Colul uterin scurt: cauze, diagnostic și tratament

Colul uterin poate fi mai scurt decât în mod normal din cauza unor operații sau a unor afecțiuni ginecologice. Un cervix prea scurt crește riscul de pierdere a sarcinii sau de naștere prematură. Să vedem în ce situații vorbim de col uterin scurt și ce tratamente există în prezent pentru această situație.

Colul uterin, cunoscut și sub numele de cervix, este partea inferioară a uterului, care se extinde în vagin. Acesta joacă un rol esențial în sistemul reproducător feminin și are funcții importante:

  • acționează ca o barieră între vagin și uter pentru a proteja uterul și fătul de infecții și alte riscuri. În timpul nașterii, colul uterin se deschide treptat pentru a permite trecerea fătului prin canalul de naștere.
  • produce mucus cervical, care variază în consistență și cantitate pe parcursul ciclului menstrual. Acest mucus ajută la transportul spermei către uter și poate oferi indicii despre momentul ovulației.

Colul uterin este locul unde pot apărea modificări celulare precanceroase sau cancer. De aceea, este important ca femeile să efectueze regulat teste de screening, cum ar fi testul Babeș-Papanicolau (PAP) și testul HPV (pentru virusul papiloma uman), pentru a depista astfel de eventuale modificări precanceroase și a preveni cancerul de col uterin.

RECOMANDĂRILE EXPERȚILOR DOC

Cum spuneam, colul uterin se deschide pentru a permite trecerea fătului în timpul nașterii. În mod normal, colul uterin este lung și închis în timpul sarcinii pentru a menține fătul în uter până când este pregătit să se nască. Colul uterin prea scurt poate crea o problemă în timpul sarcinii, deoarece poate duce la o deschidere prematură a colului uterin și la avort spontan sau o naștere prematură. 

Se pare că 50% dintre femeile însărcinate cu un col uterin scurt vor avea copilul la termen (după 37 de săptămâni), însă medicii nu pot anticipa care femeie va duce sarcina la termen și care va avea parte de o naștere prematură.

Din ce cauze apare colul scurt?

Unii factori de risc pentru un col uterin scurt și insuficiența cervicală includ:

  • malformații ale uterului, cum ar fi un uter care este împărțit în două secțiuni;
  • o intervenție chirurgicală anterioară pe colul uterin;
  • leziuni ale uterului sau ale colului uterin în timpul unei nașteri;
  • fumatul;
  • o inflamație sau o infecție a colului uterin sau a vaginului.

Col scurt în sarcină: când e cazul să mergi la medic?

Majoritatea femeilor nu își cunosc lungimea colului uterin, deci poate fi o idee bună ca femeilor cu istoric de naștere prematură, vătămări cervicale sau pierderi de sarcină după primul trimestru să li se verifice lungimea colului. Fiecare femeie însărcinată ar trebui să discute cu medicul despre factorii de risc individuali. De asemenea, orice femeie se simte neliniștită de posibilitatea unei nașteri premature poate solicita o măsurare transvaginală a colului uterin, chiar dacă nu are factori de risc.

Femeile gravide cu col uterin scurt ar trebui să solicite asistență medicală dacă:

  • se confruntă cu o sângerare vaginală;
  • au simptome ale travaliului, cum ar fi contracțiile;
  • observă scurgeri de lichid din vagin;
  • fătul nu se mai mișcă sau se mișcă mai rar.

Dacă nu este posibil ca gravida să intre în contact cu medicul în acea zi, se recomandă deplasarea la urgențe.

Cum se stabilește diagnosticul de col scurt în sarcină?

Deși medicii măsoară adesea lungimea colului în timpul ecografiilor de la începutul sarcinii, o ecografie transvaginală oferă cea mai bună măsurare. Această procedură presupune introducerea unui transductor în vagin pentru a obține o imagine mai clară a colului uterin.

Un studiu recent a descoperit că atunci când o ecografie transabdominală a indicat un col uterin mai mic decât 29 mm, o ecografie vaginală a fost în măsură să confirme faptul că era vorba de un col uterin clinic scurt.

Dacă ginecologul consideră că o femeie poate avea un col scurt în sarcină, poate începe verificarea lungimii prin ecografie transvaginală între săptămânile 16 și 20 ale sarcinii. Dacă o femeie are antecedente de naștere prematură sau diagnostic de col uterin scurt, poate începe verificările chiar mai devreme.

În cazul în care colul uterin are o lungime mai mică de 25 mm, medicii consideră, în general, că este vorba de un col scurt. Cu toate acestea, unii medici folosesc standarde diferite și pot considera că o lungime de 20-30 mm este scurtă.

Ce efecte negative are un col scurt în sarcină?

Nașterea prematură este un factor de risc pentru numeroase complicații, inclusiv decesul fătului, greutate scăzută la naștere, sângerare la nivel cerebral și dizabilități pe termen lung. Un col uterin scurt crește riscul de naștere prematură de șase ori la femeile însărcinate cu un făt și de opt ori la femeile gravide cu gemeni. Deși mulți factori pot determina nașterea prematură, cercetătorii au găsit constant asocieri clare între a avea un col uterin scurt și a intra în travaliu prematur.

Cum se tratează colul uterin prea scurt?

În general, există două opțiuni de tratament pentru un col uterin scurt: cerclajul cervical (închiderea chirurgicală a colului uterin) sau administrarea de progesteron.

Pentru unele femei, medicul poate recomanda un cerclaj, adică o cusătură a colului uterin care să îl consolideze, reducând riscul de pierdere a sarcinii sau de naștere prematură. Medicii nu recomandă cerclajul când e vorba de femei însărcinate cu gemeni sau de alte sarcini multiple. Cerclajul funcționează cel mai bine atunci când este efectuat la începutul sarcinii. 

Într-o analiză recentă a 15 studii s-a concluzionat că, deși cerclajul scade apariția unei nașteri premature la femeile cu risc ridicat, nu este clar dacă alte opțiuni ar putea fi mai eficiente, în special progesteronul vaginal. Acesta poate fi administrat sub formă de supozitoare sau de injecții. Un medic poate, de exemplu, să recomande supozitoare pentru o femeie care are un col uterin scurt, dar care nu are antecedente de naștere prematură. Conform unor alte cercetări, progesteronul vaginal reduce riscul de naștere înainte de săptămâna 33 cu 44%.

Un studiu foarte recent despre colul uterin scurt în sarcină a concluzionat că „un col uterin scurt și membranele bombate, ambii indicatori ai infecției/inflamației intra-amniotice, sunt factorii cheie de risc în predicția riscului de naștere prematură. Suplimentarea cu progesteron ar trebui să rămână în fruntea prevenirii nașterii premature. În rândul pacietelor cu col uterin scurt, în special cu anamneză complexă, ratele de naștere prematură rămân ridicate. Gestionarea cu succes a pacientelor cu col scurt este situată între o abordare bazată pe consens pentru screening, urmărire și tratament, pe de o parte, și personalizarea terapiei medicale, pe de altă parte”.

Cum se poate menține sănătatea colului uterin?

Menținerea sănătății colului uterin implică adoptarea unor practici și obiceiuri care reduc riscul de afecțiuni precanceroase sau cancer de col uterin. Iată câteva moduri prin care poți contribui la menținerea sănătății colului uterin:

Efectuarea regulată a testelor de screening

Efectuarea unui test Babeș-Papanicolu o dată pe an și a testului HPV o dată la cinci ani este un aspect crucial al prevenirii cancerului de col uterin. Aceste teste pot detecta modificările celulare precanceroase sau infecția cu HPV în stadiile incipiente.

Vaccinarea împotriva HPV

Dacă ești eligibilă, ia în considerare să te vaccinezi împotriva virusului HPV. Vaccinurile HPV sunt eficiente în prevenirea infecțiilor cu tulpini de HPV care sunt asociate cu cancerul de col uterin. În principiu, se recomandă ca vaccinul împotriva HPV să fie administrat in intervalul de vârstă 9 - 26 ani, deoarece așa oferă cea mai mare protecție. Totuși, cercetările au arătat că vaccinul poate fi administrat și femeilor cu vârste până în 45 de ani, iar specialiștii recomandă ca orice persoană activă sexual, bărbat sau femeie, să își facă acest vaccin.

Relații sexuale sigure

Utilizarea corectă și consecventă a prezervativelor cu partenerii despre a căror sănătate sexuală nu se cunosc detalii poate reduce riscul de infectare cu HPV și alte infecții cu transmitere sexuală. De asemenea, limitarea numărului de parteneri sexuali și evitarea partenerilor sexuali cu risc crescut de infecție cu HPV pot ajuta la reducerea riscului.

Renunțarea la fumat

Fumatul este un factor de risc pentru cancerul de col uterin, de aceea, renunțarea la fumat poate contribui semnificativ la menținerea sănătății colului uterin.

Un sistem imunitar sănătos

O alimentație obișnuită cât mai echilibrată, exercițiile fizice regulate și reducerea stresului pot ajuta la menținerea unui sistem imunitar sănătos, ceea ce poate contribui la prevenirea infecțiilor cu HPV și a altor probleme de sănătate.

Consulturi medicale regulate și respectarea indicațiilor medicului

Dacă ai avut rezultate anormale la teste de screening, este important să urmezi îndrumările medicului și tratamentul recomandat de acesta. Programarea și efectuarea regulată a consulturilor ginecologice și a testelor de screening sunt esențiale pentru a detecta eventuale probleme sau modificări precoce.

Educația despre sănătate

Informarea corectă despre sănătate în general și despre sănătatea colului uterin și metodele de prevenire a bolilor este foarte importantă. Înțelegerea riscurilor și beneficiilor poate ajuta la luarea unor decizii informate.


NEWSLETTER DEDICAT DOC

Nu uitați că un diagnostic corect poate fi pus doar de către un medic specialist, în urma unui consult și a investigațiilor adecvate. Puteți face chiar acum o programare, prin platforma DOC-Time, aici. Iar dacă nu sunteți siguri la ce specialist ar fi indicat să mergeți, vă recomandăm să începeți cu un consult de medicină internă, pentru care puteți face, de asemenea, programări prin DOC-Time.

Sursă foto: Shutterstock
Bibliografie:
Pregnancy Birth and Baby - Short cervix in pregnancy
https://www.pregnancybirthbaby.org.au/short-cervix-in-pregnancy
MDPI - Management of Pregnancy with Cervical Shortening: Real-Life Clinical Challenges
https://www.mdpi.com/1648-9144/59/4/653
Studiul „Management of Pregnancy with Cervical Shortening: Real-Life Clinical Challenges”, apărut în Medicina 2023, 59(4), 653; https://doi.org/10.3390/medicina59040653, autori: Anna Kornete et al.


Te-ar mai putea interesa și...


DE SEZON
Pentru a comenta este nevoie de
Comentarii 0