Boli cu Transmitere Sexuala - Care sunt, Cum se transmit & Tratament

Bolile cu transmitere sexuala

- Ce sunt bolile cu transmitere sexuala

- Cauzele bolilor cu transmitere sexuala

TE-AR MAI PUTEA INTERESA

- Modul de transmitere a bolilor cu transmitere sexuala

- Grupurile de risc pentru bolile cu transmitere sexuala

- Simptomele bolilor cu transmitere sexuala

- Cele mai frecvente boli cu transmitere sexuala

- Cele mai grave boli cu transmitere sexuala

- Metode de diagnosticare a bolilor cu transmitere sexuala

- Consecintele bolilor cu transmitere sexuala

- Impactul psihologic al bolilor cu transmitere sexuala

Cum se trateaza bolile cu transmitere sexuala

- Tratamentul medicamentos pentru bolile cu transmitere sexuala

- Tratarea ambilor parteneri pentru bolile cu transmitere sexuala 

Prevenirea bolilor cu transmitere sexuala

- Contact sexual protejat

- Vaccinuri pentru boli cu transmitere sexuala

- Analize periodice sau inaintea unei noi relatii 

- Educatie sexuala

- Cum previi raspandirea unei boli cu transmitere sexuala

Bolile cu transmitere sexuala

Denumirea de boli cu transmitere sexuala este folosita pentru orice afectiune care se transmite de la o persoana la alta prin contact sexual vaginal, oral sau anal. Afectiunile acestea mai sunt denumite si boli venerice. Bolile cu transmitere sexuala afecteaza atat barbatii, cat si femeile, insa de multe ori manifestarile acestora sunt mai agresive la femei. BTS pot fi tratate cu antibiotice daca sunt cauzate de bacterii, fungi sau paraziti. Nu exista inca un tratament pentru bolile cu transmitere sexuala cauzate de virusuri, insa acestea pot fi tinute sub control prin medicatie.

Ce sunt bolile cu transmitere sexuale

Bolile cu transmitere sexuala sunt infectii transmise de la o persoana la alta prin contact sexual, insa nu numai. Unele BTS pot fi transmise de la mama la fat in timpul sarcinii, dar si prin folosirea la comun a acelor sau a obiectelor ce tin de igiena personala, prin alaptare sau prin contact non-sexual cu pielea unei persoane infectate.

Cauzele bolilor cu transmitere sexuala

Bolile cu transmitere sexuala pot fi cauzate atat de bacterii, cat si de paraziti sau virusuri. Este foarte importanta natura bolii cu transmitere sexuala intrucat in functie de aceasta se stabileste si tratamentul.

Cauze bacteriene

Bolile cu transmitere sexuala pot fi cauzate de infectii bacteriene. Bacteriile patrund in organism fie prin fluidele corporale, fie prin contactul cu pielea unei persoane infectate. Intrucat nu cauzeaza, in general, simptome evidente, pacientul se poate infecta cu usurinta nebanuind ca partenerul sau sexual sufera de BTS. BTS de cauza bacteriana pot fi tratate cu antibiotice, insa este recomandat sa fie tratate timpuriu, inainte de a se instala daune permanente, ireversibile. Printre complicatiile care pot aparea daca o BTS cauzata de bacterie nu este tratata sunt: boala inflamatorie pelviana, infertilitate, uretrita sau sarcina extrauterina.

Printre bolile cu transmitere sexuala cauzate de infectii bacteriene se afla:

• Clamidioza (infectia cu Chlamydia)

• Gonoreea

• Sifilis

• Vaginita (aceasta poate fi cauzata si de ciuperci, virusuri sau alti paraziti)

Cauze virale

Bolile cu transmitere sexuala cauzate de infectia cu virusuri nu pot fi vindecate, la fel ca cele de cauza bacteriana. Tratamentul folosi in cazul BTS virale are rolul de a diminua simptomele. BTS cauzate de infectii virale sunt: HIV, HPV, herpesul si hepatita B. Dintre acestea, numai hepatita B si HPV pot fi prevenite prin vaccinare, insa vaccinul e eficient numai daca e administrat inainte de patrunderea virusului in organism.

Alte cauze ale bolilor cu transmitere sexuala

Si parazitii pot cauza BTS. De pilda, tricomoniaza este o afectiune cu transmitere sexuala ce apare in urma contactarii parazitului Trichomonas vaginalis. Aceasta afectiune ataca, in primul rand, tractul urogenital.

Modul de transmitere a bolilor cu transmitere sexuala

Bolile cu transmitere sexuala pot fi transmise prin contact sexual (genital, oral, anal), prin folosirea la comun a unor obiecte de uz personal, precum si de la mama la fat. De pilda, gonoreea, clamidia, HIV si sifilis pot fi transmise de la mama la copil in timpul nasterii.

Grupurile de risc pentru bolile cu transmitere sexuala

Cu toate ca suntem cu totii expusi bolilor cu transmitere sexuala, exista cateva grupe cu risc crescut. Persoanele din aceste grupe de risc au un comportament care ii predispune imbolnavirii de BTS.

Grupele de risc BTS:

• Barbatii care intretin relatii sexuale cu barbati

• Femeile si barbatii care practica sex contra cost, precum si clientii acestora

• Persoanele cu mai multi parteneri sexuali

• Persoanele cu un partener sexual dintr-una dintre categoriile cu risc crescut

• Persoanele care isi injecteaza droguri folosind seringi la comun

Simptomele bolilor cu transmitere sexuala

De multe ori, pacientii care sufera de BTS nu stiu asta intrucat boala nu prezinta simptome. Unele boli cu transmitere sexuala pot sta in stare latenta ani la rand.

Atunci cand BTS se manifesta, apar urmatoarele simptome:

• Rani/ basici la nivelul zonei genitale sau rectale

• Dureri sau usturimi la urinare

• Secretii vaginale atipice, urat mirositoare

• Secretii secretii neobisnuite la nivleul penisului

• Sangerari vaginale neobisnuite

• Durere in timpul contactului sexual

• Inflamarea ganglionilor limfatici, in special in zona inghinala

• Durere abdominala joasa

• Febra

• Iritatie la nivelul trunchiului, mainilor sau picioarelor

Cele mai frecvente boli cu transmitere sexuala

La nivel mondial, cea mai comuna afectiune cu transmitere sexuala este infectia virala cu HPV, care apare in general in randul tinerilor. Insa exista si alte BTS extrem de frecvente, chiar si in zilele noastre, in care informarea este prioritara. Unele BTS sunt mai frecvente la barbati, in timp ce altele apar mai des in randul femeilor.

Boli cu transmitere sexuala frecvente la barbati

Cele mai frecvente BTS in randul barbatilor sunt:

• Infectia cu Clamydia

• Gonoreea

• Herpesul genital

• Tricomoniaza

Boli cu transmitere sexuala frecvente la femei

In randul femeilor, cele mai comune BTS sunt:

• Infectia cu Clamydia

• Herpesul genital

• Gonoreea

• HPV

Boli cu transmitere sexuala comune femeilor si barbatilor

HPV-ul este cea mai frecventa boala cu transmitere sexuala atat la femei, cat si la barbati. Aproape orice persoana activa sexual va fi infectata, la un moment dat in decursul vietii, cu HPV – virusul human papilloma. Acest virus se transmite prin sexul vaginal, anal, oral, precum si prin contactul pielii in zona genitala. Exista peste 40 de tipuri de virusuri HPV, insa majoritatea nu cauzeaza simptome si organismul reuseste sa le elimine singur. Exista insa unele tipuri de virusuri HPV care cauzeaza veruci genitale, iar altele care pot cauza cancer. Din fericire, exista posibilitatea prevenirii cancerului cauzat de HPV prin vaccinare.

Clamidia este o alta afectiune care afecteaza in mod frecvent barbatii si femeile. Aceasta se transmite cel mai des prin sex vaginal sau anal, insa poate fi raspandita si prin sex oral. Numai 25% dintre femei si 50% dintre barbati prezinta simptome atunci cand sunt infectati cu bacteria Chlamydia.

Gonoreea, boala care afecteaza si femeile si barbatii, e cauzata de o infectie bacteriana. Adesea aceasta vine ”la pachet” cu clamidia, iar simptomele acestora sunt similare: secretii anormale si senzatie de usturime la urinare.

Herpesul genital poate fi cauzat de virusul HSV-1 sau de virusul HSV-2. Principalul simptom al herpesului sunt basicile din zona penisului, vaginului sau anusului. Aceste basici pot aparea si in interiorul vaginului. Herpesul se transmite prin contact cu pielea din zona intima a pacientului infectat. Fiind cauzat de un virus, herpesul nu se vindeca, insa medicatia poate tine afectiunea sub control.

Cele mai grave boli cu transmitere sexuala

SIDA este, fara indoiala, cea mai grava afectiune cu transmitere sexuala. Sindromul imunodeficientei umane dobandite este cauzat de infectia cu virusul HIV, care este transmis prin fluide corporale precum sange, sperma sau fluide vaginale, dar si prin laptele matern. HIV se transmite prin contact sexual vaginal sau anal neprotejat, dar si prin folosirea la comun a unei seringi, cu o persoana infectata. SIDA nu se transmite prin saliva. Simptomele infectiei cu HIV sunt vagi, manifestandu-se sub forma de oboseala, dureri musculare, simptome similare celor de raceala si febra usoara. Virusul HIV are nevoie de multi ani pentru a distruge, treptat, sistemul imunitar al pacientului. La un moment dat, organismul isi pierde abilitatea de a lupta cu infectiile de orice fel. Din pacate, nu exista tratament care sa vindece SIDA.

Sifilis este o infectie bacteriana cu transmitere sexuala care, netratata corespunzator, produce o serie de complicatii grave, si poate cauza chiar si decesul. Fiind o afectiune greu de diagnosticat, sifilisul este una dintre cele mai grave BTS. Sifilisul se manifesta in 4 etape. In prima faza, apar leziunile cutanate, care pot arata precum o taietura, o basica inofensiva sau chiar ca un fir de par crescut sub piele. In al doilea stadiu al bolii, apare o eczema pe tot corpul, apoi apar leziuni in cavitatea bucala, la nivelul vaginului, penisului sau anusului. In stadiul al treilea, denumit si faza latenta, simptomele dispar. Boala poate ramane in acest stadiu pentru tot restul vietii sau ani la rand. Doar 15% dintre bolnavi dezvolta si ultimul stadiu al bolii: daune serioase la nivelul organelor si nervilor. Creierul poate fi si el afectat, aparand probleme mintale, neurologice si orbire in unele cazuri.

Metode de diagnosticare a bolilor cu transmitere sexuala

Majoritatea bolilor cu transmitere sexuala nu pot fi diagnosticate fara analize medicale. Daca banuiesti ca suferi de o asemenea afectiune, este recomandat sa mergi la medic.

Analizele care se folosesc pentru diagnosticarea BTS sunt:

• Analizele de sange – acestea confirma diagnosticul de HIV si stadiile avansate de sifilis.

• Analiza salivei – saliva poate fi un indicator in cazul BTS, virusul HIV fiind detectat astfel.

• Probele de urina – multe dintre BTS sunt depistate in urina.

• Mostra de fluid – in caz de basici genitale, medicul poate recolta o proba de lichid din basica, pentru a o trimite la laborator in vederea diagnosticarii infectiei.

Testul Papanicolau nu este o metoda de diagnosticate pentru BTS, ci acesta verifica prezenta unor celule precanceroase. Asadar, un Papanicolau negativ nu are nicio legatura cu prezenta BTS.

Screening pentru BTS – screeningul presupune testarea pentru BTS a persoanelor care nu prezinta simptome. Screeningul pentru BTS este recomandat oricui, insa e obligatoriu in cazul urmatoarelor categorii: femei insarcinate, persoane care au mai multi parteneri sexuali, persoane nascute in perioada 1945-1965, barbati care intretin relatii sexuale cu alti barbati, pacientii cu SIDA.

Consecintele bolilor cu transmitere sexuala

Bolile cu transmitere sexuala pot avea o serie de complicatii, care pot fi evitate numai prin diagnosticarea timpurie si prin tratarea adecvata a afectiunii.

Printre complicatiile BTS se afla:

• Durere cronica pelvina

• Sarcina extrauterina

• Complicatii in sarcina, defecte congenitale sau infectii in organismul nou nascutului

• Infertilitate

• Infectii la nivel cutanat

• Cancer cervical, vaginal, anal, orofaringian (Infectia cu HPV)

• Epididimita (n.r. inflamatie a epidimului – organele genitale masculine)

• Deces

Impactul psihologic al bolilor cu transmitere sexuala

Bolile cu transmitere sexuala au un impact psihologic major asupra pacientului care sufera de o asemenea afectiune. Senzatia de vina, furie, izolare, anxietate, precum si gandurile depresive apar adesea in caz de BTS.

Viata pacientului cu BTS este afectata pe toate planurile, nu numai pe plan sexual. De aceea, este recomandat ca pacientul care sufera de BTS sa discute cu partenerul, cu o persoana apropiata sau chiar cu un psiholog despre problema pe care o are.

Cum se trateaza bolile cu transmitere sexuala

Tratamentul difera in functie de boala cu transmitere sexuala pe care pacientul o are, mai exact, de cauza infectiei. Este esential ca pacientul sa urmeze tratamentul si sa respecte indicatiile oferite de medic, astfel incat BTS sa fie tratata cu succes si aceasta sa aiba cat mai putine urmari permanente.

Tratamentul medicamentos pentru bolile cu transmitere sexuala

In functie de tipul de BTS cu care ai fost diagnosticat, medicul iti va oferi tratamentul adecvat.

Tratamentul cu antibiotice, folosit adesea intr-o singura doza, poate vindeca o serie de afectiuni cu transmitere sexuala atat cauzate de bacterii, cat si de paraziti. Printre acestea se afla gonoreea, sifilisul, clamidia si tricomoniaza. Tratamentul pentru gonoree si clamidia este acelasi, aceste afectiuni aparand adesea impreuna. Dupa incheierea tratamentului cu antibiotice, este esential sa iti faci analizele pentru a vedea daca te-ai vindecat. Pe perioada tratamentului este esentiala abstinenta sexuala.

Tratamentul antiviral amelioreaza simptomelor BTS de cauza virala. Acest tip de tratament este folosit in caz de herpes, HPV si HIV. Daca este urmat asa cu trebuie,. Acest tratament poate face virusul nedetectabil, insa trebuie sa stii ca pacientul ramane contagios chiar daca este tinut pe tratament.

Tratarea ambilor parteneri pentru bolile cu transmitere sexuala

Pentru ca BTS sa fie tratate eficient, este esential ca ambii parteneri sa urmeze un tratament recomandat de medic. In general, pacientii se pot reinfecta cu bacteriile, parazitii si virusurile care cauzeaza BTS, de aceea tratamentul este considerat eficient numai atunci cand ambii perteneri sunt tratati. Astfel, se reduce riscul de reinfectare. Mai mult decat atat, dupa primirea diagnosticului de BTS, pacientul trebuie sa ia legatura cu toti partenerii sexuali avuti in ultimul an, astfel incat acestia sa se poata testa, la randul lor, pentru a afla daca au fost sau nu infectati.

Prevenirea bolilor cu transmitere sexuala

Bolile cu transmitere sexuala pot fi prevenite. De accea este extrem de importanta informarea. Singura metoda 100% eficienta de prevenire a BTS este abstinenta sexuala. Insa exista si metode care reduc riscul de imbolnavire, chiar daca nu complet.

Contact sexual protejat

Prezervativul este singura metoda contraceptiva care previne BTS care se transmit prin fluidele corporale. Acesta nu este insa eficient in prevenirea BTS care se pot transmite prin contactul cu pielea din zona genitala. Pentru ca prezervativul sa fie mai eficient, este recomandat ca acesta sa fie folosit si in timpul sexului anal si oras. O serie de BTS sunt transmise prin contactul sexual oral – de pilda: gonoreea, herpesul, HPV sau sifilis.

Vaccinuri pentru boli cu transmitere sexuala

Pentru unele boli cu transmitere sexuala exista vaccinuri, iar persoanele care se afla in categoriile cu risc crescut ar trebui sa isi faca vaccinurile impotriva BTS. Este vorba despre vaccinul impotriva hepatitei B, dar si vaccinul impotriva HPV.

Analize periodice sau inaintea unei noi relatii

Screeningul pentru BTS este recomandat pentru orice persoana activa din punct de vedere sexual. Persoanele care incep o noua relatie, dar si persoanele care au mai multi parteneri sexuali ar trebui, in mod deosebit, sa isi faca analize periodice pentru BTS.

Educatie sexuala

Educatia sexuala joaca un rol extrem de important in prevenirea, tratarea precum si limitarea raspandirii BTS. Cu cat oamenii primesc mai multe informatii cu privire la aceste afectiuni riscante, cu atat mai multa atentie vor acorda prevenitiei.

Cum previi raspandirea unei boli cu transmitere sexuala sexuala

Pentru a reduce riscul de raspandire a unei boli cu transmitere sexuala, este important sa respecti urmatoarele indicatii:

• Nu mai intretine relaxii sexuala pana cand nu tratezi afectiunea

• Respecta indicatiile oferite de medic

• Foloseste prezervativul atunci cand faci sex, chiar daca ai incheiat tratamentul

• Fa sex numai dupa ce medicul iti da acordul sau

• Mergi la medic pentru controale regulate, chiar si dupa incheierea tratamentului

• Discuta cu partenerul sexual si asigura-te ca si el se trateaza

TE-AR MAI PUTEA INTERESA

 

 

Sursa foto: Shutterstock

Pentru a comenta este nevoie de
Comentarii 0