Cum sa-ti hranesti sanatos copiii

Fie ca rasfoiesc o revista, fie ca deschid televizorul sau trec pe langa bannere pe strada, copiii, de la cele mai fragede varste, sunt bombardati cu mesaje care nasc o teama in a se apropia de mancare. Se pune accent foarte mult pe vinovatia de a manca si chiar teama de a nu prinde proportii.

Pe cand, ar trebui sa existe o atitudine si o apropiere pozitiva. Alimentele, corect combinate, pot fi vindecatoare pentru organism atunci cand mesajul pe care acesta il transmite este, de fapt, un semnal de alarma. Orice modificare pe interior, atrage dupa sine o anumita durere, semn ca ceva nu este in regula cu noi. Iata cateva modalitati de a-ti apropia copilul de o alimentatie corecta pentru o dezvoltare armonioasa care porneste inca din copilarie si va deveni fundamentala pentru viitorul adult.

TE-AR MAI PUTEA INTERESA

Concentreaza-te pe calitate, nu pe cantitate

Este recomandat sa verificam intotdeauna eticheta. In primul rand, data de ambalare vs expirare, dar si ingredientele pe care un anumit produs le contine. Ce trebuie retinut, este faptul ca ar fi indicat sa ne ferim de E-uri si sa alegem acele produse calitativ mai bune. Nu intotdeauna cantitatea si pretul scazut sunt o alegere potrivita pentru sanaatatea noastra si a familiei.

De asemenea, nu trebuie sa ne fie teama de calorii pentru ca si acestea sunt diferite. Daca despre uleiul de cocos se spune ca ajuta la arderea grasimilor, ei bine, daca avem nevoie de o scadere in greutate (atat pentru noi, cat si pentru un copil), trebuie tinut cont ca doar cateva picaturi din acest tip de ulei au mai multe calorii decat o felie de paine.

Lasa nemultumirile pentru adulti

Copiii, in general, pot schimba sensul cuvintelor si pot retine doar conotatii negative. Toate informatiile adunate, se sedimenteaza atat de bine incat se trezesc in adolescenta ca au anumite reguli sau principii (gresite) legate de alimentatie si nu numai. De aceea, orice grija sau nemultumire pe care o ai legat de felul in care arati sau de faptul ca esti la regim nu trebuie manifestata in fata copilului. Pastreaza-le pe toate pentru adultii cu care intri in contact.

Copilul trebuie sa stie regulile de etica inainte, in timpul si dupa masa, cat de multe beneficii au alimentele sanatoase, lactatele, legumele, fructele si cat de important este sa respectam orele de masa si un stil de viata sanatos.

Alimentatie vs sport

Daca noi, adultii, suntem la cura sau tinem o anumita dieta pentru scaderea in greutate, in fata copilului trebuie evitate comparatiile de genul: “azi nu mananc paine pentru ca nu ajung la sala”. In cazul in care nu tinem cont de astfel de afirmatii nu facem altceva decat sa intarim in mintea copilului care nu face inca deosebirea dintre bine si rau, ca si el, la randul lui, daca va consuma fainoase (spre exemplu) va prinde proportii.

 

 

Bineinteles, este de incurajat o alimentatie echilibrata si adaptata nevoilor celor mai mici membri ai familiei. Dar asta nu inseamna ca anumite produse trebuie excluse definitiv, decat daca exista o recomandare din partea medicului specialist. Ideea de a face sport poate fi indusa acestuia prin incurajarea de a dansa, de a face activitati specifice varstei. Cu alte cuvinte, daca am un copil gras nu-i voi spune ca l-am inscris la inot pentru ca este gras. Totul tine de cuvintele pe care le folosim.

TE-AR MAI PUTEA INTERESA

Luati masa in familie

Indiferent de programul incarcat al membrilor familiei si oricat de alert ar fi ritmul de viata la care cu totii trebuie sa facem fata, cel putin o masa pe zi trebuie sa o avem impreuna cu cel mic. Acest aspect este extrem de important pentru viata de familie, dar si pentru educatia pe care o oferim copiilor. Mesele in familie la care, evident, exista socializare, ne fac sa mancam mai incet, sa acordam atentia cuvenita mancarii si sa constientizam importanta unei alimentatii sanatoase, spre deosebire de o masa pe care o servim in fata televizorului, in picioare, pe fuga, rontaind snack-uri.

Pentru a comenta este nevoie de
Comentarii 0