Vitamina D poate ajuta copiii supraponderali sa slabeasca

Ar putea vitamina D să fie de folos în a combate obezitatea la copii? Un studiu recent efectuat de o serie de cercetători europeni arată că suplimentele pe bază de vitamina D pot ajuta copiii supraponderali sau obezi să scape de kilogramele în plus și să ajungă la un indice de masă corporală sănătos. Alte cercetări susțin, însă, că scăderea în greutate nu este semnificativă.

Supraponderalitatea și obezitatea la copii vin cu o serie de riscuri și posibile complicații, de aceea kilogramele în plus trebuie date jos cât mai timpuriu. În acest fel, se reduc riscurile la care copilul este predispus din cauza acestora, atât pe termen scurt, cât și pe termen lung. 

Supraponderalitatea și obezitatea cresc riscul de diabet, de afecțiuni cardiovasculare, dar și de tulburări psihice în rândul celor mici. Părinții nu trebuie să neglijeze problemele de greutate ale celui mic, ci trebuie să se ocupe de acestea imediat ce apar. În acest sens, se pare că și vitamina D poate fi de ajutor.

RECOMANDĂRILE EXPERȚILOR DOC

De ce apare obezitatea la copii?

Obezitatea la copii apare, la fel ca la adulți, în urma unui dezechilibru al raportului dintre caloriile consumate și cele arse de organism. Asta înseamnă că, atunci când copilul mănâncă mai mult decât poate organismul să consume în timpul activităților zilnice, se trezește cu kilograme în plus. 

Ceea ce înseamnă că, pentru reducerea greutății, este important să se limiteze numărul caloriilor ingerate, dar și să se sporească numărul caloriilor arse zilnic, prin practicarea unor activități fizice precum mersul pe bicicletă, înotul sau orice alt sport preferă cel mic să facă.

Alimentație nesănătoasă

O dietă zilnică bogată în alimente foarte procesate, bogate în calorii, grăsimi saturate, zaharuri și sodiu, dar sărace în nutrienți esențiali, cum ar fi vitaminele, mineralele și fibrele, contribuie la creșterea în greutate a copiilor. Consumul mare de snacks-uri nesănătoase, băuturi îndulcite și produse de patiserie este obișnuit în societatea modernă, deci nu e de mirare că obezitatea la copii este un fenomen în creștere.

Sedentarismul și lipsa activității fizice

Creșterea utilizării tehnologiilor moderne, cum ar fi telefoanele mobile, computerele și jocurile video a dus la o scădere semnificativă a nivelului de activitate fizică în rândul copiilor. Lipsa exercițiilor fizice regulate și sedentarismul contribuie la acumularea de grăsime corporală și la creșterea în greutate.

Schimbări în stilul de viață

Modificările în stilul de viață au dus la creșterea dependenței de mașini personale și de transport în comun în defavoarea mersului pe jos sau al bicicletei. Copiii petrec mai mult timp în fața ecranelor, în mașina părinților și așezați în băncile de la școală și mai puțin timp în aer liber și desfășurând activități fizice care să îi țină în formă.

Publicitatea și influența marketingului

Copiii sunt expuși la o mare cantitate de publicitate și marketing pentru alimente nesănătoase, precum și pentru băuturi îndulcite și snacks-uri cu conținut ridicat de zahăr și grăsimi. Acest lucru poate influența preferințele alimentare și poate stimula consumul excesiv de alimente nesănătoase.

Factori socio-economici

Disponibilitatea și accesibilitatea alimentelor nesănătoase în anumite comunități defavorizate, asociate cu o accesibilitate redusă a alimentelor sănătoase și a resurselor pentru activitate fizică, pot contribui la o prevalență mai mare a supragreutății și obezității în rândul copiilor din aceste zone.

Suplimentele cu vitamina D contribuie la slăbit?

Ceea ce nu se știa până acum, însă, este că suplimentele pe baza de vitamina D pot ajuta copilul în lupta cu kilogramele în plus. Un studiu făcut de cercetătorii de la Universitatea din Atena, în colaborare cu medicii de la Spitalul pentru copii Aghia Sophia din același oraș, a analizat comportamentul a peste 200 de copii diagnosticați cu obezitate, pe o perioadă de 12 luni. 

Vitamina D, utilă pentru scăderea IMC-ului și colestrol mărit

Jumătate dintre aceștia au primit suplimente pe bază de vitamina D. S-a ajuns astfel la concluzia, după un an de administrare a acestui supliment, că vitamina D poate reduce indicele de masă corporală (IMC) și poate îmbunătăți nivelul de colesterol al copiilor obezi. Oamenii de știință spun că este nevoie de cercetări suplimentare pe această temă, astfel încât să identifice mecanismul prin care vitamina D reușește să stimuleze eliminarea kilogramelor în plus.

Echipa de cercetători greci și-a propus să investigheze și efectele pe care vitamina D sub formă de supliment dietetic le are asupra copiilor și adolescenților obezi care suferă deja de complicații precum hipertensiune arterială, hiperglicemie ori chiar diabet.
Un alt studiu recent la care au luat parte 152 de persoane a arătat că, deși reducerea IMC-ului a fost mai mare în grupul cu vitamina D față de grupul placebo, diferența nu a fost semnificativă statistic.

Cere mai întâi sfatul medicului

Indiferent de motivul pentru care te gândești să administrezi suplimente alimentare copilului tău, e indicat să ceri mai întâi sfatul medicului pediatru. Sănătatea copiilor nu trebuie pusă în pericol, așa că părintele nu ar trebui să ia decizii neavizate în ceea ce privește administrarea de suplimente ori medicamente.

Ce este vitamina D și de ce au copiii nevoie de aceasta?

Vitamina D este un nutrient care permite absorbția calciului din alimentele consumate. Împreună, vitamina D și calciul susțin sistemul osos. De asemenea, vitamina D este importantă și pentru sănătatea inimii, dar și pentru menținerea sistemului imunitar puternic atunci când organismul luptă cu infecțiile.

Surse de vitamina D

Cea mai importantă sursă de vitamina D, atât pentru copii, cât și pentru adulți, constă în expunerea la soare. Și consumul anumitor alimente poate oferi organismului vitamina D, însă în cantități mai reduse. Printre aceste alimente se numără peștele gras și uleiurile de pește, ouăle, ciupercile, precum și alimentele îmbogățite cu vitamina D precum laptele, unele sortimente de pâine ori cerealele pentru micul dejun.

O altă sursă de vitamina D pe care organismul o absoarbe bine sunt suplimentele alimentare. Acestea se regăsesc sub formă de tablete, sirop ori jeleuri, dar, cum spuneam, e necesar să vorbești cu pediatrul înainte de a-i da copilului orice fel de suplimente naturale, fie ele și naturale. 

De câtă vitamina D are nevoie un copil?

Aportul necesar de vitamina D diferă în funcție de vârsta copilului. Bebelușii de până într-un an au nevoie de 400 UI pe zi, iar copiii mai mari de un an, de 600 până la 1000 UI. Unii copii pot avea nevoie de cantități mai mari de vitamina D: cei care au boală celiacă, cei care au suferit fracturi sau sunt în convalescență după o intervenție chirurgicală osoasă, precum și cei care sunt în tratament cu anticonvulsivante care pot bloca felul în care organismul folosește vitamina D.

Ce faci dacă ai un copil care suferă de obezitate?

Dacă un copil este supraponderal sau obez, este important să abordezi această problemă cu atenție și să lucrezi împreună cu un profesionist în domeniul sănătății, cum ar fi un medic pediatru sau un nutriționist, pentru a dezvolta un plan de slăbire adecvat și sănătos. Aici sunt câteva sfaturi generale care pot ajuta cu obezitatea la copii:  

Mergeți împreună la un specialist

Începe prin a programa o vizită la un medic pediatru sau un nutriționist. Acești profesioniști pot evalua starea de sănătate a copilului tău, pot oferi ghidare personalizată și pot dezvolta un plan adecvat de slăbire și gestionare a greutății.

Adoptă un stil de viață sănătos

Încurajează un stil de viață activ și echilibrat pentru întreaga familie, cu activități fizice regulate, cum ar fi joaca în aer liber, sporturile și exercițiile fizice adecvate pentru vârsta copilului. Reduceți cu toții timpul petrecut în fața ecranelor și axați-vă în schimb pe activități care implică mișcare.

Hrănește-l echilibrat

Încurajează consumul de alimente sănătoase și echilibrate. Include în dieta copilului alimente bogate în nutrienți, cum ar fi fructe și legume proaspete, cereale integrale, proteine slabe (cum ar fi pui, pește, leguminoase) și produse lactate. Evită alimentele procesate, fast-food-ul, băuturile îndulcite și gustările nesănătoase. În cazul în care i-ai dat copilului multe alimente ultra procesate, cum sunt produsele de fast-food, cele de patiserie, brânze topite, mezeluri, acesta se poate dovedi reclacitrant la a mânca alimente sănătoase, de aceea ai nevoie de sfaturile unui medic sau nutriționist acreditat, ca să afli cum să prepari mâncăruri gustoase, dar sănătoase, pe care copilul să le accepte. 

Nu îi pune porții mari

Ajută copilul să înțeleagă dimensiunea corectă a porțiilor și să își dezvolte controlul asupra consumului alimentar. De obicei părinții sau bunicii insistă să îi dea copilului porție dublă sau să-l facă să mânânce tot din farfurie, dar e important ca acesta să nu fie forțat. Încurajează-l să mănânce încet, fără grabă, și să fie atent la semnalele de sațietate ale corpului.

Evită dietele restrictive sau drastice

Este important să eviți dietele restrictive sau drastice care pot afecta negativ starea de sănătate și dezvoltarea copilului. Concentrează-te pe o abordare echilibrată și sustenabilă a alimentației și activității fizice.

Părinții au un rol crucial în susținerea copilului în procesul de slăbire și adoptare a unui stil de viață sănătos. De aceea, ca părinte, contează nu doar să îi oferi sprijin și încurajare, ci și exemple pozitive de cum se mănâncă și ce anume, precum și de cât de bună este pentru sănătate activitatea fizică.

Nu uitați că un diagnostic corect poate fi pus doar de către un medic specialist, în urma unui consult și a investigațiilor adecvate. Puteți face chiar acum o programare, prin platforma DOC-Time, aici. Iar dacă nu sunteți siguri la ce specialist ar fi indicat să mergeți, vă recomandăm să începeți cu un consult de medicină internă, pentru care puteți face, de asemenea, programări prin DOC-Time.

Sursă foto: Shutterstock
Bibliografie:
EurekAlert - Vitamin D supplements may promote weight loss in obese children
https://www.eurekalert.org/news-releases/740738
Pub Med - Long-Term Effects of Vitamin D Supplementation in Obese Children During Integrated Weight-Loss Programme-A Double Blind Randomized Placebo-Controlled Trial
https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/32326621/
Studiul „Long-Term Effects of Vitamin D Supplementation in Obese Children During Integrated Weight-Loss Programme-A Double Blind Randomized Placebo-Controlled Trial”, apărut în Nutrients. 2020 Apr 15;12(4):1093. doi: 10.3390/nu12041093, autori: Michał Brzeziński et al.


Te-ar mai putea interesa și...


DE SEZON
Pentru a comenta este nevoie de
Comentarii 0