Vitamine pentru Copii: când administrăm suplimente de vitamine?

1. Vitaminele pentru copii – informații generale
     1.1. Tipuri de vitamine pentru copii
     1.2. Surse alimentare naturale de vitamine pentru copii

TE-AR MAI PUTEA INTERESA

     1.3. Suplimente alimentare cu vitamine pentru copii
     1.4. Rolul vitaminelor pentru copii
2. Cum și când se administrează suplimentele de vitamine pentru copii
     2.1. Manifestări ale deficienței de vitamine pentru copii în organism
     2.2. Factori de risc pentru carența de vitamine pentru copii
     2.3. Administrarea corectă a suplimentelor cu vitamine pentru copii
     2.4. Efectele secundare ale suplimentelor cu vitamine pentru copii
     2.5. Păstrarea în condiții corecte și sigure a suplimentelor cu vitamine pentru copii
3. Sfaturi pentru asigurarea dozei optime de vitamine pentru copii
     3.1. Alimentație variată, bogată în fructe și legume
     3.2. Mișcare zilnică în aer liber
     3.3. Control regulat la medicul pediatru
     3.4. Respectarea indicațiilor medicului pediatru
     3.5. Igiena permanentă și corespunzătoare
     3.6. Asigurarea unui climat afectiv potrivit creșterii și dezvoltării copiilor

1. Vitaminele pentru copii – informații generale

Vitaminele sunt necesare pentru creșterea și dezvoltarea fizică și cognitivă armonioasă a copiilor. Acestea provin din alimentația sănătoasă și echilibrată, dar pot fi administrate și sub formă de suplimente alimentare, la recomandarea medicului.

1.1. Tipuri de vitamine pentru copii

În funcție de modul de absorbție al vitaminelor, acestea sunt de două tipuri: hidrosolubile și liposolubile.

Vitamine hidrosolubile pentru copii

Vitaminele hidrosolubile sunt acelea pe care organismul nu le depozitează. Atunci când consumi alimente bogate în vitamine hidrosolubile, organismul le folosește imediat ce acestea ajung în sânge, iar dacă nu mai sunt necesare, acestea sunt eliminate prin urină. Asta înseamnă că vitaminele hidrosolubile trebuie furnizate în permanență organismului întrucât organismul nu are capacitatea de a le stoca. Printre vitaminele hidrosolubile de care au nevoie copiii se numără: vitaminele din complexul B, dar și vitamina C.

Vitamine liposolubile pentru copii

Pe de altă parte, vitaminele liposolubile sunt cele pe care organismul le depozitează în țesuturile grase ori în ficat. Apoi, când organismul are nevoie, acesta folosește din rezervele pe care le are. În funcție de tipul de vitamine, acestea pot fi depozitate de la câteva zile până la câteva luni. Printre vitaminele liposolubile de care au nevoie copiii se numără: vitamina A, vitamina D, vitamina E și K.

1.2. Surse alimentare naturale de vitamine pentru copii

Un copil care are o dietă echilibrată și sănătoasă își va lua vitaminele de care are nevoie din alimentație. Legumele, fructele, produsele lactate, carnea și cerealele integrale conțin vitaminele de care copilul are nevoie pentru o dezvoltare armonioasă din toate punctele de vedere.

Alimente care conțin vitamina A

Vitamina A susține creșterea armonioasă, susține procesul de reparare a țesuturilor și oaselor, menține pielea sănătoasă, dar și o vedere fără cusur, fortificând totodată și sistemul imunitar.

Surse bogate în vitamina A:

  • Lapte, brânză
  • Gălbenuș de ou
  • Ficat
  • Ulei de pește
  • Legume în nuanțe de galben sau portocaliu – morcov, cartof dulce, dovleac, ignamă.

Alimente care conțin complexul de vitamine B

Vitaminele din complexul de vitamine B susțin metabolismul, produc energie și contribuie la funcționarea sistemului nervos.

Surse bogate în vitamina B sunt:

Alimente care conțin vitamina C

Vitamina C este importantă pentru țesuturi, oase și vase de sânge. De asemenea, această vitamină ajută la vindecarea leziunilor cutanate, dar ajută și organismul să lupte cu infecția.

Surse bogate în vitamina C:

  • Citricele – lămâia, limeta, portocala, grepfrutul
  • Căpșunele
  • Roșiile
  • Broccoli
  • Ardeiul gras roșu
  • Kiwi
  • Varză.

Alimente care conțin vitamina D

Vitamina D este esențială pentru oase sănătoase, dar și pentru creșterea dinților. Mai mult decât atât, această vitamină joacă un rol important și în absorbția calciului în organism. Cu toate că mare parte din vitamina D necesară zilnic o obținem prin expunerea la soare, există și alimente care conțin această vitamină:

  • Peștele
  • Gălbenușul de ou
  • Ficatul
  • Alimentele cu formulă fortificată cu vitamina D: cerealele, laptele.

Alimente care conțin vitamina E

Vitamina E este cea care protejează celulele și țesuturile, dar totodată e importantă și în procesul de producere a globulelor roșii.

Surse bogat în vitamina E:

  • Uleiurile vegetale (uleiul de floarea soarelui, uleiul de măsline, uleiul de canola)
  • Nucile și semințele (migdale, alune de pădure, semințe de floarea soarelui)
  • Cerealele integrale (ovazul)
  • Germenii de grâu
  • Gălbenușul de ou
  • Legumele cu frunze verzi (varza Kale, spanacul)

Alimente care conțin vitamina K

Vitamina K este esențială pentru coagularea sângelui. Aceasta se regăsește în alimente precum:

  • Legumele cu funze verzi (varza Kale, spanacul)
  • Produsele lactate
  • Broccoli
  • Ficatul de vită
  • Carnea de pui
  • Fasolea verde
  • Prunele
  • Avocado.

Alte vitamine și minerale importante pentru creșterea și dezvoltarea armonioasă a copilului: acizii grași

Acizii grași sunt grăsimi foarte importante pentru organism, aceștia contribuind la multiplicarea celulelor, la reglarea sistemului nervos, la sporirea imunității precum și la absorbția nutrienților din hrana consumată. Mai mult decât atât, acești acizi sunt esențiali pentru dezvoltarea creierului și pentru menținerea sănătății acestuia, precum și pentru vedere.

Acizii grași Omega 3 și Omega 6 fac parte din categoria acizilor grași esențiali – asta înseamnă că organismul nu poate produce acești acizi. Așadar, trebuie să îi procurăm din hrană sau suplimente alimentare. De aceea trebuie să asigurăm copiilor o dietă sănătoasă și echilibrată.

Un studiu făcut de către cercetătorii de la Universitatea Gothenburg din Suedia dovedește că suplimentele cu Omega 3 și Omega 6 îmbunătățesc rezultatele la scoală ale copiilor, sporind capacitatea de concentrare a acestora.

Acești acizi grași se regăsesc atât în alimentele consumate, cât și sub formă de suplimente alimentare cu o formulă special dezvoltată pentru copii. Printre alimentele bogate în Omega 3 și Omega 6 se regăsesc și:

  • Peștele gras (somon, macrou, ton)
  • Semințele de in
  • Semințele de chia
  • Boabele de soia
  • Brânza tofu
  • Nucile
  • Untul de arahide.

1.3. Suplimente alimentare cu vitamine pentru copii

În unele situații, copilul are nevoie de suplimentarea aportului de vitamine prin intermediul unui supliment alimentar. Administrarea unor asemenea suplimente se face numai la recomandarea medicului sau după ce te consulți cu acesta. Situații în care copilul poate avea nevoie de surplus de vitamine: copilul refuză să mănânce, copilul refuză alimentele sănătoase precum legumele și fructele, copiii care suferă de anumite afecțiuni (astm, afecțiuni gastrointestinale), copiii care adoptă o dietă vegetariană sau vegană, copiii care consumă sucuri carbogazoase în mod regulat.

Pastile și tablete masticabile cu vitamine pentru copii

Pastilele și tabletele masticabile cu vitamine sunt recomandate copiilor mai mari, care știu să înghită o pastilă sau să mestece o tabletă masticabilă. În general, copiii preferă tabletele masticabile întrucât le asociază cu jeleurile. Este foarte important ca acestea să nu fie lăsate la îndemâna celor mici întrucât există risc crescut de supradozaj.

Siropuri cu vitamine pentru copii

Copiii mai mici pot lua suplimente alimentare cu vitamine sub formă de sirop. De regulă, acestea au gusturi plăcute, care sunt agreate de cei mici.

1.4. Rolul vitaminelor pentru copii

Vitaminele pentru copii sunt esențiale în dezvoltarea fizică și cognitivă a acestora. De aceea, atunci când apare un deficit de vitamine la cei mici, este obligatoriu să se administreze suplimente pe bază de vitamine.

Rolul vitaminelor în creșterea și dezvoltarea armonioasă a copiilor

Fiecare funcție a organismului necesită o anumită cantitate de vitamine. Procesul de creștere, de asemenea, are nevoie de vitamine. Vitaminele joacă un rol important în producerea celulelor de calitate, precum și în multiplicarea acestora, încă din faza uterină. Vitaminele din complexul B, de pildă, sunt esențiale pentru creșterea fizică a copilului, dar și pentru dezvoltarea mentală a acestuia. De asemenea, pentru dezvoltarea sistemului osos, care permite creșterea copilului, organismul are nevoie de vitamina D, vitamina K și A.

Păstrarea sănătății fizice și cognitive a copiilor

Un aport corect de vitamine nu contribuie numai la creșterea copiilor, ci și la menținerea sănătății fizice, precum și la dezvoltarea funcțiilor cognitive. Capacitatea de concentrare și memoria, esențiale mai ales pentru școlari, depind în mod direct de aportul de vitamine din organism.

Intărirea imunității

Vitaminele fortifică sistemul imunitar, ajutând astfel organismul să lupte cu virusurile și bacteriile, astfel încât să prevină îmbolnăvirea ori să accelereze vindecarea. Studiile făcute în domeniu au arătat că vitaminele și mineralele sunt esențiale pentru buna funcționare a sistemului imunitar.

Creșterea poftei de mâncare a copiilor

Apetitul copiilor poate fi influențat de diverși factori, începând de la preferințele alimentare și până la emoțiile puternice ori prezența unor afecțiuni. Însă pofta de mâncare poate fi stimulată cu anumite vitamine. Consultă-te cu medicul tău pe această temă și vei afla ce suplimente cu vitamine poți folosi pentru creșterea poftei de mâncare a copilului. În general, vitamina B12 și vitamina D au un asemenea efect.

2. Cum și când se administrează suplimentele de vitamine pentru copii

Suplimentele de vitamine pentru copii se administrează la recomandarea medicului, atunci când există un deficit de vitamine în organismul copilului.

2.1. Manifestări ale deficienței de vitamine pentru copii în organism

Carențele de vitamine se manifestă, la copii, printr-o serie de semne și simptome. Există și situații în care deficitul de vitamine nu se manifestă simptomatic ci este depistat, complet întâmplător, la analizele de sânge anuale.

Tulburări de creștere și dezvoltarea normală ale copiilor

Tulburările de creștere și de dezvoltare ale copiilor pot fi asociate cu unele carențe de vitamine. De pildă, lipsa vitaminei B12 din corpul celui mic poate provoca întârzieri de creștere. De asemenea, și carența de vitamina A se poate manifesta prin tulburări de creștere la copii. În cazul în care copilul are de-a face cu probleme de dezvoltare din cauza lipsei unor vitamine din organism, se vor administra, la recomandarea medicului, suplimente alimentare cu vitamine.

Afecțiuni medicale frecvente sau grave

Și unele afecțiuni medicale recurente pot reprezenta un simptom al carenței de vitamine. În lipsa unor vitamine importante, sistemul imunitar poate fi slăbit și astfel copilul e predispus îmbolnăvirii. Lipsa de vitamine din organism poate cauza și afecțiuni precum rahitismul. Rahitismul apare din cauza unui deficit major de vitamina D, care face organismul să nu mai absoarbă calciul așa cum trebuie. Astfel, oasele copilului devin extrem de fragile, predispuse fracturilor. Totodată, dezvoltarea armonioasă a copilului este oprită.

 

 

2.2. Factori de risc pentru carența de vitamine pentru copii

În general, organismul copilului e capabil să absoarbă vitaminele necesare din alimente și rareori un copil are de-a face cu un deficit de vitamine. Atunci când acest lucru se petrece, în mod cert există niște factori responsabili pentru această situație.

Alimentație dezechilibrată și incorectă

Alimentația dezechilibrată și incorectă reprezintă o cauză a deficitului de vitamine la copii. Pentru a oferi organismului aportul de vitamine necesar, alimentația copilului trebuie să fie echilibrată și sănătoasă, bazată pe cereale integrale, fructe, legume, carne, produse lactate și pește. Dacă cel mic adoptă însă o dietă de tip junk-food, bazată pe alimente prăjite, semi-preparate, dulciuri și băuturi carbogazoase dulci, nu e de mirare că apare deficitul de vitamine. Aceste alimente nesănătoase au o densitate calorică mare, însă conțin cantități reduse de vitamine. Copilul trebuie să mănânce 3 mese pe zi și 2 gustări. La mesele principale cel mic ar trebui să consume cereale integrale, legume, carne, produse lactate, iar pe post de gustare sunt indicate fructele și legumele, dar și nucile și semințele.

Boli cronice ale copiilor

Unele afecțiuni cronice ale copiilor afectează capacitatea de absorbție intestinală, determinând apariția carențelor de vitamine. Printre aceste boli se numără: fibroza chistică, diabetul de tip 2, bolile inflamatorii intestinale. Copiii care suferă de asemenea afecțiuni ar trebui monitorizați, astfel încât să se depisteze timpuriu dacă există carențe de vitamine.

2.3. Administrarea corectă a suplimentelor cu vitamine pentru copii

Suplimentele cu vitamine pentru copii trebuie administrate numai atunci când este necesar. Administrarea incorectă a acestora nu numai că nu aduce niciun beneficiu copilului, însă poate chiar să cauzeze probleme.

Importanța recomandărilor medicale

Este foarte important să te consulți cu medicul pediatru atunci când te decizi să îi oferi celui mic suplimente cu vitamine. Dacă ai senzația că cel mic nu beneficiază de toți nutrienții de care are nevoie ori dacă observi anumite semne și simptome ce te pun pe gânduri, mergi la medic cu cel mic, fă-i un set de analize și te vei liniști.

Respectarea dozei zilnice recomandate de vitamine pentru copii

Un alt aspect important constă în respectarea indicațiilor oferite de medic cu privire la doză zilnică. Doza recomandată de medic ori de producător (se regăsește pe eticheta produsului) este cea care va aduce beneficii celui mic, fără să crească riscul de efecte secundare. De exemplu, vitaminele liposolubile administrate în cantități foarte mari se pot acumula la nivelul ficatului, cauzând.

Interacțiunea vitaminelor pentru copii administrate cu alte medicamente și vitamine

Vitaminele administrate celor mici pot interacționa cu alte suplimente alimentare luate ori cu unele tratamente medicamentoase. De aceea este atât de important să discuți cu medicul pe această temă – el știe ce vitamine trebuie să ia copilul tău. Dacă suplimentele cu vitamine conțin și fier, trebuie să știi că acesta interacționează cu medicamentele antiacide, dar și cu unele antibiotice. Pe de altă parte, dacă suplimentele cu vitamine conțin acid folic, trebuie să știi că e posibil să interacționeze cu medicamentele antiepileptice.

Respectarea prospectului și a termenului de expirare

Se recomandă respectarea prospectului pentru reducerea riscurilor la care îți expui copilul când îi oferi suplimente cu vitamine. De asemenea, și termenul de valabilitate trebuie respectat întrucât vitaminele își pierd proprietățile după o anumită perioadă, așa că e posibil să le administrezi degeaba dacă au depășit termenul de expirare.

2.4. Efectele secundare ale suplimentelor cu vitamine pentru copii

În unele situații, suplimentele cu vitamine pentru copii pot avea efecte secundare.

Supradozarea cu vitamine în organism

În cazul în care copilul tău a făcut supradozaj de vitamine precum A, D, E sau K, efectele adverse pot fi grave, iar viața sa poate fi pusă în pericol. Sună așadar la 112 și asigură-te că cel mic primește îngrijiri medicale în cel mai scurt timp dacă ai constatat că a luat o cantitate prea mare de vitamine.

Printre simptomele supradozei de vitamine se numără:

  • Dureri de stomac
  • Vărsături
  • Diaree/ constipație
  • Pierderea apetitului
  • Senzație de amorțire a gurii
  • Dureri de cap severe
  • Paloarea pielii
  • Sânge în urină
  • Dureri articulare sau musculare.

Inhibarea acțiunii altor vitamine sau minerale în organism

Când administrăm suplimente cu vitamine, e posibil să inhibăm acțiunea altor vitamine și minerale din organism. Vitamina A, de exemplu, afectează capacitatea de absorbție a vitaminei K. Tot vitamina A, în doze mari, reduce și nivelul de vitamina D din organism cu până la 30%. Pe de altă parte, vitamina B6 inhibă biosinteza vitaminei B1. Suplimentarea dozei de vitamina B9 crește nevoia organismului de vitamina B12 și invers. De aceea, în general, vitaminele B sunt administrate sub formă de complex de vitamine B. Medicul este cel în măsură să decidă cum ar trebui să administrezi celui mic suplimentele cu vitamine, astfel încât alte vitamine și minerale din organism să nu fie afectate.

2.5. Păstrarea în condiții corecte și sigure a suplimentelor cu vitamine pentru copii

Vitaminele pentru copii trebuie păstrate în condițiile înscrise pe ambalaj – de regulă, e indicat să se păstreze într-un loc uscat și răcoros, departe de razele soarelui. Astfel, te asiguri că acestea nu își pierd proprietățile. Asigură-te, de asemenea, că depozitezi vitaminele într-un loc în care copilul nu poate ajunge întrucât altfel îl expui riscului de supradozaj.

3. Sfaturi pentru asigurarea dozei optime de vitamine pentru copii

Poți asigura doza optimă de vitamine pentru copii educându-i într-un mod sănătos, astfel încât să facă alegeri alimentare înțelepte, dar și să adopte un stil de viață activ, din care sportul să nu lipsească.

3.1. Alimentație variată, bogată în fructe și legume

Asigurându-i copilului o alimentație variată de la o vârstă cât mai fragedă, acesta se va obișnui să mănânce sănătos și pe viitor. Oferă-i fructe și legume zilnic, astfel încât să beneficieze de doza zilnică recomandată de vitamine, minerale și alți nutrienți, dar nu uita nici de cerealele integrale, de carne, de pește și de produsele lactate. Cu cât dieta copilului este mai echilibrată și mai variată, cu atât riscul de deficit de vitamine este mai redus.

3.2. Mișcare zilnică în aer liber

Mișcarea în aer liber este importantă pentru starea generală de sănătate, dar și pentru menținerea aportului optim de vitamina D. Această vitamină este în mod deosebit necesară în copilărie, atunci când copilul este în creștere și oasele sale au nevoie de vitamina D și calciu pentru a se dezvolta corespunzător.

3.3. Control regulat la medicul pediatru

Controalele periodice la medicul pediatru sunt obligatorii în cazul copiilor. Astfel, te asiguri că cel mic se dezvoltă armonios pentru vârsta sa și că nu suferă de deficit de vitamine.

3.4. Respectarea indicațiilor medicului pediatru

Fie că cel mic suferă sau nu de vreo carență nutrițională, se recomandă respectarea indicațiilor oferite de medicul pediatru atât cu privire la alimentație și stil de viață, cât și cu privire la suplimentele administrate.

3.5. Igiena permanentă și corespunzătoare

Igiena permanentă și corespunzătoare a celor mici limitează expunerea la bacterii și virusuri, prevenind astfel îmbolnăvirea.

3.6. Asigurarea unui climat afectiv potrivit creșterii și dezvoltării copiilor

Pentru creșterea și dezvoltarea sănătoasă și armonioasă a copiilor, părinții trebuie să asigure un climat afectiv potrivit. Creșterea într-o familie în care este înconjurat de dragoste și susținut în ceea ce face îl va determina pe copil să se simtă iubit, apreciat și în siguranță. Astfel, acesta va beneficia de cadrul perfect pentru o dezvoltare fizică și emoțională armonioasă.


Nu uitați că un diagnostic corect poate fi pus doar de către un medic specialist, în urma unui consult și a investigațiilor adecvate. Puteți face chiar acum o programare, prin platforma DOC-Time, aici. Iar dacă nu sunteți siguri la ce specialist ar fi indicat să mergeți, vă recomandăm să începeți cu un consult de medicină internă, pentru care puteți face, de asemenea, programări prin DOC-Time. 
 

TE-AR MAI PUTEA INTERESA
 
 
Sursa foto: Shutterstock
Bibliografie: 
Studiul "Omega 3/6 fatty acids for reading in children: a randomized, double-blind, placebo-controlled trial in 9-year-old mainstream schoolchildren in Sweden", autori: Mats Johnson, Gunnar Fransson, Sven Ostlund, Bjorn Areskoug, Christopher Gillberg - https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/27545509/#:~:text=Conclusions%3A%20Compared%20with%20placebo%2C%203,attention%20problems%20showed%20treatment%20benefits. 
Studiul “Vitamin effects on the immune system: vitamins A and D take centre stage”, autori: J. Rodrigo Mora, Makoto Iwata, Ulrich H. von Andrian - https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC2906676/ 

Te-ar mai putea interesa și...


DE SEZON
Pentru a comenta este nevoie de
Comentarii 0