Relatii sexuale neprotejate si hepatita C

Infectia cu virusul hepatitei C este una dintre cele mai periculoase. Asta pentru ca virusul intra in organism, se fixeaza in ficat, se multiplica si incepe sa-i perturbe buna functionare.

Hepatita C se transmite prin contact sexual

Astfel, apare hepatita de tip C, o boala care in multe cazuri nu da semne, insa pe termen lung, la 15-20 de ani de la infectare, poate duce la ciroza si cancer hepatic. Virusul se transmite mai ales prin sangele unei persoane infectate (transfuzii, proceduri medicale cu instrumente nesterilizate, tatuaje, body piercinguri), insa pe lista situatiilor prin care microorganismul ajunge in corp se numara si contactul sexual neprotejat.

TE-AR MAI PUTEA INTERESA

Riscul de transmitere prin fluide la nivelul muscoselor este mai redus decat in cazul sangelui si al produselor din sange. Insa acesta ramane, iar sfatul medicilor pentru cuplurile in care unul dintre parteneri este infectat este folosirea prezervativului. De asemenea, riscul de transmitere este mai mare in cazul raporturilor sexuale fara prezervativ in timpul menstruatiei. Importanta este si evitarea urilizarii in comun a aparatelor de ras si a periutei de dinti.

Riscul de contractare a infectiei este mai mare daca exista si infectia cu HIV la persoana care intra in contact cu sangele contaminat cu virusul hepatitei C. La ora actuala, terapiile moderne au schimbat tabloul hepatitei C, care se poate vindeca in proportie de peste 90 la suta.

Institutul Canadian de Sanatate Publica a estimat riscul de infectare, pe o perioada de 20 de ani, a unei persoane care intretine relatii sexuale cu partenerul sau purtator de virus C hepatic, la numai 2,5%. Oricat de mic ar fi insa procentajul, nu este de neglijat.

In ceea ce priveste persoanele cu risc crescut precum barbatii homosexuali, prostituatele si persoanele cu multipli parteneri sexuali, infectarea cu virusul hepatic C prin contact sexual este mai comuna.

Riscul de infectare prin contact sexual cu virusul hepatic C creste in urmatoarele situatii:

  • Femeia se afla in perioada menstruatiei
  • Exista rani la nivelul aparatului genital la unul sau ambii parteneri
  • Exista negi genitali la unul sau ambii parteneri
  • Exista rani care sangereaza pe corpul unuia dintre parteneri

Sexul anal creste riscul de infectare cu virusul hepatic C intrucat peretele rectal este alcatuit din tesuturi mai sensibile, care se pot rupe cu usurinta in timpul contactului sexual.

In ceea ce priveste sexul oral, nu exista dovezi care sa confirme faptul ca virusul hepatic C poate fi transmis astfel. Daca exista sangerari insa, exista si pericol de infectare.

Cum reduci riscul de infectare cu virusul hepatic C prin contact sexual

Pentru a reduce riscul de infectare cu acest virus prin contact sexual, este bine sa te protejezi, mai ales daca ai mai multi parteneri sexuali. Prezervativul este cea mai sigura metoda de protectie impotriva hepatitei de tip C, precum si impotriva altor boli cu transmitere sexuala.

De asemenea, poti evita contactul sexual daca partenerul diagnosticat cu hepatita de tip C are rani pe corp, cu care vei intra in contact in timpul raporturilor sexuale.

Practicarea monogamiei reduce considerabil riscul de infectare cu virusul hepatic C.

 

TE-AR MAI PUTEA INTERESA

 

 

Sursa foto: Shutterstock

 

Pentru a comenta este nevoie de
Comentarii 0