Anamneza pacientei

Medicul va pune numeroase intrebari femeii insarcinate, o va interoga cu privire la sarcina si la evolutia acesteia, in legatura cu antecedentele ei medicale, cat si cu privire la sarcini anterioare, la intreruperi anterioare de sarcina.

Examene de laborator si alte teste sau analize

Medicul poate recomanda inainte de un avort ca pacienta sa faca o serie de teste de laborator. Cu ajutorul unui test de urina se va afla daca pacienta este insarcinata. Testele de sange vor scoate la iveala daca femeia este anemica, grupa ei sanguina si daca are un Rh negativ.

Apoi i se vor face teste pentru depistarea bolilor cu transmitere sexuala (BTS). Aceste teste pot reduce riscul de complicatii, cum ar fi o infectie, dupa procedura de intrerupere de sarcina.

Un test Papanicolau se poate preleva, pentru a detecta anomaliile celulelor de la nivelul colului uterin. Este posibil sa fie efectuata si o ecografie abdominala, pentru a se verifica in cate saptamani este insarcinata femeia, pentru a se verifica dimensiunea si forma uterului si pentru ca medicul sa se asigure ca sarcina este in interiorul uterului.

investigatii medicale

Medicii specialisti la care poate apela pacienta care doreste intrerupere de sarcina

Pentru intrerupere de sarcina, este important sa te adresezi unui medic ginecolog. Fie ca alegi un avort chirurgical, fie ca optezi pentru un avort medicamentos, este important sa ai grija de tine inainte, in timpul si dupa aceasta procedura. Realizarea unui avort de catre o persoana necalificata iti poate pune viata in pericol si poate duce la complicatii precum infertilitatea.

Cum se face avort, in ce consta procedura si cum decurge

Exista doua tipuri principale de avort "la cerere", adica in cazul in care femeia doreste intreruperea de sarcina.

• Avort medicamentos (avort cu pastila) - pacienta ia medicamentele recomandate de medic pentru a intrerupe astfel sarcina nedorita;

• Avort chirurgical - o procedura minora, pentru a se indeparta sarcina (fatul).

Un avort medicamentos presupune ca pacienta sa ia anumite medicamente care vor intrerupe sarcina. Nu necesita interventie chirurgicala sau anestezie. Procedura implica mai multi pasi:

1. Mai intai, pacienta ia un medicament numit mifepriston; acesta opreste functionarea hormonilor care permit sarcinii sa se dezvolte.

2. Dupa 24 sau 48 de ore, pacienta va veni inca o data la cabinet, unde va lua un al doilea medicament, numit misoprostol (acesta fie se inghite, fie se lasa sa se dizolve sub limba, fie se introduce in vagin).

3. Intr-un interval de 4-6 ore, mucoasa care captuseste uterul incepe sa se descompuna, cauzand sangerare si pierderea sarcinii. In cazul unui avort chirurgical, exista mai multe metode care pot fi utilizate pentru intreruperea sarcinii.

Avortul chirurgical implica o procedura cu anestezie locala (zona afectata este amortita), sedarea pacientei cat timp este constienta (femeia este relaxata, dar este treaza) sau implica o anestezie generala (femeia nu este treaza).

Exista doua metode care sunt utilizate in cazul unui avort chirurgical:

1. Avort prin aspiratie ori prin vacuum-aspiratie - poate fi folosita pana la 15 saptamani de sarcina. Ea presupune introducerea unui tub prin cervix (colul uterin) si apoi in uterul pacientei. Sarcina este apoi indepartata prin folosirea aspiratiei. Mai intai, colul uterin va fi dilatat, iar pacientei i se va da o tableta care poate fi luata fi pe cale orala, fie va fi introdusa in vagin, cu cateva ore inainte.

Pentru calmarea durerii, pacientei i se administreaza anumite medicamente si un anestezic local (o substanta speciala care amorteste zona este injectata in colul uterin). Vacuum-aspiratia dureaza aproximativ 5-10 minute, iar in majoritatea cazurilor, femeile pot pleca acasa dupa cateva ore.

2. Avort prin dilatatie si evacuare - metoda se foloseste in jurul saptamanii a 15-a de sarcina. Ea implica introducerea unor instrumente chirurgicale speciale prin colul uterin si apoi in uter pentru a elimina sarcina. Cervixul este usor dilatat pe o perioada de cateva ore (cel mult o zi) inainte de procedura, pentru ca instrumentele chirurgicale sa poata fi introduse.

Avortul prin dilatatie si eliminare este efectuat fie prin sedare, fie prin anestezie generala. Dureaza aproximativ 10-20 de minute, iar pacienta va putea merge acasa in aceeasi zi.

Avortul chirurgical prin dilatatie si evacuare foloseste o combinatie de vacuum-aspiratie, forceps, dilatatie si chiuretaj (un instrument numit chiureta este introdus in uter). Procedura poate fi efectuata pe o perioada de doua zile. In prima zi, medicul dilata cervixul (colul uterin), iar in a doua zi, el foloseste forcepsul pentru a scoate fatul si placenta, un tub special pentru aspiratia uterului si un instrument numit chiureta pentru a curata uterul.

Cat costa un avort

In functie de spitalul sau de clinica unde pacienta opteaza se faca intreruperea de sarcina, preturile pot varia astfel:

- intrerupere sarcina pana la 12 saptamani - pret aproximativ 400 lei;

- intrerupere sarcina cu sedare - pret aproximativ 550 lei;

- avort medicamentos (cu anumite investigatii incluse, in functie de spital sau clinica) - pret aproximativ 550 lei;

- alte preturi pentru avorturi incep de la 300 de lei (pana la saptamana a 10-a de sarcina) si ajung pana la 400 de lei (intre saptamanile 10-14 de sarcina);

- o intrerupere de sarcina poate ajunge si la 650 de lei;

 
 

- la alte clinici , intreruperea de sarcina costa 715 lei (saptamanile 10-12), 550 lei (saptamanile 6-8), 605 lei (sarcina intre saptamana 8-10), 135 lei pentru intrerupere sarcina cu risc;

- alte spitale de stat ofera servicii medicale de acest gen la preturi de 200 lei (intrerupere sarcina cu anestezie locala) sau 250 lei (intrerupere sarcina cu anestezie generala);

- in functie de clinica, avortul la cerere are preturi de 640 lei (avortul medicamentos) sau 900 lei (avortul prin aspiratie), iar preturile variaza in functie de ce anume presupune procedura de intrerupere de sarcina.

Urmarile avortului: cu ce se confrunta pacienta

In cazul unui avort medicamentos, vei incepe sa ai crampe si sa sangerezi abundent la 1-4 ore dupa ce ai luat al doilea medicament (misoprostol). Alte simptome care apar dupa ce iei pastilele pentru avort pot fi: eliminarea unor mici cheaguri de sange; greata si varsaturi; diaree; oboseala; durere de cap; transpiratii; ameteala. Menstruatia ar trebui sa reinceapa la aproximativ 4 sau 6 saptamani dupa avortul medicamentos.

Sarcina dupa avort: care sunt sansele de a avea un copil in viitor

Poti sa ramai insarcinata aproape imediat dupa ce ai facut un avort, asa ca trebuie sa folosesti metode contraceptive imediat, pentru a evita o sarcina nedorita.

Daca nu incepi sa apelezi la metode contraceptive (anticonceptionale) imediat dupa intreruperea sarcinii, asteapta o perioada pana incepi sa ai raporturi sexuale: pana cand ai terminat prima saptamana de pilule contraceptive sau foloseste o metoda de contraceptie de rezerva, cum ar fi prezervativele.

Chiar daca un avort a avut loc intr-o sarcina mai avansata, aceasta procedura nu ar trebui sa iti afecteze capacitatea de a concepe un bebelus, in viitor. In cazul avortului indus, menstruatia ar trebui sa reinceapa la o luna sau doua dupa procedura.

Un avort indus nu ar trebui sa iti afecteze sistemul reproducator, asa ca poti ramane insarcinata pe viitor.

Nici avortul prin aspiratie sau dilatatie si evacuare nu ar trebui sa iti afecteze sanatatea sistemului reproducator, asadar aceasta procedura nu ar trebui sa iti afecteze in vreun fel sansele de a ramane insarcinata in viitor.

Viata sexuala dupa avort

Dupa ambele tipuri de avort, fie ca vorbim de avort medicamentos, fie ca ai optat pentru un avort chirurgical, de regula, medicul te va sfatui sa astepti in jur de 2 saptamani inainte de a intretine raporturi sexuale. Acest lucru iti reduce riscul de infectii si este o parte importanta a recuperarii dupa avort. Daca ai facut sex neprotejat in saptamanile de dupa avort, suna-ti medicul si intreaba-l ce masuri poti lua pentru a preveni o sarcina nedorita.

Daca simti subit o durere ascutita in timpul sexului, dupa un avort, suna-ti medicul ginecolog si spune-i ce simptome ai. Daca acesta este de parere ca nu este o urgenta medicala, programeaza-ti o vizita la cabinetul medicului ginecolog, pentru a fi sigura ca totul este in regula.

Prima menstruatie dupa chiuretaj

Menstruatia ar trebui sa revina la aproximativ 4 - 8 saptamani dupa ce ai facut avortul. Ovulatia poate avea loc fara semne ori simptome pe care sa le poti observa si de multe ori, ovulatia reincepe inainte ca ciclurile tale menstruale normale sa reinceapa, asa ca este bine sa folosesti intotdeauna metode contraceptive daca esti activa sexual.

De asemenea, ar trebui sa astepti tot 1-2 saptamani inainte de a folosi tampoane intravaginale.

Recuperarea dupa avort - recomandari

Dupa o intrerupere de sarcina, medicul tau specialist sau cel de la clinica iti va da recomandari si instructiuni cu privire la ingrijirea ta, dupa acest gen de procedura. Uneori, aceste recomandari nu sunt suficiente pentru a reduce efectele secundare neplacute din perioada de recuperare.

Pentru a reduce efectele neplacute si pentru a-ti spori confortul dupa un avort, tine cont de recomandarile medicului ginecolog si mergi la control intocmai cum ti-a spus:

* foloseste paturi electrice calde sau sticle umplute cu apa calda, pentru a calma crampele abdominale;

* mentine-ti corpul hidratat, in special daca ai varsaturi sau diaree;

* e bine sa ai pe cineva care sa te sustina si care sa te ajute in aceste momente delicate, pentru ca unele femei se confrunta cu schimbari de natura emotioanala, ca urmare a dereglarilor hormonale drastice;

* daca este posibil, stai in casa o zi sau doua, astfel incat sa te poti odihni si sa te recuperezi in confortul propriei locuinte;

* ia medicamente pentru calmarea durerii, precum cele pe baza de ibuprofen, pentru a reduce crampele;

* maseaza-ti abdomenul in zonele unde simti crampele;

* poarta un sutien fix si comod, pentru a calma durerile de sani (sensibilitatea acestora).

Fie ca ai suferit un avort chirurgical, fie ca ai optat pentru un avort medicamentos, este important sa ai grija de tine in perioada urmatoare.

Complicatiile si contraindicatiile avortului

In unele cazuri, avortul poate avea anumite complicatii, asa ca este important sa recunosti semnele si simptomele si sa te adresezi cat mai repede medicului tau, pentru a evita si alte riscuri. In functie de tipul de avort pentru care vrei sa optezi, trebuie sa stii ca exista anumite contraindicatii, astfel ca nu toate avorturile sunt indicate anumitor categorii de paciente.

Complicatiile si riscurile avortului

Efectele adverse normale dupa un avort includ, printre altele: crampe abdominale, sangerare vaginala nu foarte abundenta, greata si varsaturi, durere sau sensibilitate la nivelul sanilor, stare de oboseala. Chiar daca ambele tipuri de avort (medicamentos si chirurgical) sunt, in general, considerate a fi metode sigure, ele pot avea uneori, drept rezultat, complicatii grave. La fel ca in cazul oricarei proceduri medicale, exista un risc mic sa se intample ceva si lucrurile sa nu decurga bine dupa avort.

Riscul de complicatii creste cu cat avortul este efectuat mai tarziu pe durata sarcinii. Posibile complicatii de care sa tii cont? Retine ca principalele riscuri asociate cu avortul sunt:

• Infectia uterului - acest lucru se intampla destul de rar (1 caz la fiecare 10 avorturi, potrivit NHS); infectia poate fi tratata cu antibiotice;

• Unele "resturi" ale sarcinii raman in uter - se intampla la 1 din 20 de avorturi; daca se intampla acest lucru, este necesar un tratament in perioada urmatoare;

• Continuarea sarcinii - se intampla la mai putin de 1 caz la 100 de avorturi; tratamentul va fi necesar in perioada urmatoare daca se intampla acest lucru.

• Sangerari abundente - se intampla la aproximativ 1 caz la 1000 de avorturi; cazurile severe pot necesita o transfuzie de sange;

• Deteriorarea cervixului (colului uterin), care reprezinta "intrarea" in uter - aceasta complicatie apare la 1 caz din 100 de avorturi chirurgicale;

• Deteriorarea sau afectarea uterului - aceasta complicatie se intampla la 1 caz din 250 pana la 1000 de avorturi chirurgicale si la mai putin de 1 caz din 1000 de avorturi medicamentoase efectuate cand sarcina se afla la 12-24 de saptamani.

Alte potentiale complicatii, pe langa infectie (cauzata de avortul incomplet sau de faptul ca pacienta a fost expusa bacteriilor la nivel vaginal, pentru ca a facut sex prea curand), cu care o femeie se poate confrunta din cauza unui avort sau dupa un avort pot fi:

* avortul incomplet sau avortul care a esuat - fatul este inca viabil si nu a fost eliminat din uter; acest lucru poate cauza complicatii medicale grave;

* perforarea uterului - simptomele sunt durere abdominala severa, sangerari, febra;

* soc septic - simptomele includ febra, frisoane, durere abdominala, tensiune arteriala mica. Unele simptome pot indica o complicatie care ar trebui sa te trimita la Urgenta, din cauza procedurii de avort.

Daca te confrunti cu oricare dintre aceste simptome, mergi de urgenta la spital: febra, sangerari abundente (cantitatea mare de sange), secretii vaginale care au un miros puternic, frisoane, durere abdominala severa.

Cere sfatul medicului tau sau suna-l imediat daca te confrunti cu oricare dintre semnele de mai jos, ce pot indica o posibila problema dupa avort:

- sangerari abundente

- daca elimini cheaguri mari de sange sau daca ai nevoie de mai mult de doua absorbante pe ora, pe o perioada de peste 2 ore la rand;

- durere severa care nu poate fi calmata cu ajutorul medicamentelor de tipul ibuprofenului;

- temperatura mare a corpului

- secretii vaginale urat mirositoare

- simptomele sarcinii care persista, cum ar fi greata si sensibilitatea sanilor.

Contraindicatii avort - Cand si in ce conditii NU se face avort

Avortul medicamentos nu este recomandat tuturor femeilor. Asa ca tine cont de aceste informatii inainte de a te decide in privinta metodei de intrerupere a sarcinii. Medicul tau ginecolog iti poate recomanda sa eviti aceasta metoda (avort medicamentos):

* daca ai o sarcina extrauterina (sarcina ectopica) * daca esti alergica la mifepriston sau la misoprostol

* daca suferi de o afectiune a sangelui sau daca iei medicamente anticoagulante (pentru subtierea sangelui)

* daca ai afectiuni hepatice severe, afectiuni renale severe sau afectiuni pulmonare severe * daca ai sterilet (dispozitiv intrauterin)

* daca ai luat medicamente din clasa corticosteroizilor pe o perioada lunga de timp * daca ai anemie severa * daca ai o problema in ce priveste coagularea sangelui.

Avortul chirurgical prin aspiratie (vacuum-aspiratie) s-ar putea sa nu fie o metoda indicata in cazul tau daca:

* ai uterul cu o forma anormala sau care nu functioneaza normal

* ai afectiuni cu efecte asupra coagularii sangelui

* ai o infectie pelvina

* ai probleme grave de sanatate.

Complicatiile sunt rare in cazul avorturilor facute in trimestrul al treilea, insa riscurile pot creste cu cat sarcina este mai avansata.

Ce efecte secundare nedorite are fiecare tip de avort

Efecte adverse normale dupa un avort sunt crampele abdominale, sangerarea vaginala (cat timp nu este abundenta), greata, varsaturi, sensibilitatea sanilor, oboseala.

• In cazul avortului chirurgical prin aspiratie (vacuum-aspiratie), urmarile procedurii pot fi: sangerari sau "spotting" (se intampla sa iti patezi lenjeria intima), crampe, greata, transpiratii, ameteala.

• Dupa un avort chirurgical prin dilatatie si evacuare, este posibil sa te confrunti cu efecte neplacute: sangerari, crampe, greata. Efectele adverse pot dura pana la doua saptamani dupa procedura.

• In cazul avortului indus (facut in al doilea trimestru de sarcina), este posibil sa apara efecte adverse precum: durerea, sangerarile, crampele, greata si varsaturile, diareea, frisoanele, durerile de cap.

• Avortul medicamentos poate avea efecte precum eliminarea unor mici cheaguri, greata, varsaturi, diaree, oboseala, durere de cap, transpiratie, ameteala.

Implicatii emotionale ale avortului

Dupa o intrerupere de sarcina (un eveniment care nu trebuie trecut cu vederea), o femeie se paote confrunta cu o paleta larga de emotii si sentimente, mai ales ca avortul nu este o procedura peste care putem trece cu usurinta. Daca simti nevoia sa discuti despre modul in care te simti dupa procedura, poti apela la un psiholog sau un psihoterapeut care te poate ajuta sa faci fata trairilor din aceasta perioada, de dupa avort.

Nu uita ca este absolut normal sa simti diverse emotii dupa un avort. Este posibil sa simti regret, sa ai senzatia de usurare, sa simti vina sau chiar rusine. Unele femei pot fi deprimate dupa o intrerupere de sarcina, asa ca nu exista o "reteta perfecta" care sa iti spuna cum ar trebui sa te simti, pentru ca fiecare femeie reactioneaza diferit la acest tip de eveniment.

 

Pentru a gasi sustinerea de care ai nevoie dupa un avort, discuta fie cu cei dragi (mama, sora, matusa, etc.), fie apeleaza la serviciile unui psiholog sau psihoterapeut. Daca inca ai probleme in a te recupera din punct de vedere emotional, discuta cu un psiholog, cu un terapeut sau cu o alta persoana de incredere.

Nu uita ca avortul il poate afecta si pe partenerul tau. Include-l si pe el in discutie (sot, iubit) si incurajeaza-l sa ceara si el ajutorul sau sustinerea unui specialist (psiholog ori psihoterapeut).


Te-ar mai putea interesa si...

 

 

 

Sursa foto: Shutterstock

Bibliografie:

  • WebMD - https://www.webmd.com/baby/guide/pregnancy-miscarriage#1
  • The National Health Service (NHS) - https://www.nhs.uk/conditions/abortion/risks/
  • Studiul "Reasons Why Women Have Induced Abortions: Evidence from 27 Countries", publicat de Guttmacher Institute, autori Akinrinola Bankole, Susheela Singh, Taylor Haas.
  • (https://www.guttmacher.org/journals/ipsrh/1998/09/reasons-why-women-have-induced-abortions-evidence-27-countries)
  • The National Health Service (NHS) - https://www.nhs.uk/conditions/abortion/what-happens/
  • The National Health Service (NHS) - https://www.nhs.uk/conditions/abortion/

 

Pentru a comenta este nevoie de
Comentarii 0