Despre colul uterin: anatomie, rol, lungime, afectiuni frecvente

Cervixul - asa cum mai este numit colul uterin - este o zona ingusta care face legatura intre vagin si uter. Lungimea colului poate fi influentata de anumiti factori, spun specialistii.

Despre anatomia colului uterin si sarcina

Inainte de sarcina, cervixul, adica partea inferioara a uterului care face legatura acestui organ cu vaginul, este in mod normal inchis, rigid si are cel putin 3 centimetri in lungime. In timpul sarcinii, insa, colul uterin devine treptat mai moale. Pe masura ce corpul femeii se pregateste sa intre in travaliul, colul uterin isi reduce lungimea, devine mai subtire si in cele din urma se deschide, pe masura ce gravida se pregateste sa nasca. Daca, insa, colul uterin se deschide inainte de saptamana 37 de sarcina, femeia ar putea sa nasca prematur bebelusul, asa ca este esential ca gravida sa fie atent monitorizata.

Ce roluri are colul uterin

TE-AR MAI PUTEA INTERESA

Colul sau cervixul produce un mucus (numit si mucus cervical) care este de ajutor in transportarea spermatozoizilor de la vagin catre uter, acolo unde acestia pot fecunda un ovul, daca femeia se afla la ovulatie.

Cand, insa, femeia nu ovuleaza, mucusul cervical se ingroasa si are rolul unei bariere pentru a mentine spermatozoizii in afara uterului.

Insa rolul colului uterin nu se opreste aici. In timpul nasterii, colul uterin se subtiaza si in cele din urma se dilata pana la 10 centimetri, pentru ca trupul bebelusului sa poata trece prin canalul vaginal. Odata ce bebelusul a venit pe lume si dupa ce placenta este eliminata, colul uterin incepe sa se ingroase si se inchide.

Lungimea colului uterin

Cervixul are aproximativ 4 centimetri lungime si aproximativ jumatate din aceasta distanta se extinde in canalul vaginal. Chiar si asa, insa, lungimea colului uterin poate fi influentata de varsta si de nasteri, pe langa alti factori individuali (genetica, de exemplu).

Afectiuni ale colului uterin

La nivelul colului uterin pot sa apara mai multe afectiuni, incepand de la inflamatie si pana la celule canceroase ori formatiuni precanceroase.

Cancerul de col uterin este una dintre bolile care poate afecta aceasta portiune a uterului. Displazia este o afectiune precanceroasa complet tratabila, care poate fi diagnosticata cu ajutorul unui test ce are in vedere analizarea celulelor de pe colul uterin. Acesta se numeste testul Babes-Papanicolau (sau PAP).

Daca displazia nu este diagnosticata si tratata, cancerul de col uterin - care este de regula cauzat de infectia cu HPV sau virusul papiloma uman (human papilloma virus) - incepe sa se imprastie.

In stadiu incipient, cancerul de col uterin in general nu produce semne ori simptome. Insa in cazul in care boala este mai avansata, cancerul de la nivelul cervixului poate duce la:

- sangerari vaginale dupa actul sexual, intre doua menstruatii ori dupa menopauza

- scurgeri vaginale apoase, cu sange, care pot fi caracterizate de un flux abundent si care au un miros neplacut

- durere pelvina sau durere in timpul penetrarii (in timpul sexului).

Cervicita este o alta problema cu care se confrunta unele femei. Este vorba de o inflamatie a colului uterin. Simptomele posibile in caz de cervicita sunt: sangerari intre doua menstruatii, durere in timpul sexului sau in timpul unei examinari a colului uterin si secretii vaginale anormale. Chiar si asa, este posibil ca unele femei sa sufere de cervicita si sa nu aiba niciun fel de semne si simptome, ne atrag atentia specialistii.

De cele mai multe ori, cervicita sau inflamatia colului uterin este rezultatul unei boli cu transmitere sexuala, cum ar fi infectia cu chlamydia ori boala numita gonoree.

Insuficienta cervicala - numita si incompetenta cervicala - are loc atunci cand tesutul colului uterin determina sau contribuie la nasterea prematura ori la pierderea unei sarcini care pana la acel moment nu avea nicio problema.

Daca o gravida are insuficienta cervicala, este posibil ca cervixul sau colul uterin sa inceapa sa se deschida prea curand, ducand la nasterea copilului inainte de termen. Expertii spun ca un col uterin cu o astfel de "incompetenta" este dificil de diagnosticat si de tratat.

Polipi pe colul uterin - Un polip reprezinta o formatiune care se dezvolta pe colul uterin. Acesti polipi de la nivelul cervixului sunt de fapt tumori, insa sunt de regula formatiuni necanceroase (benigne).

Pentru ca polipii acestia pot sa aiba un aspect asemanator cu unele semne ale cancerului, este extrem de important ca medicul curant sa ii verifice, pentru a se asigura ca nu sunt tumori canceroase (maligne).

Este posibil ca unele femei care dezvolta polipi pe colul uterin sa nu aiba niciun fel de simptome, pe cand la alte paciente, simptomele sunt vizibile:

- secretii ori scurgeri vaginale care pot avea un miros neplacut, daca este prezenta si o infectie

- un flux sanguin mai abundent in timpul menstruatiei

- mici sangerari (spotting), adica patarea lenjeriei intime intre doua menstruatii

- sangerari dupa ce femeia a avut contact sexual

- sangerari dupa spalaturile vaginale

- sangerari dupa menopauza.

Screeningul este o etapa esentiala in prevenirea cancerului

Screeningul sau testele regulate pentru depistarea unui eventual cancer de col uterin este foarte important. Testul Babes Papanicolau, de exemplu, il ajuta pe medic sa verifice starea de sanatate a cervixului. Nu este un test pentru a depista cancerul, ci este o unealta care il ajuta pe medic sa previna cancerul.

De aceea, vizita la cabinetul medicului ginecolog este esentiala, intrucat el iti va spune cat de des este cazul sa faci testul Papanicolau, in urma caruia sunt testate celule de pe colul uterin. In cazul in care rezultatele arata modificari anormale la aceste celule, ele trebuie monitorizate sau tratate, astfel incat celulele sa nu aiba ocazia de a evolua in cancer de col uterin.

TE-AR MAI PUTEA INTERESA

Sursa foto: Shutterstock

Bibliografie:

  • Mayo Clinic - https://www.mayoclinic.org/diseases-conditions/incompetent-cervix/symptoms-causes/syc-20373836
  • NHS Choices - https://www.nhs.uk/conditions/cervical-screening/
  • Mayo Clinic - https://www.mayoclinic.org/healthy-lifestyle/pregnancy-week-by-week/expert-answers/cervical-length/faq-20058357

 

Pentru a comenta este nevoie de
Comentarii 0