Avortul spontan crește riscul de deces prematur [studiu]

Femeile care suferă un avort spontan par a fi mai susceptibile să moară prematur (înainte de vârsta de 70 de ani), în special din cauza bolilor cardiovasculare.

Un avort spontan înseamnă, prin definiție, moartea fătului și poate crește riscul de avort spontan în sarcinile ulterioare. Avorturile spontane izolate pot fi corelate cu anumite virusuri (citomegalovirusul, herpesvirusul, parvovirusul și virusul rubeolei) sau cu tulburările care pot provoca avorturi sporadice sau pierderea recurentă a sarcinii (de exemplu, anomalii cromozomiale sau defecte de fază luteală). Alte cauze includ anomalii imunologice, traume majore și anomalii uterine - de exemplu, fibroame. De multe ori, însă, cauza unui avort spontan este necunoscută.


RECOMANĐĂRILE EXPERȚILOR DOC

Avortul spontan și sănătatea viitoare a femeii

Factorii de risc pentru avortul spontan includ vârsta peste 35 de ani, un istoric de avort spontan, fumatul, aportul de alcool, doze mari de cofeină sau substanțe interzise ori o tulburare cronică necontrolată a mamei, cum ar fi diabet, hipertensiune arterială, tulburări tiroidiene. Cum afectează un avort spontan sănătatea viitoare a femeii?

Un studiu¹ publicat în The British Medical Journal a arătat că asocierea dintre avortul spontan și moartea prematură a fost deosebit de puternică pentru femeile care au avut avorturi spontane la începutul vieții reproductive sau care au avut avorturi spontane recurente, determinându-i pe cercetători să sugereze că avortul spontan ar putea fi un marker timpuriu al riscului viitor pentru sănătate la femei.

Avortul spontan este unul dintre cele mai frecvente evenimente nedorite care apar  în timpul sarcinii, afectând aproximativ 12-24% dintre sarcini. Dovezi substanțiale indicau faptul că femeile cu antecedente de avort spontan au un risc mai mare de hipertensiune arterială, boli cardiovasculare și diabet de tip 2, dar dovezile legate de avortul spontan și riscul de deces precoce erau destul de puține și nu foarte consistente.

Pentru a explora mai departe acest lucru, o echipă de cercetători din SUA și-a propus să investigheze asocierile dintre avortul spontan și decesul prematur. Descoperirile savanților se bazează pe date colectate de la 101.681 de asistente medicale participante în Nurses 'Health Study II, un studiu în curs de desfășurare în SUA, care include femei care erau la vârsta reproducătoare la începutul studiului (25-42 de ani) ale căror sarcini și stare de sănătate au fost urmărite pe o perioadă 24 de ani, între 1993 și 2017.

Femeile au completat chestionare la fiecare doi ani în timpul perioadei de urmărire și au fost întrebate despre sarcini și rezultatele lor, precum și despre factorii de stil de viață și eventualele probleme de sănătate. Cercetătorii au descoperit că dintre cele 101.681 de femei observate de-a lungul timpului, 25,6% (26.102) au avut cel puțin o sarcină încheiată prin avort spontan.

În cei 24 de ani de urmărire, au existat 2.936 decese premature în rândul femeilor, inclusiv 1.346 decese cauzate de cancer și 269 decese cauzate de boli cardiovasculare. Ratele de deces din toate cauzele au fost comparabile pentru femeile cu sau fără antecedente de avort spontan, dar au fost mai mari pentru femeile care au avut trei sau mai multe avorturi spontane și pentru femeile care au raportat primul lor avort spontan înainte de vârsta de 24 de ani.

După ce au luat în considerare alți factori cu influență potențială și caracteristicile dietetice și de stil de viață actualizate, cercetătorii au descoperit că femeile care au suferit avorturi spontane aveau un risc cu 19% mai mare de a deceda prematur decât femeile care nu se confruntaseră cu această problemă. Asocierea a fost mai puternică pentru avorturile spontane repetate și pentru avorturile spontane care au apărut la începutul vieții reproductive a femeii.

Atunci când a fost evaluată cauza mortalității specifice, asocierea dintre avortul spontan și moartea prematură a fost cea mai puternică pentru decesele cardiovasculare - un risc crescut cu 48% -, dar nu a fost legată de moartea prematură cauzată de cancer.

Oamenii de știință subliniază că acesta este un studiu observațional, deci care nu poate stabili cauza, și au existat unele limitări. De exemplu, nu se știe dacă pierderea spontană a unei sarcini doar scoate la iveală riscurile preexistente sau declanșează ori accelerează riscul de deces prematur.

Cu toate acestea, punctele forte ale studiului au inclus dimensiunea mare a eșantionului și perioada extinsă de urmărire, care a cuprins toată durata perioadei reproductive a femeilor. Cercetătorii au fost, de asemenea, capabili să își dea seama de diverse caracteristici legate de reproducere, stilul de viață și factorii asociați cu sănătatea generală care ar fi putut influența în alt mod rezultatele.

În concluzie, spun autorii studiului, rezultatele acestei cercetări sugerează că avortul spontan ar putea fi un marker timpuriu al riscului viitor pentru sănătate la femei, inclusiv moarte prematură. Sunt necesare, însă, mai multe cercetări pentru a stabili modul în care avortul spontan este legat de sănătatea femeilor pe termen lung și de mecanismele care stau la baza acestor relații.

Cum se poate preveni avortul spontan?

Având în vedere că, în multe cazuri, cauza avortului spontan nu este cunoscută, nu se poate spune că există o metodă sigură de prevenire. Cu toate acestea, există modalități de a reduce riscul de avort spontan, cum ar fi evitarea fumatului în timpul sarcinii, a consumului de alcool și de droguri, precum și adoptarea unei alimentații sănătoase și echilibrate cu cel puțin 5 porții de fructe și legume pe zi, cu evitarea anumitor alimente care ar putea să dăuneze dezvoltării fătului.

De asemenea, e indicat ca gravida să evite pe cât posibil anumite infecții în timpul sarcinii, cum ar fi rubeola și să-și păstreze o greutate sănătoasă atât înainte de a rămâne însărcinată, cât și în timpul sarcinii. Pentru că obezitatea crește riscul de avort spontan, cel mai bun mod de a proteja sănătatea proprie și bunăstarea bebelușului este ca femeia să ajungă la o greutate optimă înainte de a rămâne gravidă. Până în prezent, nu există dovezi clare care să sugereze că pierderea în greutate în timpul sarcinii reduce riscul de avort spontan, însă alimentația sănătoasă și activitățile fizice precum mersul pe jos și înotul sunt bune pentru femeile însărcinate.

Dacă se identifică o cauză de avort spontan, cum ar fi sindromul antifosfolipidic, medicul va prescrie un tratament pentru această afecțiune care să crească șansele femeii de a duce sarcina la capăt.

 

Sursă foto: Shutterstock
Bibliografie:
The BMJ - Association of spontaneous abortion with all cause and cause specific premature mortality: prospective cohort study
https://www.bmj.com/content/372/bmj.n530
1. Studiul „Association of spontaneous abortion with all cause and cause specific premature mortality: prospective cohort study”, apărut BMJ (2021). DOI: 10.1136/bmj.n530, autori: Yi-Xin Wang, Lidia Mínguez-Alarcón et al.
Merck Manual - Spontaneous Abortion
https://www.merckmanuals.com/professional/gynecology-and-obstetrics/abnormalities-of-pregnancy/spontaneous-abortion
NHS - Miscarriage. Prevention
https://www.nhs.uk/conditions/miscarriage/prevention/


Te-ar mai putea interesa și...


 

 

 

DE SEZON
Pentru a comenta este nevoie de
Comentarii 0