Ce trebuie sa stii despre osteoporoza: cauze si preventie

Ziua Mondială a Osteoporozei este marcată în data de 20 octombrie în fiecare an. „World Osteoporosis Day” reprezintă o campanie dedicată conștientizării la nivel mondial a prevenției, diagnosticului și tratamentului osteoporozei. Ziua aceasta își propune să crească gradul de conștientizare și în ceea ce privește alte boli ale oaselor înrudite cu osteoporoza.

Tocmai de aceea, am pregătit o listă cu cele mai importante informații despre osteoporoză.

Ce este osteoporoza

Osteoporoza este o boală a oaselor. Numele bolii vine din limba latină și înseamnă „os poros”. Interiorul unui os sănătos are spații mici, precum cele ale unui fagure de miere. Osteoporoza crește dimensiunile acestor spații, făcând că oasele să își piardă rezistența și densitatea. În plus, exteriorul osului slăbește din ce în ce mai mult și devine din ce în ce mai subțire.

RECOMANDARILE EXPERTILOR DOC

Care sunt cauzele osteoporozei

În mod normal, nu putem simți ceea ce se întâmplă în interiorul oaselor. Până la vârsta de 25 de ani, densitatea osoasă crește. De la aproximativ 25 de ani până la 50 de ani, densitatea osoasă tinde să rămână stabilă cu cantități egale de formare osoasă și degradare osoasă. După vârsta de 50 de ani, degradarea (resorbția) osoasă depășește formarea osoasă și pierderea osoasă se accelerează adesea, în special în momentul menopauzei.

Riscul de osteoporoză și osteopenie - densitate osoasă scăzută care nu este încă în intervalul osteoporozei - este mai mare la femei, deoarece oasele feminine sunt de obicei mai mici și mai puțin dense decât oasele masculine. Riscul crește la menopauză, când nivelurile de estrogen scad. Dar și bărbații sunt în pericol. Un istoric familial de fracturi legate de osteoporoză crește riscul pentru ambele sexe.

Anumite afecțiuni medicale pot amenința rezistența oaselor direct sau prin efectele medicamentelor și ale altor tratamente. Acestea includ glandele tiroide sau paratiroide hiperactive, bolile pulmonare cronice, cancerul, endometrioza, o deficiență de vitamina D și anumite medicamente precum prednisonul.

Specialiștii spun că lista cu factori de risc  pentru dezvoltarea osteoporozei include:
•    un stil de viață sedentar
•    intervenții chirurgicale la tractul gastrointestinal, care afectează modul în care corpul tău absoarbe nutrimentele;
•    tulburări de alimentație
•    femeile care nu au avut menstruație pentru o perioadă extrem de lungă de timp, în acei ani fertili din viața lor;
•    un aport scăzut de calciu;
•    consumul excesiv de alcool;
•    nicotina (fumatul);
•    nivelurile scăzute de vitamina D;
•    glande paratiroide ori glande suprarenale hiperactive;
•    mielomul multiplu;
•    artrita reumatoidă;
•    diabetul;
•    boala celiacă;
•    menopauza precoce;
•    antecedente familiale de osteoporoză;
•    sexul feminin;
•    anumite medicamente (cum ar fi heparina https://www.doc.ro/medicamente/src/HEPARINUM?itms=100 , inhibitorii selectivi ai recaptării serotoninei, tratamentele anti-estrogen sau tratamente anti-testosteron pentru cancerul la sân și cancerul de prostată, prea multe medicamente pentru tiroidă, prednisonul https://www.doc.ro/medicamente/src/PREDNISONUM?itms=100).

Ce poți face ca să previi osteoporoză

Din fericire, osteoporoza poate fi diagnosticată din timp, permițându-ți astfel să previi într-un mod proactiv agravarea/înrăutățirea stării de sănătate a oaselor tale. Există câțiva pași simpli pe care îi poți face pentru a „stimula” și maximiza sănătatea oaselor tale și pentru a reduce riscul de fracturi:

Renunță la fumat

Consumul de tutun duce la pierderi osoase semnificative atât la femei, cât și bărbați, timpi mai lungi de vindecare după o fractură și un risc mai mare de complicații.  

Evită consumul excesiv de alcool (mai mult de două porții de alcool pe zi)

Consumul excesiv de alcool poate reduce densitatea osoasă. O femeie nu trebuie să bea mai mult de un pahar cu vin sau 330 ml de bere pe zi, iar un bărbat nu mai mult de 2 pahare cu vin sau 500 ml de bere pe zi. 

Nu renunța la activitatea fizică

Acestea pot fi lucruri simple, cum ar fi să ridici greutăți sau să mergi pe jos, să faci drumeții sau să dansezi între 30 și 60 de minute pe zi (se recomandă minimum 150 de minute de sport pe săptămână); orice activitate care nu este nici prea dură, nici prea blândă cu oasele tale te va ajuta să le stimulezi să devină mai puternice.

Ai grijă de corpul tău

Cu cât cazi mai puțin, cu atât ai mai puține riscuri să îți fracturezi un os. Poți să previi căderile având grijă să-ți porți mereu ochelarii de vedere și primind ajutor dacă te confrunți cu pierderea auzului. Scăderea auzului crește riscul de cădere și probleme de echilibru.

NEWSLETTER DEDICAT DOC

Ai grijă să nu lași în calea ta obstacole de care te poți împiedica. Dacă medicul ți-a recomandat să utilizezi un premergător sau un baston după o fractură osteoporotică, folosește-le. Te vor ajuta să-ți menții echilibrul și-ți vor permite să rămâi activ. Dacă te simți somnolent sau amețit, discută cu medicul dacă acest simptom ar putea fi un efect secundar al altor medicamente pe care iei și întreabă-l ce poți face în acest sens.

Consumă alimente bogate în calciu

Asigură-te că ai inclus în alimentație două sau trei porții de alimente bogate în calciu, pe zi. Cel mai bine este să îți iei calciul din alimente integrale (neprocesate), decât din suplimente, atunci când este posibil.

Au existat controverse cu privire la posibilele legături între suplimentele de calciu și calcificarea vasculară (depunerea calciului în vasele de sânge), dar acest lucru a fost observat într-un singur studiu mai vechi și nu a fost demonstrat în multe alte studii despre calciu și vitamina D.  

Sursele alimentare de calciu au și alți nutrienți buni pentru oase, cum ar fi proteinele și magneziul, și pot asigura toate nevoile de calciu. Pentru cei care au dificultăți în a-și îndeplini necesarul de calciu prin alimente, suplimentele sunt o alternativă bună.

Nivelurile de calciu necesare:

  • 1.000 de miligrame zilnic pentru femeile cu vârsta de până în 50 de ani și pentru bărbați de până în 70 de ani;
  • 1.200 de miligrame zilnic pentru femeile care au peste 50 de ani și bărbații peste 70 de ani.

Excepție fac persoanele care fac dializă din cauza insuficienței renale. Acestea ar trebui să discute cu medicul lor despre aportul potrivit de calciu pentru ei.

Printre alimentele bogate în calciu se numără:

  • laptele sau iaurtul cu conținut scăzut de grăsimi;
  • legumele cu frunze verzi, cum ar fi varza kale;
  • tofu;
  • fasole;
  • alimente îmbogățite cu calciu, cum ar fi cerealele pentru micul dejun și sucul de portocale.

Consumă alimente bogate în potasiu și proteine

Potrivit unor cercetări mai vechi, potasiul îmbunătățește metabolismul calciului. Adulții au nevoie de 4.700 mg pe zi de potasiu. Acest mineral se găsește în fructe și legume, în special banane, cartofi (cu coajă), prune uscate, suc de portocale, suc de roșii, stafide, dovleac, fasole și spanac. 

Consumă și suficiente proteine. Oasele sunt componente proteice interconectate cu minerale și calciu atașate, așa că proteinele sunt importante pentru oase puternice.

Asigură-te că aportul tău de vitamina D este la o valoare optimă

Vitamina D ajută la absorbția și încorporarea calciului în oase. Recomandarea actuală este de 600 UI de vitamina D pe zi până la vârsta de 70 de ani și 800 UI pe zi după vârsta de 70 de ani. Este dificil să obții toate acestea din alimente în fiecare zi, așa că este posibil să ai nevoie de un supliment de vitamina D pentru a atinge aceste obiective. 

Testează-te pentru osteoporoză

Mergi la medicul tău de familie, pentru a-ți face teste pentru depistarea osteoporozei. Pentru unii oameni, primul semn de osteoporoză este realizarea că acestea s-au scurtat sau că-și fracturează oasele cu ușurință. Poți face un test de densitate osoasă pentru a afla cât de puternice sunt oasele tale.

Specialiștii recomandă ca femeile în vârstă de 65 de ani și mai mult să fie testate pentru osteoporoză, precum și femeile sub 65 de ani care prezintă un risc crescut de fractură legată de osteoporoză.
Un test de densitate minerală osoasă compară densitatea osoasă cu oasele unui adult tânăr sănătos. Rezultatul testului, cunoscut sub numele de scor T, va spune cât de puternice sunt oasele tale, dacă aveți osteoporoză sau osteopenie și care riscul de a avea o fractură.

Cum se tratează osteoporoza

Osteoporoza nu se vindecă, însă tratamentele pot împiedica pierderea densității osoase și pot preveni fracturile. Există tratament medicamentos pentru această afecțiune, precum administrarea de acid alendronic, acid risedronic, acid ibandronic și acid zolendronic, dar și alte genuri de terapii: tratamente naturiste (tinctură de lemn dulce,), tratamente homeopate sau fitoterapia (de exemplu, ceai de coada-calului).

De asemenea, pentru tratarea osteoporozei se poate apela și la acupunctură (pentru sporirea densității osoase), masaj terapeutic (pentru atenuarea durerilor) sau reflexoterapia (pentru a regla procesul de reconstrucție osoasă). Terapiile moderne se concentrează pe fortificarea oaselor și mușchilor. De exemplu, orteza pentru coloana vertebrală poate să ușureze durerile cauzate de osteoporoză și poate să prevină, totodată, fracturile. 

Nu uitați că un diagnostic corect poate fi pus doar de către un medic specialist, în urma unui consult și a investigațiilor adecvate. Puteți face chiar acum o programare, prin platforma DOC-Time, aici. Iar dacă nu sunteți siguri la ce specialist ar fi indicat să mergeți, vă recomandăm să începeți cu un consult de medicină internă, pentru care puteți face, de asemenea, programări prin DOC-Time.

Sursă foto: Shutterstock
Bibliografie:
Osteoporosis and Related Bone Diseases National Resource Center - Exercise for Your Bone Health
https://www.bones.nih.gov/health-info/bone/bone-health/exercise/exercise-your-bone-health
Osteoporosis and Related Bone Diseases National Resource Center - Exercise for Your Bone Health - Osteoporosis Overview
https://www.bones.nih.gov/health-info/bone/osteoporosis/overview
National Institute of Aging - Osteoporosis
https://www.nia.nih.gov/health/osteoporosis

 
 


Te-ar mai putea interesa și...


 

 

 

DE SEZON
Pentru a comenta este nevoie de
Comentarii 0