De ce apar pierderile repetate de sarcină

De regulă, vestea că vor deveni din nou părinți este pentru multe cupluri un motiv de bucurie. Pentru femeile care au suferit avorturi repetate, lucrurile stau puțin altfel, un test de sarcină pozitiv marchând adesea debutul unei perioade plină de incertitudini și tulburări emoționale, deoarece ele nu știu dacă și această sarcină nu se va opri din evoluție.

Pierderea timpurie a sarcinii, cunoscută și sub denumirea de avort spontan, apare în general în primul trimestru. Specialiștii spun că unele femei au o predispoziţie mai mare faţă de altele să se confrunte cu avort spontan. Din această categorie fac parte persoanele diagnosticate cu maladii preexistente precum diabetul şi hipertensiunea.

Pentru a limita riscul de avort spontan, aceste femei trebuie să urmeze întocmai tratamentul recomandat de specialist. Și persoanele infectate cu un virus (hepatită B sau C, HIV, mycoplasma sau Chlamydia) au un risc foarte mare de a se confrunta cu avort spontan 1. Investigarea unui posibil motiv pentru care gravida pierde sarcina este recomandată după al treilea avort repetat.

TE-AR MAI PUTEA INTERESA

Există numeroase sindroame asociate cu pierderile repetate de sarcină, incluzând anomalii anatomice, anomalii endocrine/hormonale, anomalii genetice/cromozomiale și defecte proteice. Multe dintre aceste sindroame sunt tratabile, ceea ce duce la o sarcină normală pe termen lung, dacă sarcina este urmărită îndeaproape de medic.

Cauzele sarcinilor pierdute

Anomaliile cromozomiale

Sunt cea mai frecventă cauză a avortului spontan. Asta înseamnă că repartizarea perechilor de cromozomi nu se realizează corect. Prin urmare, există riscul ca embrionul să aibă fie mai mulţi, fie mai puţini cromozomi. De regulă, o mare parte dintre sarcinile cu anomalii cromozomiale se opresc din evoluţie în primele săptămâni. Pentru a identifica dacă pierderile repetate de sarcină au loc din cauza anomaliilor cromozomiale, ambii parteneri trebuie să efectueze un test de sânge pentru a verifica anomaliile cromozomiale (cunoscute sub numele de cariotipare). Dacă testele arată o problemă, este important ca ambii parteneri să consulte un genetician pentru teste suplimentare.

Tulburări hormonale

În unele cazuri rare, un dezechilibru al hormonilor în sarcină poate duce la insuficienţa progesteronului, defect de fază luteală sau hiperandrogenism (nivelul de testosteron din corpul gravidei este foarte ridicat). Faza luteală e perioada dintre ovulaţie şi următoarea menstruaţie, perioadă care se manifestă prin secreţia de progesteron, hormon vital pentru susţinerea sarcinii. Dacă acesta se găsește într-o cantitate foarte mică, există riscul ca sarcina să se oprească din evoluție. Atât în cazul insuficienţei de progesteron, cât și în hiperandrogenism medicul poate recomanda gravidei administrarea anumitor medicamente, pe de o parte, pentru ca progesteronul să fie în cantităţi suficiente și să susțină sarcina, iar pe de altă parte, pentru ca nivelul testosteronului să nu mai fie așa de ridicat.

Bolile autoimune

Unele boli autoimune, cum este lupusul eritematos sistemic, dar și sindromul antifosfolipidic pot provoca avorturi recurente. Aceste tulburări rare ale sistemului imunitar afectează fluxul de sânge către placentă și pot provoca cheaguri care împiedică placenta să funcționeze corect. În felul acesta, la făt nu ajungă oxigen și nutrienți esențiali, ceea ce poate duce la avort. Tratamentul poate implica administrarea de aspirină și/sau heparină, ambele ajutând la subțierea sângelui (cercetările arată că la femeile care au un avort recurent, sângele lor are o tendință crescută de coagulare, blocând fluxul de nutrienți către copil).

Malformaţiile uterului

Un uter cu o formă anormală poate crește riscul de avorturi recurente și naștere prematură. De exemplu, un uter septat (adică împărţit în două) sau un uter cordiform (în formă de inimă) nu pot permite sarcinii să evolueze. Există o serie de moduri de a investiga forma uterului și, în funcție de rezultate, medicul poate recomanda intervenția chirurgicală.

O altă problemă cu care se poate confrunta gravida care a suferit mai multe pierderi de sarcină este colul uterin care nu reușește să stea închis pe toată perioada sarcinii, astfel că riscul ca sarcina să se oprească din evoluție este foarte mare.

Investigațiile recomandate după pierderile repetate de sarcină

În urma avorturilor repetate, de obicei, ambii parteneri trebuie să efectueze o serie de analize de sânge pentru identificarea motivelor pentru care partenera a pierdut mai multe sarcini. În urma acestor teste de sânge, se poate descoperi dacă există tulburări de coagulare a sângelui; ovare polichistice și niveluri ridicate de anumiți hormoni care pot interfera cu sarcina, afectând alimentarea fătului cu oxigen și substanțe nutritive.

Pe lângă testele de sânge, medicul va recomanda și efectuarea unor investigații la nivelul uterului. Un uter deformat poate crește riscul de avorturi recurente și naștere prematură.

 

 

Sursă foto: Shutterstock

Bibliografie:

Cochrane - Progestogen for preventing miscarriage

Stanford Children`s Health - Overview of Pregnancy Loss

Medscape - Recurrent Miscarriage: Causes, Evaluation, and Treatment

1. Studiul „Frequency of factors associated with habitual abortion in 197 couples”, publicat în Fertility and sterility, 1996 Jul;66(1):24-9, autori Stephenson MD1

TE-AR MAI PUTEA INTERESA

 

 

 

Pentru a comenta este nevoie de
Comentarii 0